Hur man hittar vetenskapliga artiklar på nätet

När du har ett forskningsprojekt - antingen för arbete, skola eller något annat syfte - vill du ha den mest tillförlitliga och aktuella informationen. Vetenskapliga artiklar är några av de bästa resurserna för ett forskningsprojekt. Med lite arbete kan du hitta massor av vetenskapliga artiklar online gratis, liksom andra tillförlitliga resurser, som statliga publikationer. Speciellt om du hittar referenser på nätet, se till att du granskar det kritiskt att utvärdera sin kvalitet.

Steg

Metod 1 av 3:
Söka efter gratis artiklar på nätet
  1. Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 1
1. Prova Google Scholar. Du kan komma åt Google Scholar genom http: // forskare.Google.com. I andra länder än Förenta staterna, söka efter "Google Scholar" För att få din lokala sida. Genom denna söksida kan du titta igenom många tidskrifter, avhandlingar, abstrakter och artiklar som täcker ett brett spektrum av discipliner.
  • Använd avancerade sökalternativ för att få de bästa resultaten. Du kommer sannolikt inte att ha samma framgång om du använder nyckelord eller vanliga språksökningar som du skulle på någon annan Internet-sökmotor.
  • Dina resultat kommer att vara en lista över citat i ordning av relevans. Var noga med att kontrollera datumen, sedan3 kommer de inte att beställas kronologiskt. Klicka på ett resultat för att få publikationsinformation. Om det är tillgängligt kan du se hela texten gratis.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 2
    2. Besök DOAJ. Katalogen med Open Access-tidskrifter (DOJ) ger ett antal vetenskapliga tidskriftsartiklar som du kan komma åt gratis. DOAJ innehåller vetenskapliga och akademiska tidskrifter som täcker en mängd olika fält, och skrivet på många språk.
  • Alla artiklar på DOAJ är helt öppna åtkomst, vilket innebär att du kan läsa eller skriva ut den fullständiga texten till artiklarna gratis.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 3
    3. Använd disciplinspecifika sökmotorer. Det finns många vetenskapliga sökmotorer som är inriktade på en viss disciplin, som vetenskap eller historia. Resultaten du hittar kan låta dig läsa den fullständiga texten av artiklar gratis, eller läs en abstrakt och betala för att ladda ner hela texten.
  • Till exempel, om du gör ett vetenskapligt forskningsprojekt, kan du leta efter artiklar om SCISEEK eller Scicentral.
  • Du kan söka efter dessa webbplatser online, eller fråga en college professor eller forskningsbibliotekarie för några rekommendationer.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 4
    4. Kolla in webbplatserna för enskilda akademiker. Om du vet namnet på en framträdande professor i den disciplin du undersöker, kan du kanske hitta kopior av sitt arbete på egen hemsida eller universitetsprofil.
  • De flesta professorer har en lista över alla sina publikationer. Beroende på utgivarens policy kan de också ha PDF- eller online-kopior av den artikel som finns tillgänglig på egen hemsida för att du ska läsa eller ladda ner.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 5
    5. Sök regeringssidor. Sidor som drivs av nationella regeringar, liksom lagstiftnings- eller parlamentariska webbplatser, är stora källor till primära handlingar, såsom lagar och policypapper.
  • Många statliga avdelningar publicerar också vetenskapliga, peer-reviewed artiklar. Till exempel är de nationella instituten för hälsa i Förenta staterna värd Pubmed, som ger abstrakt och full text av vetenskapliga artiklar, många av dem gratis.
  • Regeringskommissioner och kommittéer kan också ha tillförlitliga handlingar som används vid utarbetande och ändring av lagstiftning, såsom positionspapper och statistisk analys. Förutom att använda dessa som källor själva kan du gräva genom citaten i de dokumenten för att hitta vetenskapliga artiklar som kan vara relevanta för ditt projekt.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 6
    6. Hitta artiklar från internationella eller icke-statliga organisationer. Många internationella eller icke-statliga organisationer, som FN, producerar också vetenskaplig forskning. Dessa rapporter är ofta tillgängliga gratis, eller med en relativt begränsad kostnad.
  • Innan du använder ett papper skrivet för en icke-statlig eller nonprofit organisation, se till att du förstår uppdraget, syftet och agendan för organisationen själv. Medan många av dessa papper kommer att vara väl refererade och pålitliga, kan vissa vara snedställda mot en viss synvinkel eller position.
  • Metod 2 av 3:
    Använda biblioteksdatabaser
    1. Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 7
    1. Gå till en universitetsbiblioteks webbplats. Många universitet har ett mer öppet tillvägagångssätt för att ge vetenskapliga artiklar till allmänheten. Du kan kanske få tillgång till vetenskapliga artiklar via bibliotekets hemsida, även om du inte är en aktuell student på den skolan.
    • Kolla högskolor och universitet nära dig också. På så sätt är det inte obekvämt om du slutar att behöva gå till biblioteket för att titta på artiklar som du hittat online.
    • Även universitet som inte har öppen tillgång till sina databaser kan fortfarande ha öppen tillgång till allmänheten om du använder en dator i själva biblioteket.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 8
    2. Få tillgång till elektroniska databaser. Olika bibliotek kommer att ha olika databaser av vetenskapliga tidskrifter och andra vetenskapliga publikationer. Typiskt täcker dessa databaser särskilda fält eller discipliner.
  • Leta efter en flik som säger "forskning," "Online-resurser," eller något liknande. Även om biblioteket tillåter allmänheten att komma åt databaserna, kan du behöva skapa ett användarkonto.
  • Expertips
    Kim Gillingham, MA

    Kim Gillingham, MA

    Magisterexamen, biblioteksvetenskap, Kutztown UnityKim Gillingham är ett pensionär bibliotek och informationsspecialist med över 30 års erfarenhet. Hon har en mästare i biblioteksvetenskap från Kutztown University i Pennsylvania, och hon lyckades den audiovisuella avdelningen i District Library Center i Montgomery County, Pennsylvania, i 12 år. Hon fortsätter att göra volontärarbete för olika bibliotek och utlåningsbiblioteksprojekt i sitt lokala samhälle.
    Kim Gillingham, MA
    Kim Gillingham, MA
    Magisterexamen, Biblioteksvetenskap, Kutztown University

    Visste du? Bibliotekarier, oavsett om det är på ett offentligt bibliotek eller ett forskningsinstitut, är utbildade i informationsvetenskap, vilket innebär att de är experter på att spåra information och hitta källor. Tveka inte att fråga en bibliotekarie för hjälp!

  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 9
    3. Ange dina söktermer. När du söker biblioteksdatabaser får du vanligtvis bättre resultat med avancerade sökalternativ än en vanlig språksökning som du skulle använda för en allmän Internet-sökmotor.
  • Om du aldrig har använt den här databasen, bekanta dig med sökmännen. Medan de i allmänhet är desamma kan det finnas vissa skillnader från ett bibliotekssystem till ett annat.
  • Vanligtvis har du också möjlighet att begränsa dina resultat. Du kanske till exempel kan kolla en låda om du vill att din sökning bara returnerar peer-reviewed artiklar.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 10
    4. Hämta dina resultat. När du skickar in din sökning får du en lista över relaterade vetenskapliga artiklar. Typiskt kommer sökresultaten att ge dig namn och författare till artikeln tillsammans med publikationsinformation.
  • I ett öppet bibliotek kan du klicka på titeln på en artikel för att läsa den fullständiga texten i artikeln. I andra bibliotek kan du klicka på titeln leda dig bara till en abstrakt. Om du tror att artikeln skulle vara till hjälp för ditt projekt baserat på abstrakt, kan du vanligtvis få tillgång till hela texten genom att gå till biblioteket.
  • Metod 3 av 3:
    Utvärdera artikelkvaliteten
    1. Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 11
    1. Få information om publikationen. Typiskt är utgivaren av en vetenskaplig tidskrift eller publikation ett universitet eller akademiskt samhälle. Om namnet inte är känt för dig, kan ytterligare forskning vara nödvändig.
    • Ibland kan en tidskrift se och känna sig vetenskaplig och imponerande, men faktiskt vara en hastigt sätta ihop affärer med ingen riktig stående.
    • Gör en online-sökning efter namnet på publikationen eller namnet på utgivaren. Leta efter mer information om sitt rykte i fältet.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 12
    2. Forskning Bakgrunden till författaren. Om inte författaren är någon som är känd för dig att vara ledande inom området, måste du ta reda på hur mycket auktoritet de har. Artiklar som skrivits av personer med stor erfarenhet av fältet anses vara mer tillförlitliga än de som skrivits av studenter.
  • Du vill också granska författarens bakgrund för eventuell bias. Om författaren är någon som öppet förespråkar en viss politik eller position, kanske deras vetenskapliga arbete inte är objektiv.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 13
    3. Leta efter citat av artikeln. Artiklar som ofta nämns i senare stipendium har gjort stor inverkan på deras fält. Granska dessa senare nämns noggrant för att avgöra om artikeln mottogs positivt.
  • Om du till exempel har en artikel som har citerats 50 gånger under det gångna året har den artikeln gjort en stor inverkan. Ytterligare granskning indikerar emellertid att artikeln kritiserades eller avvisades i nästan alla dessa citat. Det skulle troligen vara ett misstag att förlita sig på den artikeln med all den kritiken.
  • Bild med titeln Hitta vetenskapliga artiklar Online Steg 14
    4. Prata med forskningsbibliotekspersonal. Efter all din forskning om bakgrunden av en artikel och dess författare kan du fortfarande vara osäker på kvaliteten på artikeln. En forskningsbibliotekarie kommer att kunna diskutera med dig hur pålitlig källan är.
  • Forskningsbibliotekarier kan också kunna peka på andra resurser som du inte visste om eller inte hade övervägt.
  • Vissa universitet tillåter dig att fråga forskningsbibliotekarierna på nätet, utan att någonsin gå till biblioteket. Lämna inte online frågor till sista minuten, eftersom du kanske måste vänta på ett svar.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande