Hur man kontrollerar din bil före en vägresa

Planerar att gå på en vägresa snart? Innan du gör det, bör du kolla din bil för att se till att det är i gott skick och går bra. Om du spenderar lite tid att förbereda ditt fordon för resan i förväg, kan du undvika de flesta problem som kan förstöra ditt roligt längs vägen.

Steg

Checklista

Hur man kontrollerar din bil före en vägresa

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 3:
Inspektera ditt fordon
  1. Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa Steg 2
1. Se om dina vindrutetorkare behöver bytas ut. Som någon del av en bil kan vindrutetorkarna slita ut från användning. De kan också helt enkelt torka ut och spricka över tiden. Testa dina vindrutetorkare och se till att de kan förskjuta vatten effektivt. Om inte, de kommer de måste bytas ut.
  • Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa Steg 3
    2. Se till att dina däck är ordentligt uppblåsta. Körning på underinflerade däck kan öka chanserna att du får en utblåsning genom att orsaka skador på däckets sidovägg. Det kommer också att skada din gas körsträcka. På däck som är installerade av fabriken kan du hitta rätt däcktryck i bruksanvisningen, men du kan också hitta däckets tryckbetyg som skrivs ut på sidan av varje däck.
  • Kontrollera ditt däcktryck under mildt väder eller i mitten av dagen. Tryckförändringar baserat på temperaturen. För att få en exakt läsning kontrollera trycket när utetemperaturen är mild istället för i extrem värme eller kyla.
  • Bildbetat Check din bil före en vägresa Steg 4
    3. Testa alla dina yttre ljus och hornet. Att ha arbetslyktor och baklyktor är viktiga för säker körning på natten. Var noga med att dina svängsignaler fungerar och kontrollera ditt licensplatta ljus också. Slå på strålkastarna, parkeringsljus och vrid signaler och kontrollera sedan för att vardera är belysning som den ska. Medan du testar lamporna, honk hornet några gånger för att se till att det fungerar också.

    Blåst ut lampor kan vara farliga som andra förare runt, du kommer inte att kunna veta vad du tänker göra under körning, till exempel att ta en tur eller sätta på bromsarna. Också ett brutet ljus kan få dig att dra över, vilket kan lämna dig med en dyr biljett att betala.

  • Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa Steg 5
    4. Kontrollera slitbanan på dina däck. Baldingsdäck kan vara mer benägna att utblåsningar och minska mängden dragkraft som ditt fordon har när vägarna är våta. Leta efter tecken på skador på däckets sidor, använd sedan "Penny Test" för att se om det finns tillräckligt med slitbanan på däcket.
  • Placera öre upp och ner i däckens spår och se hur mycket Lincolns huvud du kan se. Om du kan se längre ner Lincolns huvud än pannan, måste däcken bytas ut.
  • Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa Steg 6
    5. Kontrollera bältena för tillstånd och täthet. Titta på serpentin- eller tillbehörsbälten i din motor (vanligtvis belägen på framsidan eller sidan) och se till att det inte finns några glasögon (glänsande fläckar) eller sprickbildning. Om det finns, måste bältet bytas ut. Därefter, nypa bältet med tummen och pekfingret och flytta det upp och ner till Kontrollera spänningen.
  • Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa Steg 7
    6. Se till att ditt luftfilter inte är igensatt. De flesta fordon kan gå tiotusentals miles utan att behöva få luftfiltret ersatt, men det är bra att kolla på ditt tillstånd innan du ställer ut på en resa. Luftfiltret är vanligtvis beläget i luftlådan fäst vid slutet av ett dragspel som ser plaströret ofta kallat intaget.
  • De flesta luftlådor hålls stängda med clips. Ta bort dem för att öppna rutan och titta på luftfiltret.
  • Filtret ska vara fri från skräp och vanligtvis vit. Om det ser särskilt smutsigt ut, byt ut det innan du stänger Airbox igen.
  • Del 2 av 3:
    Adressera problem som kan uppstå
    1. Bildbetat Check din bil före en vägresa Steg 8
    1. Lösa eventuella varningslampor på din instrumentpanel. Om ditt kontrollmotorlampa lyser upp på din instrumentpanel kan du Använd en OBDII-skanner För att ta reda på vilken felkod som har uppmanat det. När du väl vet vad som är fel kan du göra en plan för att fixa den.
    • Anslut skannern till den öppna plastkontaktporten under instrumentpanelen på förarens sida.
    • Om skannern inte tillhandahåller en engelsk beskrivning med felkoden kan du hitta motsvarande beskrivning i en fordonsspecifik reparationshandbok eller ofta på tillverkarens hemsida.
  • Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa Steg 9
    2. Kontrollera oljan och lägg till mer eller ändra den, om det behövs. Börja med Kontrollera oljan Genom att ta bort oljestickan, torka av den med en trasa, återinföra den och ta bort den igen. Titta på nivån som oljan nått på pinnen jämfört med bottenklassen (låggräns) och toppklass (hög gräns). Om det är lågt måste du antingen lägga till lite eller ändra oljan.
  • Olja som är i gott skick kommer att vara genomskinligt och lite gult eller till och med grönaktig i färg.
  • För att ändra oljan, skjut en behållare under oljekanna som kan fånga dräneringsoljan och skruva sedan av avloppspluggen (bult längst ner på oljekanna). När oljan har tömts helt, byt ut kontakten och ta bort oljefiltret. Installera ett nytt oljefilter och lägg sedan till rätt typ och mängd olja för ditt fordon, baserat på informationen i din bruksanvisning.
  • Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa steg 10
    3. Toppa av några andra vätskor som kan behöva det. De flesta fordon är beroende av ett antal olika vätskor och smörjmedel att springa, sträcker sig från kylvätska för att stoppa motorn från överhettning till vindrutesvätska för att tvätta buggarna borta. Använd ditt fordons bruksanvisning för att berätta var reservoaren är för vindrutesvätskevätskan och bromsvätskan, tillägget om nivån är under det nedre märket på varje reservoar, vilket indikerar dess lågfyllningspunkt.
  • Automatisk transmissionsvätska är en av de viktigaste att kontrollera före en lång vägresa. Använd ditt fordons bruksanvisning för att berätta var du ska hitta oljestickan, kolla den som du skulle motorolja.
  • Se till att du Radiator är toppad liksom att jämföra sin fyllningslinje till den nedre gränsen som är synlig på behållaren.
  • Kylvätskan kommer att förhindra att din motor uppvärms för mycket när du kör i långa perioder, så se till att du är borta innan du lämnar.
  • Bildbetat Check din bil före en vägresa Steg 11
    4. Ta bort eventuell korrosion på dina batteriplintar. Medan det kan vara svårt att upptäcka tecken på att ett batteri kan bli dåligt, finns det saker du kan göra för att säkerställa att batteriet har en stark anslutning till bilens elektriska system. Leta efter en uppbyggnad av korrosion på batteriets terminaler, och om det behövs Rengör batteriets terminaler med en blandning av 1 matsked (15 ml) bakpulver och 1 kopp (250 ml) vatten. Blanda de två i en skål, använd sedan en tandborste för att skrubba kombinationen i terminalerna.
  • Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa steg 12
    5
    Byt ut dina bromsbelägg om nödvändigt. Om dina bromsar har blivit squealing eller det har varit mer än 50 000 miles (80 000 km) sedan sista gången du bytte dem, kanske du vill ersätta dem innan du ställer ut på en lång vägresa. Öppna bromsbeläggningarna genom att ta bort hjulen, då de två bultarna säkrar bromskalibrerna till fordonet. Skjut bromskaliperen av rotorn, ta bort bromsbeläggningarna från kaliperen.
  • Del 3 av 3:
    Förberedelser för att avgå
    1. Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa Steg 13
    1. Rengör papperskorgen i din bil. Att gå på en vägresa betyder att du kommer att spendera mycket tid i ditt fordon, och du behöver utrymme för att lagra saker som sträcker sig från bagage till snacks. Rengöring av din bil kommer inte bara att göra ritten bekvämare, men det hjälper dig också att hålla dig organiserad när du behöver hitta saker.

    Försök att undvika att packa saker över ditt extra däck eller nödsats om du kan. Avsluta med en ren och organiserad bil kan ge dig tillagt sinnesfrid.

  • Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa steg 14
    2. Se till att dina dokument är uppdaterade. För att lagligt köra i Förenta staterna måste du ha åtminstone ett giltigt körkort och en aktuell fordonsregistrering. De flesta stater kräver också bevis på försäkring. Ta reda på vad kraven är där du ska resa och se till att du träffar dem.
  • Körning utan lämplig dokumentation kan leda till böter eller till och med ha din bil sköts.
  • Håll de viktiga dokumenten någonstans du kan enkelt komma åt om du får dras över.
  • Bild med titeln Kontrollera din bil före en vägresa steg 15
    3. Montera ett nödkit. Åtminstone bör du ha de verktyg du behöver för att ändra ett platt däck (nöduttag, däckjärn och reservdäck) men du kanske vill förbereda dig för andra potentiella nödsituationer också. Andra saker du kanske vill är jumperkablar, vägfläckar, extra filtar, vatten, mat, regnväxel eller en ficklampa.
  • Det är också en bra idé att bära en första hjälpen låda.
  • Du kanske vill skräddarsy några akutleveranser till din familj eller tid på året. Till exempel kanske du vill bära kattskräp för att hjälpa till med hala vägar under vintern.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du kör i avlägsna områden, se till att du har gott om bränsle i din tank, gott om flaskvatten och se till att någon vet hur länge du förväntar dig att vara borta.
  • Du kan få de flesta kommersiella oljebyte att göra allt för dig på en (semi) rimlig kostnad.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande