Hur man blir en litterär agent

Att bli en litterär agent kan vara en givande karriär, även om vägen till att bli en kan ta lite tid. Om du går online och sök på något jobb som postar för "litterärt agent," kommer du inte att se några resultat. Detta beror på att de flesta agenter bryter in i läget genom att vara internt främjad efter att de har arbetat som praktikant eller assistent hos en litterär byrå. Som ett resultat har denna process mindre att göra med att bygga ett fancy CV och spikar en intervju, och mer att göra med din beslutsamhet att arbeta dig från grunden på en litteraturbyrå. Om du har en passion för böcker, ett öga för kvalitet, och en kärlek till försäljning, kan det vara den perfekta karriären för dig!

Steg

Metod 1 av 3:
Bli kvalificerad
  1. Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 1
1. Få en kandidatexamen på engelska eller någon läsning-tung disciplin. Även om det inte finns några hårda och snabba krav på litterära agenter, bidrar det till att komma från en litterär bakgrund. Om du fortfarande är i skolan, få en högskoleexamen på engelska för att lära dig så mycket om litteraturen som möjligt. Om det inte låter tilltalande för dig, få en examen på något område som innebär mycket läsning.Potentiella alternativ inkluderar:
  • Historia. Detta är ett särskilt bra alternativ om du vill specialisera dig i historisk fiktion eller nonfiction.
  • Journalistik. Det här är en bra plan om du vill specialisera dig i böcker om aktuella händelser eller politik.
  • Kommunikation. Detta är bara ett solidt all-oround-alternativ, speciellt om du vill bli den bästa offentliga talman möjligt.
  • Bild med titeln Bli ett litterärt medel Steg 2
    2. Ta några publiceringskurser för att bekanta dig med branschen. Det här är helt valfritt, men att ta en klass om publicering ger dig mycket av den grundläggande informationen du behöver om du är helt ny till litteraturens verksamhet. Titta online för publicering av klasser på ditt lokala community college eller universitet och registrera dig.
  • Columbia Publishing Course anses vara en av de mest respekterade programmen i fältet. Det är en månadslång kraschkurs i litteraturrepresentation och publicering. Du kan ansöka online för sitt sommarprogram i New York, eller deras fallprogram på Oxford i Storbritannien.
  • Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 3
    3. Läs många böcker i olika olika fält. Det bästa du kan göra för att stärka dina färdigheter är att läsa. Hämta böcker i ämnen som du inte nödvändigtvis vet ett ton om och bara nedsänka dig själv i materialet. Litterära agenter spenderar en stor andel av sin tidsläsning och bedömer böcker, så att komma i vanan kommer nu att bidra till att bygga upp dina färdigheter som läsare.
  • Med varje bok väljer du ut, fråga dig själv, "Varför valde jag den här boken?"Det litterära agentens jobb är att kasta böcker till förlag, så det är bra att få vana att tänka på vad som gör en given bok tilltalande för dig.
  • Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 4
    4. Delta i författarens forum och avläsningar för att nedsänka dig själv i fältet. Gå till gratis föreläsningar på ditt lokala universitet och delta i bokmässor. Sök ut poesi och fiktionavläsningar och presentera dig för personer på de händelser du går till. Det hjälper inte bara att bygga upp ett nätverk av litterära människor, men du kommer också att lära dig mycket om hur man diskuterar litteratur!
  • Var social när du går till skrivande händelser. Litterära agenter är inte redaktörer som kommer att låsa sig i ett rum med ett manuskript. Ju mer bekväm du kan prata med främlingar om böcker, desto starkare kommer du att vara som litterär agent.
  • Kreativa skrivkurser och öppna mikrofon kan också vara ett bra ställe att träffa människor som älskar litteratur.
  • Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 5
    5. Tillbringa några år som arbetar i försäljning, lag eller marknadsföring för en alternativ väg. Det finns ett slags rinnande skämt bland litterära agenter: Hur blir du litterär agent? Ring dig själv en! Det finns inga certifieringar, krav eller tester för att bli en litterär agent, och många agenter började i fält som inte har något att göra med böcker. Om du arbetar i en relaterad position utanför publicering, är du redan kvalificerad.
  • Om du har en bakgrund i försäljningen, är du till en stor fördel. I intervjuer markerar du din erfarenhet för att kasta en produkt.
  • Varje lagrelaterat fält kan vara en stor hoppningsplats för en litterär agent. I intervjuer, betona ditt öga för detaljer, allmäntalande färdigheter och förmåga att argumentera.
  • Om du är i marknadsföring eller reklam, är du redan en litterär agent utan en bok! Skjut din försäljningsrelaterade kunskap, förmåga att utvärdera produkter och förtrogenhet med produktutveckling.
  • Varje akademisk erfarenhet ger en stor grund för en karriär som litterär agent.
  • Metod 2 av 3:
    Bryta in i fältet
    1. Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 6
    1. Ansök på jobbet på en bokhandel om du fortfarande är i skolan. Om du bara börjar i din karriär eller du letar efter någon grundläggande upplevelse i en litterär inställning, se online för öppningar på en bokhandel. Detta ger dig mycket erfarenhet av att sälja böcker, svara på frågor om böcker och identifiera hur olika läsare svarar på olika författare, täcker, genrer och blurbs.
    • Den vanligaste vägen till att bli en litterär agent är att arbeta som praktikant eller biträdande i en litterär byrå och bli främjad till en heltidsmäklare efter några år. Du kommer inte bara att bygga ett CV och ansöka om en position som en litterär agent. Som ett resultat är målet här att få den erfarenhet som hjälper dig att landa en av dessa positioner.
    • Du kan hoppa direkt till att ansöka om praktik eller assistentposition om du tog examen i ett läsande tungt fält eller du har en bakgrund i försäljning, marknadsföring mm.
  • Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 7
    2. Omfattning ut redigering eller publicering positioner om du har litterär erfarenhet. Ett annat sätt att bryta sig in som ett litterärt medel är att arbeta på ett förlag och sedan flytta till andra sidan av fältet. Om du har ett väsentligt CV med erfarenhet av akademi eller någon annan bokrelaterad konsert, är det ett utmärkt sätt att utveckla den typ av stamtavla som kommer att landa dig en litterär agentöppning.
  • Din väg att bli en litterär agent efter att ha arbetat med redigering eller publicering kommer att vara helt unik för dig. Du kan utveckla ett förhållande med en byrå som utökar ett erbjudande, eller du kan höra om öppningar genom vinranken. Oavsett, kan denna process ta lite tid.
  • Litterära agenter spenderar sin tid att sticka en författares arbete till en förläggare. Om du har erfarenhet som utgivare, kommer litterära byråer att se dig som en tilltalande utsikter.
  • Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 8
    3. Ansök om att vara en litterär agentassistent eller praktikant att komma i dörren. Gå online och söker ut positioner för litteraturassistenter. Du kan söka praktik istället om du har råd att gå obetald ett tag. Läs arbetsbeskrivningen noggrant, undersök företaget och anpassa ditt brev och intervju innan du ansöker. Fortsätt applicera på dessa positioner tills du göra en intervju För att komma igång på din resa!
  • Det finns inte ett ton litterära myndigheter där ute. Du kanske måste vara villig att flytta till en storstad där det finns en stor publiceringsplats. Till exempel, i USA, är de flesta byråer i New York City.
  • Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 9
    4. Utveckla dina färdigheter och lära dig verksamheten som assistent eller praktikant. Visa upp till jobbet i tid varje dag och hjälpa de litterära agenterna du jobbar med. Kompletta administrativa uppgifter, sortera genom inlagor, hjälp med schemaläggning och fakturering, och håll den dagliga verksamheten som går smidigt. Detta ger dig massor av erfarenhet och du lär dig in-and-outs av publiceringsvärlden.
  • Om du kan förbättra och visa din förmåga att organisera, kommunicera och hantera tid, visar du dina chefer att du är redo att vara en litterär agent när en position öppnas.
  • Här din förmåga att förhandla. Var uppmärksam på hur agenterna i din organisation pratar med kunder, tonböcker till utgivare och debatterar över kontrakt. Du lär dig mycket bara genom att vara närvarande.
  • Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 10
    5. Arbeta dig in i en position som en litterär agent över tiden. Vanligtvis anlitar litterära myndigheter bara in-house agenter efter att de har fått en chans att känna dem. Fortsätt att arbeta hårt i din administrativa roll för att klättra upp stegen på ditt företag. Detta kan ta lite tid, så bli inte avskräckt och hålla fast vid det!
  • Förespråkare för dig själv. När du är bosatt i byrån, låt dina chefer veta att du vill arbeta dig mot att bli en heltids litterär agent.
  • Denna process kan ta lite tid. Om du kan bevisa att du är flitig, ansvarig och har ett angeläget om det som gör en bok önskvärd, kommer du att sätta dig i bästa möjliga ställning.
  • Det finns inga hårda och fasta regler här om hur (eller hur lång tid det tar) för att bli en litterär agent. Varje byrå är annorlunda, och det finns ingen slutgiltig tidslinje. Om du hittar en ny position eller möjlighet och det ser ut som det kommer att få dig närmare ditt mål, gå till det!
  • Metod 3 av 3:
    Arbetar som litterär agent
    1. Bilden med titeln Bli ett litterärt medel Steg 11
    1. Låt världen veta att du accepterar inlagor. Som en litterär agent kommer du att fält inlägg från författare och aspirerande författare. Nå ut individuellt till författare som byrån har arbetat med i det förflutna eller lägg ut ordet online som du accepterar manuskript. Beskriv vad din byrå letar efter och berättar potentiella kunder var att skicka sitt arbete.
    • Chefen för din byrå kommer sannolikt att be dig att leta efter specifika typer av arbete beroende på vad din byrå specialiserar sig på. Vissa myndigheter stiger bara ung vuxen fiktion, nonfiction, romaner, etc.
    • Din byrå kan ha en intern eller assistent gör allt Legwork för att lägga in inlämningstjänster där ute.
    • Det finns ingen brist på folk där ute och ser ut att bli publicerade författare. Det borde inte vara för svårt för dig att få manuskript. Tricket är att hitta manuskriptet värda att publicera!
    • Din byrå kan helt enkelt tilldela dig att arbeta med ett visst antal etablerade författare som de redan har byggt upp relationer med.
  • Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 12
    2. Scour inlagor och acceptera manuskript som du tror att du kan sälja. När författare skickar in arbete, ta en titt på varje manuskript. Baserat på ditt öga för kvalitet, leta efter intressanta texter med omsättbara egenskaper. Om en historia drar in dig, visar du intressant och har en unik krok, du har en mycket lättare tid som säljer manuskriptet till en förläggare. Acceptera det arbete du vet kan du kasta och nå ut till författaren för att låta dem veta att du är intresserad.
  • Med tiden identifierar du författare som konsekvent lägger ut kvalitetsarbete. När du gör kan du arbeta med dem direkt i framtiden och du behöver inte sortera genom öppna inlägg. Vissa litterära agenter bygger en Rolodex på 40-50 kunder och de arbetar bara med dem.
  • Bildbetatled blir ett litterärt medel Steg 13
    3. Pitch böcker till publiceringsorgan för att generera intresse. När du har accepterat en inlämning, identifiera vilka utgivare som kan vara en bra passform och nå ut till dem. Skicka ett mail eller ring dem för att låta dem veta att du har något värt att skriva ut. Pitch boken genom att berätta om historien, förklara varför boken är lätt att sälja och försöka generera så mycket intresse för arbetet som möjligt. Om ett förlagshus är intresserad, låt dem veta att du skulle vilja arbeta med dem för att få boken till livet.
  • Försök att hitta förlag som specialiserar sig i den typ av bok du försöker kasta. Om du har en skräck roman och en utgivare är känd för sin historiska fiktion, är det förmodligen en dålig passform.
  • Beroende på din byrå kan du också samarbeta med medarbetare för att hitta Cover Art, redigera manuskriptet och sätta mockups tillsammans för att göra det mer tilltalande för förlag.
  • Kom ihåg, när du tar en kunds manuskript på, arbetar du för dem. Om de har en särskild vision för sitt arbete, förespråkar för deras räkning att ta det till livet.
  • Bildbeteckningen blir ett litterärt medel Steg 14
    4. Förhandla kontrakt för författarna som du representerar. Fråga din klient vad de skulle vara villiga att sälja sin bok för. Använd detta som en baslinje för dina förhandlingar med förlaget. Om de vill ha minst $ 100.000 för en bok, försök sälja det för $ 150,000 och förhandla därifrån. Använd författarens stamtavla, tankens kvalitet eller marknadsförbarheten hos en bok för att landa ett stort kontrakt för din klient!
  • Som ett litterärt medel betalas du främst på kommissionen. Ju mer pengar du kan få för ett kontrakt och de mer manuskript du kan sälja desto mer kommer du att göra!
  • Litterära agenter gör vanligtvis 15% av varje kontrakt som de landar.
  • Ingen i branschen publicerar sin kontraktsinformation, men ett genomsnittligt bokkontrakt kan hämta någonstans från $ 5 000 till $ 50,000. Kända författare kan hämta någonstans från $ 100,000 till flera miljoner dollar beroende på deras profil och utgivarintresse.
  • Tips

    Om du fortfarande är i skolan, överväga dubbelmeddelande i marknadsföring, företag eller entreprenörskap. Litterära agenter är delredaktör, delförsäljare. Varje bakgrund i affärer hjälper dig att uppnå ditt mål.
  • Litterära agentassistenter gör cirka 34 000 dollar per år, även om du kanske inte gör så mycket om du inte arbetar på en high-end byrå. Praktikanter betalas vanligtvis inte alls.
  • Litterära agenter får betalt på kommissionen, så deras årliga inkomst kan variera beroende på hur många kunder de har och hur högprofilera sin byrå är. Den genomsnittliga lönen är $ 56.000 per år. Det är dock ett stort utbud. Ungefär 11% av agenterna gör upp till 94 000 dollar per år, medan 34% av agenterna gör mindre än 34 000 dollar.
  • Varningar

    Bara fortsätt det här fältet om du är passionerad om det. Detta kan vara mycket arbete och du får inte göra väldigt mycket. Tänk på det här sättet - även om du landar ett massivt $ 100.000 bokkontrakt, kommer du sannolikt bara att göra $ 15.000 före skatter. Om du inte är kär i fältet kan det vara en svår karriär för dig.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande