Hur man administrerar ett influensa skott

Experter säger att ett årligt influensa skott är din bästa satsning för att förhindra influensa, men det är inte 100% effektivt. Typiskt skyddar det årliga influensadeskottet mot 3 eller 4 stammar av viruset som förväntas vara utbredda den influensasäsongen. Forskning tyder på att influensaskott vanligtvis ges i överarmen, och du kan få en specifik typ som rekommenderas för din åldersgrupp. Lyckligtvis är influensaskott ganska lätta att administrera.

Steg

Del 1 av 3:
Förberedelser för att vaccinera
  1. Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 1
1. Undvik förfyllda vaccinsprutor.Termen "Förfyllda vaccinsprutor", I detta fall hänvisas inte till influensavaccinsprutor som är speciellt tillverkade som individuella doser av vaccinproducenten, och i stället hänvisar till flera, individuella dossprutor fyllda från antingen enstaka dos- eller multi-dosflaskor innan patienter kommer fram till kliniken. Om du kör en flu-shot klinik, försök att inte använda förfyllda vaccinsprutor. Detta kan hjälpa till att undvika administrationsfel.
  • Centers for Disease Control (CDC) föreslår att den person som administrerar vaccinet borde vara den som drar den från flaskan.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa skott steg 2
    2. Ta patientsäkerhetsföreskrifter. Innan du administrerar vaccinet vill du ta flera försiktighetsåtgärder med patienten, inklusive att han inte redan har haft sin årliga vaccination. Detta kan bidra till att patienten inte är överexponerad mot viruset eller har en historia av dåliga reaktioner på vaccinet.Fråga alltid om allergier för att undvika att ge en medicin till en patient med tidigare reaktioner.Om patienten är oklart, begära formell medicinsk post.Använd alltid två stegs identifieringsprocess som frågar patientnamn och födelsedatum för att säkerställa rätt patient som den får injektionen.
  • Få en kopia av patientens medicinska historia.Detta kan förhindra medicinska fel.
  • Fråga patienten om han har en historia av dåliga reaktioner på influensa skottet. Feber, yrsel eller muskelsmärta kan vara vanliga biverkningar av att ta emot influensaskottet och ska gå med tiden. Tecken på svår allergi kan innehålla andningssvårigheter, nässelfeber, wheezing, svaghet och yrsel eller hjärtklappning.Dessa symptom är allvarliga och bör utvärderas omedelbart.
  • Flublok-influensavaccinet kan vara ett bra alternativ för de personer som har haft allergiska reaktioner i det förflutna. Den är beredd utan användning av ägg, vilket ibland kan vara orsaken till en allergisk reaktion. Det använder inte det faktiska influensaviruset själv för att skapa ett vaccin.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 3
    3. Ge patienten ett vaccininformationsdeklaration (VIS). Varje person som får ett influensa skott måste ta emot detta uttalande. Det förklarar vilken typ av vaccin de fick och hur det fungerar för att hålla dem säkra och eliminera influensapidemier.
  • Dokumentera det datum du gav patienten med uttalandet. Skriv det i patientens diagram eller annan vaccinationsrekord, om det är tillgängligt. Fråga patienten om hon har några frågor innan du fortsätter att administrera dosen. I den medicinska registreringen är det viktigt att inkludera utgångsdatum för vaccin och parti nummer om denna information behövs i framtiden.
  • Centratserna för sjukdomskontroll erbjuder också kopior av VIS på deras hemsida för informativa ändamål.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 4
    4. Tvätta dina händer. Använd tvål och vatten för att tvätta händerna innan du ger en injektion av något slag. Detta kan bidra till att förhindra spridningen av influensaviruset eller några andra bakterier du eller patienten kan ha.
  • Du behöver inte speciell tvål för att rengöra händerna, vilken typ som helst kommer att göra, men det rekommenderas att använda en antibakteriell tvål om möjligt. Tvätta händerna noggrant med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
  • Om du vill, använd en hand-sanitizer efter att du har tvättat händerna för att döda några andra bakterier du kanske har missat.
  • Del 2 av 3:
    Injicera vaccinet
    1. Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 5
    1. Rengör området där du ska administrera skottet. De flesta influensavacciner injiceras på den radoida muskeln i höger arm. Använda en nyöppnad alkoholpanna, rengör lätt deltoidområdet på överarmen. Detta kan hjälpa till att säkerställa att inga bakterier går in i injektionsstället.
    • Se till att du använder en-dosalkohollatt.
    • Om personen har en stor eller speciell hårig arm, överväg att använda två alkoholkuddar för att säkerställa att Deltoid-området är rent.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 6
    2. Välj en ren, enstaka nål. Välj en nål som är lämplig för storleken på din patient. Se till att det är en enda användningsnål som förseglades före vaccinet, vilket kan bidra till att förhindra spridning av sjukdomar.
  • Använd en nål 1 till 1.5" (2.5 till 3.8 cm) i längd för en vuxen som väger 132 kg (60 kg) eller mer. Detta är en standardstorlek, 22-25 gauge.
  • Använd en nål 5/8" (1.58 cm) i längd för barn och vuxna som väger mindre än 132 kg (60 kg). Sträck huden tätt när du använder en mindre nål.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 7
    3. Placera nålen på en ny spruta. När du har valt den korrekta storleken för din patient, placera den på sprutan i vilken du fyller vaccinet. Se till att välja en ny, engångsspruta för att minimera risken för att infektera din patient med bakterier eller andra sjukdomar.
  • Bild med titeln administrera ett influensa-skott steg 8
    4. Fyll sprutan med influensavaccinet. Använda en flaska av influensavaccinet, eller TIV-IM, fyll din spruta med lämplig dosering för din patient. Patientens ålder bestämmer rätt doseringsbelopp.
  • Ge 0.25 ml (0.05 tsk) till barn från 6 månader till 35 månader i åldern.
  • Ge 0.5 ml (0.1 tsk) till alla patienter som är äldre än 35 månader.
  • För vuxna ålder 65 år och äldre kan du ge 0.5 ml högdos TIV-IM.
  • Om du inte har 0.5 ml sprutor, du kan använda två singel 0.25 ml sprutor.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 9
    5. Injicera nålen i patientens deltoidmuskel. Samla din patients deltoida muskel mellan fingrarna och håll den något tätt. Fråga din patient som är hans dominerande hand och injicera vaccinet i motsatt arm för att förhindra ömhet. Om det här är din första gången administrering av ett influensa skott, borde du ha en säsongsjuksköterska övervakning av din teknik.
  • Hitta den tjockaste delen av deltoid, som ofta är över armhålan och under Acromion, eller toppen av axeln. Ställ fast nålen i deltoid i en smidig åtgärd. Den bör vara vid en 90 graders vinkel mot huden.
  • För ett barn under fyra, injicera skottet i den yttre quadricepmuskeln, eftersom de inte har tillräckligt med muskler i deltoidområdet.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 10
    6. Administrera vaccinet tills sprutan är tom. Se till att du levererar hela mängden vaccin i sprutan. Din patient behöver hela dosen för optimal effekt.
  • Om din patient visar tecken på obehag, lugna eller distrahera henne genom att prata med henne eller sätta en TV-show på.
  • Bild med titeln Administrera ett influensavagt steg 11
    7. Ta bort nålen från din patient. När du har administrerat hela dosen, ta nålen ur din patient. Applicera tryck på injektionsstället för att minimera smärta och lock med ett bandage.
  • Berätta för din patient att någon ömhet är normal och borde inte vara orsak till larm.
  • Se till att du tar bort nålen och applicerar tryck samtidigt.
  • Du kan välja att täcka injektionsstället med ett bandage. Det kan hända att det också lugnar många patienter.
  • Bild med titeln Administrera ett influensavagt steg 12
    8. Dokumentera vaccinet i patientens medicinska rekord eller immuniseringsrekord. Inkludera datum och plats för vaccination. Patienten behöver dessa poster i framtiden, och du kan också, om du är förbli sin primära vårdgivare. Det kan hjälpa till att se till att patienten inte får för många doser eller överexponering mot vaccinet.
  • Bild med titeln Administrera ett influensavagt steg 13
    9. Informera föräldrar till små barn att de kommer att kräva ett andra skott. För barn mellan sex månader och åtta år kan en andra dos av vaccinet krävas fyra veckor efter den första dosen. Om barnet aldrig har vaccinerats eller hans vaccinationshistoria är okänd, eller om han inte har fått minst två doser av vaccinet före den 1 juli 2015, måste han följa upp med ett andra skott.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 14
    10. Instruera patienten att rapportera eventuella biverkningar. Berätta för din patient att vara medveten om några biverkningar från vaccinet som feber eller ont. Även om de flesta biverkningar kommer att gå iväg på egen hand, om de är allvarliga eller ihållande, instruerar din patient att kontakta dig.
  • Se till att du har akutmedicinskt protokoll tillgängligt om en värsta fall händer. Dessutom har patientens nödkontaktinformation till hands.
  • Del 3 av 3:
    Förhindra influensa
    1. Bild med titeln Administrera ett influensa-skott steg 15
    1. Tvätta händerna ofta. Ett av de mest effektiva sätten att förhindra influensan är noggrann och frekvent handtvätt. Detta minimerar spridningen av bakterier och influensaviruset från ytor som många människor berör.
    • Använd en mild tvål och vatten och tvätta händerna i varmt vatten i minst 20 sekunder.
    • Använd en handreningsmedel om tvål och vatten inte är tillgängliga.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa-skottsteg 16
    2. Täck din näsa och mun när du hostar eller nysar. Om du har influensa, och ut ur det gemensamma artighet, täck både din näsa och mun när du hostar eller nysar. Om möjligt, hosta eller nysa i en vävnad eller din armbågs skurk för att undvika att kontaminera dina händer.
  • Som täcker din näsa och mun minimerar risken för att sprida influensa till dem runt dig.
  • Se till att du sanerar din hand med en grundlig handtvätt när du nysa, hosta eller blåsa näsan.
  • Bild med titeln Administrera ett influensa-skott Steg 17
    3. Håll dig borta från trånga utrymmen. Influensan är mycket smittsam och sprider sig lättast på platser där folkmassor samlas. Att hålla sig borta från trånga utrymmen kan hjälpa till att minimera risken för att samla in influensan.
  • Var noga med att tvätta händerna efter att ha rört något i trånga utrymmen, som handtag i kollektivtrafik.
  • Om du har influensa, stanna hemma i minst 24 timmar för att minimera risken för att sprida influensan till andra.
  • Bild med titeln Administrera ett influensavagt steg 18
    4. Desinficera delade ytor och mellanslag ofta. Germs sprider sig lätt på platser som badrum eller på köksytor. Rengöring och desinfektion av dessa utrymmen kan ofta bidra till att förhindra att influensavirusen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om någon som är immunkompromiserad behöver ett influensavaccin, måste det vara via ett influensa-skott som innehåller ett dött virus - inte influensans dimma - och måste godkännas av sin vårdutövare.
  • Hälso- och sjukvårdspersonal kan vara med hög risk för upphandlande och sprida influensan om de inte får ett influensa. Bly genom exempel och se till att du blir vaccinerad varje säsong.
  • Om du bryr dig om någon som är immunkompromiserad, se till att du blir vaccinerad för den personens skydd. Han kanske inte är tillräckligt bra för att få influensa, så alla personer runt dem måste vaccineras för att skydda honom.
  • Varningar

    Vaccinera inte barn som är yngre än sex månader. Uppmuntra föräldrar och andra vårdgivare av spädbarn som ska vaccineras istället.

    Saker du behöver

    • Vaccin informationsdeklaration (VIL)
    • Alkoholkuddar
    • Handskar
    • Nål
    • Spruta
    • Flu-vaccin (TIV-IM)
    • Sink, Tvål och Vatten och / eller Hand Sanitizer.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande