Hur man justerar tomgång på en motorcykel

En motorcykelns tomgångshastighet hänvisar till hur snabbt din motorcykel rullar framåt när du släpper bromsen med motorn. Om du har en förgasare på din cykel, kan tomgångshastigheten justeras av den lämpliga namnet i viloläge. Om du har en bränsleinsprutad cykel kan du kanske justera tomgångshastigheten med den lilla knoppen som sticker ut ur motorrummet på vänster eller höger sida av cykeln. Om du inte har någon av dessa knoppar är en hög eller låg tomgångshastighet på en bränsleinsprutad motorcykel typiskt ett symptom på ett större mekaniskt problem eller en smutsig motorrummet.

Steg

Del 1 av 2:
Identifiera och komma åt viloläge
  1. Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel Steg 1
1. Kontrollera din motorcykelhandbok för att hitta den rekommenderade tomgångs varvtalet. Den perfekta tomgångshastigheten för din cykel är listad i din manual. Vänd igenom din specifika bruksanvisning för att hitta de perfekta RPM-inställningarna, som vanligtvis är cirka 700-1000 rpm. Sök efter en kopia av din specifika cykelhandbok online om du inte har den kopia.
  • Vissa cyklar har tachometrar som låter dig övervaka RPM när motorcykeln är på. Du kan använda tachometern för att kontrollera din tomgångshastighet innan du gör det för att avgöra om det redan är inom det ideala sortimentet.
  • För vanliga motorcyklar som inte har tachometrar är detta mindre viktigt eftersom du måste bestämma RPM-inställningarna med örat och känsla. När det är i viloläge bör ljudet av motorn vara en låg buzz - det ska inte låta som en högspets.
  • Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel Steg 2
    2. Leta reda på förgasaren på din motorcykel genom att se bredvid motorn. Kontrollera diagrammet på motorcykeln i din handbok för att bestämma var förgasaren är. Använd detta diagram som en referens för att leta efter din karburator. Förgasaren är en stor metallkomponent med ett rör på toppen och en cirkulär port på sidan. Det är typiskt beläget bredvid eller under motorn.
  • Förgasarens plats varierar från cykel till cykel. Förgasarens jobb är att kombinera luften och gasen för att göra det brännbart. Det reglerar också tomgångshastigheten genom en liten skruv, som är lämpligt benämnd tomgångsskruven. Tomgångsskruven styr hur mycket gas matar in i motorn när du inte stryker.
  • Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel Steg 3
    3. Hitta tomgångsskruven genom att titta nära botten av flottörskålen för en fjäder. Floatskålen är i grunden en miniatyrtank som sitter på botten av förgasaren. Titta runt flottörskålen för en skruv som är ansluten till en 1-2 i (2.5-5.1 cm) spole. Detta är tomgångsskruven. På vissa cyklar vilar spolen vertikalt mot förgasaren, medan på andra cyklar sitter spolen horisontellt och leder in i karburatorens kropp.
  • Denna skruv kan vara på vänster eller höger sida av cykeln. Om du inte kan hitta den, försök kontrollera på andra sidan.
  • På vissa bränsleinsprutade motorcyklar finns en knopp som sticker ut sidan av din cykel nära motorrummet. Du kan bara vända den här vredet medurs eller moturs för att justera tomgångshastigheten.
  • Dricks: Tomgångsskruven har nästan alltid ett Phillips-huvud. Om du ser en närliggande flathead skruv är det vanligtvis luftintagskruven. Samtidigt som du vrider luftintagskruven kan användas för att justera tomgångshastigheten, styr den här skruven också luftflödet när du aktiverar aktivt. Som en konsekvens är det i allmänhet inte en bra idé att röra med den här skruven.

  • Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel steg 4
    4. Ta bort eventuell trim som blockerar åtkomst till skruven om det behövs. Om en bit av trim eller en panel blockerar dig från att justera din tomgångsskruv måste du ta bort en del av din cykelkropp. För att göra detta, använd en insocken eller hylsnyckel för att ta bort bultarna eller skruvarna som håller panelen på plats. Lyft försiktigt på panelen av cykeln.
  • Vissa motorcykelpaneler och trim har klipp som fäster biten på cykelns ram. Du kan vanligtvis tillämpa tryck på sidorna av dessa klipp för att lyfta panelen.
  • Del 2 av 2:
    Justera tomgångsskruven
    1. Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel Steg 5
    1. Vänd din motorcykel på och vänta 2-3 minuter för att motorn ska utgöra. Sätt din kickstand ner och vrid motorcykeln på. Vänta minst 2 minuter för att motorn ska bli varm och nå en stabil temperatur och hastighet. Du kan justera tomgångsskruven medan cykeln är av, men det är bättre att göra det när cykeln är på så att motorn kan anpassa sig långsamt till förändringen medan gasen går igenom den.
    • Om du gör det när det är kallare än 40 ° F (4 ° C), låt cykeln springa i 10-15 minuter istället. Motorcyklar har en kall tomgång som kommer att begränsa tomgångshastigheten tills motorn blir varm.
  • Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel Steg 6
    2. Kontrollera din tomgångs varvtal på tachometer om du har en. Om din cykel har en RPM-gauge, kallad en takometer, ta en titt på mätaren medan cykeln är i tomgång. Om RPM redan är i det acceptabla tomgångsområdet behöver du inte ändra tomgångsinställningarna med skruven. Om RPM inte är i det acceptabla området, bestämma om du behöver sänka eller höja tomgångshastigheten.

    Dricks: Om du inte har en takometer måste du göra det här baserat på ljudet av motorn och känslan av cykeln när du rider. I allmänhet bör tomgången låta som en låg rumble, och cykeln ska röra sig tillräckligt snabbt för att du ska stabilisera dig utan en fot på marken när du släpper cykeln.

  • Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel Steg 7
    3. Dra åt skruven medsols för att öka tomgångshastigheten. Om din tomgångshastighet är för låg, använd en Phillips-skruvmejsel för att vrida tomgångsskruven medurs. Om spolen är vertikal och skruven är längst ner, måste du vrida skruven moturs om du tittar på det ovanifrån. Vrid skruven 1-2 gånger för att göra mindre justeringar, eller 3-5 gånger för att dramatiskt öka tomgångs-RPM.
  • På vissa cyklar kan du justera skruven för hand. Det är generellt säkrare att göra detta med en skruvmejsel, men.
  • På nyare sportcyklar kan det finnas en knopp på sidan av cykeln nära motorrummet. Om det finns, kan du helt enkelt vända den här vredet medurs för att justera skruven.
  • Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel Steg 8
    4. Lossa skruven moturs för att vrida ner tomgångshastigheten. Om du vrider skruven moturs för att minska tomgångshastigheten och dra tillbaka den. Vrid skruven 1-5 gånger baserat på hur drastiskt du vill trimma tomgångshastigheten på din cykel.
  • Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel Steg 9
    5. Kontrollera tachometern efter att ha justerat skruven om du har en mätare. Takometerns nål kommer att återspegla de förändringar du gör till din tomgångsskruv så fort du gör dem. Kontrollera tachometern efter att ha justerat tomgångskruven för att se om RPM är inom tillverkarens rekommenderade intervall. Om det inte är, gör ytterligare justeringar tills nålen är i en acceptabel plats när cykeln är tomgång.
  • Bild med titeln Justera tomgång på ett motorcykel steg 10
    6. Gå på din cykel och släpp bromsen för att se hur det känns. När du har justerat tomgångskruven, sitta på din cykel och lyfta kickstanden med din fot. Släpp bromsen för att låta den gå in i 5-10 fot (1.5-3.0 m). Detta ger dig en känsla för om din tomgång är lämplig eller inte. Om det känns för lågt eller för högt, gör ytterligare justeringar som behövs för att ändra hastigheten.
  • Tips

    På bränsleinsprutade cyklar, oroa dig inte om tomgångshastigheten verkar vara hög när du först startar cykeln. Dessa motorcyklar tenderar att börja med en naturligt hög tomgångshastighet när du först starta dem för att snabbt få motorn. Detta är inte något att oroa sig för.
  • Frågor om tomgång på bränsleinsprutade cyklar är typiskt symptomatiska för ett större mekaniskt problem eller smutsigt gas. Prova att städa din cykel noggrant för att se om en smutsig gaskropp är den skyldige. Om det inte löser problemet kan du ha ett problem med din dammsugare, hastighetssensorer eller motor och du måste konsultera en professionell mekaniker.
  • Denna process är densamma för smutscyklar och ATV, även om RPM-kraven för dessa fordon är olika.
  • Saker du behöver

    • Phillips huvudskruvmejsel
    • Allennyckel (tillval)
    • Socketnyckel (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande