Hur man utvecklar dina barns tal- och språkkunskaper genom spel och positiv daglig interaktion

Om du vill hjälpa ditt barn att utveckla tal- och språkkunskaper, försök att ge en positiv, språkrik miljö för dem varje dag. Det finns många sätt du kan göra det här! För att hjälpa dig, har vi sammanställt en lista med användbara tips och tricks för dig. Vi börjar med att gå igenom idéer för att försöka under ditt barns tidiga utvecklingsstadier, förklara hur du bygger på sina lärda färdigheter när ditt barn fortskrider.

Steg

Metod 1 av 13:
Reagera på ditt barns ljud och uttryck.
  1. Bild med titeln utveckla dina barn
1. Kom ihåg att babbling och gester är också kommunikation! Att svara på ditt barns coos, gurgles och skratt stimulerar dem och håller "konversation" gående. Det ger dig också en öppning att säga eller visa dem något nytt.
  • Till exempel, om din baby gurgles lyckligt, vänder sig till dem, le och säga, "Vem är den gurling? Är det du? Mamma hör dig!"
  • Om din baby skrattar, skratta tillbaka på dem och säg något som, "Åh, är det roligt? Du är min dum tjej, är du inte?!"
  • Om din baby scrunches näsan eller öppnar sina ögon super breda, gör de samma ansikten tillbaka på dem.
Metod 2 av 13:
Bygg på ditt barns första ljud.
1. Detta är ett enkelt sätt att bygga på vad de vet. Om din baby är på "ma," "da," och "ba" scen, upprepa ljudet tillbaka på dem och säg sedan hela ordet några gånger. Till exempel, om din baby tittar på dig och säger, "Ma!" Du kan peka på dig själv och säga, "Jag är mamma! Mamma. Kan du säga mamma?"
  • Om ditt barn säger, "Pappa!" Du kan lägga till det genom att säga, "Pappa är här. Pappa älskar dig så mycket."
Metod 3 av 13:
Tolka gester högt med ord.
  1. Bild med titeln utveckla dina barn
1. Om ditt barn eller småbarn pekar på något, kommunicerar de! Tolkning av ditt barns gester ut högt förstärker att du förstår dem, lär dem nya ord och uppmuntrar dem att fortsätta att kommunicera med dig. Det leder vanligtvis till att de försöker efterlikna ditt språk, liksom.
  • Till exempel, om ditt barn pekar på äppeljuice i kylskåpet, vill de förmodligen ha några. I stället för att tyst fylla sin sippy kopp och lämna den till dem, svara på deras gest muntligt: ​​"äppeljuice! Du vill ha äppeljuice!"
  • Om din baby håller sina armar ut, kan du säga, "Vill du ha upp? Mama kommer att hämta dig!"
  • Om ditt barn pekar på en banan på disken, upprepa deras förfrågan tillbaka till dem genom att säga, "Åh, vill du snacka på en banan just nu?"
Metod 4 av 13:
Exponera dem för många nya ord varje dag.
  1. Bild med titeln utveckla dina barn
1. Prata med din baby eller småbarn ständigt om allting och allt! Förklara saker du gör som ditt barnklockor, pekar på och beskriver närliggande objekt, prata dem genom badtidsaktiviteter och berättas händelser som du deltar tillsammans. Tänk på dig själv som ditt barns dagliga kommentator. Även om de inte kan prata än, chatta med dem som om de kunde.
  • Till exempel, påpeka färger och former. Säg saker som, "Detta är en röd låda," "Bananer är gula," och "Denna tvål är formad som en cirkel."
  • Använd olika ord för att beskriva storlek: en liten boll, en liten marmor, ett stort träd, en stor byggnad och så vidare.
  • Peka ut och förklara ljud. Till exempel, "Det är en doggie. Doggies går woof!" eller "Låt oss få dig in i badet där vattnet går Splash Splash Splash!"
  • När du gör saker, beskriv varför du gör dem. På det sättet kan ditt barn lära dig hur sakerna fungerar samtidigt som de lär sig språk. Du kanske säger något som, "Badtid är för att bli ren och fräsch."
Metod 5 av 13:
Tala klart för ditt barn.
1. Ditt barn kopierar vad du säger, så var noga med att modellera bra tal. Ange ord och sakta ditt tal ner lite så ditt barn kan fortsätta. Försök att uttala ord korrekt och använd rätt grammatik så mycket som möjligt. Om din toddler uttalar något fel, säg rätt uttal när du svarar på dem.
  • Till exempel, om dina småbarn pekar på en banan och säger "Nah-nah" man skulle kunna säga, "Ja, Nah-Nah! Detta är en banan! Vill du ha en banan?"
Metod 6 av 13:
Lägg till på dina småbarns fraser.
1. Detta är ett super enkelt sätt att introducera nya fraser! När ditt barn muntligt identifierar något, bygga på det språket genom att fästa nya verb, adjektiv, adverb och substantiv. Säg de uppdaterade fraserna klart så att ditt barn kan höra och förstå dem.
  • Till exempel, om ditt barn säger "röd lastbil", kan du svara med något som, "Ja, det är en stor röd lastbil!"
  • Om ditt barn säger "min boll," Du kan svara med något som, "Låt oss få din mjuka blå boll."
  • Om din toddler säger "Se! En doggie!" du kan svara med, "Ja jag ser det! Det är en stor svart doggie!"
Metod 7 av 13:
Läs till ditt barn varje dag.
  1. Bild med titeln utveckla dina barn
1. Gör det roligt genom att uppmuntra dem att interagera och delta. Läser till ditt barn eller det unga barnet hjälper dem att utveckla tal- och språkkunskaper genom att lyssna och upprepa vissa ord. Välj åldersbara böcker som har många åtgärder i dem för att hålla ditt barn intresserat och engagerat. Prova saker som:
  • Be dem att peka på bekanta saker i boken. Du kanske säger, "Kan du peka på tåget på den här sidan?"
  • Gör ljuden i samband med saker. Man skulle kunna säga, "Vilket ljud gör ett tåg?"
  • Innehåller sensorisk stimulering genom att använda touch-and-feel-stilböcker för småbarn. Detta kan hjälpa dem att lära sig grundläggande ord som "mjuk," "klibbig," och "grov."
  • Beskriver bilder och ställer frågor om historien. Fråga något, "Varför tror du Ramona gjorde det?"Eller" Vad tycker du som känns som?"
  • Du behöver inte bara begränsa läsning till böcker! Peka på ord på vardagliga saker, också. Till exempel påpeka frasen "frukt snacks" på ett paket med frukt snacks.
Metod 8 av 13:
Använd positivt språk när du talar.
  1. Bild med titeln utveckla dina barn
1. Negativt språk kan känna sig avskräckande för ditt barn. Du kan bli förvånad över hur ofta negativa språk slipper in i vårt tal! Du kan inte helt undvika negativa fraser i alla situationer, förstås, men försök att hålla fast med positiv frasering så mycket du kan. Ju mer positivt ditt språk är, ju mer validerat och uppmuntrat ditt barn kommer att känna.
  • Till exempel, om ditt barn är färgad, undvik att säga saker som ", himlen är inte rosa. Kan du berätta för mig vilken färg som himlen verkligen är?" Eftersom kreativitet är en form av kommunikation, kan ditt barn känna sig skällt eller dömt. Istället kanske du säger, "Jag älskar den rosa himlen - du är så kreativ! Gillar du den rosa himlen mer än vår blå himmel?"
  • Om du frågar ditt barn att peka på björnen på en bild och de pekar på en häst, säg inte, "Nej, det är inte vad en björn ser ut. Försök igen!" Istället, säg något som, "AW, det är en häst! Jag älskar hästar också. De kan springa så snabbt! Okej, så låt oss hitta den björnen..."
  • Detta gäller mestadels för småbarn och småbarn eftersom barn inte kan berätta skillnaden mellan positiva och negativa ord än.
Metod 9 av 13:
Fråga dina småbarnsfrågor som inkluderar ett val.
1. Detta hjälper till med förståelse, tal och beslutsfattande. Be ditt barn att välja mellan två saker uppmanar dem att fokusera på vad du säger och svarar på ett interaktivt sätt. Plus, de kommer att älska att välja saker för sig själva eftersom de aldrig har gjort det förut!
  • Det är bäst att ge toddlers ett val mellan två olika saker. Till exempel kanske du frågar, "Vill du ha äppeljuice eller apelsinjuice?" eller "Vill du ha din röda jacka eller din blåjacka idag?"
  • När ditt barn blir äldre, fråga dem öppna frågor utan att ge alternativen. På det sättet får de träna att fatta beslut i sig själva. Till exempel kanske du säger, "Vad vill du ha till frukost i morse?" eller "Vilket spel spelar vi idag?"
Metod 10 av 13:
Visa positivt kroppsspråk.
  1. Bild med titeln utveckla dina barn
1. Nonverbal kommunikation kan ibland säga mer än verkliga ord! Det är viktigt för ditt barn eller det unga barnet att lära sig positivt kroppsspråk så att de kan kommunicera på ett tydligt och meningsfullt sätt. Exponera dem för en mängd ansiktsuttryck hela dagen så att ditt barn kan lära sig vad de menar och så småningom börjar använda uttrycken själva. Du kan också:
  • Stå upp rakt och möta ditt barn när du chattar så de lär sig positivt engagemang.
  • Använd olika gester för att kommunicera känslor och avsikter.
  • Göra ögonkontakt så de lär sig vikten av det i kommunikation.
Metod 11 av 13:
Uppmuntra ditt barn att spela ute.
1. Att spela ute utvecklar sina sensoriska integrationsförmåga. Sensorisk integration innebär att lära sig att ta in, organisera och svara på information som mottas genom de 5 sinnena. Våra sinnen spelar en roll i allt vi gör och säger, så det är viktigt att ditt barn arbetar med dessa färdigheter. Varje utomhusspel kommer att fungera för detta! Du kan ta ditt barn till parken, spela spel i bakgården, eller ha en picknick-stil te fest.
  • Du kan leka med dem, men se till att de spelar med andra barn och ensam ibland också. Olika typer av spel ger olika inlärningsupplevelser.
  • Du kan ta ditt barn till en närliggande park och gå med dem ner i naturen. Beskriv färgerna och texturerna av växterna, blommorna och träden runt dig. När du beskriver dem, ta ditt barn på dem och rör dem. Visa till exempel ditt barn en orm och säg, "Det är så grönt!" Placera sedan ditt barns händer på en frond och säga, "Fernen är så mjuk."
  • Om ditt barn har en syskon vars språkkunskaper är lite mer utvecklade, få dem som är inblandade i speltiden, också!
Metod 12 av 13:
Spela beskriver eller gissar spel.
1. Dessa spel hjälper ditt barnspraxis och lär dig nya ord. Försök att beskriva ett objekt, så ha ditt barn gissa objektet och ta det till dig. Du kan säga något som, "Vi använder det för att sopa golvet" och låt dem ta med kvasten till dig. Eller du kan säga, "Det är i ditt rum, har många sidor, och det finns en enhörning på omslaget" och få dem att ta med en specifik bok till dig.
  • Du kan också försöka sätta föremål i en papperspåse och låta ditt barn nå och röra dem en i taget. Be dem att beskriva vad det känns och säga vad de tycker är det. Detta är bra för sensorisk utveckling, också!
Metod 13 av 13:
Ställ in speldatum med andra barn.
1. Att leka med barn förbättrar ditt barns uttrycksfulla språkkunskaper. Barn lär sig mycket runt vuxna, men de utvecklar uttrycksfullt språk Snabbare spelar med andra barn som är ungefär samma ålder. Unga barn pratar med varandra i mycket direkt, enkla sätt - dessa enkla interaktioner förstärker positivt sin användning av språk och hjälper dem att lära sig nya ord och idéer från varandra.
  • Socialt spel ger ett naturligt sätt för barn att uttrycka idéer och förstå begrepp.
  • Om du inte känner någon med barn, gå ner till den lokala parken och låt ditt barn leka med de andra barnen där.

Tips

Kroppsspråk spelar en stor del för att hjälpa andra att få mening från vad vi säger. Det här är en bra skicklighet för barn att lära sig, speciellt om deras tal inte är klart i de tidiga åren.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande