Hur man skapar en marknadsplan

En marknadsplan är en plan som beskriver din fulla marknadsstrategi för det kommande året. Det kommer att omfatta vem du är marknadsföring till, hur du kommer att marknadsföra för dem, och de strategier du kommer att använda för att ansluta till kunder och locka till sig försäljningen. Målet med marknadsplanen är att skissera hur du presenterar dina produkter och tjänster till din målmarknad.

Steg

Del 1 av 4:
Genomförande av en situationsanalys
  1. Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 1
1. Tänk på ditt företags mål. Målet med en situationsanalys är att titta på företagets nuvarande marknadsföringssituation. Därifrån kan ändringar identifieras och göras. Börja med att titta på ditt företags uppdrag och mål (om ditt företag inte har en, måste det förtydligas innan du börjar) och avgöra om ditt företags nuvarande marknadsplan hjälper till att möta dessa mål eller inte.
  • Du kan till exempel äga en snöplogning och vinterunderhållsverksamhet, och kan ha satt ett mål att odla dina övergripande intäkter med 10% genom att lägga till fler kontrakt. Har du en marknadsplan som beskriver hur du kommer att locka dessa ytterligare kontrakt? Om så är fallet, fungerar det?
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 2
    2. Undersök dina nuvarande marknadsfördelar och utmaningar. Vad lockar kunderna till ditt företag nu? Vad lockar kunder till din konkurrents verksamhet? Chansen är att dina styrkor lockar kunder till ditt företag, och att veta att dessa styrkor är en viktig marknadsföringsfördel.
  • Kom upp med konkreta, definitiva styrkor och fördelar som kunderna kommer att hitta när de arbetar med dig. Dessa kallas interna egenskaper hos företaget, och de bestämmer en kunds nivån på tillfredsställelse.
  • Potentiella styrkor kan vara låg kostnad, utmärkt kundservice, användarvänlighet eller hastighet.
  • Skilja dig från tävlingen. Detta kan vara bundet med dina styrkor, eller det kan bara vara ett faktum att göra affärer med ditt företag. Men om du vill att kunder ska välja dig över dina konkurrenter måste du räkna ut på förhand Varför de borde göra det.
  • Du bör också vara medveten om ditt företags potentiella svagheter och brister, eftersom det också är interna egenskaper som är viktiga för konsumenterna. När du har identifierat svagheter bör du börja planera sätt att ta itu med dessa problem. Om du inte gör det, kan dessa svagheter sluta vara en konkurrents styrkor.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 3
    3. Forskning din målmarknad. Det är viktigt att veta exakt vem som säljer för att marknadsföra dem. Att veta din målmarknad och deras behov kan du bestämma var du bör annonsera och hur du ska annonsera. Om du inte känner till din målmarknad kan du inte effektivt kommunicera hur dina produkter och tjänster uppfyller sina behov.
  • Utför demografiska forskning. Du vill veta ålder, kön, plats och till och med inkomst av dina kunder. Du vill också veta dina kunders psykologi. Om du kör ett snöborttagningsföretag, till exempel, och dina kunder är stora företag, vad är de saker de värderar mest från en snöborttagningstjänst? Tänk på deras avsikt när de sannolikt skulle söka efter vad du erbjuder. Vilka webbplatser, appar, podcaster skulle de oftast besöka? Ju mer detaljerad du kan vara här desto bättre!
  • Utnyttja officiella uppgifter om både marknaden och industrin. Du kanske vill titta på ekonomiska indikationer Liksom pris och kostnadsindex, såväl som Anställningsstatistik I ditt tillstånd, län och stad.
  • Om din budget tillåter det, kanske du vill samråda med handelsgrupper eller institutioner som utför sin egen forskning och analys av marknader och industrin trender.
  • Du bör också undersöka din tävling. Det enda sättet du kommer att kunna erbjuda kunderna något som tävlingen inte kan vara genom att veta vad, exakt, dina konkurrenters överklagande är. Erbjuder de bättre priser? Snabbare vändningstid? Om så är fallet, hur erbjuder de dessa funktioner? Skärer de hörn någonstans i sin affärsplan? Att veta tävlingens styrkor och svagheter är en av de bästa sakerna du kan göra för att städa din verksamhet för framgång.
  • Expertips
    Emily Hickey, MS

    Emily Hickey, MS

    Marknadsföringskonsult och masterexamen, företag, Stanford Universityemily Hickey är grundaren av chefsdetektiv, en social medier tillväxtbyrå som hjälper några av världens bästa återförsäljare och start-ups skala deras Facebook och Instagram-annonsering. Hon har arbetat som en tillväxtexpert i över 20 år och fick sin mästare från Stanford Graduate School of Business 2006.
    Emily Hickey, MS
    Emily Hickey, MS
    Marknadsföringskonsult och magisterexamen, Business, Stanford University

    Försök att föreställa dig dina enskilda kunder. Emily Hickey, grundaren av en social media tillväxtbyrå, säger: "Försök att tänka på personas för de personer som kan vara kunder för ett visst varumärke, eller som kan använda en viss produkt. Du kan använda sociala medier för att få en uppfattning om vem dessa kunder är, och du kan också bläddra i konkurrentens webbplatser och kundrecensioner. När du har skapat några distinkta personer, är det din målmarknad."

  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 4
    4. Utbilda dig själv på externa möjligheter och hot. Det här är företagets externa egenskaper, och de bestäms av din tävling, genom att fluktuera marknadsfaktorer och kunder eller kunder. Ditt mål är att titta på de olika faktorer som kan påverka ditt företag så att du kan justera din marknadsplan i enlighet därmed.
  • Börja med att analysera marknadstrender, till exempel observerbara skift i vilka konsumenter vill / behöver, och vad de förväntar sig av ett företag som din.
  • Titta på ekonomiska trender som kan påverka dig, som uppkomsten av Virtuella betalningsmetoder eller aktuell inflationstakten.
  • Om du äger en snöborttagning och tillgodose stora offentliga institutioner (som statliga byggnader) kan du vara medveten om att täta statsfinanser gör dina kunder mer oroade över kostnaden. Din affärsstrategi (och marknadsplan) bör fokusera på hur du kan erbjuda den lägsta kostnadskvotstjänsten.
  • Del 2 av 4:
    Undersöker dina styrkor och svagheter
    1. Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 5
    1. Skicka undersökningar via posten. Om du har en bred och dedikerad kundbas, kanske du vill överväga att skicka ut undersökningar. Detta gör att du kan polla dina kunder på dina styrkor och dina svagheter. Du kan sedan bygga din marknadsplan runt dina styrkor (och vet vilka tillgångar i ditt företag att verkligen betona), och du kan också göra ansträngningar för att arbeta på vad andra uppfattar som ditt företags svagheter.
    • Håll undersökningar / frågeformulär korta och enkla. Dina kunder kan ha ingång, men de vill inte spendera mycket tid och ansträngning som ger dig den inmatningen. Syfte för en undersökning som skulle passa på ett indexkort eller ett halvt papper, men om du måste gå längre, se till att din undersökning kommer på två sidor långt i det absoluta maximala.
    • Tänk på ett kortvarigt format istället för en enkel multipelvalsundersökning. Du kan säkert integrera några multipelvalsfrågor om du vill, men ge öppna frågor, fråga specifikationer som, "Vad tycker du bäst om vår produkt / tjänst? Vad tycker du om minst? Vad skulle du vilja se oss förbättra?" Du kanske också vill ställa en fråga som, "Skulle du rekommendera våra produkter / tjänster till vänner eller kollegor? Varför varför inte?" Det hjälper dig att mäta dina befintliga kunders nivånivå samtidigt som du samlar in information om vad dina styrkor och svagheter är.
    • Inkludera ett självadresserat, stämplat kuvert. Du vill göra upplevelsen så lätt och problemfri för kunder som möjligt.
    • Glöm inte att uppskatta kostnaden för utskrift och postundersökningar (båda vägarna) och faktor som i din befintliga budget, om du bestämmer dig för att använda den här metoden.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 6
    2. Utför e-postundersökningar. Dessa kan vara användbara om du har en lista över aktuella kunders e-postadresser, som du kanske har samlat in för kontaktändamål eller för månatliga nyhetsbrev. Om du har dina kunders e-postadresser, kanske du vill fråga dem samma frågor som du skulle i en mailad undersökning. Men risken med e-postundersökningar är att de kan förvandlas till kundens spam-mapp. Det finns inget sätt att veta hur många av dina mappade undersökningar faktiskt mottogs av dina kunder och inget sätt att garantera att dina kunder kommer att störa att fylla i undersökningen, även om de är mottagna.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 7
    3. Utför telefonundersökningar. Detta kan vara ett snyggt ämne för vissa, så många människor känner sig irriterade när de kallas på telefonen hemma. Men om ditt företag är beroende av person-till-person-kommunikation, kanske det inte är ur frågan att göra en telefonundersökning. Du kan fråga många av samma frågor som du skulle i en skriftlig undersökning, fråga kunder vad de ser som dina största styrkor och svagheter, och huruvida dina kunder skulle rekommendera ditt företag till andra.
  • Nackdelen med en telefonintervju, förutom potentiellt störande eller irriterande de personer som kallas, är att du inte kommer att få kundens svar framför dig som du skulle med en skriftlig undersökning. Om du planerar att genomföra en undersökning måste du ha en snabbskrivare / typer för att transkribera dina kunders svar via telefon. Detta kan kräva att anställa ytterligare personal för att genomföra intervjuerna och skriva ner svaren, vilket då måste sammanställas i ett kalkylblad eller en katalog av feedback.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 8
    4. Gör personliga intervjuer. Detta behöver inte vara alltför noggrant. Du kan helt enkelt chatta med kunder när du ringer ut sina beställningar eller hjälper dem som du normalt skulle. Men ansikte mot ansikte kan vara ett bra sätt att omröstas kunder och lära sig vad de skulle vilja se att de förbättras inom ditt företag.
  • Liksom telefonintervju, kommer en personlig intervju fortfarande att kräva att du gör ett skriftligt redogör för vad dina kunder sa och vilken feedback de erbjöd. Detta gör det inte en ineffektiv eller omöjlig plan att implementera - det betyder bara att du måste planera om du bestämmer dig för att gå den här vägen.
  • Del 3 av 4:
    Brainstorming din marknadsplan
    1. Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 9
    1. Samla din information. Granska eventuella undersökningar du har utfört och bestämma hur du vill växa ditt företag. Jämför detta med några verkliga hinder, inklusive nuvarande och projicerade marknadsutveckling, prognostiserade utgifter som kan uppstå inom en snar framtid, vilken geografisk region och demografi du har haft mest framgång med, och alla konkurrenter som också arbetar i den regionen eller målet samma demografi.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 10
    2. Tilldela roller. När du går framåt med din marknadsplan, vill du tilldela specifika roller till alla som ansvarar för marknadsföringen av ditt företag. Bestämma vem som skulle vara den bästa passformen för varje roll inom din marknadsplan, och definiera vad den rollens ansvar kommer att vara. Du bör också bestämma hur du kommer att mäta framgång för varje rolls ansvar
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 11
    3. Förklara dina marknadsföringsmål. Vad hoppas du uppnå genom att bygga en marknadsplan? Är ditt slutmål att bredda din kundbas, för att låta befintliga kunder veta om nya tjänster / kampanjer, att expandera till en ny region / demografisk, eller något annat helt? Dina mål kommer att styra skapandet av din plan.
  • Dina marknadsföringsmål ska passa inom dina större affärsmål.
  • När du utvecklar dina marknadsföringsmål, se till att dina mål är konkreta och mätbara. Annars kommer det att vara svårt att tolka din försäljning, och du kanske inte är tydlig på vilka metoder och strategier som var effektiva
  • Använd utfall som ökade försäljningsdollar, ökat antal enheter som säljs / tillverkas, ökad allmänhetens medvetenhet eller antal nya konton med kunder.
  • Till exempel kan ditt mål vara "Öka nya kontrakt med 10% eller öka sociala medier närvaro".
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 12
    4. Bestäm hur du når dina utsikter. Din strategiska plan bör rikta sig till alla tre kundmöjligheter: kalla utsikter (de som inte känner till ditt företag alls, nådde genom annonser och direktmarknadsföring), varma utsikter (de som är bekanta med ditt företag, eller åtminstone har blivit utsatta för dina annonser och marknadsföring i det förflutna), och heta framtidsutsikter (intresserade kunder / kunder som känner till ditt företag och är beredda att arbeta med dig). Du måste brainstorma hur du når alla dina utsikter, vilket kan spela en roll för att bestämma vilka marknadsstrategier du anställer.
  • Du kan till exempel välja att använda sociala medier, radioannonser, tecken eller flygbladsfördelning för att nå kalla utsikter. Potentiella kunder som har visat intresse eller arbetat med dig i det förflutna kan kontaktas aktivt av säljare som är utbildade att använda informationen från din forskning för att övertyga kunden om att din produkt eller tjänst är den bästa lösningen på deras problem.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 13
    5. Utveckla marknadsföringsstrategier för att möta dina mål. När du har bestämt dig för dina marknadsföringsmål och utsikter, vill du följa igenom den tankeprocessen för att bestämma vad du faktiskt kan göra för att möta dina mål och nå dina utsikter. Det finns många olika typer av marknadsföringsstrategier, men några av de vanligaste är:
  • Corporate eller i butikshändelser är ett bra sätt att ta med kunderna. Detta kan vara en middag, en social aktivitet eller någon annan händelse som kommer att imponera på kunder, motivera / förena din personal, eller öka din exponering för potentiella kunder / kunder.
  • Sociala kampanjer är nästan alltid framgångsrika. Det beror på att de marknadsför din verksamhet samtidigt som kunderna är upphetsade om dina produkter eller tjänster. Dessa tävlingar kan göras i butik eller genom sociala medier och involverar vanligtvis att erbjuda någon typ av mindre "pris" I utbyte för att frekventera ditt företag eller följa dig på sociala medier.
  • Överväga att betala för kortsiktig sponsring från en välrenommerad person eller en grupp människor som använder dina produkter eller tjänster. Dessa godkännanden kan till och med göras helt online via sociala medier. Det kan inte passa in i varje företags budget, eftersom det kan vara ett dyrt alternativ, men det har visat sig arbeta för många företag runt om i världen.
  • Utse inte värdet av smarta eller catchy annonser. Att hitta ditt företags röst och visuell stil i en given kampanj kan vara mycket effektiv.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 14
    6. Tänk på rollen som sociala medier. Olika sociala medieplattformar kan vara ett mycket effektivt och billigt sätt att annonsera ditt företag, och borde vara en del av din övergripande marknadsplan. Sociala medier kan vara användbara för reklam specialerbjudanden, rabatter, gör kampanjer och kommunicerar med din målgrupp.
  • Att vara aktiv på sociala medier håller ditt företag på kundernas sinnen. Överväg att skriva blogga inlägg eller utstationeringslänkar om problem som dina kunder kan ha, och hur ditt företag kan ge en lösning.
  • Diskussionsämnen, kampanjer och undersökningar kan vara sätt att involvera dina kunder i ditt företag samtidigt som du lär dig mer om deras preferenser och fördjupa deras förhållande med ditt varumärke.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 15
    7. Ange en budget. Du kan ha några spektakulära idéer om hur du marknadsför ditt företag och nå ut till kunder, men om din budget är begränsad kan du behöva ompröva din strategi. Din budget bör vara realistisk och bör återspegla både den nuvarande situationen för ditt företag och den potentiella tillväxten du ser i ditt företags framtid.
  • Bedöm din nuvarande ekonomi. Du vill att din budget ska vara realistisk, och det innebär att ta hänsyn till vad du har råd att spendera just nu. Blås inte din budget på hopp om att din marknadsplan kommer att ge en översvämning av ny affär, för om din plan inte är så framgångsrik kan du hitta dig blödande pengar.
  • Börja små med att fördela dina marknadsföringsmedel och arbeta inom dina medel. Gå till försökte och sanna annonser som du vet har den högsta framgångsräntan med att nå nya kunder.
  • Var inte rädd för att ströva från din plan. Om saker inte arbetar inom ett område av annonser (till exempel, att dina tidningsannonser inte når rätt personer), försök att omfördela tiden och pengar som du annars skulle investera i den svaga avenyn i andra, mer produktiva reklammedel.
  • Del 4 av 4:
    Skriva din marknadsplan
    1. Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 16
    1. Börja med en sammanfattning. Det här avsnittet kommer att innehålla grundläggande information om din produkt eller tjänst, och kommer att ge en allmän sammanfattning av hela dokumentet i ett stycke eller två. Skriva detta först kan hjälpa dig att breda översikt de mer detaljerade avsnitten du ska skriva.
    • Detta är till hjälp att ge dina anställda, rådgivare och kollegor och en översikt över din plan.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 17
    2. Beskriv din målmarknad. Nästa avsnitt använder din forskning för att beskriva din målmarknad. Detta behöver inte vara komplext, och enkla, punktliga steg kommer att fungera bra. Du kan börja med att beskriva demografiken på din marknad (inkluderar ålder, kön och plats, eller ockupation om det är relevant) och beskriv sedan deras preferenser som gäller de produkter eller tjänster du erbjuder.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 18
    3. Lista dina mål. Det här avsnittet ska inte vara längre än en sida. Här kommer du att lista alla marknadsföringsmål för ditt företag under det kommande året. Kom ihåg att applicera den smarta akronymen för att ställa in dina mål - specifika, mätbara, uppnåliga, realistiska och aktuella.
  • Ett smart mål skulle vara "Växa övergripande försäljning till offentliga sektorskunder med 10% före utgången av 2016"
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 19
    4. Identifiera din marknadsstrategi. Det här avsnittet svarar på "hur" av din plan, och det kommer att skissera din övergripande strategi för marknadsföring. Ditt mål är att fokusera på ditt unika försäljningsförslag (eller USP) som är den största fördelen som ditt företag har. Detta bör vara tydligare efter brainstorming och planering av din marknadsplan. Din strategi kommer att sälja din USP..
  • I det här avsnittet vill du beskriva hur du kommer att nå kunder (delta i mässor, radioannonser, kalla samtal, onlineannonsering) och det allmänna tillvägagångssättet du kommer att använda för att övertyga dem. Här kommer du att vilja fokusera på vad du identifierade dina kunder måste vara och hur din USP kan hjälpa dem att möta deras behov.
  • Nyckeln i det här avsnittet är att vara så specifik som möjligt.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 20
    5. Skriv budgeten. I det här avsnittet vill du inkludera det totala summan av pengar du måste spendera såväl som hur dessa dollar kommer att spenderas. Det är bäst att dela upp dina utgifter i kategorier och lista det totala beloppet som spenderas per kategori.
  • Till exempel kan du spendera $ 5000 som reser till mässor, $ 5,000 på radioapparater, $ 200, på flygblad, $ 1000 på en ny kampanj och $ 2000 på optimering av din webbplats.
  • Bild med titeln Skapa en marknadsplan Steg 21
    6. Upprätthålla en årlig plan (åtminstone). Förutse inte att din plan kommer att gå utan en hitch. De flesta marknadsföringsspecialister rekommenderar att ett företag återkommer sin marknadsplan minst en gång varje år. Detta kommer att hjälpa dig att granska vad som har uppnåtts, bedöma hur saker som kan fortsätta att gå vidare baserat på aktuell information och avgöra om några ändringar måste göras till din marknadsplan.
  • Var objektiv med dina årliga recensioner. Om något inte fungerar eller om någon inte utför upp till ditt företags standarder, kan du behöva diskutera varför saker inte fungerar eller varför en anställd inte uppfyller sina uppgifter. Eller kan du behöva ompröva ditt företags hela marknadsplan om saker verkligen går av spåret. Det är här det kan vara till hjälp och värt kostnaden att anställa en oberoende konsult. En konsult kan granska din plan och bedöma dess framgång eller misslyckande, och kan hjälpa dig att omstrukturera din plan efter behov.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kom ihåg att integrera behoven och idéerna från varje avdelning (och varje anställd, om du känner dig bekväm med det) i din marknadsplan. Det är också mycket viktigt att se till att denna plan integrerar och maskerar sömlöst med din affärsplan och ditt uppdrag, vision och kärnvärden.
  • Inkludera några diagram, grafer mm. att du kanske har slutfört som en del av att skapa din marknadsplan, liksom alla diagram, grafer etc. som är nödvändiga för att förklara eller expandera på någon av de ovan nämnda.
  • Varningar

    Du bör utvärdera din marknadsplan minst en gång per år för att avgöra om dina strategier är framgångsrik och ompröva några komponenter i din plan som inte har lyckats.
  • Många faktorer som är kritiska för utvecklingen av din marknadsplan är dynamiska. Eftersom dessa faktorer förändras över tiden måste du uppdatera din marknadsplan.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande