Hur man firar gotcha day

Gotcha Day är en minne om den dag då ett barn antogs. Det är vanligtvis firade med presenter, tårta, en åldersgrupp, eller en familjesemester till en djurpark eller museum, mycket som en födelsedag eller årsdag skulle firas. Gotcha Day behöver dock inte firas som en traditionell födelsedagsfest. Du kan anpassa firandet för att passa din familj och antagna barnets preferens. När du firar Gotcha Day är det viktigt att komma ihåg att ditt antagna barn kanske inte är så upphetsad för dagen som du är och att behandla dessa känslor med känslighet.

Steg

Metod 1 av 3:
Planering för en Gotcha dag firande
  1. Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 1
1. Välj vilken dag du vill fira som "Gotcha Day". Till skillnad från en konventionell födelsedag eller årsdag finns det ingen specifik dag som Gotcha Day måste fira. Du kan fira på årsdagen av när du och ditt antagna barn först träffades, när du gick till domstolen för att underteckna officiella handlingar, när barnet kom hem för första gången, eller den dag då antagandet var lagligt slutförd.
  • Om ditt barn är gammalt nog för att få en egen åsikt, fråga dem vilken dag de föredrar att fira som Gotcha Day.
  • Planera att fira Gotcha dag på en dag som har en positiv känslomässig betydelse för både dig och ditt antagna barn, snarare än en dag som bara har rättslig betydelse.
  • Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 2
    2. Bestäm om du vill fira både barnets födelsedag och Gotcha Day. Om du har egna barns biologiska barn kan de motsätta sig det antagna barnet som har en fest för både Gotcha-dagen och deras födelsedag. , Beroende på den nation som barnet antogs, kan deras faktiska födelsedatum vara okänt. Till exempel, vissa barnhem vet inte barnens födelsedagar, men registrera bara den dag då de fick barnet.
  • Om din familj bestämmer sig för att fira det antagna barnets Gotcha-dag och födelsedag, planerar du att göra tillräckligt med skillnad mellan de två så att barnet inte bara har två födelsedagliknande partier.
  • Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 3
    3. Planerar att hedra barnets födelse och fosterföräldrar. Även om Gotcha dag kan vara en dag med roligt och njutning för föräldrar, för det antagna barnet, kan det ta tillbaka många bittersweetminnen. Var känslig för ditt antagna barns känslomässiga tillstånd och modifiera Gotcha Day-planer i enlighet därmed. Det kan vara mest passande att ha en lugn ceremoni som en familj, där du och ditt barn sitter tyst eller lätt ljus för att fira barnets födelseföräldrar.
  • Om barnet spenderade betydande tid i ett fosterhem före deras adoption, kan du också ta tid att lätta ljuset i sin ära.
  • Metod 2 av 3:
    Firande Gotcha Day
    1. Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 4
    1. Kasta en fest med tårta och gåvor. Detta är ett typiskt sätt att fira Gotcha Day, och firandet ska arbeta mycket som ett barns födelsedagsfest. Du kan baka eller köpa ditt barn en "gotcha dag" tårta, toppad med ljus lika med antalet år sedan antagandet. Om ditt barn är i skolan, bjuda in flera av sina vänner över och ge ditt barn några gåvor.
    • Om du föredrar att festen är mer intim och inte bjuda in gäster från hela familjen, kan du få en mindre familjekostnad. Servera ditt barns favoritmåltid tillsammans med en tårta och liten present.
  • Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 5
    2. Skapa en familjetradition. Gotcha Day är ett utmärkt tillfälle att skapa en rolig och meningsfull familjestradition som är unik för dig och ditt antagna barn. Välj en aktivitet som kommer att innehålla betydelse för ditt barn och det kan upprepas årligen: till exempel, dra ut fotografier som tagits första gången du tog ditt barn hem och berättar händelserna för antagandet till ditt barn på ett kärleksfullt och bekräftande sätt.
  • Om denna tradition skulle störa ditt barn eller ta upp dåliga minnen av att bli från sin födelsefamilj, kan du skapa en mer godartad tradition. Ta barnet till en zoo, museum eller en nöjespark för en dag med familjen kul.
  • Dessa metoder för firande kan användas som alternativ till en födelsedagsfest i födelsedagsfest om du eller ditt barn inte är bekväma att fira Gotcha dag på det sättet.
  • Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 6
    3. Sätt ihop en familjeskrapbook eller tidskrift. Detta kommer att hjälpa barnet att känna att de hör hemma i familjen och kommunicerar att Gotcha Day är en firande av familjen och det antagna barnets plats i den familjen. Du kan skära upp fotografier från det senaste året och tapa dem på en sida eller två i en klippbok för barnet att vända igenom och komma ihåg roliga tider som en del av din familj.
  • Du kan också hålla en "Family Journal", och varje Gotcha-dag skriver i det några favoritfamiljminnen från föregående år. Dessa kan innefatta minnen från semester och resor och ha plats för barnet att skriva eller rita sina tankar om adoptivprocessen.
  • Denna metod är ett användbart alternativ till ett mer typiskt födelsedagsfest-tillvägagångssätt för att fira Gotcha-dagen. En klippbok eller familjejournal lägger fokus på familjeanslutning och intimitet.
  • Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 7
    4. Fira barnets födelsearv och kultur. Om du antog barnet från en kultur, arv eller rasell bakgrund som annorlunda än är viktigt att bekräfta detta arv till ditt barn. Använd Gotcha Day som ett tillfälle att bekanta ditt barn med sitt arv och fira deras kulturella ursprung.
  • Till exempel, om du har antagit ett afroamerikanskt barn, ta honom eller henne till ett afrikanskt amerikanskt kultur- eller konstmuseum på Gotcha Day.
  • Speciellt som dina antagna barnsålder, kommer det att hjälpa dem att känna att de är helt medlem i din familj, men att de inte behöver assimilera eller offra sin kulturella bakgrund för att tillhöra adoptivfamiljen.
  • Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 8
    5. Fira nationell adoptionsdag. Om du känner att en fest av Gotcha Day kommer att orsaka ditt antagna barn emotionell nöd eller är okänslig i allmänhet, fokusera din firande istället på den nationella adoptionsdagen. Denna informella semester firas vanligtvis på lördagen före Thanksgiving. En firande av den nationella adoptionsdagen kan fokusera på det goda arbetet som görs av adoptionsbyråer i allmänhet, snarare än att fira ditt speciella fall att ha antagit ett barn.
  • Din firande kan innehålla en rolig fest för alla de antagna barnen i ditt grannskap eller samhälle. Detta gör det möjligt för de antagna barnen att bilda vänskap och avslöja delade erfarenheter och inse att de inte är ensamma i sina adoptionserfarenheter.
  • En firande av nationell adoptionsdag kan också bidra till att minska någon långvarig stigma runt begreppet antagande.
  • Metod 3 av 3:
    Beslut om att fira Gotcha Day
    1. Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 9
    1. Respektera ditt barns tvetydiga känslor. Medan adoptionsprocessen ofta är en triumf och framgång för föräldrar-kulminerade för att få hem det antagna barnet - för barnet själv, kan processen vara mycket mer känslomässigt komplex. Adoption tårar barn från det liv som de har känt förrän den punkten, och en fest av Gotcha-dagen kan främst påminna barn att bli från sin familj och tidigare liv.
    • Om ditt barn främst har negativa känslor i samband med adoptivprocessen, överväga att föröka en gotcha dag firande helt och hållet.
  • Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 10
    2. Använd ett annat namn för att undvika ordet "Gotcha."Många adoptivföräldrar och deras antagna barn känner att ordet" Gotcha "är problematiskt och olämpligt avslappnad. "Gotcha" innebär att det antagna barnet snatched från deras ursprungliga hem, eller tas i som ett pris. Det fokuserar också på föräldrarnas lycka och deras framgångsrika erhållande av ett barn, och kan till och med få effekten att göra barnet honom eller själv känner sig kvar av firandet.
  • För att åtgärda detta har vissa familjer bytt namn till "Familjedag", "adoptionsdag" eller "Family Anniversary Day."
  • Bild med titeln Fira Gotcha Day Steg 11
    3. Håll fokus på barnet och familjen. Gotcha dag och adoption fester i allmänhet - kan ha en olycklig tendens att fokusera på föräldrarna och kan överbelasta de offer som föräldrarna har gjort för att få antagna barn hem. Att avhjälpa detta, snarare än att fokusera på föräldrarna, fokusera på den enhetliga familjen och den speciella plats som innehas av det antagna barnet.
  • Om ditt barn är gammalt nog, fråga dem om de är bekväma med att fira Gotcha Day. Det kan vara så att firandet bara påminner barnet att bli från sina födelseföräldrar.
  • Se till att ditt barn känns bekvämt med vilken nivån av firande du väljer att ha, eller avstå från en fest helt och hållet.
  • Tips

    Om ditt barn är väldigt ungt och inte förstår att de antas, kan du helt och hållet ha en Gotcha-dag, om du inte vill bekanta barnet med Gotcha Day-traditionen från en tidig ålder.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande