Hur man är en bra talare

Det finns en allmänt citerad statistik att människor i allmänhet är mer rädda för offentligt talande än de är dödsfall. Tanken att utföra ett tal framför en uppmärksam publik är ett nerv-wracking koncept för de flesta människor. Lyckligtvis behöver det inte vara. Att vara en stor talare är en färdighet som lärs lika mycket som någon annan. När du har ett starkt bud av din röst och självpresentation tenderar förtroendet med offentligt tal att falla på plats.

Steg

Metod 1 av 3:
Artikulera din röst
  1. Bild med titeln vara en bra högtalare steg 1
1. Lyssna på inspelade tal. Om du vill bli en bra talare, bör du först ha en uppfattning om vad det innebär att vara bra. Berömda tal blev det sättet att talaren visste hur man skulle vringa den mest känsla och menade vad han sa. Var uppmärksam på de pauser de tar, de ord de betonar, och de mest kända högtalarna utför.
  • En av de mest kända talen är "Jag har en dröm," av Martin Luther King Jr. Det här är inte hans endast tal, men det är en av hans mer kända.
  • Andra anmärkningsvärda offentliga talare: Winston Churchill, Dwight Eisenhower och John F. Kennis.
  • Lyssna på Ted Talks för att se exempel på stora offentliga talare. Dessa är särskilt användbara om du ger ett tal med tidsbegränsningar, eftersom TED-samtal är 18 minuter eller mindre.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 2
    2. Prata långsamt. Som en allmän talare bör du aldrig känna behovet av att skynda igenom en presentation. Eftersom ångest tenderar att få folk att prata mycket snabbare än vad de normalt skulle, bör du vara medveten om din talsats. Göra en medveten punkt att tala långsamt. Om ditt tal händer med en mer hanterbar takt, blir det lättare för dig att känna att du är i kontroll.
  • Talar betyder långsamt inte att tala i en monoton. Bara för att du tar din tid betyder inte att du behöver vara tråkig. De bästa offentliga talarna kommer att hålla en stadig talande takt och använda den extra tiden att injicera mer uttryck i sin handling.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 3
    3. Minimera fyllnadsord och stammering. Fyllningsord innehåller saker som "tycka om" och "um." De är ord som bara finns i en levande presentation eftersom talarens sinne behöver en sekund för att komma ikapp med resten av talet. Mishaps som detta och andra verbala slip-ups är oftast resultatet av ångest. Medan ångest är helt naturligt och kan förväntas, är det ett gott tecken som du behöver sakta ner. En talare talar verkligen långsamt är bättre än en som stammar genom viktiga linjer.
  • Om du behöver ett ögonblick för att minnas dig själv i mitten av ditt tal, paus. Medan fyllnadsspråket bara kommer att förringa din presentation, kan en paus ge din publik tid att mulla över vad du sa.
  • Om du fryser upp, vrid det till ett skämt. Säg något som, "Mitt minne var mycket bättre när jag övar detta tal framför min hund, Samuel."
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 4
    4. Betona eller upprepa särskilt viktiga linjer. Även om du har gått över varje ord av ditt tal med en fin-tandad kam, kommer det att vara linjer som är viktigast för den centrala idén du diskuterar. I fallet med dessa speciellt viktiga linjer är det avgörande att du uppmärksammar dem på något sätt. Detta kan göras genom att säga dem långsammare, mer högt, eller upprepa samma linje två gånger.
  • Din publik kommer omedelbart att hämta detta och kommer att ta extra försiktighet för att komma ihåg den punkten.
  • Ett bra exempel på detta är genom upprepningen av "Jag har en dröm" I Martin Luther King Jr.s "Jag har en dröm" Tal.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 5
    5. Express känslor genom böjningar. Även om du kanske känner mig väldigt angelägen i ett tal kan det faktiskt göra det lättare om du tillåter dig möjligheten att ansluta emotionellt med ämnet och uttrycka dig själv. Att höja och sänka din röst för att ange vissa känslor kan göra ett ton för att engagera en publik. Som en allmän regel tycker folk om att de talas som att de talas med en rödblodig människa. Att agera som en robot kan verka som en säker väg om du är nervös om att tala, men du får mycket längre om du är uppriktig med din publik.
  • Undvik en monotonleverans. Detta tillvägagångssätt är vanligt med människor som lägger för mycket betoning i ett rote memorisering av tallinjerna, och lämnade inte plats för en organisk kvalitet.
  • En annan bra anledning att undvika en monotonleverans är att du helt enkelt kommer att bära din publik. De kommer att förlora intresse för vad du måste säga.
  • Men se till att du har kontroll över dina känslor. Undvik att bli alltför känslomässig, riva upp, eller faktiskt gråta. Dessa kan vara tecken på att du inte är redo att diskutera ämnet offentligt.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 6
    6. Paus för effekt. Mycket som med en betoningsteknik på ett visst ord kan en välplacerad tystnad säga mycket. Pauser är en bra sak att placera efter en särskilt tung eller viktig idé har angivits, eller mellan relativt orelaterade punkter för att fungera som ett slags styckeavbrott. En paus ger också publiken en chans att visa sin uppskattning. Även om du inte behöver värmen, kommer medlemmarna av publiken att känna sig mer självsäker i dina förmågor om de ser andra människor i publiken som jublar dig.
  • Dra nytta av pausen. Använd den för att fånga andan, hålla din andning och minns dina tankar.
  • Var noga med att behålla ögonkontakt med din publik. Förlora inte den anslutningen!
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 7
    7. Interagera med din publik. Tal kan memoreras med tillräckligt med tid och träning, men en riktigt begåvad, kommer att använda delar av sitt tal som ett tillfälle att kommunicera direkt till publiken. Om en publikmissbruk har en fråga, skulle det vara ett slösat tillfälle att inte svara på det. Publiken kommer att bli imponerad av din vilja att spela upp böckerna och interagera till synes spontant.
  • En publik kommer inte att interagera med en talare om inte några insatser redan har tagits upp. Du måste få en publik intresserad av vad du pratar om om du vill att de ska svara aktivt.
  • Försöker engagera publiken själv är alltid en risk. Du kan inte styra vad en publikmedlem kommer att säga, och du måste improvisera ett svar på vad de säger. Värre, att inte få något svar från en publik att skämma dig som presentatör. Undvik att sätta publiken på plats eller fråga för många frågor.
  • Låt publiken veta om du har en fråga och svar i slutet av ditt tal. Undvik att ta frågor eller kommentarer när du pratar, eftersom det här kan spåra ditt meddelande.
  • Metod 2 av 3:
    Maximera ditt kroppsspråk
    1. Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 8
    1. Håll en fast hållning. En stark hållning är en av de mest berättande skyltarna på förtroende. Räcker med att säga, det är ett utseende du vill ha när du talar offentligt. Håll ryggen rakt, och dina axlar lutade utåt.
    • Om du är någon som kämpar med en slouched hållning, kan det ta lite tid att omprogrammera dig själv. Efter ett tag kan du dock göra det utan att tänka.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 9
    2. Låt dig själv uttrycka känslor genom ditt ansikte. Om du är nervös kommer ditt ansikte att frysa upp. Ord ensam går bara i kommunikation. De bästa talen är känslomässigt hårda, och det intensifieras när samma känslor speglas av högtalaren. Vare sig repeterade eller inte, matchande ansiktsuttryck kommer att låna ditt tal med en stor luft av äkthet.
  • Tvinga inte det, dock. Medan du verkligen vill göra dig själv, vill du inte vara onaturlig. Du vill att ditt uttryck ska matcha din ton och ord.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare steg 10
    3. Anta ett krav på ditt personliga område. Oavsett om du talar på scenen eller något mer avslappnad, är chansen att det finns ett större fysiskt utrymme du kan ockupera. Även om du är den mest nitarhögtalare, kommer det att bli en del av din publik som vill vara engagerad visuellt också. Få din publiks ögon att följa dig När du strider över scenen kommer att göra din presentation (och ämne) känna allt som är mer dynamisk.
  • Om du adresserar publiken direkt med någon, bör du gå mot dem på scenen. Detta skapar en känsla av brådskande.
  • Det är bäst att flytta medan du övergår till ett nytt ämne, eftersom det här låter publiken veta att något håller på att förändras.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 11
    4. Skanna dina ögon över alla du pratar med. Ögonkontakt är viktigt om du vill främja en koppling till publiken han talar med. Detta behöver inte vara en konstant, och du behöver inte göra ögonkontakt med varje individ i mängden. Istället kan du enkelt skanna dina ögon runt din publik från sida till sida införa en känsla av interaktion mellan talaren och hans deltagare.
  • Lugna dig. Medan du inte vill stirra på någon person för länge, vill du inte skumma för snabbt, eller du kommer att dyka upp.
  • Om du tycker att du skummar för mycket, överväga att fokusera på väggen bakom publiken. Stirra inte på det för länge - håll ögonen att röra sig långsamt.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare steg 12
    5. Använd gester i takt med vad du säger. Kroppsspråk är ett kraftfullt verktyg på scenen, men det är bara värt så mycket som det handlar om det ämne du talar om. Tänk på handvågor och gester som utropstecken i ditt tal. Genom att använda din kropp som en extra form av kommunikation kan du åka hem din punkt på flera nivåer.
  • Håll dina gester naturliga och spontana. Matcha dem till vad du känner. Om du känner en uppmaning att knyta din näve eller höja armen, gör det!
  • Att repetera gester i förväg är inte alltid en bra idé, eftersom de kan sluta se efterfrågas, statiska och onaturliga. Men du kan repetera ditt tal framför spegeln och titta på hur du rör dig naturligt.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare steg 13
    6. Håll dina rörelser kontrollerade. Framför allt bör du hålla varje märkbar rörelse av din kropp under kontroll när du talar. Många människor kommer att fidget och squirm när de är nervösa. Det här är inte det slags intryck du vill komma över om du tänker på en lyckad presentation. Ditt kroppsspråk borde inte lämnas upp till infall eller chans. Om du inte är bekväm med allmänhetens talande ännu för att balansera vokalpresentationen med målmedvetet kroppsspråk är det att föredra att hålla dig helt still. Var säker, omedvetna rörelser kommer att arbeta mot din presentation.
  • Överväg att träna ditt tal framför en vän eller familjemedlem och be dem att notera eventuella fidgeting eller squirming.
  • Alternativt, spela in dig själv, vilket ger ditt tal, och titta på inspelningen. Leta efter några undermedvetna rörelser, som att leka med ditt hår.
  • Metod 3 av 3:
    Att veta dina ord
    1. Bild med titeln vara en bra högtalare steg 14
    1. Strukturera ditt tal med en början, mitt och slut. Tal är som orala uppsatser. De tenderar att följa ett liknande format för det mesta. Om du skriver ditt tal själv, bör du försöka bryta upp det i sektioner för att bättre organisera dina poäng. Även om du inte har skrivit talet är det en bra idé att veta vilken strukturell roll varje del representerar. Generellt sett kommer nästan alla taler att ha tre delar:
    • En introduktion. Det är här du kommer att presentera dig själv eller ämnet som behöver diskuteras.
    • Huvudkroppen och stödpunkterna. Det är här detaljerna i ditt argument eller diskussion är kött ut. Detta är överlägset den största delen av ett tal och är analogt med alla styckena i en uppsats mellan den första och sista.
    • Avslutande uttalanden och sammanfattning. I slutet kommer publiken att leta efter lite stängning för att signalera talets slut. Ta detta som ett tillfälle att notera de utbredda konsekvenserna av ämnet, liksom en till-punkts återställning av de idéer du undersökt i huvudkroppen.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 15
    2. Inkludera ett hemmeddelande. Oavsett hur komplicerat motivet du pratar om är, det borde finnas en linje eller två från ditt tal som kommer att bli omedelbart minnesvärda för alla som hörs det. Detta kan vara avhandlingen, eller centrala punkten för vad du försöker säga. Ett hemmeddelande bör helst ske i form av en tillämpad begäran.
  • Att berätta för din publik att göra eller reflektera över någonting på egen tid kommer förhoppningsvis att hålla din publik uppmärksam på ditt ämne långt efter det att presentationen själv har slutat.
  • Eventuella meddelanden av särskild betydelse bör talas mer djärvt, långsammare eller upprepade.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 16
    3. Hålla fast. Medan stora högtalare kommer att hålla sin talande takt avslappnad och ta hand om att inte påskynda, bör du respektera tidpunkten för din publik. Det finns inget behov av att ha ett halvtimalt tal där alla samma punkter kan täckas om 20 minuter. Det är mycket lättare att revidera talet i sig än att försöka fart genom sektioner av ditt tal.
  • Om du tror att ditt tal kan vara kortare, ge det en spring igenom och bestämma för dig själv vilka linjer som kan göras utan.
  • Om du börjar gå tom för tiden i mitten av ditt tal, var inte snabba! Täcka de viktigaste punkterna och stäng ditt tal.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 17
    4. Repetera ditt tal. Inget bra någonsin kom utan hårt arbete och träning. Repetera ditt tal är nödvändigt om du vill att din publik ska ta något bort från din presentation och ta dig allvarligt. Utför ditt tal framför en spegel och var uppmärksam på hur du ser ut medan du talar. Det bidrar också till att spela in dig själv. På det sättet kan du se vad du gör rätt och fel tydligare.
  • Det är en bra idé att ge ditt tal en genomgång framför en vän eller familjemedlem innan du går live. På det sättet kan den andra personen erbjuda dig feedback från ett nytt perspektiv.
  • Bild med titeln vara en bra högtalare Steg 18
    5. Tack din publik när talet är över. Även om du är den som utför, tar dina publikmedlemmar tid ut ur sina scheman för att höra att du talar om ditt ämne. För detta förtjänar de lite tacksamhet. Berätta för en folkmassa hur mycket du uppskattar att låna sin tid till dig kommer att avsluta ditt tal på en positiv notering av värme.
  • Tips

    Offentligt talar kommer inte naturligt till många människor. Det är något du förmodligen måste spendera lite seriös tid för att vara perfekt. Låt dig inte känna dig om du glider upp de första gången du utför. Det är en livslång skicklighet, och när du hämtar det, kommer det att hålla fast vid dig för resten av dina dagar.
  • Inkludera visuella hjälpmedel (t.ex. PowerPoint) i din presentation, men bara om det lagligen lägger till något av värde. Också, var noga med att du är bekant med tekniken så mishaps distraherar inte från ditt tal.
  • Under den tid du skriver ditt tal kan ditt undermedvetna arbeta med det medan du gör något annat. Dessa idéer är ofta kreativa och kan vara några av dina bästa poäng. Håll en anteckningsbok eller anteckningssam appty så att du kan leta ner idéer när de kommer till ditt sinne.
  • Varningar

    Du kan aldrig veta hur en publik kommer att reagera på din presentation. Var beredd på en mindre än-stellar mottagning, och om fallet uppstår, se till att du rullar med stansarna. Att bli synligt på scenen kommer inte göra någonting för din trovärdighet.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande