Hur man hittar en catchy titel för ditt papper / uppsats

Att komma med en effektiv titel kan sluta vara den svåraste delen av din uppsats. En catchy titel kan göra ditt papper ut från högen och ge din läsare en känsla av innehållet, snedställningen och perspektivet på din uppsats. För att skapa en stark titel måste du fokusera på de tre elementen i en standardtitel: kroken, nyckelvillkoren och källan eller platsen. Denna struktur gäller specifikt akademiska uppsatser, men du kan också tillämpa denna struktur till berättande uppsatser.

Steg

Del 1 av 3:
Förstå strukturen i en titel
  1. Bild med titeln Hitta en catchy titel för din Paper_essay Steg 1
1. Hantverk en krok. De flesta titlar har samma grundläggande struktur, speciellt om titeln är för en akademisk uppsats. Kroken är det kreativa elementet som drar läsaren i. Det är en catchy fras som låter läsaren veta vad uppsatsen kommer att fokusera på.
  • Kroken kan vara samling av nyckelord, en bild, ett spel på ord, eller ett citat från din uppsats.
  • Bild med titeln Hitta en catchy titel för din Paper_essay Steg 2
    2. Välj ett eller två viktiga termer. Det här är viktiga ord eller fraser som gäller för ditt ämne och ger din läsare en känsla av innehållet och vinkeln på ditt papper. Dessa viktiga termer bör fungera som en kort till två ordsammanfattning av uppsatsen.
  • Tänk på att bra titlar aldrig anger det uppenbara eller innehåller generiska termer eller fraser. Titlar som "papper på 1950-talet" eller "rapport om Shakespeare" är för allmänna och ger inte läsaren en känsla av innehållet i ditt papper. Undvik allmänna och icke-specifika termer som "samhället" "kultur" "världen" eller "mänskligheten" i din titel.
  • Bild med titeln Hitta en catchy titel för din Paper_essay Steg 3
    3. Citera källan eller platsen. Detta är den sista delen av titeln som berättar för läsaren där innehållet är beläget eller vad inställningen av uppsatsen kommer att vara. Beroende på ditt ämne kan ditt källmaterial vara ett annat skrivelse, namnet på en text, en geografisk plats eller en person.
  • Till exempel kan ett papper om Maos stora steg framåt i kommunistiska Kina i slutet av 1950-talet ha en titel som har en krok (catchy fras), ett eller två nyckelvillkor och källan eller platsen (1950-talet Communist China). En möjlig titel kan vara: "Misslyckandet av en, Många: Maos stora steg framåt i 1950-talets kommunistiska Kina".
  • Del 2 av 3:
    Använda nyckelord eller bilder
    1. Bild med titeln Hitta en catchy titel för din Paper_essay Steg 4
    1. Tänk på tonen i din uppsats. Är din uppsats en enkel, akademisk uppsats? Eller är det en mer fri form, berättande uppsats? Om din uppsats handlar om det stora språnget i kommunistiska Kina i slutet av 1950-talet, kanske din titel inte är en lekfull eller humoristisk. Det kan vara mer informativt och till den punkten. Men om din uppsats handlar om utvecklingen av Shakespeare-komedi i Elizabethan gånger, kan du ha en mindre allvarlig ton för din titel. Matcha tonen i din titel till tonen i din uppsats.
    • Till exempel kan titeln på en uppsats om det stora språnget vara något enkelt, professionellt och tydligt, som: "Misslyckandet av det stora språnget framåt: Kina i slutet av 1950-talet". En uppsats om Shakespearean Comedy kan vara mer lekfull, till exempel: "Kärlekens arbete förlorade och andra komedier."
  • Bild med titeln Hitta en catchy titel för din Paper_essay Steg 5
    2. Summera ditt papper i tre ord eller mindre. Du kan också summera uppsatsen för din uppsats i tre ord eller mindre. Ta ut ett papper och skriv ner de tre orden. Se om du kan placera kommatecken eller kolon mellan dem för att skapa en titel.
  • Till exempel kan en uppsats om det stora språnget i 1950-talet Kina fokusera på den misslyckade användningen av industrier som stål och jordbruk av Maos regering och den resulterande masshunginen i Kina. Tre ord som sammanfattar papperet kan vara: stål, land, hungersnöd. En eventuell titel på uppsatsen kan vara: "stål, mark och hungersnöd: misslyckandet av det stora språnget framåt".
  • Bild med titeln Hitta en catchy titel för din Paper_essay Steg 6
    3. Välj två till tre sökord från din introduktion eller slutsats. I en traditionell, fem stycke uppsats, bör din introduktion inkludera din avhandling och de allmänna idéerna i din uppsats. Din slutsats bör också återställa din avhandling och summera din analys. Båda sektionerna kan vara bra ställen att hitta nyckelord som kan leda till en stark titel för din uppsats.
  • Leta efter två till tre sökord som är korta, beskrivande och tydliga. Tänk på om orden passar ihop på något sätt, eller hur de är väldigt olika. Till exempel kan din introduktion på 1950-talet ha nyckelord som "industrialisering" "kollektivisering" och "kollaps". En möjlig titel för uppsatsen kan då vara: "Collapse of Collectivization 1950-talet Kina".
  • I en uppsats om konventionerna av Shakespeare-komedi kan tonen i uppsatsen vara mindre allvarlig eller stel, och du kan leta efter nyckelord som är lekfulla eller humoristiska. Till exempel kan din slutsats ha nyckelord som "älskare" "hinder" och "osannolika" eller "övernaturliga". En möjlig titel för uppsatsen kan då vara: "älskare i en osannolik situation: Conventions of Shakespeare comedy."
  • Bild med titeln Hitta en catchy titel för ditt Paper_essay Steg 7
    4. Använd en konstig eller unik bild. Att använda beskrivningen av en bild ger din läsare en visuell som sedan ramar resten av uppsatsen. Tänk på en djärv eller slående bild som kan sammanfattas i ett till tre ord.
  • Till exempel kan ett papper om en vulkan ha titeln: "Dagen jorden blöts: Utbrottet av Mount Vesuvius".
  • Del 3 av 3:
    Använda ett citat eller ett spel på ord
    1. Bild med titeln Hitta en catchy titel för din Paper_essay Steg 8
    1. Leta efter en nyckel citat eller fras i din uppsats. En stark uppsats kommer att använda citat och fraser från källmaterial hela tiden. Läs igenom citat som används i din uppsats för de som verkar särskilt starka eller kraftfulla. Leta efter citat eller fraser som summerar din uppsats som helhet eller markerar ett centralt tema eller en idé i din uppsats.
    • Till exempel kan en uppsats på Shakespearean Comedy citera En midsommarnattsdröm, där en karaktär som heter Theseus berättar sin kärlek till sin förlovade, Amazonas drottning Hippolyta. "Hippolyta, jag woo`d ye med mitt svärd / och vann din kärlek som gör dig skador, / men jag kommer att gifta dig i en annan nyckel, / med pomp, med triumf och med reveling."
    • En möjlig titel för uppsatsen kan då vara: "Med Pomp, med Triumph, och med Reveling: Conventions of Shakespearean Comedy".
    • Alternativt kan du leta upp en nyckel citat eller fras som inte är i din uppsats men förstärker centrala idéer eller teman i din uppsats. Skriv sökord från din uppsats till en sökmotor, tillsammans med ordet "citat" och se vad som kommer upp. Du kan då ta ett fragment av citatet och använd det i din titel.
    • Till exempel, för en uppsats om Mao`s Great Leap Forward, kan du använda citat från propaganda affischer för det stora språnget som gjorts av Mao-regeringen, som är tillgängliga online. En propaganda citat som "modig vinden och vågorna, allt har anmärkningsvärda förmågor" kan förkortas till en titel som: "Brave vinden och vågorna: falska löften av Mao är det stora steget framåt".
  • Bild med titeln Hitta en catchy titel för din Paper_essay Steg 9
    2. Omformulera en kliché. Tänk på en vanlig fras eller mening, även känd som en kliché och omformulera det så det är specifikt för din uppsats för en catchy titel. Använd korta klichéer eller välbekanta fraser som är en till tre ord långa.
  • En uppsats om Shakespeare-komedi kan använda klichén "Skratt är den bästa medicinen" och ändra det till "Skratt är din bästa medicin."En möjlig titel kan vara:" Skratt är din bästa medicin: Conventions of Shakespearean Comedy ".
  • Bild med titeln Hitta en catchy titel för din Paper_essay Steg 10
    3. Gå för en lek på ord, eller en dubbel entender. Clever Word Play kan ge din titel lite slag och visa att du är villig att vara kreativ. Använd en befintlig fras och spela runt med att ersätta ord i frasen eller lägga till en ny spinn till frasen.
  • Till exempel kan en uppsats om missionärer i Västafrika under den koloniala perioden ha en titel som spelar på två nyckelord, till exempel: "Profeter eller vinster: den europeiska koloniala invasionen av Västafrika".
  • Tips

    Det finns också verktyg tillgängliga online som kan generera uppsatser för dig baserat på ditt ämne. Emellertid varierar effektiviteten hos dessa titelgeneratorer och kvaliteten på titlarna kan inte vara så hög som om du tar dig tid att skapa din egen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande