Hur man blir en specialistläkare

Det finns ett antal läkare som är allmänläkare, men andra föredrar att specialisera sig på ett visst område. Specialistläkare får ytterligare utbildning och utbildning för att bli experter på sitt valda fält. Det medicinska området är mycket konkurrenskraftigt, så arbeta hårt och bli inte avskräckt! Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna om hur man blir en specialistläkare.

Steg

Fråga 1 av 10:
Vilka typer av specialiteter finns det?
1. Det finns minst 20 olika specialiteter som du kan välja mellan. Specialiteter definieras av de typer av patienter du behandlar och de förhållanden du hanterar. Inom varje bred specialitet finns det också subspecialtier som du kan välja att fokusera på-eller du kan hålla ditt fokus mer generellt. Här är några exempel på specialiteter och subspecialtier:
  • Pediatrics: Adolescent Medicine, Child Abuse Pediatrics, Developmental och Behavioral Pediatrics, Neonatal-Perinatal Medicine, Pediatriska Infektionssjukdomar
  • Psykiatrin: Addiction Psychiatry, Child and Adolescent Psychiatry, Forensic Psychiatry, Geriatrisk Psykiatri, Psykosomatisk Medicin
  • Internmedicin: Kardiovaskulär sjukdom, gastroenterologi, geriatrisk medicin, hematologi, onkologi, lungsjukdom, reumatologi
  • Allmän kirurgi: Handkirurgi, pediatrisk kirurgi, kirurgisk kritisk vård, vaskulär kirurgi
  • Neurologi: vaskulär neurologi, smärtstillande, hjärnskada medicin, neuromuskulär medicin, neurodevelopmental funktionshinder, klinisk neurofysiologi
Fråga 2 av 10:
Hur väljer du vad du ska specialisera?
1. Välj något som intresserar dig och passar dina livsstilsmål. Av alla de många varierade specialiteterna, leta efter något som utmanar dig på ett bra sätt. Du vill inte känna att varje dag är en kamp! Tänk på vad du är intresserad av såväl som vilka miljöer du arbetar bäst i. Här är några exempel för att komma igång:
  • Om du vill ha ett jobb där varje dag är annorlunda och du möter regelbundet liv eller dödsfall, kanske du vill gå in i akutmedicin.
  • Om du gillar att arbeta med familjer och barn, kan du gå in i barn eller familjemedicin.
  • Om du är intresserad av att hjälpa människor att ta kontroll över deras hälsa och framtid, kan du gå till förebyggande medicin.
  • Om du vill hjälpa människor att förbättra sitt utseende och förbättra deras självkänsla, kan du gå i plastikkirurgi eller dermatologi.
Fråga 3 av 10:
När väljer du din specialitet?
1. Ditt 4: e år med skolan är den bästa tiden att välja din specialitet. Vid denna tidpunkt har du gjort dina kärnrotationer och har en förståelse för vad som är inblandat i några av de stora områdena med medicinsk praxis. De praktiska rotationerna du gör ditt 4: e år ger dig en sista chans att få exponering i specialiteter som kanske inte har täckts i dina kärnrotationer.
  • Om du har svårt att besluta mellan ett par olika specialiteter, fortsätt och leta efter bostäder i båda. Eller, om du överväger ett par subspecialtier, börja i den viktigaste specialiteten-du kan begränsa ditt fokus senare.
Fråga 4 av 10:
Behöver du få licensierad som en läkare först?
  1. Bildbeteckningen blir en specialistläkare Steg 7
1. Ja, bara styrelsecertifierade läkare kan få certifierade i specialiteter. Det betyder att du får din grundutbildning och din läkarexamen, Slutför sedan ditt hemvist. Vanligtvis kommer du att slutföra ditt hemvist i specialiteten du vill fortsätta, men du kan också göra ett mer allmänt hemvist.
  • Till exempel kan du göra ditt uppehållstillstånd i allmän kirurgi och bestämmer sedan att du vill ytterligare specialisera dig i neurokirurgi, vilket skulle kräva ytterligare utbildning.
  • De flesta läkare är bosatta i 3 till 7 år innan tentamen tar en brädans certifierad läkare.
  • Medicinsk licensiering är statlig, så kolla med tillståndslicensbrädet i den stat där du planerar att leva och arbeta för detaljer om licensprocessen.
Fråga 5 av 10:
Hur får du certifierad som specialist?
1. Passera en examen som administreras av en specialkort. Banan till certifiering varierar beroende på specialiteten du väljer. Det finns flera nationella organisationer som representerar enskilda specialiteter. Du kan också få certifierad via en allmän specialorganisation, som American Board of Physician Specialists, som styr 18 olika specialkort.
  • Prata med din mentor eller doktorn övervakar ditt samhälle eller bostad för att ta reda på den bästa vägen till certifiering i din specialitet.
  • Statliga medicinska styrelser erbjuder också certifieringar i vissa specialiteter - vanligtvis mer allmänna, såsom barn och internmedicin.
  • Organisationer som administrerar certifieringsexamen har också resurser som du kan använda för att förbereda sig för examen så att du har en bättre förståelse för vilka typer av frågor som kommer att ställas och hur dina svar kommer att betygas.
Fråga 6 av 10:
Hur lång tid tar det för att bli en specialistläkare?
1. Det kan ta så lång tid som 8 år efter med skolan beroende på specialitet. Att bli certifierad som specialist är inte en tävling - du vill ha tillräckligt med erfarenhet att känna att du verkligen har behärskat din specialitet. För de flesta specialiteter betyder det minst 3 års träning efter att du har slutfört ditt ursprungliga hemvist.
  • På grund av de fysiska och mentala kraven på en kirurg kan det ta upp till 8 år efter Du blir en styrelsecertifierad läkare att bli certifierad som specialist.
Fråga 7 av 10:
Vad är den enklaste läkemedlet specialitet?
1. Ingen specialitet är lätt, men vissa har mindre stress och lägre utbrända priser. Plastikkirurgi och dermatologi är 2 av de bästa specialiteterna med de lägsta utbränningarna. Medianinkomstpriserna är relativt höga och läkare i dessa områden rapporterar lägre stresspriser.
  • Om du letar efter en specialitet som ger dig större balans mellan arbetsliv och mindre stress, fokusera på något med sällsynt exponering för trauma och akutpatienter. Dessa typer av specialiteter gör att du kan gå hem och inte behöva oroa dig så mycket om att komma tillbaka i.
  • Omvänt tenderar de mest stressiga specialiteterna att vara akutmedicin och internmedicin. Internmedicinsk specialister tenderar att arbeta med äldre patienter som ofta har flera hälsofrågor.
Fråga 8 av 10:
Vilken specialitet är den högsta betalda?
  1. Bilden med titeln Bli en specialistläkare Steg 11
1. Specialkirurger får de flesta, med neurokirurger som fyller listan. Det står för att mer komplicerade förfaranden kräver högre lön, så det borde komma som ingen chock som hjärnkirurger får betalt mer än någon annan specialist, i genomsnitt till $ 616,823 per år 2019. Thoracic och ortopediska kirurger är också i de bästa 5 högsta betalda specialiteterna.
  • Dermatologi är den 6: e högsta betalda specialitet, med dermatologer som tjänar i genomsnitt $ 455.255 per år 2019.
Fråga 9 av 10:
Vilka specialiteter har den högsta efterfrågan?
1. Familjmedicin och internmedicin har den högsta efterfrågan. Det här är specialister som människor tenderar att stöta på regelbundet. Medan de vanligtvis inte är de högsta betalande specialiteterna, behöver du aldrig oroa dig för att hitta en position i dessa områden.
  • I det framväxande fältet av telemedicin, internmedicin och psykiatri tar de bästa 2 fläckarna, följt av radiologi, familjemedicin och barnläkare.
Fråga 10 av 10:
Kan du ha mer än en specialitet?
1. Ja, och gör det så kan du förbättra dina karriärmöjligheter. Eftersom medicin blir mer specialiserad överlappar enskilda specialiteter ännu mer. Om du har möjlighet att bli specialiserad på mer än ett område, ger det dig mycket mer mångsidighet och gör dig mer konkurrenskraftig jämfört med andra läkare.
  • Till exempel, om du redan är certifierad som en akutvårdspersonal, kan du också söka certifiering i akut vård eller katastrofmedicin - som båda överlappar betydligt med akutvård.

Tips

Det medicinska fältet är mycket konkurrenskraftigt, så är inte avskräckt om du inte kommer in i skolan direkt eller skickar inte ett test på din första gång. Fortsätt bara försöka!
  • Om du är intresserad av att bli läkare, börja förbereda så snart som möjligt. Att ha lite medicinsk utbildning, erfarenhet och utbildning i gymnasiet och undergrad gör dig till en bättre kandidat till med skolan.
  • Varningar

    Denna artikel fokuserar på att bli en specialistläkare i USA. Processen kan vara annorlunda i andra länder.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande