Hur man kontrollerar vätskorna i en bil

Din bil är en stor investering, en som kräver konstant uppmärksamhet. Att kontrollera sina olika vätskor kommer regelbundet att bidra till att skydda mot nedbrytning, mekanisk skada och till och med förebyggbara olyckor. Lyckligtvis är det relativt enkelt att lära sig att hålla ett öga på fordonets vätskenivåer, och tar inte lång tid när du vet hur du hittar det du letar efter.

Steg

Del 1 av 2:
Hantera jobbet säkert och ansvarsfullt
  1. Bilden med titeln ägaren
1. Gör det en punkt att kontrollera vätskorna i ditt fordon ungefär var 4-6 månader. Din bruksanvisning ger dig en uppfattning om när du ska ta en titt på vätskenivån hos varje huvudkomponent under huven. Men denna tidsram är vanligtvis den bara minsta frekvensen som behövs för att hålla din garanti i kraft. En bättre tumregel är att kontrollera dina vätskor ungefär två gånger om året, eller varje 5000-10.000 mil (beroende på vilket som kommer först).
  • Om du är den glömska typen kan det vara en bra idé att markera din kalender eller ställa in en påminnelse på din enhet.
  • Din bils vätska är dess livsnerv. Regelbundna inspektioner hjälper dig att se till att det har allt som behövs för att fortsätta springa rent och effektivt.
  • Bild med titeln Kall dig själv i en bil utan luftkonditionering Steg 6
    2. Parkera din bil på en platt, jämn yta och ställa in parkeringsbromsen. Dra bromshandtaget så långt det kommer att gå för att se till att bromsmekanismen är helt förlovad. Inställning av parkeringsbromsen hindrar ditt fordon från att rulla eller flytta oväntat medan du bråkar runt under huven.
  • Om du har en parkeringsbroms med knappstil, tryck helt enkelt på det hela sättet att engagera det.
  • Den säkraste platsen för att kontrollera din bils vätskor är inuti garaget eller på en parkeringsplats som inte är upptagen.
  • Bilden med titeln den inre kåpspärren
    Bilden med titeln den inre kåpspärren
    3
    Pop din bils huva För att komma åt dina vätskebehållare. Titta runt konsolområdet för en liten handspak som styr låsningsmekanismen för huven. Denna hävarm är vanligtvis placerad någonstans längs den nedre delen av den hashboards lutande sida och märkt med symbolen för en bil med sin huva upp för enkel identifiering. När du hittar den, dra den mot dig. Du hör ett hörbart klick som huven släpper ut.
  • Med vissa bilmodeller kan det vara nödvändigt att trycka på en separat spärr på undersidan av huven själv för att öppna det hela vägen.
  • Använd den tunna metallstången som ligger till ena sidan av motorrummet för att hålla din huva upp medan du arbetar.
  • Del 2 av 2:
    Bedömning av dina olika vätskenivåer
    Bilden med titeln oljestickan
    Bilden med titeln oljestickan
    1. Börja med Kontrollera din motorolja. Leta reda på den gula eller vita oljestickan som sticker ut från motorns övre del och koppla fingret genom slingan. Dra ut mätstickan hela vägen, ta hand om att släppa några klipp som kan hålla det på plats. Använd en pappershandduk eller trasa för att torka oljestickan, sätt sedan på mätstickan i öppningen och tryck in den så långt det kommer att gå. Dra ut oljestickan igen och observera oljenivån. När du är klar, fäst ljudstickan i sin öppning.
    • Kontrollera alltid oljan efter att bilen har haft en timme eller så att svalna. På det sättet kommer oljan i returgallerierna, cylinderhuvuddalarna och andra komponenter att ha en chans att dränera, förhindra falska avläsningar.
    • Dipsticken har markeringar på det som indikerar en rad acceptabla oljenivåer (vanligtvis hakade, dämpade eller skriven). Dubbelkontrollera de markeringar du ser mot diagrammen i din bruksanvisning. Om oljenivån är för låg måste du lägga till en lämplig motorolja direkt.
    • Observera färgen på din olja också. Rengör motorolja är en genomskinlig gyllene färg. Smutsig motorolja kommer typiskt svart eller mörkbrun. Om din olja ser ut smutsig, granska din bils poster för att se när oljan senast ändrats. En bil kan springa på lite mörkad olja bara bra, så det är bättre att gå med schemat än färgen ensam.
    • Planera din olja förändras baserat på tid snarare än mileage ensam. Även om du inte kör det angivna antalet mil, är det en bra idé att ersätta din olja om en gång var sjätte månad, eller oftare om du gör mycket körning. Det är möjligt för din bil olja att bryta ner och bli mindre effektiv även om det bara sitter i uppfarten.
    • Upprepad, dramatisk förlust av motorolja kan vara ett symptom på läckage. Håll ett nära öga på marken under den plats där du normalt parkerar för att leta efter att du berättar för oljelikterna. Om du märker någon, få din bil till en butik för att få det.
    • Om din olja verkar mjölk eller skumma, kan den vara förorenad med kylvätska. Detta kan peka på en blåst huvudpackning eller en annan allvarlig fråga.
  • Bild med titeln Fluidscheck4
    Bild med titeln Fluidscheck4
    2. Ta en titt på din växellådsolja. För bästa resultat, gör det här medan motorn är igång och helt uppvärmd (antingen i neutral eller park, beroende på make och modell). Det kommer att vara den andra av två dipsticks på motorn, vanligtvis färgad röd. Som du gjorde med oljestickan, dra ut det, torka av det, tryck det hela vägen tillbaka och skjut ut det igen och kontrollera nivån. Återigen, leta efter vätskan att falla mellan de två skårorna, spåren eller märkena på oljestickan.
  • Frisk transmissionsvätska kommer att ha glänsande en rödaktig nyans. Om din ser brunt eller svart eller har en distinkt bränt lukt, är det förmodligen dags att ersätta det.
  • Din överföringsvätska behöver inte ändras någonstans nära så ofta som din motorolja. I nyare bilar kan det rekommenderade serviceintervallet vara så högt som 100 000 miles (160 000 km). Kontakta din bruksanvisning för att hitta mer konkreta riktlinjer för den modell du kör.
  • Denna vätska är ansvarig för smörjning av överföringen, eller bilens växelsystem.
  • Bilden med titeln Bromsvätskan är gulaktig. Du kan se det rätt genom plasten
    Bilden med titeln Bromsvätskan är gulaktig. Du kan se det rätt genom plasten
    3. Inspektera din Bromsvätskenivåer. Skanna motorrummet för en plastbehållare märkt "bromsvätska" eller bläddra igenom din bruksanvisning för att identifiera sin plats. Med de flesta reservoarer kan du läsa vätskenivån genom plasten. Torka av smuts, damm eller skräp från tankens utsida, om det behövs. Om du fortfarande inte kan få en bra titt på vätskan, vrid locket och kika inuti.
  • Om din bromsvätskebehållare är särskilt svår att se igenom, kan det hjälpa till att skämma ditt fordon försiktigt på sin suspension för att få vätskan slösning runt och skapa synlig rörelse.
  • Bilar bör inte konsumera bromsvätska, oavsett hur gammal eller hårddriven de är. Om din bromsvätska ser lågt, har din bil kontrollerad för att ta reda på varför. Den skyldige kan vara en läcka i bromslinjen eller sliten bromsytan, som i det värsta fallet kan få ditt fordon att misslyckas med att sluta.
  • Bilden med titeln Denna servostyrande vätskebehållare har linjer för vätskenivån beroende på om motorn är varm eller kall
    Bilden med titeln Denna servostyrande vätskebehållare har linjer för vätskenivån beroende på om motorn är varm eller kall
    4. Ögonboll din styrservoolja. Detta kommer också vanligen att finnas i en plastbehållare nära bälten på fordonets passagerarsida. Läs nivån genom väggarna på samma sätt som du gjorde bromsvätskan. I vissa fall kan det finnas två par linjer: en för en varm motor och en för en kall motor. Kontrollera den som är mest lämplig för det tillstånd som din bil för närvarande är i.
  • Om du behöver lägga till mer servostyrningsvätska kan du göra det genom att skruva locket från reservoaren och hälla i en lämplig produkt upp till den angivna fyllningslinjen.
  • Dessa dagar är många bilar utrustade med elektronisk servostyrning, vilket innebär att de inte kommer att ha en vätskebehållare.
  • Bilden med titeln kylvätskebehållaren
    Bilden med titeln kylvätskebehållaren
    5. Utvärdera din kylvätskenivåer. Kylmediet är inrymt i en reservoar på framsidan av motorrummet nära radiatorn. Detta är en annan som du kan läsa direkt genom plasttanken. Helst bör ditt kylväska vara tydligt och dess ursprungliga färg. Om det är färglöst, fyllt med små partiklar, eller ser sludgyn eller gritty, är det sannolikt förorenat, i vilket fall du vill byta ut det.
  • Kontrollera aldrig dina kylvätska nivåer utan att först låta din motor svalna helt. Öppnar reservoaren medan den är under tryck kan orsaka skållning-varmt vatten att spruta ut!
  • Bilar är utformade för att använda frostskyddsmedel som kylvätska, inte vatten. Antifreeze har en lägre fryspunkt och en högre kokpunkt än vatten. Om du behöver fylla på kylvätska, se till att du använder rätt saker.
  • Var noga med att läsa etiketten på den produkt du hämtar. Vissa formuleringar kan tillsättas vid full styrka, medan andra måste blandas med en lika stor mängd vatten.
  • Ibland kan det vara kylmedel i behållaren men inte i radiatorn. Om din reservoar är full men din bil är varm, ta bort radiatorslangen för att se om det finns tillräckligt med vätska i radiatorn.
  • Bilden med titeln Denna torkarvätska har en plast och quot; oljestick.
    Bilden med titeln Denna torkarvätska har en plast och quot; oljestick.
    6. Toppa av din vindrutetorkare vätska om nödvändigt. Medan låga torkningsvätskenivåer inte påverkar din bils prestanda, kommer de att påverka din synlighet, säkerhet och övergripande körupplevelse. För att se hur mycket torkvätska du har i reserven, leta efter en färgad behållare som bär bilden av en vindruta nära motorns baksida. När du hittar den, lyft locket för att kontrollera innehållet. Om det behövs, fyll behållaren hela vägen till toppen innan du trycker på locket på plats.
  • Specialtorkare Formulerade för att enkelt skära igenom buggar och annan vägspanna tenderar att vara billigt, så det finns ingen ursäkt för att inte köpa en kvalitetsprodukt. Men lägger till ett litet vatten eller fönsterrengörare till reservoaren kommer också att göra tricket i en nypa.
  • Om du bor någonstans med ett kallt klimat, välj en typ av vätska som inte fryser när temperaturen sjunker. Torkarvätskor med låga fryspunkter kommer att vara tydligt märkta som sådana.
  • Bild med titeln Köp en begagnad bil från en privat fest Steg 13
    7. Se till att ditt däcktryck är tillfredsställande. Denna slutkontroll involverar inte vätskor alls, men det är fortfarande viktigt att du garanterar en smidig åktur, vilket förbättrar gasens körsträckor och ökar den övergripande säkerheten hos ditt fordon. Vrid kepsarna av den lilla ventilstammarna på var och en av dina däck, tryck på en däcktrycksmätare i stammarna, och vänta på ratten eller sticka för att registrera en läsning. Skanna klistermärken på insidan av förarens sidodörr eller läs igenom däcksektionen i din bruksanvisning om du inte är säker på vilket nummer du letar efter.
  • Som en allmän regel bör du kontrollera ditt däcktryck ännu oftare än du gör dina nyckelmotorvätskor.
  • Medan du är där nere, ta en stund att bedöma slitbanan på dina däck. Detta ger dig en bättre känsla av var de är i sin livslängd.
  • Tips

    Standardöverföringar innehåller ett smörjmedel som också behöver en tillfällig kontroll, även om det vanligtvis görs under bilen.
  • Det är viktigt att kontrollera differentialhuset på fordon med bakhjulsdrift, liksom.
  • Bilar med manuella sändningar kan också ha en kopplingscylinderreservoar. Liksom vätskan i bromsdelcylindern kan detta gradvis avlägsna och hamna i behov av påfyllning.
  • Om du hittar en vätskenivå låg, kolla igen snart och ofta och håll ett vaksamt öga under din bil och i din uppfart för läckage. Om du hittar något läcker, har du din bil betjänad.
  • Det här är en bra tid att granska och uppdatera ditt fordonets underhållshistorik. När var sista gången du ändrade din olja eller tog din bil in för en generell tune-up? När är nästa planerade underhåll? Har du roterat dina däck på sistone?
  • Håll en underhållslog där du kan spela in datum för dina senaste vätskaförändringar och göra anteckningar om vad du har sett under huven, speciellt om det verkar vara vanligt.
  • Glöm inte att kontrollera ditt luftfilter regelbundet. Dessa kommer i olika former och storlekar och kan placeras på ett flertal olika sätt. Försök inte att rengöra filtret på egen hand med en luftkompressor, eftersom det kan skada det. Du sparar mer på gas än du kommer att förlora genom att helt enkelt byta ut ett slitna filter.
  • Varningar

    När du fyller i någon vätska i din bil, se till att du använder rätt slag. Den felaktiga produkten kan orsaka skador på ditt fordon.
  • Håll av vid kontroll av dina vätskor i minst 1-2 timmar efter att du stängt av motorn. Under denna tid kan avläsningar vara låga när de faktiskt inte är. Om du inte är försiktig, kan du sluta överfyllning av reservoaren av misstag.
  • Bromsvätska måste hållas helt ren och fri från fukt. Det är oerhört viktigt att ordentligt rengöra alla yttre ytor innan du öppnar bilens bromsvätsketank. Den minsta föroreningen kan hålla dina bromsar att driva hur de ska.
  • Kasta bort vilken bromsvätska du har ljugit runt det har varit öppen för en månad eller längre. När tätningen är trasig, börjar vätskan absorbera fukt från sin omgivande miljö. Införlivande för mycket fukt i ditt bromssystem kan det leda till oväntat.
  • Töm aldrig till förbrukade bilvätskor på en öppen markplåster, i ett stormavlopp eller nerför diskbänken. Istället samla alla dina vätskor i slutna behållare och fråga om hur bäst du kan återvinna eller kassera dem på ditt lokala garage eller Auto Parts Store.
  • Frostskyddsmedel kan vara både mycket attraktivt och dödligt giftigt mot husdjur.
  • Försök att undvika att få någon typvätska på bilens färg - det är en chans att de kan skada målen. I händelse av en splatter eller spill, använd en specialitet Automotive Cleaner för att torka återstoden omedelbart och noggrant.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande