Hur man gör ett vetenskapligt undersökande projekt

Ett vetenskapligt undersökande projekt (SIP) använder den vetenskapliga metoden för att studera och testa en uppfattning om hur något fungerar. Det handlar om att undersöka ett ämne som formulerar en fungerande teori (eller hypotes) som kan testas, utför experimentet och inspelningen och rapportering av resultaten.Du kommer förmodligen att behöva följa den här proceduren om du planerar att ange ett projekt på en skolvetenskaplig mässa, till exempel.Men att veta hur man gör en SIP är användbar för alla som är intresserade av vetenskapen, liksom alla som vill förbättra sina problemlösningsförmåga.

Steg

Del 1 av 2:
Med hjälp av den vetenskapliga metoden
  1. Bild med titeln Gör ett vetenskapsundersökningsprojekt Steg 1
1. Ställa en fråga. Ofta, den mest utmanande delen av en SIP, räknar med vad du vill undersöka.Ta din tid när du väljer, eftersom alla efterföljande steg kommer att baseras på den idé du väljer.
  • Tänk på något som intresserar, överraskar eller förvirrar dig, och överväga om det är något du rimligen kan undersöka ett projekt.Formulera en enda fråga som summerar du skulle vilja undersöka.
  • Till exempel, säg att du har hört att du kan göra en enkel solugn ur en pizza box.Du kan dock vara skeptisk om det kan göras, eller görs konsekvent åtminstone.Därför kan din fråga vara:"Kan en enkel solugn görs som fungerar konsekvent under olika förhållanden?"
  • Se till att ämnet du väljer är hanterbart inom din tidsram, budget och färdighetsnivå, och att det inte bryter mot några regler för uppdraget / rättvis / tävling (till exempel ingen djurprovning). Du kan söka efter idéer online om du behöver hjälp, men inte bara kopiera ett projekt som du hittar där - det kommer också att vara emot reglerna och är oetiskt.
  • Du kan dock ändra ett befintligt projekt för att testa en annan hypotes eller titta på en fråga som inte besvarades av tidigare experiment. Detta är inte en etisk överträdelse, och kan ofta göra intressanta resultat och diskussioner.
  • Bild med titeln Gör ett vetenskapsundersökningsprojekt Steg 3
    2. Forskning ditt ämne. Du kan göra det genom att läsa referens- och vetenskapsböcker, söka på nätet eller diskutera det med kunniga människor. Att veta ditt ämne på mer djup hjälper dig att bygga upp din SIP.
  • Var medveten om kraven för ditt projekt.Många vetenskapsmässor kräver att du har minst tre välrenommerade akademiska källor som peer-reviewed journal publikationer att använda som referenser.
  • Dina källor måste vara opartiska (inte bunden till en produkt till försäljning, till exempel), aktuell (inte en encyklopedi från 1965) och trovärdig (inte någon anonym kommentar till ett blogginlägg).Webbkällor som stöds av en vetenskaplig organisation eller tidskrift är en bra satsning.Fråga din lärare eller projektledare för vägledning om du behöver det.
  • Till exempel sökfrågan "Hur man gör en solugn ur en pizza box" kommer att producera en bounty av källor, lite mer vetenskapligt jordad (och därmed pålitlig) än andra.Slå på en ämne i en erkänd, ansedd periodisk periodisk bör betraktas som en giltig källa.
  • Å andra sidan kommer blogginlägg, anonyma artiklar och folkmasserade material förmodligen inte att göra klippet.Som värdefull en resurs som WikiHow är det kanske inte anses vara en giltig källa för din SIP. Det kan dock vara till hjälp för att introducera dig till ditt valda experiment och peka dig mot fler akademiska källor. Välja välutvecklade artiklar med många fotnoter (den länken till fasta källor själva) kommer att förbättra oddsen för acceptans, men diskutera problemet med din instruktör, rättvis arrangör, etc.
  • Bild med titeln Gör ett vetenskapsundersökningsprojekt Steg 4
    3
    Bilda en hypotes. Hypotesen är din arbetsteori eller förutsägelse, baserat på den fråga du har ställt och din efterföljande forskning.Det måste vara korrekt och tydligt, men det behöver inte bevisas korrekt för att din SIP ska kunna lyckas (misslyckade experiment är lika viktiga som framgångsrika i vetenskapen).
  • Det är ofta användbart att göra din fråga till en hypotes genom att tänka på "om då" villkor.Du kanske vill rama din hypotes (åtminstone initialt) som "Om [jag gör det], då kommer det att hända]."
  • För vårt exempel kan hypotesen vara:"En solugn gjord av en pizza box kan konsekvent värma mat varje gång det finns rikligt solsken."
  • Bild med titeln Gör ett vetenskapligt undersökande projekt steg 8
    4. Designa ditt experiment.När du har formulerat din hypotes är det dags att testa om det är giltigt eller inte.Experimentet du design bör fokusera uteslutande på att antingen bekräfta eller refutera din hypotes.Kom ihåg att det inte är viktigt om du har rätt, det är viktigt hur du utför processen.
  • Övervägande av variabler är nyckeln till att konfigurera ditt experiment.Vetenskapliga experiment har tre typer av variabler: oberoende (de ändras av dig) - beroende (de som ändras som svar på den oberoende variabeln) - och kontrolleras (de som är desamma).
  • Vid planering av ditt experiment, överväga de material som du behöver. Se till att de är lättillgängliga och prisvärda, eller ännu bättre, använd material som redan finns i ditt hus.
  • För vår pizza Box solugn är materialen lätta att förvärva och montera.Ugnen, objektet kokta (s`mores, till exempel) och fullt solsken kommer att styras variabler.Andra miljöförhållanden (tid eller dag eller tid på året) kan vara den oberoende variabel- och "färdig" av objektet den beroende variabeln.
  • Bild med titeln Gör ett vetenskapsundersökningsprojekt Steg 5
    5. Genomföra ditt experiment.När din förberedelse och planering är klar kommer tiden äntligen att komma när du kan testa giltigheten av din hypotes.
  • Följ noga de steg som du har planerat att testa ditt experiment. Om ditt test inte kan utföras som planerat, omkonfigurera dina steg eller prova olika material. (Om du verkligen vill vinna vetenskapsmässan, blir det ett stort steg för dig!)
  • Det är vanligt för vetenskapsmässor som du måste göra ditt test minst tre gånger för att säkerställa ett vetenskapligt giltigt resultat.
  • För vår pizza-boxugn, låt oss säga att du bestämmer dig för att testa din solugn genom att placera den i direkt sol på tre liknande, 90-graders fahrenheit dagar i juli, vid tre gånger varje dag (10:00, 2 pm, 6 pm).
  • Bild med titeln Gör ett vetenskapsundersökningsprojekt Steg 2
    6. Spela in och analysera dina resultat. Även det mest intressanta och upplysande testet kommer att vara värdelöst för din SIP om du inte korrekt registrerar och analyserar resultaten.
  • Ibland kan dina data bäst spelas in som ett diagram, diagram eller bara en journalpost.Men du registrerar data, se till att det är lätt att granska och analysera.Håll exakta register över alla dina resultat, även om de inte visar hur du hoppades eller planerat.Detta är också en del av vetenskapen!
  • Enligt solen tester klockan 10, 2 pm, och 6 pm på tre soliga dagar, måste du använda dina resultat.Genom att spela in dina s`mores gjort (med hur smält choklad och marshmallow är till exempel), kan du upptäcka att bara 2 pm-placeringen var konsekvent framgångsrik.
  • Bild med titeln Gör ett vetenskapsundersökningsprojekt Steg 7
    7. Gör din slutsats.Nu när du har utfört ditt experiment och antingen bekräftat eller motsatte din hypotes, är det dags att tydligt och noggrant ange dina resultat.I huvudsak svarar du nu på frågan du ursprungligen frågade.
  • Om du började med en enkel, tydlig, enkel fråga, och en liknande hypotes, det borde vara lättare att skapa din slutsats.
  • Kom ihåg, avslutar att din hypotes var helt fel, gör inte ditt namn ett misslyckande.Om du klarar, vetenskapligt jordade fynd och presenterar dem bra, det kan och kommer att bli en framgång.
  • I Pizza Box sol ugnsexemplet var vår hypotes "En solugn gjord av en pizza box kan konsekvent värma mat varje gång det finns rikligt solsken."Vår slutsats kan dock vara:"En solugn gjord av en pizza-box kan bara vara konsekvent framgångsrik i uppvärmning av mat i mid-day sol på en varm dag."
  • Del 2 av 2:
    Förklara och presentera ditt projekt
    1. Bild med titeln Gör ett vetenskapsundersökningsprojekt Steg 9
    1. Vet hur ditt projekt kommer att utvärderas.Oavsett om det är en vetenskapsklassuppgift, vetenskap rättvist projekt eller något annat är det viktigt att vara medveten om de kriterier som kommer att användas för att utvärdera din SIP.
    • För en vetenskapsmässa, till exempel, kan bedömningen baseras på följande kriterier (tillägg till upp till 100%): Forskningspapper (50%) - Oral presentation (30%) - Visaffisch (20%).
  • Bild med titeln Undvik probate Steg 6
    2. Skapa en abstrakt.Mer än troligt kommer du att behöva skriva en kort sammanfattning av din SIP, känd som en abstrakt.Det måste tydligt ange din idé, din hypotes och hur du testade den, och den slutsats du nådde.
  • SIP-abstrakt är ofta begränsade till en sida i längd, och kanske 250 ord.I det här korta utrymmet, fokusera på syftet med ditt experiment, procedurer, resultat och eventuella applikationer.
  • Bildbeteckningen blir en fastighetsmäklare Steg 3
    3
    Skriv ett forskningspapper.Om abstraktet ger den grundläggande informationen, ger forskningspapper de betydande detaljerna och analysen av din SIP.Det är lätt att tänka på att experimentera sig själv eller affischen du får skapa är viktigare (kanske för att de är roligare att göra), men forskningspapperet är ofta den viktigaste komponenten i utvärderingen av ditt projekt.
  • Använd riktlinjerna från din lärare eller vetenskapsmässan för information om hur du konstruerar ditt forskningspapper.
  • Som ett exempel kan ditt papper behöva brytas ner i kategorier som: 1) Titel sida 2) Introduktion (där du identifierar ditt ämne och hypotes) - 3) Material och metoder (där du beskriver ditt experiment) - 4) Resultat och upptäckter (där du identifierar dina resultat) - 5) Slutsats och rekommendationer (var du "svar" Din hypotes) - 6) Referenser (var du listar dina källor).
  • Bild med titeln vara en lagermäklare Steg 14
    4. Förbered din muntliga presentation.Den tid som tilldelats och detaljer förväntas från den muntliga presentationen av din SIP (om det behövs alls) kan variera mycket.Du kan behöva prata i 5 minuter eller 20.Vara tydlig på kraven i förväg- till exempel, huruvida PowerPoint-presentationer förväntas.
  • Skriv upp ditt forskningspapper först och använd det som din guide för att bygga din muntliga presentation.Följ en liknande ram för att beskriva din hypotes, experiment, resultat och slutsatser.
  • Fokusera på klarhet och koncision.Se till att alla förstår vad du gjorde, varför gjorde du det, och vad du upptäckte att göra det.
  • Bildbeteckningen blir känd steg 3
    5. Göra ett visuellt hjälpmedel.De flesta vetenskapsmässor kräver fortfarande en affischpresentation av ditt projekt.Det kommer i huvudsak att vara en visuell visning av ditt forskningspapper.
  • Vetenskapsmässor använder vanligtvis en standardstorlek, tre paneldisplaybräda, cirka 36 tums hög med 48 tum breda.
  • Du bör lägga ut din affisch som den främsta sidan av en tidning, med din titel på toppen, hypotesen och slutsatsen och center och stödmaterial (metoder, källor, etc.) tydligt placerad under rubriker på vardera sidan.
  • Använd bilder, diagram och liknande för att spruce upp den visuella överklagandet av din affisch, men offra inte innehållet för visuell pizzazz.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande