Hur man utvecklar en riskhanteringsplan

Att utveckla en effektiv riskhanteringsplan kan hjälpa till att hålla små frågor från att utvecklas till nödsituationer. Olika typer av riskhanteringsplaner kan hantera beräkningen av sannolikheten för ett evenemang, och hur den händelsen kan påverka dig, vad riskerna är med vissa satsningar och hur man mildrar problemen i samband med dessa risker. Att ha en plan kan hjälpa dig att hantera biverkningar när de uppstår och förhoppningsvis, huvudet av dem innan de uppstår.

Steg

  1. Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 1
1. Förstå hur riskhanteringsarbeten. Risk är effekten (positiv eller negativ) av en händelse eller en serie händelser som äger rum på ett eller flera platser.Det beräknas från sannolikheten för att händelsen blir ett problem och den inverkan den skulle ha (se risk = sannolikhet x påverkan). Olika faktorer bör identifieras för att analysera risk, inklusive:
  • Händelse: Vad kan hända?Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 1Bullet1
  • Sannolikhet: Hur sannolikt är det att hända?Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 1Bullet2
  • Inverkan: Hur illa kommer det att vara om det händer?
  • Mitigation: Hur kan du minska sannolikheten (och med hur mycket)?
  • Beredskap: Hur kan du minska påverkan (och hur mycket)?
  • Reduktion = Mitigation x beredskap
  • Exponering = Risk - Minskning

  • När du har identit med ovanstående kommer resultatet att vara det som kallas exponering. Det här är den mängd risk du helt enkelt inte kan undvika. Exponering kan också kallas hot, ansvar eller svårighetsgrad, men de betyder ganska mycket samma sak. Det kommer att användas för att avgöra om den planerade aktiviteten ska äga rum.
  • Detta är ofta en enkel kostnad vs. fördelar formel. Du kan använda dessa element för att avgöra om risken för att genomföra förändringen är högre eller lägre än risken att inte genomföra förändringen.
  • Antagen risk. Om du bestämmer dig för att fortsätta (ibland finns det inget val, e.g. Federalt mandatförändringar) Då blir din exponering det som är känt som antagen risk. I vissa miljöer reduceras risken till ett dollarvärde som sedan används för att beräkna slutproduktens lönsamhet.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 2
    2. Definiera ditt projekt. I den här artikeln, låt oss låtsas att du är ansvarig för a datorsystem Det ger viktigt (men inte livskritisk) information till en stor befolkning. Den huvudsakliga datorn där det här systemet är bosatt är gammalt och behöver bytas ut. Din uppgift är att utveckla en riskhanteringsplan för migrationen. Detta kommer att vara en förenklad modell där risk och effekt är listad som hög, medium eller låg (det är mycket vanligt särskilt i projektledning).
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 3
    3. Få inmatning från andra. Spåna på risker. Få flera personer tillsammans som är bekanta med projektet och be om inmatning på vad som kan hända, hur man hjälper till att förhindra det, och vad man ska göra om det händer.Ta en massa av anteckningar!Du kommer att använda produktionen av denna mycket viktiga session flera gånger under följande steg.Försök att hålla ett öppet sinne om idéer. "Utanför lådan" Tänkande är bra, men håll kontrollen över sessionen. Det måste vara fokuserat och på mål.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 4
    4. Identifiera konsekvenserna av varje risk. Från din brainstorming session samlade du information om vad som skulle hända om risker materialiseras. Associera varje risk med konsekvenserna som anlände till under den sessionen. Vara så specifik som möjligt med var och en. "Projektfördröjning" är inte så önskvärt som "Projektet kommer att försenas med 13 dagar." Om det finns ett dollarvärde, lista det - bara säger "Över budget" är för allmänt.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 5
    5. Eliminera irrelevanta problem. Om du flyttar, till exempel, en bilhandlare datorsystem, då hot som kärnvapen, är pestpandemin eller mördare asteroider ganska mycket saker som kommer att störa projektet. Det finns inget du kan göra för att planera för dem eller att minska effekten. Du kan hålla dem i åtanke, men lägg inte den typen av sak på din riskplan.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 6
    6. Lista alla identifierade riskelement. Du behöver inte lägga dem i någon ordning ännu. Bara lista dem en-för-en.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 7
    7. Tilldela sannolikheten. För varje riskelement på din lista, bestämma om sannolikheten för det faktiskt materialiseras är högt, medium eller lågt. Om du absolut måste använda siffror, så siffra sannolikheten i en skala från 0.00 till 1.00. 0.01 till 0.33 = låg, 0.34 till 0.66 = medium, 0.67 till 1.00 = hög.
  • Obs! Om sannolikheten för en händelse som inträffar är noll, kommer den att tas bort från överväganden. Det finns ingen anledning att överväga saker som helt enkelt inte kan hända (upprörd T-Rex äter datorn).



  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 8
    8. Tilldela påverkan. I allmänhet tilldela effekten så högt, medium eller låg baserat på vissa förutbestämda riktlinjer. Om du absolut måste använda siffror, så räkna in på en skala från 0.00 till 1.00 enligt följande: 0.01 till 0.33 = låg, 0.34 - 066 = Medium, 0.67 - 1.00 = hög.
  • Obs! Om effekten av en händelse är noll, bör den inte listas. Det finns ingen anledning att överväga saker som är irrelevanta, oavsett sannolikheten (min hund åt middag).

  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 9
    9. Bestämma risken för elementet. Ofta används ett bord för detta. Om du har använt de låga, medelstora och höga värdena för sannolikhet och påverkan är toppbordet mest användbart. Om du har använt numeriska värden måste du överväga lite mer komplext betygssystem som liknar det andra tabellen här. Det är viktigt att notera att det inte finns någon universell formel för att kombinera sannolikhet och påverkan som kommer att variera mellan människor och projekt.Detta är bara ett exempel (om än ett verkligt liv):
  • Vara flexibel i analys. Ibland kan det vara lämpligt att byta fram och tillbaka mellan L-M-H-beteckningarna och numeriska beteckningar. Du kan använda ett bord som liknar den nedan.

  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 10
    10. Rangera riskerna. Lista alla element som du har identifierat från den högsta risken för den lägsta risken.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 11
    11. Beräkna den totala risken: Här är några siffror hjälper dig. I tabell 6 har du 7 risker som är tilldelade som H, H, M, M, M, L och L. Detta kan översätta till 0.8, 0.8, 0.5, 0.5, 0.5, 0.2 och 0.2, från tabell 5. Medelvärdet av den totala risken är då 0.5 och detta översätter till medium.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 12
    12. Utveckla begränsningsstrategier. Mitigation är utformad för att minska sannolikheten för att en risk kommer att uppstå. Normalt kommer du bara att göra det för höga och medelstora element. Du kanske vill mildra lågt riskposter, men hanterar verkligen de andra först. Om ett av dina riskelement är att det kan vara en försenad leverans av kritiska delar, kan du mildra risken genom att beställa tidigt i projektet.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 13
    13. Utveckla beredskapsplaner. Beredskap är utformad för att minska effekten om en risk uppstår. Återigen kommer du vanligtvis bara att utveckla händelser för höga och medelstora element. Till exempel, om de kritiska delarna du behöver, inte kommer i tid, kan du behöva använda gamla, befintliga delar medan du väntar på de nya.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 14
    14. Analysera effektiviteten av strategierna. Hur mycket har du minskat sannolikheten och påverkan? Utvärdera dina beredskaps- och begränsningsstrategier och vidarebefordra effektiva betyg till dina risker.
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 15
    15. Beräkna din effektiva risk. Nu är dina 7 risker m, m, m, l, l, l och l, som översätter till 0.5, 0.5, 0.5, 0.2, 0.2, 0.2 och 0.2. Detta ger en genomsnittlig risk för 0.329. Titta på tabell 5 ser vi att den övergripande risken nu kategoriseras så låg. Ursprungligen var risken medium (0.5). Efter att ha lagts till har din exponering låg (0.329). Det betyder att du har uppnått en 34.2% minskning av risken genom begränsning och beredskap. Inte dåligt!
  • Bild med titeln Utveckla en riskhanteringsplan Steg 16
    16. Övervaka dina risker. Nu när du vet vad dina risker är, måste du bestämma hur du vet om de uppstår så du vet när och om du ska sätta dina kontinggenskaper på plats. Detta görs genom att identifiera riskcisser. Gör detta för var och en av dina höga och medelstora riskelement. Sedan, när projektet fortskrider, kommer du att kunna avgöra om ett riskelement har blivit ett problem. Om du inte känner till dessa signaler är det mycket möjligt att en risk tyst kan uppstå och påverka projektet, även om du har bra händelser på plats.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    I situationer där projektledaren kan bli överbelastad med riskhanteringsfunktionen, kan analysen begränsas till projektets kritiska väg. I så fall är det lämpligt att beräkna flera kritiska vägar med kanske ytterligare fördröjningstid till mer proaktivt uppgifter som sannolikt kommer att landa på den kritiska vägen. Detta är särskilt lämpligt när en enda PM styr flera projekt. Riskhanteringen måste betraktas som en del av projektet, men inte överskuggas de andra planerings- och kontrollfunktionerna (se varningar).
  • Reduktion = Risk - exponering. I det här exemplet (och förutsatt en $ 1.000.000 projektuppskattning) är din risk 0.5 x $ 1.000.000 ($ 500.000) och din exponering är 0.329 x $ 1.000.000 ($ 329.000) vilket innebär värdet av din reduktion = $ 171,000. Använd det som en indikation på hur mycket du rimligen kan spendera på hanteringen av riskerna - det borde vara en del av den reviderade projektuppskattningen (som försäkring).
  • Plan för förändring. Riskhantering är en vätskeprocess eftersom riskerna alltid förändras. Idag kan du tilldela viss risk med stor sannolikhet och en stor inverkan. I morgon kan sannolikheten eller effekten förändras. Dessutom kan vissa risker falla helt av bordet medan andra kommer till spel.
  • Du kan använda exponering för att hjälpa till att avgöra om du verkligen vill göra projektet. Om den totala projektuppskattningen är $ 1.000.000 och din exponering är 0.329, den allmänna regeln har du en potential på 329 000 dollar över uppskattningen. Kan du budgetera de extra pengar... för säkerhets skull? Om inte, kanske du vill ompröva projektets omfattning.
  • En del av en bra beredskapsplan är en tidig varningssignal. Om det finns ett testresultat som kommer att berätta om du behöver anta din beredskapsplan, se till att du påskynda dessa testresultat. Om det inte finns en bra varningssignal, försök att designa en.
  • Använd ett kalkylblad för att hålla reda på riskplanen löpande. Risker förändras, gamla risker kan försvinna och nya risker kommer att komma i fokus.
  • Undersök alltid. Vad har du missat? Vilka saker kan hända att du ännu inte har ansett? Detta är en av de svåraste sakerna att göra och en av de mest kritiska. Gör en lista och kontrollera den upprepade gånger.
  • Om du är en oerfaren projektledare, eller projektet är litet, överväga att spara tid genom att hoppa över steg som antingen inte tillämpar eller har liten inverkan på projektet, förbi den formella sannolikheten och konsekvensbedömningen, gör "mental matte" och hoppa omedelbart för att titta på svårighetsgrad.Till exempel, om du behöver göra underhåll på en elektrisk krets och den aktiviteten kommer Ta ner en server, är det "riskerande" För att flytta servern till en ny krets före underhållet eller vänta tills underhållet är klart för att ta tillbaka maskinen online.I båda fallen kommer servern ner - men du kan bara identifiera vilken aktivitet som utgör den lägsta risken för projektet.
  • Varningar

    Tänk på vad som kan hända om två eller tre saker går fel samtidigt. Sannolikheten kommer att vara mycket låg, men effekten kan vara extrem. Nästan varje stor katastrof involverade flera misslyckanden.
  • Do inte Låt politiken störa din bedömning.Detta händer mycket.Människor vill inte tro saker de kontrollerar kan gå fel och kommer ofta att kämpa dig om risknivåer."Åh det kan aldrig hända" kan vara sant, men då kan det vara någons ego prata.
  • Ignorera inte lågt riskposter helt, men spendera inte mycket tid med dem.Använd hög, medium och låg för att indikera hur mycket ansträngning du kommer att övervaka varje risk.
  • Bli inte för invecklad för projektet.Riskhantering är en viktig del av projektet, men det borde inte överskugga det faktiska arbetet som ska göras.Om du inte är försiktig med det här kan du börja jaga irrelevanta risker och överbelasta din plan med värdelös information.
  • Anta inte att du har alla identifierade risker.Riskens karaktär är att det är oförutsägbart.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande