Hur man börjar en övertygande uppsats

Målet med en övertygande uppsats är att övertyga dina läsare om ett visst perspektiv på ett ämne. För att göra detta måste du få dem hooked med en välgjord, engagerande inledande sektion som leder till en utvecklad avhandling. Den bästa öppningen kommer dock att bero på frågan till hands, argumentet du försöker göra om det, och publiken du försöker övertala. Innan du kan skriva en fantastisk introduktion måste du göra en första forskning så att du kan skräddarsy din introduktion till essäans behov, ditt argument och din publik.

Steg

Del 1 av 4:
Brainstorming och beskriver introduktionsidéer
  1. Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 1
1. Välj ett ämne, om du inte redan har det. Om du väljer ditt eget ämne för din övertygande uppsats, tänk på aktuella problem som du tycker är intressant, har en konkret ställning på, eller att du vill lära dig mer om. Du kan också leta upp övertygande uppsatsämnen på nätet eller fråga vänner och familj för förslag. Se till att välja ett ämne som är smal och specifikt så att du kan komma med en spetsig vinkel på den.
  • Om du till exempel vill skriva om juvenilbrott, välj en smal del av det, till exempel praktiken att prova ungdomar som vuxna i vissa fall.
  • Försök att välja ett ämne som är väldigt intressant för dig. Det kommer att göra uppsatsen mycket roligare att skriva!
  • Ämnet för din uppsats kan vara förutbestämd om du till exempel skriver en uppsats för klass eller skickar den till en senator eller en tidning om ett visst ämne.
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 2
    2. Välj en vinkel som verkar vara mest intressant att skriva. När du har valt ditt ämne, börja tänka på vad du vill säga om det. Varför känner du dig starkt om det? Vad är din lösning på detta problem eller problem? Brainstorm eventuella vinklar, välja en som känns mest intressant för dig eller matchar närmast med dina naturliga övertygelser.
  • Fråga dig själv vad som står på spel om problemet du undersöker. Varför spelar problemet och varför borde andra bryr sig? När du kan identifiera det, blir det lättare att rama ditt argument.
  • Om ditt ämne är fabriksodling, kan din vinkel vara att fabriksbruket släpper ut stora mängder metangas, vilket bidrar till klimatförändringar och den globala epidemin av oförutsägbart och alltmer våldsamt väder. Du kan rama det som både en miljö och en allmän säkerhetsfråga.
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 3
    3. Gör några forskning Att hitta stödjande bevis. Börja göra forskning om ditt ämne online och i biblioteket för att bygga upp din kunskapsbas. Ta anteckningar medan du läser för att påpeka några bevis som du kan använda eller några argument som börjar bilda. Även om du inte kommer att använda det mesta av denna forskning i din introduktion, kommer du att bekanta dig med det nu hjälpa dig att hitta de mest effektiva sätten att presentera det.
  • Använd vetenskapliga sökmotorer som Google Scholar, EBSCO eller JSTOR, snarare än vanliga sökningar och försök att använda pålitliga webbplatser som nyhetsbyråer och .edu webbadresser.
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 4
    4. Kom upp med 3-5 bevis för att stödja ditt argument. När du siktar genom din forskning börjar du koalescera de mest exakta och slående argument som du ser i bitar av stödjande bevis. I en övertygande uppsats kan detta stödja bevis vädja till läsarens känsla av anledning (logotyper), etik (etos) eller känslor (patos).
  • Du kommer att tippa på ditt bevis i ditt introduktionsstycke, så det är viktigt att du vet vad det är innan du börjar skriva.
  • Ett bevis som vädjar till läsarens etik är en som kommer från a Tillförlitlig källa. Om du till exempel skriver en uppsats om användningen av eutanasi kan du citera verk eller citat från läkare eller slutliga vårdgivare som har direkt erfarenhet av att arbeta med det.
  • I ett papper som övertygar människor för att minska sin vattenanvändning, kan en bit bevis som vädjar till din lysans känsla vara något som, "med mer vatten inte bara slösar mer av den här resursen, men ökar också din verktygsräkning."
  • I ett papper som övertygar människor att anta djur från skyddet, kan du använda en känslomässig överklagande som, "Milo, en Golden Retriever valp, hittades på sidan av vägen när han var bara 4 veckor gammal. Om han inte antas snart från hans överfulla skydd, måste han sänkas."
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 5
    5. Skiss ut en avhandling. När du har samlat din preliminära forskning, tänk tillbaka till den vinkel du har valt och kött det mer, om du kan. Skriv det ner som 1-2 klara, korta meningar som ledt till de bevis du presenterar senare. Detta kommer att fungera som det grova utkastet till din avhandling.
  • Om du till exempel började med vinkeln som dödsstraffet skulle vara olagligt över hela världen, kan du expandera det i en avhandling som "dödsstraff bör förbjudas över hela världen för humanitära skäl, men också på grund av sin brist på effektivitet som ett brott avskräckande."
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 6
    6. Organisera dina idéer till en översikt. Skapa en skiss innan du börjar skriva, hjälper ditt papper mer strukturerat och organiserat. Gå med en grundläggande 5-styckig struktur, med 1 stycke för din introduktion, 3 stycken för 3 bevis och 1 stycke för din slutsats. Jot Down Bullet Points och korta meningar för varje avsnitt för att skissera vad du vill inkludera.
  • Ditt papper kan gå längre än det här, men försök att inte gå någon kortare, eftersom du inte kommer att kunna inkludera alla bevis du behöver.
  • Du kan organisera din skiss med romerska siffror, vanliga nummer eller kulapunkter - det som helst som är mest bekväma för dig.
  • Del 2 av 4:
    Crafting din krok
    1. Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 7
    1. Använd ett uppseendeväckande faktum eller citat för att pique din läsares intresse. En krok består av några meningar i början av din uppsats som fångar din läsarens uppmärksamhet samtidigt som du förklarar betydelsen av ditt argument. Ett sätt att göra detta är att börja med ett överraskande faktum eller intressant citat som har att göra med ditt ämne. Välj ett one-line citat eller statistik för att effektivt ta tag i din läsarens fokus och locka dem att läsa mer.
    • Till exempel, i ett papper som övertygar människor för att stödja fängelsereformen, kan du börja med något som, "Förenta staterna har den största fängelsepopulationen i hela världen. Det land som kommer närmast, Kina, har en fängelsepopulation som är en hel 25% lägre."
    • För att införa ett papper om dödsstraff kan du använda ett citat som "när du diskuterar dödsstraff, är två citat ofta uppdragna:" Ett öga för ett öga "och" ett öga för ett öga gör hela världens blind."
    • Om du använder ett av dessa tillvägagångssätt, kom ihåg att inkludera en kort, 1-mening förklaring till varför du inkluderar det. Börja inte bara med ett citat eller statistik, hoppa direkt in i din bakgrundsinformation.
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 8
    2. Börja med en kort anekdot för att göra ämnet relable. En anekdot är ett bra sätt att dra läsaren till en uppsats som kommer att lita starkt på emotionalargument. På baksidan kan det också vara en bra strategi för att anpassa ett ämne som är mindre relateble eller människa. Du kan välja att relatera en kort historia om något som hände med dig, eller försök att relatera ett exempel i ett kort, berättande format.
  • Till exempel, i ett papper om reformering av det juvenila rättvisa systemet, kan du säga något som, "Joseph Creedwell var bara 14 år när han först skickades till en ungdomsintroduktionsanläggning. Hans brott? Stjäla ett pack av tuggummi från närbutiken över hela sin skola."
  • Om du använder en personlig anekdot, se till att det här formatet är lämpligt för första persons berättelse. Om det är en uppsats för en klass, fråga din lärare.
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 9
    3. Börja med en bred generalisering och zooma in på ditt ämne. Starta din uppsats med ett brett perspektiv och sakta smalna på ämnet känns naturligt för att skriva och läsa, med effekten att lätta läsaren i ditt papper. Du kan också göra motsatsen, börja med ett litet exempel och långsamt arbeta utåt för att göra ett bredare uttalande.
  • Till exempel, i en uppsats om att bevara vattenanvändningen, kan du säga något som, "även innan vetenskapen visade hur nödvändigt vatten var för mänsklig överlevnad, förstod folk den avgörande betydelsen, och till och med helighet, av den här resursen."
  • Försök att undvika klichéer som "Sedan början av tiden," eller "Ordlistan definierar _____ som..."
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 10
    4. Använd en retorisk fråga för att få ditt läsare tänkande. Fråga din läsare är en fråga ett direkt sätt att starta din uppsats, vilket ger läsaren direkt in i åtgärden och tvingar dem att börja tänka på ditt ämne. Det är en början som känns naturligt och intressant, men se till att välja en fråga som verkligen är tankeväckande, inte en med ett uppenbart svar.
  • Till exempel, i en uppsats om djurskydd, kan du skriva, "Många vet att djurarter är utrotade, men har du någonsin undrat exakt hur många arter har dött ut eftersom du har blivit född?"
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 11
    5. Presentera ett motargument först för att göra en intressant switch. Att starta din uppsats med ett motargument är ett särskilt spännande sätt att börja, och kan få dig att verka som en rättvis och djupgående författare innan du ens presenterat några bevis. Denna strategi kan vara bra för ämnen som är särskilt känslomässigt, att läsarna sannolikt kommer att få åsikter om redan.
  • I en uppsats mot användningen av eutanasi kan du till exempel skriva, till exempel, "Enligt sina anhängare är eutanasi ett barmhärtigt och smärtfritt sätt att avsluta ett liv som inte längre är önskat, och de har en punkt."
  • Del 3 av 4:
    Introducerar ditt ämne och avhandling
    1. Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 12
    1. Skriv 1-2 meningar som introducerar ditt specifika ämne. När du har hakat dina läsare är det dags att visa dem exakt vad ditt ämne är och varför det är viktigt. I några få meningar, berätta för dem varför du delar det här, varför de borde bry sig, och varför det spelar roll som helhet.
    • Till exempel, i en uppsats mot dödsstraff, kan du säga något som, "dödsstraff påverkar direkt en mycket liten andel av befolkningen, men dess krusningseffekter - effekterna på personens familj och vänner, på de människor som läser om det och höra om det - är mycket större. I en ännu större mening är dödsstraff ett uttalande om det samhälle vi lever i."
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 13
    2. Ge någon nödvändig bakgrund läsaren behöver. Du bör anta, om inte annat sägs, att din publik har mycket lite kunskap om ditt ämne. Det är ditt jobb att fylla i luckorna med information som är direkt relevant för ditt argument, vilket kan vara fakta, historisk bakgrund eller någon annan sceninställningsinformation. Detta ger läsaren ett fotfäste i ditt papper och förbereder dem för resten av papperet.
  • Till exempel, i en övertygande uppsats på pistolkontroll, kan du skriva, "Gun Control Aiths har en lång och fraught historia i USA, och förståelsen av deras fram och tillbaka tillväxt och nedgång är avgörande för att förstå den nuvarande Lagstiftning."
  • Beroende på ditt papper kan din bakgrundsinformation ta upp var som helst från 2-3 meningar till en hel del.
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 14
    3. Ange tydligt din position i din avhandling. Din uppsats uttalande kommer att vara ryggraden i din uppsats, fånga din vinkel på ditt ämne, vad står på spel, och vad du tycker ska göras om det, baserat på ditt bevis. Det är typiskt 1-2 meningar långt, men kan vara ännu längre för större uppsatser. Du bör använda det starkaste, tydligaste, och det mesta kortfattat språk du kan för att visa dina läsare exakt vad du tycker och varför.
  • Till exempel, i en uppsats som övertygar människor att motsätta sig ett nytt parkprojekt, kan du skriva, "Så mycket som en ny park gynnar en stads invånare, är naturligt grönt utrymme avgörande för miljöpåverkan. Förutom att tjäna som en intressant inblick i vad området var som före utveckling, ger det avgörande livsmiljö för inhemska växter och djur som annars kan vända sig till bostadsutrymme och möta utrotning i urban en miljö."
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 15
    4. Tips på ditt bevis för att övergå till din första kroppsdel. I eller efter din avhandling kan du också börja tippa på de bevis som du presenterar senare i uppsatsen, med särskild tonvikt på den första kroppen. Detta gör det möjligt för uppsatsen att flytta smidigt från ditt introduktionsmaterial till stödjande bevis.
  • Till exempel, i en uppsats som stöder användningen av eutanasi, kan du skriva, "ingenstans är effektiviteten av eutanasi mer synlig än i fallen av patienter med smärtsamma, terminal sjukdomar."Denna typ av mening kan antingen gå i slutet av din introduktion stycke eller i början av den första kroppen stycket.
  • Del 4 av 4:
    Undvik vanliga misstag
    1. Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 16
    1. Undvik att presentera och analysera bevis i introduktionen. Ditt bevis är starkt och intressant, och det är naturligt att vilja hoppa in i det direkt! Du bör dock lämna djupa beskrivningar av dina argument och analyser av dina bevis för senare i dina stycken. Detta gör att du kan fokusera helt på hooking och introducera läsaren till ämnet och hjälper dig att undvika att förstöra dina idéer innan du kan helt tillbaka dem.
    • Till exempel, i en uppsats mot full körning, är det bra att använda en iögonfallande statistik, som "varannan minut, en person är skadad i en berusad körkrasch."Men undvika att analysera den statistiken med något liknande", det är troligt att alla vet minst en person som påverkas av en full körning, vilket innebär att problemet har breda konsekvenser. På många ställen är en effekt en växande domningar mot frågan alls. Poliser rapporterar det..."
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 17
    2. Håll ditt argument klart, men presentera det på ett smidigt, subtilt sätt. Du vill att din läsare ska känna igen din avhandling och huvudargument, men gör det inte alltför uppenbart. Detta kan avbryta uppsatsens flöde, vilket gör det till en mindre tillfredsställande och mindre övertygande läsupplevelse. Istället presentera ditt argument på ett sätt som är starkt men subtilt, visar läsare att de har nått en viktig mening utan att flagga det för mycket.
  • Till exempel, undvika att skriva något som ", jag kommer att bevisa att ..." eller "Denna uppsats kommer att visa att ..." Dessa typer av fraser är vanligtvis krossar och onödigt.
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 18
    3. Lämna ut onödiga detaljer. Rymlig bakgrundsinformation är ibland nödvändig, men se till att varje detalj du inkluderar är nödvändig för att övertyga din läsare. Inklusive extra fakta kommer att sväva dem ner och göra din uppsats verkar orolig och till och med tråkig.
  • Till exempel kan ett faktum som du hämtade om Bee-flygmönster vara intressanta, men är inte relevant för ett papper om varför världen behöver skydda sin bietpopulation.
  • Du kanske också vill lämna ut "bokrapport" -information, till exempel den fullständiga titeln, författaren eller ett års offentliggörande av en bok du skriver din övertygande uppsats om, om inte den här informationen är för ett visst ändamål. Du kommer att kunna citera dina källor i sin helhet i din Bibliography eller Works Cited Page.
  • Bild med titeln Börja en övertygande uppsats Steg 19
    4. Styra av extremt breda introduktioner. Även om generalistiska uppdragsintroduktioner ibland kan känna sig naturliga och övertyga, undvika att göra dem för breda. Du skriver en övertygande uppsats för att övertyga en läsare för att ta en särskild inställning på ett problem - det är inte nödvändigt att relatera tillbaka till större mänsklig existens!
  • Till exempel, i en uppsats om vegetarianism, undvika att säga något som, "människor har dödat och ätit djur sedan början av tiden."Även om det här kan vara sant, fånga inte läsarens uppmärksamhet eller lägga till något till den uppsats som de inte redan visste.
  • Skriva hjälp

    Starta en övertygande uppsats med fakta

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Starta en övertygande uppsats med en anekdot

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Tips

    Det är okej om din introduktion inte är perfekt än än. Skriv ut resten av din uppsats, gå tillbaka till revidera och polera när du är i ett nytt sinnesstämning.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande