Hur man diagnostiserar en trasig tumme

Tummefrakturer kan sträcka sig från ganska okomplicerade, rena raster hela vägen till flera frakturer längs en ledning som kräver operation för att reparera. Eftersom skador på tummen kan ha livslånga effekter på allt från att äta till ditt yrke, bör skadorna alltid tas på allvar. Att lära sig symptomen på en trasig tumme och vad du kan förvänta dig avseende behandlingsalternativ är avgörande för att korrekt återhämta sig från skadan.

Steg

Del 1 av 3:
Identifiera en trasig tumme
  1. Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 1
1. Observera någon allvarlig smärta i tummen. Det är normalt att uppleva allvarlig smärta direkt efter att du bryter ner tummen. Smärtan händer eftersom dina ben har nerver som omger dem. När ett benbrott kan det irritera eller komprimera de omgivande nerverna, vilket orsakar smärta. Om du inte upplever svår smärta direkt efter skadan finns det en chans att din tumme inte är trasig.
  • Du kommer också att uppleva allvarlig smärta om något berör tummen eller när du försöker böja den.
  • Generellt är ju närmare smärtan till den gemensamma där tummen möter resten av din hand (närmast bandet mellan tummen och pekfingret), desto mer orsak och eventuell komplikation för skadan.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 2
    2. Leta efter eventuella deformiteter på skadans plats. Du borde se om din tumme ser normal ut. Är det böjd i en udda vinkel eller vrids på något konstigt sätt? Du bör också kontrollera om det finns något ben som sticker ut ur huden. Om du märker någon av dessa egenskaper är det mycket troligt att du har brutit tummen.
  • Din tumme kommer också sannolikt att ha blåmärken på den, vilket är ett tecken på att kapillärerna i tummen i tummen har brutit öppna.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 3
    3. Försök att flytta tummen. Om du har brutit tummen, kommer det att orsaka dig allvarlig och svår smärta. Dina ledband som förbinder dina ben kommer också sannolikt inte att kunna fungera ordentligt, vilket också kan göra det svårt att flytta tummen.
  • I synnerhet kontrollera om du kan flytta tummen bakåt. Om du kan flytta den bakåt utan smärta, har du förmodligen en sprain istället för ett brutet ben.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 4
    4. Var uppmärksam på någon nummenhet, stickning eller kyla du känner i tummen. Bortsett från att orsaka smärta kan komprimerade nerver också göra din tumme. Din tumme kan också börja känna sig kalla. Detta beror på att ett brutet ben eller mycket svullnad kan blockera blodkärlen som bär blod i tummen och omgivande vävnad.
  • Din tumme kan också bli blå om den får mycket lite eller inget blod.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 5
    5. Leta efter svår svullnad runt tummen. När du bryter ett ben, kommer området runt det att svälla upp på grund av inflammation. Din tumme kommer att börja svälla fem till tio minuter efter att skadan har inträffat. Efter tummen sväller kan det börja styva.
  • Svullnaden i tummen kan också påverka närmaste fingrarna till tummen.
  • Del 2 av 3:
    Att ha en läkare bedöma din tumme
    1. Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 6
    1. Besök din läkare eller gå till akuten. Om du tror att du har brutit en tumme, bör du gå till akutrummet så att en professionell kan ställa in den. Om du väntar för länge kan svullnaden som orsakas av det brutna benet faktiskt göra det för svårt att omforma benen, vilket innebär att tummen kan vara permanent böjd.
    • Dessutom kan brutna tummar på barn permanent påverka deras tillväxt genom att skada sina tillväxtplattor.
    • Även om du misstänker skadan kan vara en riven (sönderdelad ligament) snarare än en benfraktur, bör du fortfarande se en läkare för en noggrann diagnos. Dessutom kan vissa allvarliga sprains fortfarande kräva en handkirurg att reparera. Du bör i slutändan lämna den slutliga diagnosen och behandlingsbesluten till en medicinsk professionell.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 7
    2. Skicka till en fysisk undersökning. Förutom att ställa frågor om symptomen från del 1, kommer läkaren också att fysiskt undersöka tummen. Han kan testa din styrka och rörelse i tummen genom att jämföra den med den hos din uninjured tumme. Ett annat test inkluderar att röra tummen på tummen i ditt pekfinger innan du applicerar tryck på tummen för att kontrollera din svaghet.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 8
    3. Få en röntgen tagen av tummen. Läkaren kommer sannolikt att beställa röntgenstrålar av tummen från en mängd olika vinklar. Detta kommer inte bara att bekräfta den diagnosen, men det kommer också att visa läkaren exakt hur många frakturer din tumme har upprätthållit, vilket kommer att hjälpa till med att bestämma det bästa behandlingsalternativet. Vinklarna för röntgenstrålarna inkluderar:
  • Lateral: Den laterala vyn är en röntgen med handen som vilar på sin sida, så att tummen är uppe.
  • Skrå: Den sneda vyn är en röntgen med handen lutad, vilar på sin sida, så att tummen är uppe.
  • AP: AP-vyn är en röntgen av din hand i ett utplattat läge, ovanifrån.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 9
    4. Prata med din läkare om att få en beräknad tomografi (CT) -skanning. En CT-skanning kan också kallas en datoriserad axiell tomografi (CAT) -skanning. En CT-skanning använder röntgenstrålar och en dator för att skapa bilder av vad insidan av dina kroppsdelar (i det här fallet, din tumme) ser ut. På det här sättet kan din läkare få en bättre uppfattning om vad pausen är som och det bästa sättet att handla om att fixa det.
  • Tala om för din läkare om du är gravid eftersom CT-skanningar kan skada fostret.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 10
    5. Låt din läkare diagnostisera typen av paus. När din läkare har kört de relevanta testen, kommer hon att diagnostisera den specifika typen av fraktur du har hållit. Detta bestämmer komplexiteten hos de tillgängliga behandlingsalternativen.
  • Extra artikulära frakturer är de som äger rum bort från en led längs längden på en av de två benen i tummen. Medan smärtsamt och som kräver sex veckor att läka, kräver dessa frakturer inte vanligtvis kirurgisk ingrepp.
  • Intrakikulära frakturer sker längs fogen, vilket ofta kräver kirurgiskt ingripande för att hjälpa patienten att behålla så mycket rörelse i fogen efter återvinning som möjligt.
  • Av de intraartikulära tummefrågen är de två vanligaste en Bennetts fraktur och en Rolandos fraktur. I båda, tummen frakturer (och sannolikt dislocates) längs Carpometacarpal-ledningen (tummen i handen närmast handen). Den stora skillnaden mellan de två är att en Rolandos fraktur involverar tre eller flera benfragment som kräver omställning, och medan en Bennetts fraktur kan ibland avseopera kirurgi, kräver en Rolandos fraktur nästan alltid kirurgisk behandling.
  • Del 3 av 3:
    Behandla en trasig tumme
    1. Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 11
    1. Se en ortopedisk kirurg. En ortopedist kommer att titta på dina röntgenstrålar och andra test för att bestämma det bästa behandlingsalternativet. Han kommer att ta hänsyn till typen av fraktur (intra- eller extra artikulär), liksom komplexiteten (Bennetts mot Rolandos frakturer).
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 12
    2. Fråga om icke-kirurgiska alternativ. I relativt okomplicerade fall (t.ex. en extra artikulär fraktur) kan läkaren kunna ersätta frakturfragmenten manuellt utan kirurgi. Hon kommer att ge anestesi innan du försöker att påkalla fragmenten.
  • Denna metod (även kallad en sluten reduktion) består vanligtvis av doktorn som drar och slänger längs pausen för att justera den medan du använder en fluoroskopi (kontinuerlig, realtids röntgen) för att se när fragmenten är ivrig.
  • Observera att vissa Rolandos frakturer, speciellt de där benen splittras i för många bitar för att skruva eller stift tillsammans, också behandlas i denna metod med kirurgen som formar fragmenten till det bästa av hans förmåga (känd som en öppen reduktion).
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 13
    3. Överväga kirurgiska behandlingar. För intraartikulära frakturer (som Bennetts och Rolandos frakturer), kommer din ortopedist vanligtvis att föreslå kirurgi. Den specifika typen av kirurgi beror på sprickans (er) komplexitet. Typiska alternativ inkluderar:
  • Använda fluoroskopi för att placera ledningar genom huden för att justera fragmenten, känd som extern fixering. Detta alternativ gäller typiskt Bennetts frakturer där fragmenten har förblev mycket nära varandra.
  • Att ha en kirurg öppna handen för att placera små skruvar eller stift i benen för att hålla dem ordentligt inriktade. Detta är känt som intern fixering.
  • Potentiella komplikationer från kirurgiska alternativ inkluderar nerv- eller ligamentskador, styvhet och ökad risk för artrit.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 14
    4. Immobilisera tummen. Oavsett om ditt speciella fall kräver ett kirurgiskt eller icke-kirurgiskt alternativ, kommer doktorn att placera tummen i en spica-gjutning för att immobilisera den och hålla alla fragment perfekt på plats under återhämtningsperioden.
  • Förvänta sig att bära kastet var som helst från två till sex veckor, med närmare sex är normen.
  • Din läkare kan också schemalägga uppföljningsuppsättningar under den här tiden.
  • Bild med titeln Diagnose A Broken Thumb Steg 15
    5. Se en fysioterapeut. Beroende på den tid du spenderar i gjutet och din rörlighet vid borttagning av gjutet, kan din läkare rekommendera att du ser en fysisk eller yrkesterapeut. En terapeut kommer att kunna tillhandahålla ett antal flex- och greppövningar för att återuppbygga styrkan på grund av atrophiedmuskel under immobiliseringsperioden.
  • Tips

    Oavsett om det är paus eller en sprain, är det alltid bäst att gå till sjukhuset och ha din tumme omhändertagna ordentligt.

    Varningar

    Medan den här artikeln erbjuder medicinsk information om en trasig tumme, ska den inte användas som medicinsk rådgivning. Se alltid din läkare för en korrekt diagnos och behandlingsalternativ för eventuella allvarliga skador.
  • Tala om för din läkare om du är gravid innan du har en röntgengjord. Spädbarn är mer känsliga för röntgenstrålar, så det är bäst att undvika denna metod att bestämma om din tumme är trasig eller inte.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande