Hur man fixar en radiator

Om du har ett problem med kylmedelssystemet i ditt fordon kan en skyldige vara radiatorn.Radiatorn är utformad för att diffundera värmen, kylmediet absorberar när det reser i hela motorn, men låga kylvätskenivåer som orsakas av läckage eller kylvätska som har gått dåligt kan äventyra din radiators förmåga att göra det.Om du har problem med din radiator, finns det några saker du kan prova dig innan du tillgriper det professionellt reparerade.Kom ihåg att en överhettningsmotor kan orsaka betydande skador på interna komponenter, så du kanske vill överväga professionell reparation om fordonet fortsätter att ha kylproblem.

Steg

Del 1 av 3:
Identifiera ett problem med din radiator
  1. Bild med titeln fixa en radiator steg 1
1. Leta efter pölar under ditt fordon.Ett säkert tecken på att det finns ett problem med ditt fordons kylsystem är att hitta en pöl av kylvätska under ditt fordon.Kom ihåg att det finns ett antal vätskor i din motor som kan festa läckage, så kontrollera noggrant för att bekräfta om pölen du hittar är kylvätska, olja eller eventuellt även vatten från att köra luftkonditioneringen.
  • Tryck på pölen med fingret och torka sedan på ett vitt pappersark för att se vilken färg det verkligen är.
  • Om det är grönt eller orange, är det troligt en kylvätskeläckage.
  • Bild med titeln fixa en radiator steg 2
    2. Kontrollera kylvätskebehållaren.Om du tror att ditt fordon kan läcka kylvätska, kolla kylvätskebehållaren i motorfacket.De flesta kylvätska reservoarer har "fyllningslinjer" märkt på behållaren som låter dig veta om kylvätskenivån är låga i ditt fordon.Kontrollera kylvätskenivån i ditt fordon och fyll i den med en vatten / kylvätskningsblandning om det verkar vara lågt.Kolla igen efter några dagar för att se om nivån har ändrats.
  • Se till att du kontrollerar kylvätskenivån med fordonet vid ungefär samma temperatur varje gång (antingen varmt från att köra eller kyla från sittande).
  • Att släppa kylvätskenivån i samband med pölar betyder att en kylvätskeläckas är mycket troligt.
  • Kolla in ägarens eller servicehandboken för ditt fordon för att lokalisera kylvätskebehållaren om du är osäker på var du ska hitta den.
  • Bild med titeln fixa en radiator steg 3
    3. Var uppmärksam på förändringar i din temperaturmätare.Om din motor är låg på kylvätska, eller kylmediet måste ändras, kommer det att kämpa för att upprätthålla en korrekt körningstemperatur.Håll ögonen på temperaturmätaren i ditt fordon.Om det börjar springa konsekvent varmare, eller börjar överhettas sporadiskt, finns det ett problem med ditt kylsystem.
  • Att misslyckas med att inte kyla din motor kan innebära att dina kylvätska är för låga.
  • Kylvätska kan så småningom gå dåligt.Om kylvätskenivåerna fortfarande är höga men motorn är överhettning kan ett problem vara att kylmediet behöver bytas ut.
  • Om du är osäker på vad symbolerna på dina mätare betyder, se fordonets bruksanvisning för att bestämma vilken temperaturmätare.
  • Bild med titeln fixa en radiator steg 4
    4. Visuellt inspektera din motorbåt.Om du misstänker att ditt kylmedelssystem kan läcka, spraya motorn med en slang för att ta bort eventuella befintliga tecken på läckage.Starta sedan din motor och visuellt inspektera motorns vik, titta noga på tecken på läckage.Kylvätska är vanligtvis under tryck, så en läcka kan spraya ut eller det kan bara sippra.Använd skyddsglasögon och var försiktig när du tittar runt motorns vik med motorn.
  • Lägg inte händerna inuti motorfacket med motorn.
  • Leta efter nya tecken på kylvätska läckor följ sedan kylvätskan till den högsta punkten för att lokalisera sprickan eller hålet.
  • Del 2 av 3:
    Dränering och spolning av din radiator
    1. Bild med titeln fixa en radiator steg 5
    1. Låt motorn svalna helt.Kylmedelssystemet är under tryck medan den uppvärms och öppnar kylskåpskåpan eller petcocken medan systemet är under tryck kan resultera i allvarliga brännskador.Låt bilen sitta i några timmar för att se till att den är helt cool innan du kommer i kontakt med några delar av kylmedelssystemet.
    • Efter några timmar trycker du lätt på toppen av radiatorn för att se om det är coolt till beröringen.Om det är varmt kan kylmediet fortfarande vara ganska het.
    • Öppnar kylmedelssystemet medan det är varmt kommer att resultera i uppvärmd kylvätska, vilket är extremt farligt.
  • Bild med titeln fixa en radiator steg 6
    2. Jack upp fordonet.För att komma åt botten av radiatorn för att tömma det gamla kylvätskan måste du höja fordonet till en höjd som låter dig arbeta och placera en behållare under den för att fånga dräneringsvätskan.Leta reda på de angivna jackpunkterna för ditt fordon genom att konsultera din bruksanvisning för att undvika skador på fordonet medan du stöter på det.
  • När fordonet är tillräckligt högt för att glida din behållare under den, ställer Place Jack under den för att stödja fordonets vikt.
  • Arbeta aldrig under ett fordon som endast stöds av en jack.Jackstativ kommer att förhindra att jacken förlorar tryck och sänker fordonet medan du är under det.
  • Bild med titeln fixa ett radiator steg 7
    3. Öppna petcocken och dränera kylvätskan i en behållare.Lokalera petcock på bottendelen av radiatorn.Petcock ser ofta ut som en tipp med en ventil som du kan vända för att öppna den, och den ska vara på eller nära botten av radiatorn så att den kan dränera.När du har placerat det, se till att behållaren är placerad ordentligt under den och öppna ventilen.
  • Kylmediet ska vara coolt som kommer ut ur radiatorn, men du bör fortfarande ta hand om att undvika att det kommer i kontakt med din nakna hud.
  • Kontrollera din bruksanvisning för fordonets kylvätska kapacitet och se till att du har en behållare som är tillräckligt stor för att hålla den minst två gånger.
  • Bild med titeln fixa en radiator steg 8
    4. Spola radiatorn med en slang.När du är klar med att tömma radiatorn, kommer det fortfarande att finnas en hel del dåligt kylvätska kvar i systemet.Stäng petcocken och fyll i kylvätskebehållaren med vatten.Starta motorn och låt den springa i några minuter innan du dränerar radiatorn igen.Du bör upprepa denna process två eller tre gånger.
  • Om du bara tillåter motorn att springa i några minuter varje gång, bör det inte bli för varmt för att dränera radiatorn.
  • Vattnet kommer att spola ut resten av det dåliga kylvätskan från motorn.
  • Bild med titeln fixa en radiator steg 9
    5. Fyll på radiatorn med en vatten- och kylmedelsblandning.De flesta fordon kräver en 50/50 vatten- och kylmedelsblandning för att maximera kylvätskesystemets effektivitet.Du kan köpa förblandad kylvätska, eller välja att blanda det själv.Fyll behållaren tills det är en tum ovanför "full" -linjen, starta sedan motorn.När det värms upp, öppnas termostaten, så att kylvätskan kan flöda i.När kylvätskenivån faller i behållaren, fortsätt att lägga till den.Tillsätt blandningen till radiatorn eller reservoaren tills du når den maximala föreslagna kapaciteten.
  • Om du inte har din bruksanvisning, kontrollera fordonstillverkarens webbplats för vätskekapacitet.
  • Det kan ta några minuter för kylvätskan att dränera in i systemet, så var tålamod när du häller det nya kylvätskan i.
  • Om ditt fordonets radiator har en blödningsventil på toppen, öppna den och låt motorn springa i tio minuter för att tillåta att överskottsluften kan fly.
  • Del 3 av 3:
    Tätning av en läcka i din radiator
    1. Bild med titeln fixa en radiator steg 10
    1. Byt ut radiatorlocket.En gemensam punkt för misslyckande på radiatorer är kappan själv.Radiatorkapslar är utformade för att möjliggöra övertryck för att undvika skador på kylmedelssystemet, men över tiden kan de bli oxiderade, fulla av smuts eller bara slitna ut.För att ersätta din radiatorlock, vänta bara på att motorn är helt och hållet och vrid den gamla kappan.Skruva ut ersättningen på sin plats.
    • Du kan köpa ersättning Radiator Caps på din lokala Auto Parts Store.
    • Var noga med att be om ett lock som passar ditt fordons exakta år, gör och modell.
  • Bild med titeln fixa en radiator steg 11
    2. Använd en kommersiell läckage tätningsmedel.Kommersiella läckage tätningsmedel säljs till de flesta Auto Parts-butiker och kan hjälpa till att lösa en radiatorläcka om du är i bindning.Det är emellertid viktigt att notera att dessa läckage tätningsmedel inte är utformade för att vara permanenta reparationer.För att använda en läckage tätningsmedel, öppna bara radiatorlocket på en cool motor och häll den i.Toppen av radiatorn med en kylvätsk och vattenblandning om den är låg som ett resultat av läckan
  • Du kommer sannolikt fortfarande att behöva lokalisera och reparera läckan eller byt ut kylaren efter att ha använt en läckageförsegling.
  • Läcktätningsmedel är ett bra alternativ om du behöver få ditt fordon hem eller till en reparationsanläggning.
  • Bild med titeln fixa en radiator steg 12
    3. Tätning synliga sprickor med epoxi.Om du kan lokalisera en spricka i radiatorn kan du kanske reparera den med hjälp av en epoxi.Rengör först området runt sprickan noggrant, eftersom någon smuts eller fett kan förhindra att epoxi etablerar en tätning.Använd en spray på bromsrengöring och en trasa för att ta bort vilken som helst fast på smuts, så låt det rengjort området torka helt.Använd dina händer för att kneda epoxi tills det blir formbart nog för att du ska sprida det över hela sprickan.
  • Låt epoxi ställs in över natten innan fordonet startas.
  • Radiator Epoxy kan köpas högst Auto Parts Stores.
  • Bild med titeln fixa en radiator steg 13
    4. Byt ut radiatorn.Om det finns en spricka i din radiator är det högst sannolikt att du kanske behöver köpa en ersättare för det.För att ersätta din radiator, dränera alla vätskor från den och koppla bort slangarna som leder in och ut ur radiatorn.Unbolt de fästen som håller radiatorn på plats och glider upp det och ut ur fordonets framsida.Olika fordon kommer att ha olika monteringsverktyg, men det är vanligt att radiatorer hålls på plats med fyra till sex bultar.Skjut den nya radiatorn på plats och säkra den med samma bultar.
  • Du kan behöva ta bort kropps- eller trimpaneler för att komma åt radiatorbultarna eller ta bort radiatorn från fordonet.
  • Du kan köpa en ny radiator från fordonstillverkaren eller de flesta Auto Parts-butiker.
  • Tips

    De flesta typer av radiatorvätska bör bytas ut var 30 000 miles, men det kan variera.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande