Hur man beräknar utdelningsutbetalningsgraden

I finansiering är utdelningsutbetalningsgraden ett sätt att mäta fraktionen av ett företags resultat som betalas till investerare i form av utdelningar snarare än att återinvesteras i bolaget under en viss tidsperiod (vanligtvis ett år). I allmänhet tenderar företag med högre utdelningsutbetalningsförhållanden att vara äldre, mer etablerade företag som redan har ökat betydligt, medan företag med låga utbetalningsförhållanden tenderar att vara yngre företag med hög tillväxtpotential. För att hitta ett företags utdelningsutbetalningsgrad under en viss tidsperiod, använd antingen formeln Utdelningar som delas upp dividerat med nettoresultat eller Årliga utdelningar per aktie dividerat med vinst per aktie. Dessa formler motsvarar varandra.

Steg

Metod 1 av 3:
Med hjälp av nettoresultat och utdelning
  1. Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden Steg 1
1. Bestäm företagets nettoresultat. För att hitta ett företags utdelningsutbetalningsgrad finner du först sin nettoresultat för den tidsperiod du analyserar (ett år är den typiska perioden för utdelningsförhållande beräkning). Denna information finns i ett företags resultaträkning.För att vara tydlig, letar du efter företagets inkomst efter alla utgifter, inklusive skatter, kostnader för att göra affärer, avskrivningar, avskrivningar och ränta.
  • Låt oss till exempel säga att Jims glödlampor, ett nytt företag, tjänat 200 000 dollar i sitt första verksamhetsår, men det var tvungen att spendera $ 50.000 på de ovan nämnda utgifterna. I det här fallet skulle nettoresultatet för Jims glödlampor vara 200 000 - 50 000 = $ 150.000.
  • Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden Steg 2
    2. Bestämma hur mycket utdelningar utbetalas. Hitta hur mycket pengar som företaget betalat ut i form av utdelningar under den tidsperiod du analyserar. Utdelningar är betalningar som ges till företagets investerare istället för att sparas eller återinvesteras i bolaget. Utdelningar är vanligtvis inte noterade på resultaträkningen men ingår i balansräkningen och kontantflödet.
  • Låt oss säga att Jims glödlampor, som är ett relativt ungt företag, bestämde sig för att återinföra de flesta av sin nettoresultat genom att expandera sin produktionskapacitet och betalade endast 3 750 dollar per kvartal i utdelning. I det här fallet använder vi 4 gånger 3,750 = $ 15.000 Som vår mängd utdelningar betalas under det första verksamhetsåret.
  • Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden Steg 3
    3. Dela ut utdelningen med nettoresultatet. När du väl vet hur mycket ett företag har gjort i nettoinkomst och utbetalas i utdelningar under en viss tidsperiod är det enkelt att hitta utdelningsutdelningen. Dela ut sina utdelningar med sin nettoresultat. Värdet du får är dess utdelningsutbetalningsgrad.
  • För Jims glödlampor kan vi hitta utdelningsutbetalningsgraden genom att dividera 15 000 med 150 000, vilket är 0.10 (eller 10%). Det innebär att Jims glödlampor betalade ut 10% av sina intäkter till sina investerare och investerade resten (90%) tillbaka till företaget.
  • Metod 2 av 3:
    Med årlig utdelning och vinst per aktie
    1. Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden Steg 4
    1. Bestämma utdelningarna per aktie. Metoden ovan är inte det enda sättet att hitta ett företags utdelningsförhållande. Det är också möjligt att hitta den med två andra bitar av finansiell information. För den här alternativa metoden, börja med att hitta ett företags utdelningar per aktie (eller DPS). Detta representerar den summa pengar som varje investerare mottog per Andel av aktieägd. Denna information ingår vanligtvis på kvartalsvisa citatsidor, så du kan behöva lägga till flera värden om du vill analysera ett helt år.
    • Låt oss titta på ett annat exempel. Ritas mattor, ett gammalt, etablerat företag, har inte mycket utrymme att växa på den nuvarande marknaden, så snarare än att använda sina intäkter för att expandera, betalar det sina investerare bra. Låt oss säga att i Q1 betalade Ritas mattor $ 1 per aktie i utdelningar. Under andra kvartalet betalade det $ 0.75. I Q3 betalade det $ 1.50, och i fjärde kvartalet betalade det $ 1.75. Om vi ​​vill hitta utdelningsutbetalningsgraden för hela året, skulle vi lägga till 1 + 0.75 + 1.50 + 1.75 = $ 4.00 per aktie Som vårt DPS-värde.
  • Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden Steg 5
    2. Bestäm vinst per aktie. Nästa hitta företagets vinst per aktie (EPS) för din tidsperiod. EPS representerar mängden nettoresultat dividerat med antalet aktier som innehas av investerare, eller med andra ord, summan av pengar som varje investerare skulle få om bolaget hypotetiskt betalat ut 100% av sina vinst i utdelningar. Denna information ingår vanligtvis på ett företags resultaträkning.
  • Låt oss säga att Ritas mattor har 100 000 aktier av aktier ägda av investerare och att det tjänat $ 800.000 under det senaste året. I det här fallet skulle dess EPS vara 800 000/100 000 = $ 8 per aktie.
  • Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden Steg 6
    3. Dela den årliga utdelningen per aktie med vinst per aktie. Som med metoden ovan är allt som är kvar att göra jämför dina två värden. Hitta ditt företags utdelningsutbetalningsgrad genom att dividera utdelningarna per aktie med vinst per aktie.
  • För Rugs mattor kan utdelningsutbetalningsgraden hittas genom att dela 4 med 8, vilket är 0.50 (eller 50%). Med andra ord betalade företaget ut halv av sitt resultat i form av utdelningar till sina investerare under det gångna året.
  • Metod 3 av 3:
    Använda utdelningsutbetalningsförhållanden
    1. Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden Steg 7
    1. Redogöra för speciella, engångsdelningar. Strängt taget räknar utdelningen för utdelningen endast för regelbundna utdelningar som betalats till investerare. Men ibland erbjuder företagen engångsutdelningsbetalningar till alla (eller bara vissa) av sina investerare. För de mest exakta utbetalningsgradvärdena, dessa "särskild" Utdelningar bör inte ingå i utdelningsutbetalningsberäkningar. Således är den modifierade formeln för beräkning av utdelningsutbetalningsförhållanden under perioder som inkluderar särskilda utdelningar (Total utdelningar - Särskilda utdelningar) / Nettoresultat.
    • Till exempel, om ett företag betalar regelbundet kvartalsutdelningar på totalt 1 000 000 dollar över ett år, utan också utbetalat en särskild $ 400.000 utdelning till sina investerare efter en finansiell fallfall, skulle vi ignorera den här utdelningen i vår utbetalningsgrad. Antag en nettoinkomst på 3 000 000 dollar, är utdelningsutbetalningsgraden för detta företag (1 400 000 - 400 000) / 3 000 000 = 0.334 (eller 33.4%).
  • Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden Steg 8
    2. Använd utdelningsutbetalningsförhållanden för att jämföra investeringar. Ett sätt som människor med pengar som de vill investera jämföra olika investeringsmöjligheter är att titta på historiens historia om att varje tillfälle har haft. Investerare överväger i allmänhet storleken på förhållandet (med andra ord, huruvida företaget betalar mycket eller lite av sina intäkter tillbaka till investerare) samt dess stabilitet (med andra ord, hur mycket är förhållandet varierar från ett år till nästa ). Olika utdelningsutbetalningsförhållanden vädjar till investerare med olika mål. I allmänhet signalerar både mycket låga och mycket höga utbetalningsförhållanden (liksom de som varierar kraftigt eller minskas över tiden) riskfyllda investeringar.
  • Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden Steg 9
    3. Välj höga förhållanden för stadig inkomst och låga för tillväxtpotential. Som föreslagits ovan finns det skäl varför både höga och låga utbetalningsförhållanden kan vara tilltalande för en investerare. För någon som letar efter en säker investering som sannolikt kommer att ge en stadig inkomst, kan höga utbetalningsförhållanden signalera att ett företag har vuxit till den punkt som det inte behöver investera tungt i sig, vilket gör en säker investering. Å andra sidan, för någon som vill utnyttja ett lukrativt tillfälle i hopp om att göra stora intäkter i lång sikt, kan låga utbetalningsförhållanden signalera att ett företag investerar tungt i sin framtid. Om företaget slutar bli framgångsrikt, kommer denna typ av investering att visa sig vara mycket lukrativ. Detta kan dock vara riskabelt, eftersom företagets långsiktiga potential fortfarande är okänd.
  • Bild med titeln Beräkna utdelningsutbetalningsgraden steg 10
    4. Akta dig mycket hög utdelningsutbetalningsförhållanden. Ett företag som betalar 100% eller mer av sina intäkter som utdelningar kan verka Som en bra investering, men det kan faktiskt vara ett tecken på att ett företags ekonomiska hälsa är instabil. Ett utbetalningsförhållande på 100% eller högre innebär att ett företag betalar ut mer pengar till sina investerare än det tjänar. Med andra ord, det förlorar pengar genom att betala sina investerare. Eftersom denna övning ofta är ohållbar kan det här vara ett tecken på att en betydande minskning av utbetalningsgraden kommer.
  • Det finns undantag från denna trend. Etablerade företag med hög potential för framtida tillväxt kan ibland komma undan med att erbjuda utbetalningsförhållanden över 100%. Till exempel, under 2011 till & t betalade ca $ 1.75 i utdelningar per aktie och bara tjänat på $ 0.77 per aktie. Det var ett utbetalningsförhållande på över 200%. Men eftersom bolagets beräknade vinst per aktie 2012 och 2013 var både över $ 2 per aktie, påverkade den kortfristiga oförmågan att upprätthålla utdelningen av utdelningen inte bolagets långsiktiga finansiella utsikter.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Förvirra inte utbetalningsgraden med utdelning, vilket beräknas enligt följande:
  • Utdelningsavkastning = DPS (utdelning per aktie) / marknadspris på lager
  • Det kan också beräknas som utbetalningsförhållande multiplicerat av EPS, dividerat med marknadspris på en aktie.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande