Hur man är en bra mästare av ceremonier

En mästare av ceremonier (även känd som en MC eller Emcee) är den officiella värden för en iscensatt händelse, prestanda eller fest. Normalt introducerar en mästare av ceremonier talare, gör meddelanden och engagerar sig med publiken för att hålla ceremoniagendan som flyter så smidigt som möjligt. Medan du är en ceremonier kan tyckas som en skrämmande uppgift, det finns några sätt att spika ditt ansvar som MC, och utstråla förtroende och karisma för att hålla ceremonin underhållande för alla.

Steg

Del 1 av 2:
Förberedelse före evenemanget
  1. Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 1
1. Känn din händelse. Att veta din händelse är viktig för alla typer av ceremonier, oavsett om det är ett bröllop, examen, bar mitzvah, kändis rost, etc. Typ av händelse kommer att diktera den typ av atmosfär du, MC, måste skapa. Att veta vad som händer, vad ska talas om och vad som kommer nästa är nyckeln till att vara en framgångsrik MC.
  • Överväga att möta de personer som organiserar evenemanget och går över den planerade strukturen och granskar resplanen i evenemanget i detalj.
  • Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 2
    2. Känna till ditt ansvar. MC är ansvarig för att skapa och upprätthålla den avsedda atmosfären under hela evenemanget. Den avsedda atmosfären kan variera beroende på typ av händelse, även om de flesta händelser som anställer en MC ser ut att skapa en rolig och energisk atmosfär. Som MC är ditt huvudansvar:
  • Håller händelsen som strömmar och överbryggar mellan segmenten av evenemanget.
  • Hålla publikens intresse och se till att de har kul.
  • Att hjälpa publiken att känna sig respekterad och engagera sig med dem under evenemanget.
  • Att hjälpa talarna att känna sig värderade.
  • Håller händelsen i tid.
  • Att hålla alla uppdaterade om vad som händer vid evenemanget.
  • Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 3
    3. Känn dina rollförväntningar. Att vara en MC betyder att du har en bra humor, du kan arbeta en folkmassa, och du är praktiserad allmän talare. Det innebär att du måste vara beredd att improvisera, så du kan reagera effektivt till vad som helst som kan uppstå. Till exempel kan du behöva tillfälligt underhålla publiken medan du väntar på nästa talare att komma ut ur badrummet eller för den trasiga mikrofonen som ska bytas ut.
  • Kom ihåg att le. Leende förstärker den roliga och ljusa atmosfären av evenemanget, och gör att du verkar vara en entusiastisk MC.
  • Tänk på att bara för att du är MC, är du inte kändis på showen. Du är tänkt att få andra att känna att de är stjärnorna på showen.
  • Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 4
    4. Gör din forskning. Kontakta dina nyckeltalare för att ta reda på några bakgrundsinformation om dem och använd den informationen för att förbereda dina introduktioner för högtalarna. Denna bakgrundsforskning hjälper dig att bygga introduktioner som låter mer personliga och äkta.
  • Ta reda på om det finns några speciella publikmedlemmar som ska erkännas under evenemanget.
  • Se till att du granskar allas namn och titel så att du vet hur man säger det på scenen när tiden kommer att göra sitt tillkännagivande.
  • Expertips
    Stefanie Chu-Leong

    Stefanie Chu-Leong

    Ägare & Senior Event Planner, Stellify EventsSteFanie Chu-Leong är ägare och senior evenemangsplanerare för Stellify-evenemang, en evenemangshanteringsverksamhet baserad i San Francisco Bay Area och Kalifornien Central Valley. Stefanie har över 15 års evenemangsplanering och specialiserat sig på storskaliga händelser och speciella tillfällen. Hon har en ba i marknadsföring från San Francisco State University.
    Stefanie Chu-Leong
    Stefanie Chu-Leong
    Ägare & Senior Event Planner, Stellify Events

    Vår expert samtycker till: Gör din forskning och lära dig alla detaljer om dina högtalare som kommer att öka ditt självförtroende och göra dig till en bättre MC. Du kan börja med att lära dig allas namn och hur man uttalar dem.

  • Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 5
    5. Håll dig organiserad. Skapa eller granska en given dagordning för evenemanget, och planera, minut för minut, evenemangsplanen. Ta hänsyn till den tid det tar att komma på och av scenen, gör introduktioner för gäster och tal eller tack från gästmedlemmar.
  • Överväg att göra ett grovt manus för vad du ska säga hela natten. Detta skript är något som du kan memorera, har små notecards för att hålla dig på uppgift, eller ha en skiss som projiceras genom hela evenemanget för att du ska följa.
  • Det kan vara till hjälp att berätta för den ledande arrangören av händelsen att, som MC, kommer du bara att svara på en ansvarig person. Om några ändringar måste göras till programmet, är det enda sättet att låta det hända att det är om den ansvariga personen godkänner ändringarna. Detta kommer att minska blandningar och felkommunikation under evenemanget och hjälpa händelsen att springa jämnare.
  • Del 2 av 2:
    Under evenemanget
    1. Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 6
    1. Behålla lugnet. Att vara en MC är mycket tryck. Evenemangets framgång är i stor utsträckning bidragit till hur väl MC håller saker på rätt spår. Medan evenemangets förfarande kan bli hektiskt är det viktigt att vara lugnt och fokusera på att bibehålla din MC Persona. För att hålla dig cool, försök:
    • Fortsätter om du förstör. Stopp kommer bara att göra ditt misstag så mycket mer uppenbart. Försök att rulla med stansarna och fortsätt från ditt misstag. Om du lyckas, kommer publiken sannolikt att glömma din misstep.
    • Hitta en plats att titta på när du pratar. Titta på de enskilda publikmedlemmarna kan göra dig mer nervös när du talar. I stället försök att titta över publikens ledamöters huvuden för att minska skrämmande på en ögonkontakt.
    • Saktar ner med dina ord. Ingenting visar att du är mer nervös som en MC, än att prata för snabbt. Prata för snabbt kan leda till missförhållanden och stammar, vilket kan påverka människor som förstår dig. Ta din tid och pausa något mellan meningar.
  • Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 7
    2. Förbered öppningen av evenemanget. Presentera dig själv och Välkommen publiken till evenemanget. Identifiera de specifika, huvudgrupperna i din publik och välkomna dem individuellt. Dessa välkomnar behöver inte vara långvariga, men de behöver vara äkta.
  • Till exempel kan du säga något som, "till alla våra Packer Fan Dairy Farmers som reste hela vägen från Wisconsin och var tvungen att köra genom björn territorium för att komma hit, ett varmt välkomnande."
  • Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 8
    3. Introducera högtalarna. MC har det centrala ansvaret för att introducera olika högtalare som kommer upp på scenen, liksom andra nyckelpersoner vid evenemanget. Ju mer relevanta gäst är, ju mer detaljerad och skräddarsydd din introduktion av dem borde vara. När du har gjort din introduktion till en talare, leda publiken att applådera talaren tills de når den talande mikrofonen. När högtalaren är klar med att ge sitt tal, leda publiken igen i applåder tills högtalaren är av scenen och på väg tillbaka till sitt säte.
  • Eftersom ett av de största ansvarsområdena som MC är att hålla händelsen att springa i tid, var inte rädd för att meddela en talare om de är förbi sin tilldelade tid. Du kan försöka ge dem en anteckning eller ge dem någon form av visuell cue, som att spinna ett finger som pekar uppåt för att försöka kommunicera med att "slå upp det."
  • Innan du fortsätter att presentera nästa segment, tack talaren för deras presentation, och berör lätt på något som de nämnde medan högtalaren på scenen. Denna referens kan vara något som var roligt, intressant eller omröring. Detta visar att du är en uppmärksam MC, och det bekräftar värdet av talarens presentation.
  • Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 9
    4. Bro mellan segment. Ansluta ett segment till nästa kan vara lättare genom att använda lite humor för att överbrygga de två. Innan evenemanget börjar, försök att förbereda några talande bitar som anmärkningar, anekdoter eller skämt som kan användas mellan segment. Även kommentera vad som just hände. Försök och hitta något roligt eller meningsfullt om föregående talare eller prestanda, och övergång därifrån till nästa högtalare eller prestanda.
  • Om du befinner dig i en besvärlig plats, försök att fråga dina publikfrågor. Frågor bör hållas till ett "ja" eller "nej" svar, men genom att ställa frågor, kan du hålla din publik engagerad och fokuserad, samtidigt som du förstärker ditt kommando som MC.
  • Ingenting är värre än en MC som inte erkänner något som bara inträffade på scenen. Det ger intrycket att MC inte är medveten om vad som händer.
  • Om evenemanget är några timmar långa kan det vara till hjälp att ge en kort sammanfattning av de föreställningar och presentationer som har inträffat under pauser i åtgärden. Du kan också avslöja vad som ska komma nästa.
  • Bild med titeln vara en bra mästare av ceremonier Steg 10
    5. Var beredd på någonting. Som tidigare nämnts måste en stor MC alltid vara på tårna. Levande evenemang är berömda för att ha små hicka: en server kan spilla en drink, fel musik kan spela, eller den schemalagda högtalaren kan vara på väg tillbaka från badrummet. Håll kontrollen över evenemanget genom att vara redo att släta över några distraktioner eller olyckor för att hålla humörljuset.
  • Om något går fel eller någon agerar oroligt, måste MC vara positiv.
  • Kom ihåg att det inte är ditt jobb att bestraffa någon, det är ditt jobb att hålla sakerna smidigt trots av något som går fel. En MC som har en negativ attityd på något sätt, skulle vara extremt obehagligt och olämpligt.
  • Bild med titeln vara en bra ceremonier Steg 11
    6. Stäng evenemanget. Din stängning av evenemanget ska vara så spännande och uppriktig som din öppning. Normalt för att stänga evenemanget, tack alla avledarna, högtalarna och artisterna. Det är bra sätt att också tacka alla som hjälpte till att lägga händelsen tillsammans. Sammanfatta vad som ägde rum vid evenemanget och det som lärt sig, och då beroende på vilken typ av händelse det var, uppmuntra publikmedlemmarna att vidta åtgärder.
  • Detta kan betyda att komma igen för nästa samling, donera pengar eller fortsätta att pionera på ett visst område. Oavsett vad det kan vara, uppmuntra för publiken att delta.
  • Tips

    Var självsäker och relatera till publiken.
  • Leende. Ser ut som du är glad att vara där.
  • Kom förberedd, men gör det inte låter som om du läser från ett skript.
  • I tidpunkten för förseningar lägger du till några fakta, skämt, aktuella angelägenheter, etc. För att undvika besvärlig tystnad.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande