Hur man gör en wheelie

Att poppa en wheelie är ett bra sätt att imponera på dina vänner eller titta cool på en cykel eller motorcykel. Även om det är en av de enklaste triksna att lära, om du inte har din balans rätt kan det vara svårt att behärska. Genom att accelerera snabbt, dra upp på dina styr och veta hur man lägger upp din vikt för balans, kan du lära dig att dra av en wheelie på nästan vad som helst med två hjul.

Steg

Metod 1 av 2:
Gör en wheelie på en cykel
  1. Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 1
1. Ställ in din plats till en mittläge. Ett av de största problemen när man försöker göra en wheelie är överbalans och faller bakåt av din cykel. Ställ in sätet så att den är i medellång höjd eller i mittläge, för att anpassa ditt sätt på balans och göra tricket enklare.
  • När du får mer övning på att dra av en wheelie kan du justera säteshöjden till vad du vill. Tänk på att det här kan ändra tyngdpunkten och betyder att du måste återkomma med hur du balanserar din cykel.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 2
    2. Sänk dina växlar så långt du kan. När du först lär dig hur du gör en wheelie behöver du inte gå väldigt fort alls. Faktum är att det blir mycket lättare att göra din första wheelie om du går långsamt. Ställ dina kugghjul till ett lågt växel, mellan 1-1 och 1-3 för att träna.
  • Som med säteshöjden kan du justera växeln när du vill. Du borde kunna göra en wheelie oavsett vilket redskap du är på. Det är dock mycket lättare att lära sig på ett lägre redskap.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 3
    3. Hitta ett stort område där du kan träna. Det blir mycket lättare att få rätt uppbyggnad och dra av en wheelie om du kan hitta ett stort utrymme att träna. Gå till en lokal park eller ett stort fält så att du kan träna med hjul utan att behöva vända sig för ofta.
  • Lokala parker kommer att vara bra som de är både stora och gräsbevuxna, vilket innebär att du är mindre benägna att bli skadad om du faller av din cykel. Om du inte har en stor park i närheten kan du också träna på en tom trottoar, en mycket lugn väg, eller någonstans som du säkert kan cykla.
  • Om du kan, försök träna dina hjul på en mycket mild uppförsbacke. Detta kommer att luta sig bakåt och balansera hjulet mer naturligt.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 4
    4. Börja cykla på en långsam till medium takt. Gå på din cykel och börja pedalera för att bygga upp en liten hastighet. Du bör sikta på något något ovanför gångakt, vilket ger dig tillräckligt med fart för att dra av en wheelie utan att gå för fort.
  • När du har fått mer självförtroende kan du börja göra Wheelies när du reser med högre hastighet. Börja långsamt och gradvis bli snabbare när du övar att göra en wheelie.
  • Bild med titeln gör ett wheelie steg 5
    5. Håll pedalen med din dominerande fot vid klockan 2. När du cyklar, träna, vilket är din dominerande eller starkare fot. Cykla den foten runt tills den är klockan 2 på rotationen av dina pedaler så att du enkelt kan trycka ner på den pedalen för att snabbt accelerera.
  • Om du inte vet vilken är din dominerande fot, försök att göra några hjuliga ledande med varje fot och se vilket sätt som känns mer naturligt.
  • Din dominerande fot är den fot du lägger fram när du känner dig själv. Medan du står rakt upp, få någon att ge dig en lätt shove och se vilken fot du lägger fram för att stoppa dig själv.
  • Bild med titeln gör ett wheelie steg 6
    6. Tryck ner på pedalen skarpt och luta sig bakåt. Använd din dominerande fot för att trycka ner på pedalen, snabbt accelerera cykeln och lyfta framhjulet något. När du gör det håller du på styret och lutar bakåt för att dra framsidan av cykeln från marken. När du har gjort det här har du gjort din första wheelie!
  • Börja med småhjulen först och långsamt försök och ta fram framhjulet högre och högre av marken när du får en bättre känsla av balansen på din cykel. Det är mycket säkrare för dig att undershoot hjulet och låta din cykel land tillbaka på framhjulet än det är att överskrida det och falla bakåt av cykeln.
  • Om du känner att du kommer att falla bakåt, dra på den bakre bromsen. Detta kommer att stoppa bakhjulet från att flytta och ställa dig tillbaka på framsidan på framhjulet.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 7
    7. Skift din vikt runt något för att hitta din balanspunkt. När du har lyft cykeln av marken, börja flytta din vikt fram och tillbaka på cykeln för att försöka hitta en balanspunkt. Det kan ta lång tid att träna den bästa positionen för att hålla ditt wheelie. Behåll det, och så småningom får du det rätt och kunna hålla din wheelie längre.
  • Om du känner dig bakåt, tryck på bakbromsen för att luta dig framåt. Om du börjar falla framåt, pedal lite snabbare för att få lite mer acceleration och lutning bakåt lite.
  • Tänk på att du också måste behålla din balanssida till sida. Försök och håll din vikt centrerad ner i mitten av cykeln för att förhindra att du tippar över. Om du känner dig själv lutande till ena sidan, skiftar du lite till den andra sidan eller vrider styren på andra sidan.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 8
    8. Tryck på de bakre bromsarna och räta framkanten för att landa hjulet. När du börjar förlora balans ser du ett skifte i terräng som kommer upp, eller du vill bara sluta, hålla ner bakre raster för att avsluta din wheelie. Som du gör, se till att ditt framhjul är i linje med resten av cykeln. Om det är lite av eller mot ett annat sätt, kommer ditt framhjul att svänga när det rör marken och du kan falla av.
  • Försök att inte landa på ditt framhjul för hårt. Medan främre suspension kommer att dämpa något av slaget, vill du inte lägga hjulet under någon onödig stress.
  • Metod 2 av 2:
    Gör en wheelie på en motorcykel
    1. Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 9
    1. Använd full skyddsutrustning. Att köra en motorcykel kan vara farligt nog utan att försöka göra tricks på det också. Använd alltid fullt skyddsutrustning när du kör en motorcykel, och speciellt när man övar tricks.
    • Fullt skyddsutrustning innehåller en hjälm, ansiktssköld, handskar, jacka, byxor och rätt stövlar. Se till att allt är täckt för att förhindra allvarlig skada om du faller av.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 10
    2. Hitta en tyst vägsträcka att träna. För att dra av en wheelie behöver du utrymme för att komma igång, göra wheelie och landa det säkert. Försök och hitta en lång, platt vägsträcka som inte kommer att ha många bilar på den. Ta lite tid att träna upp och ner den här vägen för att se hur din cykelturer och bromsar på den.
  • Se till att vägen inte har några stora potholes, sprickor, eller något som kan kasta ditt wheelie oväntat. Hitta den smidigaste, bumpfri väg som du kan när du börjar börja.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 11
    3. Börja med att köra på första växeln på cirka 25 till 30 kilometer per timme (16 till 19 mph). Börja med din cykel och få den i första växeln. Du behöver inte nå en mycket hög hastighet när du först lär dig hur man gör en wheelie. Syfte för något runt 25 kilometer per timme (16 mph), vilket låter dig enkelt dra av en wheelie utan att gå för snabbt.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 12
    4. Snäpp gasreglaget när du når 6000rpm. Fortsätt köra din motorcykel tills du kommer till en bekväm hastighet och ditt vridmoment är tillräckligt högt för att RPM-mätaren är cirka 6000. I en snabb, singular rörelse, dra gasen tillbaka för att snabbt accelerera din cykel och lyfta framhjulet av marken något.
  • Som du gör det, luta dig bakåt på din cykel för att lyfta hjulet längre och få en högre wheelie. Detta kommer att ta lite övning för att undvika att bli för hög, så börja små först.
  • Rotera din hand lite framåt och runt gasen innan du drar den bakåt. Detta kommer att göra att dra tillbaka det kraftigt mycket enklare, liksom att böja din armbåge som hjälper dig att lyfta upp framsidan av cykeln något.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 13
    5. Flytta runt på cykeln för att balansera den. När du har fått framhjulet från marken, måste du behålla balansen för att hålla ditt wheelie. Flytta din kroppsvikt bakåt för att sänka tyngdpunkten och använd de bakre bromsarna och gasen för att luta cykeln något framåt och bakåt som du behöver.
  • Om du på något sätt känner dig som att cykeln kan börja "looping" och falla tillbaka på dig, håll ner de bakre bromsarna omedelbart. Detta kommer att stoppa wheelie och ställer dig tillbaka på marken.
  • Bild med titeln Gör ett Wheelie Steg 14
    6. Luta sig framåt för att ta fram framhjulet nere. Den sista delen av en perfekt wheelie landar den. Luta sig framåt för att ta fram hjulet mot marken, vistas på gasen tills du har landat. När båda hjulen är på marken igen, lätta av gasen för att börja sakta ner.
  • Om du behöver ta ner framhjulet mycket snabbt, stäng av gasen och accelerera inte igen tills hjulet bara ska röra marken. Tryck på gasen strax innan framhjulet berör för att mildra landningen något.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Övning ger färdighet! Det tar ett tag att få balansen på ditt wheelie precis rätt. Håll på det och försöker något annorlunda sätt tills du hittar den metod som fungerar för dig och din cykel.
  • Om din cykel har bakre stötdämpare kan det vara svårare att behålla din balans. Kom ihåg detta när du övar dina hjullar och väljer en cykel.
  • Varningar

    Att köra en motorcykel är väldigt farlig, speciellt när du utför tricks. Alltid vara mycket försiktig om du väljer att försöka en wheelie, och vet att det kan vara mycket riskabelt.
  • Använd alltid en hjälm när du bär en cykel. För extra säkerhet, bära knä och armbåge kuddar också.
  • Försök inte en wheelie på en cykel med clip-in-pedaler. Om du känner dig själv, kommer du inte att kunna göra något annat än fall.
  • Kontrollera vägreglerna för motorcyklar i ditt land, eftersom det är olagligt att göra en wheelie på vägen i många länder.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande