Hur man är en fagenparent

Att vara en fagen är både en ära och ett ansvar. Det medför ett livslångt engagemang för ett barn och är en särskild roll att spela i det barnets liv. Detta kräver att du ger tid, kärlek och andlig rådgivning till både barnet och deras familj. När det är bra, kan det vara otroligt givande för alla inblandade.

Steg

Del 1 av 3:
Förberedelser för rollen
  1. Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 1
1. Ta reda på vilka förväntningar som föräldrarna har. En gudsparents roll kan variera mycket beroende på familjen. För vissa människor kan det innebära att man deltar i ett barns dop och bekräftelse, medan andra människor kan förvänta sig kontinuerlig andlig vägledning. Se till att du är klar på exakt vad du håller med om att du undviker förvirring senare på vägen.
  • Vissa människor väljer även sekulära gudföräldrar för att hjälpa sitt barns moraliska utveckling. Om så är fallet, se till att du förstår föräldrarnas moraliska värderingar och ta reda på vilka andra förväntningar de har.
  • Traditionellt var fojkföräldrar ansvariga för att höja barnet om något händer med föräldrarna. Detta är ofta en förväntan och en viktig del av den här rollen. Familjen är sannolikt förmedlar sitt barn till dig om något händer med dem. Det är viktigt att klargöra om detta förväntas före tid och vara redo för det ansvaret. På grund av denna aspekt av rollen är det inte något att acceptera lätt. Ta dig tid att överväga om du är redo och villig att potentiellt höja ett barn.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 2
    2. Lär dig om barnets föräldrar. Inte alla kristna kyrkor är desamma eller till och med förväntar sig detsamma från en fåtparenta. Ta reda på vad deras specifika beteckning (eller icke-benämning) förväntar sig och se till att du är bekväm med deras övertygelse.
  • Tänk på att vissa valörer kräver att du är medlem för att vara en fatparenta. Till exempel förväntar sig katoliker en fåtparenitet att vara en praktiserande katolsk. Lutheraner har också denna förväntan. Englands kyrka å andra sidan tillåter förfaranden för andra valörer. Se till att du uppfyller kyrkans krav.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 3
    3. Planera din tid i enlighet med detta. Att vara en fagen kan vara ett betydande tidsåtagande. Att förbereda, lägga undan en tid i ditt schema för att ägna sig åt din nya roll och notera några viktiga datum som barnets födelsedag och dop. Planering framåt kommer att se till att du har tillräckligt med tid att spendera på din godbarn.
  • Om du inte är säker på hur mycket tid att sätta åt sidan, försök börja med två timmar per vecka. Detta möjliggör dig tillräckligt med tid att ansluta till din godbarn samt förbereda presenter eller kort och andlig uppmuntran. Du kommer noga att hitta att några veckor kräver mindre tid och några veckor kräver mer tid, men det här är en bra utgångspunkt.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 4
    4. Bygg ditt förhållande med familjen. Att vara en fagen är inte bara ett engagemang för ett barn, utan också till hela familjen. Det är en ära att få denna roll och kräver en positiv obligation med föräldrarna också. Det är därför som fadder är ofta en släkting eller nära familjen. Se till att du prioriterar och respekterar det här speciella förhållandet.
  • Du kan försöka kasta en baby shower eller värd en speciell middag för familjen. Försök att hjälpa dem när barnet kommer eller erbjuder att titta på barnet medan föräldrarna har några mycket behövs vila. Allt som visar att du bryr dig och vill vara involverad i sina liv kommer att uppskattas mycket.
  • Del 2 av 3:
    Ger andlig vägledning
    1. Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 5
    1. Delta i deras dop. En fagarent är också ett dopsponsor i många valörer. Detta innebär ofta att du står med familjen under dopet och svarar på frågor för att stärka ditt engagemang som en fagen. Barnets dop är ofta utgångspunkten för att vara en fatparenta och du spelar en framträdande roll i denna ceremoni.
    • I Englands kyrka, vid dopceremonin kommer Vicaren att ställa frågor som: "Kommer du att be för dem, dra dem med ditt exempel i trosgemenskapen och gå med dem i Kristi väg?"Och" Vill du ta hand om dem och hjälpa dem att ta plats i Kristi kyrka och dyrkan?"Ditt svar på dessa frågor skulle vara" ... med hjälp av Gud kommer vi."
    • Utöver dopet förväntas fojkföräldrar vara närvarande vid andra religiösa milstolpar, till exempel en första gemenskap eller en bekräftelse. Att vara där för att fira dina godbarns milstolpar är en viktig del av att visa ditt stöd.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 6
    2
    Vårdar din tro. Andlig vägledning är en viktig aspekt av att vara en fatparenta. För att effektivt uppfylla denna roll måste du vara säker på dina egna andliga övertygelser. Se till att du spenderar tid med Gud, läser Bibeln, som deltar i kyrkan och utvecklar dina övertygelser. När du är på ett bra ställe andligt, kommer du också att kunna hjälpa din godbarn också.
  • Om du kämpar med dina övertygelser kan du försöka gå med i en liten grupp eller hitta en mentor. Detta kan hjälpa dig att arbeta genom några av dina tvivel och lära av andra.
  • En daglig hängivenhet är också ett användbart verktyg för att vårda din tro. Välj en som hjälper dig att dra nära Gud och ge uppmuntran.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 7
    3. Dela dina övertygelser. Ta dig tid att prata med din godbarn om Gud som börjar i en tidig ålder. Du kan börja med att berätta för din gudbarn att Gud älskar dem och, som de växer, kan du prata om din egen resa med Gud.
  • Om du behöver hjälp med att kommunicera din tro kan du använda en religiös bok för barn och spendera tid att läsa med dem. Du kan också ta reda på vad de lär sig i söndagsskolan eller religiös eduktion och har en konversation med dem om det. Till exempel kan du säga, "Jag hörde att du lärde dig att Jesus dör för synd och stigande från de döda. Vad tycker du om detta? Har du några frågor?"
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 8
    4. Be för din godbarn. Konsekvent ber för gudsbarn är kanske en av de viktigaste sakerna som en fåtparent kan göra. Försök att göra tid varje dag för att be Gud att titta över din godbarn. Låt din gudbarn veta att du ber för dem. Detta visar dem att du tänker på dem och du bryr dig.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 9
    5. Ge andlig uppmuntran. Oavsett om det bara är en påminnelse om att Gud älskar dem eller en bibelvers som betyder mycket för dig, vilket ger personlig andlig uppmuntran hjälper din godbarn att växa. Du kan vara kreativ och dela en inspirerande bild med dem eller dela något nytt som du lärde dig om Gud.
  • När din godbarn är lite äldre kan du skicka dem ett mail som säger något som, "Kära Nancy, jag ville bara låta dig veta att jag har tänkt och be om dig. Idag när jag läste Bibeln, var jag speciellt uppmuntrad av 2 Samuel 22:20: "[Herren] tog mig ut i ett brett ställe - han räddade mig för att han gladde mig i mig."Jag ville bara påminna dig om att Gud älskar dig och läcker i dig och är alltid med dig, och så är jag. Kärlek, gudmor "
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 10
    6. Läs Bibeln med din godbarn. Dela några av dina favoritbibelns historier och låt din gudbarn veta vilka delar av Guds ord är särskilt meningsfullt för dig. Tidigt kan du använda en bibel för små barn och sedan gradvis utvecklas till den fulla bibeln. Se till att prata med dem om vad du läser och att svara på eventuella frågor som de kan ha.
  • Till exempel, med ett ungt barn, om du läser en historia om David och Goliat, kan du säga något som, se hur Gud höll David Safe? Även om det var något läskigt, såg Gud över David och hjälpte honom. Gud älskar dig och är med dig också."
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 11
    7. Ta dig tid att prata om de stora frågorna i livet. Om du har stärkt ditt förhållande med ditt godbarn som börjar i en tidig ålder, eftersom de växer kommer de att kunna komma till dig med frågor och tankar om livet. Det är viktigt att vara den person som de alltid kan komma till tvivel och frågor. Du kan göra stor inverkan genom att ge klokt råd och dela idéer från ett andligt perspektiv.
  • Så småningom kommer din godbarn att försöka hitta sin plats i världen. Om de kommer till dig med frågor om deras syfte eller mening i livet, kan du ge värdefull insikt, som "John, jag har sett att du växer från en ung ålder och du har alltid varit otroligt kreativ. Varför ber vi inte om det tillsammans och be Gud att visa dig hur du kan använda din vackra kreativitet för att förhärliga honom."
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 12
    8. Vara inblandad i sin kyrka. Även om du deltar i en annan kyrka, försök att besöka din Godchilds kyrka ibland. Se till att du är bekant med sina läror och ministerier. Att delta i kyrkan med ditt godbarn är en positiv andlig aktivitet du kan dela. Du kommer också att bli bättre beredd att hjälpa dem om de har några frågor eller behöver ditt stöd.
  • Del 3 av 3:
    Anslut med din godbarn
    1. Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 13
    1. Spendera tid tillsammans. Förutom att ansluta andligt, försök att ansluta i andra aspekter av ditt godbarns liv. Kanske kan du ta ut dem till middag en gång i månaden eller prova en speciell aktivitet tillsammans som målning. Bekanta dig med sina hobbyer och hitta ett roligt sätt att bli involverad. Det finns ingen ersättning för att utveckla ett solidt förhållande med ditt godbarn. Detta är en grundlig aspekt av ett livslångt engagemang för dem.
    • Kanske är din godbarn involverad i sport eller musik eller andra extracurriculars. Försök att delta så många av dessa händelser som du kan. Det kommer att innebära världen för din godbarn att få ditt stöd. Du kan till och med hjälpa föräldrarna genom att köra din godbarn till en händelse.
    • Försök att hålla dig snabb med vad de lär sig i skolan. Till exempel, om de lär sig om solsystemet, kan du fråga dem, "Vad är din favoritplanet?"De kan till och med vara intresserade av att höra att när du lärde dig om solsystemet var Pluto en planet!
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 14
    2. Göra roliga traditioner. Kom upp med vissa aktiviteter som du ska göra varje år. Kanske till jul kommer du att göra kakor tillsammans eller för påsken kan du färga ägg. Detta ger dig en speciell tid att se fram emot och hjälpa till att säkerställa att du konsekvent ansluter.
  • Fråga din godbarn för idéer om traditioner som de skulle vilja ha. Traditioner behöver inte vara traditionella! Kanske älskar din Godson bilar och vill gå för att titta på en tävling varje år för sin födelsedag. Dessa traditioner kan vara unika för dina två och hedra din godbarns tydliga personlighet.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 15
    3. Skicka kort och gåvor. Det här visar inte bara ditt gudsbarn som du bryr dig, men det är ett bra sätt att ansluta till dem. Du kan ge religiösa gåvor som en speciell bibel eller religiösa smycken. Du kan också ge allmänna presenter, till exempel ett fyllt djur på deras födelsedag. Se till att skicka semester och födelsedagskort också. En handskriven anteckning vid något tillfälle kan gå långt. Det är alltid trevligt att höra att någon tänker på dig och bryr dig om dig.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 16
    4. Bjud in sin familj över. Eftersom ditt engagemang är för föräldrarna, försök att vara värd för en middag i ditt hem och bjuda in hela familjen att gå med. Ställande ditt förhållande med hela familjen är ett bra sätt att vara involverad i ditt godbarns liv.
  • Du kan ha en avslappnad spel natt där alla tar sitt favoritspel. Det behöver inte vara fint. Ibland är pizza och spel mer meningsfulla än en elegant middagsfest.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 17
    5. Bo involverad även när den är separat. Om du bor långt ifrån varandra, eller om en av er flyttar, kan du fortfarande hålla kontakten. Prova video chattar eller pratar i telefon. Du kan också använda e-post eller till och med textmeddelanden. Få det mesta av den teknik som är tillgänglig för att fortsätta detta speciella bindning oavsett var livet tar dig.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 18
    6. Var ett bra exempel. Barn behöver positiva förebilder. När din gudbarn ser hur du utför dig, vill de emulera det. Se till att ditt beteende är i linje med din tro så att de kan lära av inte bara dina ord, utan dina handlingar.
  • Du kan frivilligt någonstans, som att arbeta på ett soppkök eller bygga hem för de mindre lyckliga. När du visar din godbarn som bryr sig om andra människor är viktigt, kommer det att hjälpa dem att lära sig empati. Att göra en aktivitet tillsammans kommer också att hjälpa din anslutning och låt dem se de sätt du bryr dig om människor.
  • Bild med titeln vara ett fatparent steg 19
    7
    Vara en bra lyssnare. Vara tillgänglig för barnet under några svåra perioder, till exempel en familjesjukdom, skilsmässa, förlust av ett jobb eller andra olyckliga händelser. Låt din gudbarn veta att de alltid kan tro på dig när de har svårt eller om de behöver en axel att gråta på. Ditt stöd behövs desperat vid dessa tider och du kan ge vägledning och uppmuntran att hjälpa dem att komma igenom det.
  • Bild med titeln vara ett fåtparenta steg 20
    8. Steg i som vårdgivare. I händelse av en hemsk tragedi, om du har gått med på att vara den vårdnadshavare, var beredd att gå in för föräldrarna. Ge din godsjuka tid och utrymme att lura medan du låter dem veta att du alltid är där för dem. Hjälpa dem till bästa möjliga förmåga och underskatta inte hur viktigt din kärlek och support är. Du kommer aldrig att ersätta sina föräldrar, men du kommer att spela en viktig roll för att hjälpa dem genom denna tragiska tid.
  • Du behöver inte hjälpa dem genom detsamma. Ibland behöver ett barn rådgivning eller utanför stöd för att klara av tragedi. Var inte rädd att be om hjälp om du behöver det.
  • Känna igen att alla handlar om sorg annorlunda. Din godbarn kommer sannolikt att uppträda på ett annat sätt än du är van vid. Detta kan förväntas och det är viktigt att vara tålmodig och låta dem läka.
  • Tips

    Om du är involverad i barnets liv i en tidig ålder kan du spela en viktig roll för att hjälpa dem att växa till en mogen vuxen. Börja bygga detta band tidigt.

    Varningar

    Var inte en fatparenta till mer än ett barn. Om du sprider dig själv, kommer du inte att kunna ge vad de behöver.
  • Att vara en fagen är en betydande investering i ett barns liv. Om du inte har tid och energi att ge dem, är det bättre att minska.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande