Hur man gör en layup

En layup anses vara det enklaste skottet i basket, eftersom det tas så nära korg som odds är du att göra varje gång. Eftersom du flyttar mot korgen när du gör en layup är den viktigaste delen av en layup to master fotverket. Att lära sig hur man gör en layup från både vänster och höger sida av korgen ökar din förmåga att göra mot dina motståndare.

Steg

Metod 1 av 2:
Högerhänt layup
  1. Bild med titeln gör en uppläggningssteg 1
1
Dribble nära korg med din högra hand. Eftersom du gör en högerhänt layup, vinklar ditt tillvägagångssätt mot den högra sidan av korgen. Du vill komma nära nog att ha enkel tillgång till korgen, men inte så nära att du hamnar direkt under den.
  • Layups tas ofta av en löpande dribbling. Öva närmar sig korgen långsamt först och öka din hastighet när du har fotverket nere.
  • Du kan göra en högerhänt layup om du börjar nära mitten eller höger sida av korgen. Om du närmar dig korgen från vänster, vill du göra en vänsterhänt layup.
  • Bild med titeln Gör ett uppläggningssteg 2
    2. Steg mot korgen med din högra fot. När du är bara några meter från korgen, ta ett steg mot det med vår högra fot. Använd det här steget för att få avstånd och placera dig själv inom lätt fotograferingsområde. Dribbar bollen en sista gång strax utanför din högra fot.
  • Bild med titeln gör ett uppläggningssteg 3
    3. Hoppa av din vänstra fot. Så snart dina vänstra fotmarkerar, använd den för att hoppa i korens riktning. Din kropp ska röra sig mot korgen, men luta dig inte framåt. Helst kommer du att placeras tillräckligt nära korg som du kan hoppa rakt upp för att ta ditt skott. När du hoppar, ta med bollen ur dribblingen till bröstet för att förbereda sig för skottet.
  • Bilden med titeln Gör ett uppläggningssteg 4
    4
    Skjuta med din högra arm när du lyfter ditt högra ben. När du hoppar, föreställ dig en sträng som är fäst vid din högra arm och ditt högra ben. Flytta dem samtidigt som du skjuter, som om någon drog uppåt på strängen. Ditt högra knä bör böjas och spetsas mot korgen medan din högra arm rör sig upp för att skjuta bollen. Arch din arm mot korgen. Skjut med din armbåge något böjd, så att din arm ser ut som nacken på en svan.
  • När du gör en layup är skjuttekniken något annorlunda än ett vanligt skott. I stället för att använda din vänstra hand för att städa bollen, vill du skjuta bollen med bara din högra hand. Detta ger dig mer räckvidd, och eftersom du är så nära korg som det är svårt att missa skottet, behöver du inte riktigt din vänstra hand för att städa bollen.
  • När du skjuter, roterar du lite handleden inåt för att ge bollen lite snurr, snarare än att knäppa din handled fram som du skulle för ett vanligt skott. Den milda spinnen kommer att hålla den från att hamra av fälgen eller backboard med för mycket kraft.
  • Bilden med titeln Gör ett uppläggningssteg 5
    5. Syfte för den söta platsen på bakplattan. En av anledningarna till att en layup är så säker på att du alltid kan använda bakplattan för att underlätta skottet i korgen. När du gör en högerhänt layup är den söta platsen något ovanför det övre högra hörnet av den lilla torget i mitten av bakplattan. Denna plats absorberar bollens inverkan och droppar den helt ner genom nätet.
  • Du får två punkter oavsett hur du gör ditt skott, men det är bättre att sikta på bakplattan istället för att försöka bara tipsa bollen över fälgen. Bakbrädet tillåter mer utrymme för fel, men om du slår på fälgen, kommer bollen att studsa ut. Det finns inget värre än att missa en öppen uppläggning när du har full tillgång till korgen, så arbeta med att slå den söta platsen varje gång.
  • Bild med titeln Gör en uppläggning steg 6
    6. Öva tills dina muskler kommer ihåg rörelsen. Layupen är ett grundläggande basketflytta som blir andra natur efter att du tränar det nog. Du borde komma till den punkt där din kropp kommer ihåg vad man ska göra och du behöver inte tänka på vilken fot som ska läggas fram och vilken som ska hoppa av: du gör det bara. Gör layups som en del av varje basketpraxis.
  • När du övar börjar du att få en bra känsla för hur snabbt att närma sig korgen och från vilket avstånd för att börja ditt layup fotarbete och starta i ett hopp.
  • Arbeta med att göra layups medan du försvaras eller av ett långt pass.
  • Metod 2 av 2:
    Vänsterhänt layup
    1. Bild med titeln Gör ett uppläggningssteg 7
    1. Dribble nära korg med din vänstra hand. Närma sig den vänstra sidan av korgen med en dribbling. Kom nära nog att ha enkel tillgång till korgen så att du kan starta i din layup från några meter bort. Bli inte så nära att du hamnar direkt under korgen.
    • Om du har högerhänt kan den vänstra handen också kallas en omvänd layup, eftersom det är baksidan av din standarduppsläpp. Om du är vänsterhänt är den högra handen den omvända.
    • Det är svårt att göra en upplägg med din motsatta hand, men det är helt värt den tid och ansträngning som krävs för att lära sig hur man gör det. Om du närmar dig korg från vänster sida kan det vara svårt att korsa över till höger, och sakta ner dig. Du har en mycket bättre chans att scorera om du vet hur man sjunkit en från vänster.
  • Bild med titeln Gör en uppläggning steg 8
    2. Steg mot korgen med din vänstra fot. När du bara är några meter från korgen, starta ditt Layup-fotverk genom att ta ett steg mot korgen med din vänstra fot. Ge bollen en sista hård dribble bara till utsidan av din vänstra fot.
  • Bild med titeln Gör ett uppläggningssteg 9
    3. Hoppa av din högra fot. Så snart din högra fotmarkerar, använd den för att hoppa i riktning mot korgen. Din kropp ska röra sig mot korgen, men böj inte framåt. Helst kommer du att placeras tillräckligt nära korg som du kan hoppa rakt upp för att ta ditt skott. När du hoppar, ta med bollen ur dribblingen och placera den nära bröstet för att förbereda sig för skottet.
  • Bild med titeln Gör ett uppläggningssteg 10
    4. Skjut med din vänstra arm när du lyfter ditt vänstra ben. När du hoppar, föreställ dig en sträng som är fäst vid din vänstra arm och ditt vänstra ben. Flytta dem samtidigt som du skjuter, som om någon drog uppåt på strängen. Din vänstra knä bör vara böjd och pekade mot korgen medan din vänstra arm rör sig för att skjuta bollen.
  • När du gör en layup är skjuttekniken något annorlunda än ett vanligt skott. I stället för att använda din högra hand för att städa bollen, vill du skjuta bollen med bara din vänstra hand. Detta ger dig mer räckvidd, och eftersom du är så nära korg som det är svårt att missa skottet behöver du inte riktigt din högra hand för att städa bollen.
  • När du skjuter, roterar du lite handleden inåt för att ge bollen lite snurr, snarare än att knäppa din handled fram som du skulle för ett vanligt skott. Den milda spinnen kommer att hålla den från att hamra av fälgen eller backboard med för mycket kraft.
  • Bilden med titeln Gör en uppläggningssteg 11
    5. Syfte för den söta platsen på bakplattan. För en vänsterhänt layup ska bollen knacka på bakplattan något till vänster om mitten av torget. När du slår den platsen, sjunker du skottet varje gång, eftersom bakplattan absorberar bollens inverkan och hjälper det att falla direkt ner genom nätet.
  • Det är bättre att sikta på bakplattan istället för att försöka bara tipsa bollen över fälgen. Bakbrädet tillåter mer utrymme för fel, men om du slår in insidan eller utsidan, kunde bollen studsa ut.
  • Bild med titeln Gör ett uppläggningssteg 12
    6. Öva tills dina muskler kommer ihåg rörelsen. Layupen är ett grundläggande basketflytta som blir andra natur efter att du tränar det nog. Du borde komma till den punkt där din kropp kommer ihåg vad man ska göra och du behöver inte tänka på vilken fot som ska läggas fram och vilken som ska hoppa av: du gör det bara. Gör layups som en del av varje basketpraxis.
  • När du övar börjar du att få en bra känsla för hur snabbt att närma sig korgen och från vilket avstånd för att börja ditt layup fotarbete och starta i ett hopp.
  • Arbeta med att göra layups medan du försvaras eller av ett långt pass.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du är förvirrad över vilket knä att höja och hand att skjuta med, öva att höja knäet och armen på samma sida samtidigt.
  • Se till att din högra fot är böjd medan du hoppar, eftersom det kommer att öka bollkontrollen när du gör layupen.
  • Försök att öva dina steg utan bollen först för att hänga på hur det fungerar.
  • Närma netto från ca 45 graders vinkel, det blir lättare än att behöva göra en layup som kommer till nätet.
  • Om du kommer från höger, sikta på höger sida av den vita torget på bakplattan och vice versa om du kommer från vänster.Detta kallas "skön plats."
  • Innan du börjar göra layups, se till att ditt mål är bra, för om du är i ett spel och du försöker lägga sig men det flyger och inte ens röra på fälgen, kommer du generad efteråt.
  • Öva att göra en lay up i din basketplan eller på parken, eller till och med av en vägg om du inte har någon hoop.
  • Varningar

    Lägg inte upp det för hårt eller annars kommer det att raket av bakplattan eller inte göra det tillräckligt långt.
  • Var försiktig med att du inte går för långt under korgen. Detta händer ibland när du kör för fort och resulterar i ett missat skott.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande