Hur man levererar ett examensal

Om du har tjänat den prestigefyllda ära att leverera klassens examenstal, det betyder att du kommer att vara rösten för din examensklass. Det är ett stort ansvar, men också en stor förmögenhet. Att leverera ett examenstal, arbeta med att skriva något både minnesvärt och meningsfullt, träna i förväg, memorera huvuddelen av ditt tal, men ge dig självklara anteckningar, använda engagerande kroppsspråk och prata med en långsam men naturlig takt. Sanningen är att när du har skrivit ett fantastiskt examenstal, levererar det framför dina kamrater, föräldrar och lärare är en upplevelse som du aldrig kommer att glömma - och förhoppningsvis kommer inte heller.

Steg

Provtal

Prov Middle School Graduation Tal

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Prov High School Graduation Tal

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Metod 1 av 2:
Skriva ditt examensal
  1. Bild med titeln leverera ett examen tal steg 1
1. Brainstorm om vad din erfarenhet i skolan har medfört dig. Du har varit i skolan för ett tag nu. Fråga dig själv: Vad har denna erfarenhet lärde mig, eller andra, om livet, om framgång och om att växa upp längs vägen?
  • Några andra frågor du kanske frågar dig som ett sätt att brainstorma idéer:
  • Hur har jag ändrats sedan jag startade denna nivå av skolan? Hur kan andra klasskamrater ändrats sedan de började?
  • Vad är den viktigaste lektionen jag kan ta bort från min tid i skolan?
  • Vad är några framgångshistorier som hände under din tid i skolan?
  • Vad är några av de utmaningar vi står inför i nästa ben på vår resa, och hur är vi bättre beredda att övervinna dessa utmaningar nu när vi är här?
  • Bild med titeln leverera ett examen talsteg 2
    2. Börja med att utveckla ett tema. Du vill ha ditt examenstal att ha ett tema. Ditt tema kan vara mycket specifikt eller mycket brett, men du vill ha ett tema för att knyta allt tillsammans. Utan ett tema kan det verka som om du bara reminiscerar om din tid, och det finns nej lektion eller moralisk ditt tal. Vissa gemensamma teman inkluderar:
  • Motgång. Motgång är de utmaningar som du som en grupp överträffade för att komma var du är nu. Kanske fick en av dina klasskamrater diagnostiserade med cancer och lärde resten av klassen hur man kämpar, inte bara en sjukdom som cancer, men några hinder som kommer din väg. Detta är motgång.
  • Mognad. Ett särskilt bra tema för gymnasieelever, mognad handlar om att bli en vuxen och ta ansvar. Kanske kan du prata om hur ung och grön mest freshman var när du började, och hur seniorer nu har vuxit till lysande exempel på människor som är vuxna, inte för att de behöver vara, men för att de vill vara.
  • Livslektioner. Skolan är en mikrokosmos för livet. Det är ett fint sätt att säga att skolan hjälper till att lära människor om livet i allmänhet. Skolan lär dig att det hårda arbetet lönar sig, att det finns mer att lära sig än att memorera ekvationer, att det du gör utanför klassrummet är lika viktigt som vad du gör inne, och att de vänner du gör är limet som håller dig tillsammans.
  • Bild med titeln leverera ett examen talsteg 3
    3. Tänk på strukturen i ditt tal. Strukturen är där du placerar varje del i talet så att det du säger är meningsfullt.
  • Överväga att använda burgermetod. Den övre bun är din introduktion - Patty är dina idéer i punktform - och den nedre bun är din slutsats. Använd mycket ketchup, majonnäs och andra kryddor: de är dina skämt, men kom ihåg att för mycket majonnäs kan förstöra en annars bra burgare.
  • Bild med titeln leverera ett examen tal steg 4
    4. Starta introduktionen med något catchy. Det kan vara ett intressant citat, faktum, historia eller till och med ett bra skämt om din skola eller klass. Vad det än är, behöver det ta upp din publiks uppmärksamhet. Det betyder att det måste vara relevant och catchy. Kanske börja med något så här:
  • "Jag kommer ihåg när vi alla lämnade in i det här rummet för fyra år sedan. Vi såg unga ut som vi bara hade gått ut ur sängen. Och medan vi alla ser äldre ser jag att de flesta av oss fortfarande ser så sömniga som vi gjorde på den ödesdigra dagen."
  • "Jag vill inte larma dig, men klassen 20- har ett allvarligt problem. Det är inte ett ekonomiskt problem. Det är inte ett intellektuellt problem. Det är en attityd problem. Klassen av 20- har ett problem att vara fantastisk."
  • Bild med titeln leverera ett examen tal steg 5
    5. Gör mitt i ditt tal intressant och kom ihåg att binda det med ditt tema. Börja med starkt. Sätt din bästa idé i rätten i början att haka människor i.
  • Göra det intressant genom att säga något oväntat. Om du pratar om motstående motgång, förväntar alla dig att prata om test, dating / relationer och tidshantering. Varför inte prata om något oväntat? Prata om hur betyg är inte alltid ett tecken på att du har lärt dig, kanske, eller om hur svårt det är att låta lärare låta sig vaka ner. Överraska din publik på nya sätt.
  • Se till att ditt tema aldrig är långt borta. Fråga dig själv: Hur relaterar denna paragraf tillbaka till mitt tema? Om det inte är relaterat, fråga dig själv varför det är där.
  • Bild med titeln leverera ett examen tal steg 6
    6. Använd din slutsats för att rita en lektion. Ta ditt tema och fråga frågan Än sen då? Vad kan vi lära av temat?Detta kommer att vara din lektion. Vissa lektioner kan låta lite så här:
  • "Sammanfattningsvis har gymnasiet lärt oss att de betyg som vi tjänar inte är lika viktiga som den utbildning som vi får. Vi tjänar en betyg för att ta ett historiaprov. Vi får en utbildning för att förstå varför slaveri är omoraliskt. Vi tjänar en betyg för att ta ett matteprov. Vi får en utbildning för att förstå att matematiska modeller kan hjälpa oss att flyga. Vi tjänar en betyg för att skriva en engelsk uppsats. Vi får en utbildning för att förstå att ord är dikter och dikter är vackra."
  • "När jag tänker på vår klass, tänker jag inte på någon person, jag tänker på ett samhälle av arbetare, en familj. Ett samhälle har ett visst ansvar, och än, har vi aldrig glömt det ansvaret. När vi går ut i den bredare världen idag, låt oss inte glömma det ansvar som vi bär både som medlemmar i denna gemenskap, och som medborgare i världen.
  • Metod 2 av 2:
    Levererar ditt examensal
    1. Bild med titeln leverera ett examen talsteg 7
    1. Tala långsamt. När du står upp framför många människor, med ditt hjärta att slå och din mun är det frestande att snabba saker. Bra taler är dock nästan alltid levererade långsamt, med kraft och känner sig bakom varje ord. Kom ihåg att sakta ner.
    • Lyssna på ett tal av Martin Luther King, Jr., en av de mest effektiva offentliga talarna någonsin, och uppmärksamma hur långsamt han talar. Långsamma taler låter riktigt bra eftersom de låter publiken bearbeta vad som sägs.
    • Öva att leverera ditt tal i en röstinspelare och lyssna på inspelningen. Du får se det även när du tror Du talar långsamt, det kommer ut mycket snabbare än du föreställer dig. Det finns alltid ett tillfälle att sakta ner.
  • Bild med titeln leverera ett examen tal steg 8
    2. Paus för effekt. Var inte rädd för att ta andan eller två efter att du har avslutat en mening. Ge publiken tid för att vara meningsfullt av vad du säger. Paus efter att du har levererat en riktigt hjärtlig mening så att meningen med meningen kan sjunka i.
  • Bild med titeln leverera ett examen tal steg 9
    3. Ha talet memorerat, mestadels. Ha talet memorerat så att du inte bara tittar ner på dina anteckningar, läser av ett papper. Att läsa av ett papper kan göra talet ljudet robot, råna det av all den naturliga rytmen och flödet av språket.
  • Bild med titeln leverera ett examen tal steg 10
    4. Gör bra ögonkontakt med din publik. Att göra bra ögonkontakt gör att du kan ta reda på publiken inte bara med dina ord, men också med dina ögon och med din närvaro. Detta är en riktigt viktig del av den offentliga talaren som lätt är förbisedd eftersom det är så svårt att behärska.
  • Skanna publiken varje gång i taget. Om du läser ditt tal, kommer du självklart att spendera mycket tid på att titta på ditt papper. När du avslutar en mening, ser du upp från daisen och skannar folket i publiken. Detta hjälper dig att fånga andan.
  • Var inte rädd för att fokusera på en person under en kort stund. Det är inte ovanligt för en talare att låsa ögonen med en person i publiken för två, tre eller fyra sekunder. (Fyra sekunder är en verkligen Lång tid när du är ensam på ett podium!) Gör det inte hela tiden, men försök att göra det varje gång i taget.
  • Bild med titeln leverera ett examen talsteg 11
    5. Oroa dig inte för mess-ups. Om du förstör en linje, oroa dig inte om det eller ber om ursäkt. Få raden rätt och fortsätt. Ju mindre du arbetar över dina misstag (som du kommer att göra - alla gör), desto mindre kommer de att märkas.
  • Bild med titeln leverera ett examen tal steg 12
    6. Sätta känsla i din röst. Rama inte i en monoton röst i åtta minuter eller du lägger alla att sova. Bli upphetsad om ditt tal, och låt din spänning blöda in i din röst. Blanda upp volymen, tonhöjden och hastigheten på din röst för en ännu bättre leverans.
  • Bild med titeln leverera ett examen tal steg 13
    7. Var säker, inte cocky. Var säker på din förmåga att få folk att skratta, för att hjälpa dem att förstå dig bättre, att inspirera dem att vara bättre människor och att inse deras fulla potential. Du levererar detta tal av en anledning, rätt? Lita på de människor som litar på dig och belönar dem för deras förtroende.
  • Om du blir nervös, prova det gamla offentliga talande tricket att föreställa sig någon i publiken som är naken. Fixera inte på det, men föreställ dig det. Det kommer att hjälpa till att raka bort några av fjärilarna och låta dig koncentrera dig på att leverera ett mer självsäkert tal.
  • Bild med titeln leverera ett examen tal steg 14
    8. Öva ditt tal i förväg. Att öva ditt tal i förväg, kanske på några pålitliga vänner, kommer att göra två saker:
  • Det kommer att få dig vana med vad som fungerar i talet och det som inte gör det. Det är fortfarande dags att ändra det skämt som ingen förstår, eller fokuserar mer på den delen att dina vänner verkligen gillar.
  • Det hjälper dig att memorera talet, vilket gör dig mindre nervös och ger dig bättre närvaro.
  • Tips

    Ge alltid kredit till dina lärare.
  • Prata naturligt, det kan tyckas som om du är halva att vara alla formella men chansen är att ditt tal blir mer meningsfullt om det verkar som om det kommer från dig.
  • Varningar

    Plagiera inte ett tal från internet. Du kommer att komma i trubbel och straffas.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande