Hur man beräknar volymen av en triangulär prisma

Det är lätt att anta att du skulle beräkna volymen av en triangulär prisma på samma sätt som du skulle för en pyramid. En triangulär prisma är emellertid en tresidig polyhedron med två parallella triangulära baser och tre rektangulära ansikten. För att beräkna volymen är allt du behöver göra att hitta området för en av de triangulära baserna och multiplicera det med prismans höjd.

Steg

Del 1 av 2:
Hitta området i triangeln
  1. Bild med titeln Beräkna volymen av ett triangulärt prisma steg 1
1. Hitta höjden och bredden på en triangelbas. Titta på triangeln och skriv ner basbredden och höjden. Till exempel kan din triangel ha en bas på 8 cm och en höjd av 9 cm.
  • Tänk på att du identifierar höjden på triangel, inte hela prisma.
  • Du kan använda någon av de triangulära baserna, eftersom de borde ha samma dimensioner.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett triangulärt prisma steg 2
    2. Anslut siffrorna i formeln för att hitta det triangulära området. När du väl vet bredden och höjden på triangeln, sätt siffrorna i formeln för att beräkna triangulärt område:
  • Area = 1/2 x Bredd x höjd. Du kanske också ser det skrivet som V=12bh{ displayStyle v = { frac {1} {2}} bh}V = { frac {1} {2}} BH
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett triangulärt prisma steg 3
    3. Multiplicera 1/2 med bredd med höjd för att få triangelns område. För att hitta området för den triangulära basen för prisma, multiplicera bredden med höjden med 1/2. Kom ihåg att sätta svaret i fyrkantiga enheter eftersom du beräknar område.
  • Till exempel, om basen är 8 och höjden är 9, kommer din formel att se ut V=12*8*9{ displayStyle v = { frac {1} {2}} * 8 * 9}V = { frac {1} {2}} * 8 * 9. Triangelns område är 36 cm .
  • Del 2 av 2:
    Att räkna upp prisvolymen
    1. Bild med titeln Beräkna volymen av ett triangulärt prisma steg 4
    1. Anslut det triangulära området i formeln för att hitta volymen av prisma. Området av triangeln är 1 av de 2 siffrorna du behöver för att hitta PRISM: s volym. I formeln V=bh{ displayStyle v = bh}V = bh, Det triangulära området är V=b{ displayStyle v = b}V = b.
    • För att använda det tidigare exemplet skulle formeln vara V=36*h{ displayStyle v = 36 * h}V = 36 * h.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett triangulärt prisma steg 5
    2. Identifiera prismens höjd och lägg den i formeln. Nu måste du hitta höjden på det triangulära prisma, vilket är längden på sina sidor. Till exempel kan prisman vara 16 cm lång. Placera detta nummer i V=h{ displayStyle v = h}V = h Plats med formeln.
  • Till exempel ska din formel nu se ut V=36*16{ displayStyle v = 36 * 16}V = 36 * 16.
  • Bild med titeln Beräkna volymen av ett triangulärt prisma steg 6
    3. Multiplicera det triangulära området med prismans höjd för att hitta volymen. Eftersom du nu har alla delar av ekvationen, multiplicera området med höjden. Resultatet blir volymen av den triangulära prisma.
  • Så om V=36*16{ displayStyle v = 36 * 16}V = 36 * 16, Svaret är 576 cm .
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Se till att mätenheterna är desamma för alla delar av det triangulära prisma innan du börjar beräkningen. Till exempel, om 1 del av prisma är i millimeter och resten är i centimeter, konvertera millimetrarna till centimeter först.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande