Hur blöder en radiator

Känner en radiator i ditt hus kall även när du har värmen på? Är din bils temperaturmätare över sin normala driftsnivå? I båda fallen kan din radiator innehålla fångad luft som hindrar sitt normala flöde. Lyckligtvis är det här vanliga problemet enkelt fixat. Med några enkla verktyg kommer radiatorn i din bil eller hem snart att göra vad det ska göra - strålar effektivt värme.

Steg

Metod 1 av 2:
Blödar en radiator i ditt hem
  1. Bild med titeln blöder en radiator steg 1
1. Diagnosera din radiator. En radiator som behöver blödning har sval luft fångad i sina övre delar. Således, när du slår på värmen, kommer hela radiatorn att känna sig kall eller toppen av radiatorn kommer att känna sig kallt medan botten känns varm. Tyvärr kan en kall radiator också beteckna andra problem. Innan du fortsätter, kontrollera efter dessa andra vanliga radiatorproblem som anges nedan. Om ingen verkar passa, behöver din radiator förmodligen en enkel blödning. Var försiktig - radiatorer kan bli ganska heta. Skydda dina händer när du känner en radiator för värme.
  • Om du har flera radiatorer i ditt hus och alla är kalla eller ljummet, har du förmodligen ett större problem med ditt värmesystem - din vattenvärmare kan vara funktionsfel eller du kan ha en uppbyggnad av slam eller sediment någonstans i ditt värmesystem ( ser: Hur spola en vattenvärmare.)
  • Om ditt radiatorproblem åtföljs av en ackumulering av vatten under radiatorn, har din radiator en läcka. Försök att vrida din uppvärmning och spänna sedan på muttern (erna) på radiatorns inloppsventil. Om det inte åtgärdar problemet kan muttern korroderas - ersätta dem eller ringa en professionell.
  • Om radiatorerna på det övre våningarna i ditt hus inte uppvärms, men radiatorerna på de nedre våningarna är, kan ditt värmesystem inte fungera till ett tillräckligt högt tryck för att få varmt vatten till de övre våningarna i ditt hus.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 2
    2. Hitta en radiatornyckel. Om du har bestämt dig för att blöda din radiator bör ditt första steg vara att hitta något för att öppna radiatorns "blödventil." Leta efter en liten ventil på toppen av ena änden av din radiator. På denna ventil kommer det vanligtvis att vara liten kvadratbit som kan vridas för att justera ventilen. Radiatornycklar, billiga metallredskap som är konstruerade för att öppna och stänga radiatorventiler är tillgängliga på de flesta hårdvaruaffärer. Hitta en radiatorknapp som är rätt storlek för din ventil eller alternativt, sök i ditt verktygsbröst för en liten skiftnyckel eller annat verktyg som är rätt storlek för att vrida ventilen.
  • Vissa moderna radiatorer är utrustade med ventiler som är konstruerade för att vridas med en enkel flathead skruvmejsel.
  • Innan du fortsätter, se till att du har en radiatornyckel, en skruvmejsel, en skiftnyckel eller en kombination av implementer så att du kan öppna ventilerna på varje radiator i ditt hus. När du blöder en radiator är det bäst att blöda alla i ett hus.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 3
    3
    Stäng av värmen. Se till att din centralvärme är avstängd innan blödning, eftersom ett aktivt värmesystem kan introducera mer luft i systemet. Du vill att din radiators innehåll ska bosätta sig helt innan du släpper in luften i. Tillåt tid för värmen i ditt system att sprida, känner sedan över hela din radiator för värme. Om någon del av din radiator fortfarande är varm, vänta tills den svalna helt innan du fortsätter till nästa steg.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 4
    4. Öppna din radiatorventiler. Se till att både radiatorns intag och utgångsventiler vänds till "öppna" placera. Sätt sedan in din radiatornyckel (eller skruvmejsel, etc.) i den blöderskruven i blödventilen på toppen av radiatorn. Vrid skruven moturs för att öppna ventilen. Du borde höra ett hissande ljud som luften rymmer från din radiator.
  • Öppning av blödventilen möjliggör fångad kall luft att fly, vilket byts ut med vätska från ditt värmesystem via rören som är anslutna till ditt värmesystem.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 5
    5. Fånga droppar från ventilen. När luften släpper ut från din radiator kommer vatten sannolikt att sputter från den blöda ventilen. Håll en kökshandduk eller trasa under blödskruven för att fånga några droppar. Alternativt, använd en liten skål eller maträtt.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 6
    6. Vänta på att vatten sprutas ut ur blödventilen. När en stadig ström av vatten (inte en sputterblandning av luft- och vattendroppar) squirts genom den blöda ventilen, har du släppt hela den luft som fångats i din radiator. Dra åt din blöda ventil (vrid blödskruven medurs) och se till att det inte finns några läckor. Använd en trasa för att torka upp något vatten som stänker runt din radiator.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 7
    7. Upprepa denna process på alla radiatorer i ditt hus. För att säkerställa att all överskott luft har dränerats från ditt värmesystem är det bäst att blöda alla dina radiatorer, även om du bara har haft problem med en. För ett välskött värmesystem bör du försöka blöda dina radiatorer regelbundet. En årlig blödning plus en blödning efter några reparationer eller modifieringar av ditt värmesystem är vanligtvis gott.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 8
    8. Kontrollera din pannans trycknivå. Genom att släppa ut extra luft från dina radiatorer har du sänkt det övergripande trycket i ditt husvärmesystem. Om trycket är för lågt, kan värmen inte nå några av dina radiatorer (särskilt på de övre våningarna i ditt hus.) För att återställa ditt värmesystems tryck kan det vara nödvändigt att klara av din panna med vatten.
  • För bostadsuppvärmningsändamål bör en trycknivå på cirka 12-15 PSI vara tillräcklig. Ju högre tryck, desto större är höjden höjden som värmen från ditt system kommer att kunna resa. Speciellt korta eller höga hus kan kräva mindre eller större panntryck.
  • Om din panna har ett automatiskt fyllsystem, bör din panna bibehålla en tryckläsning på cirka 12-15 psi utan något arbete från din sida. Om inte, lägg till vatten manuellt - öppna pannans vattenmatningsventil tills tryckmätaren läser ca 12-15 psi.
  • Metod 2 av 2:
    Blödar en bils radiator
    1. Bild med titeln blöder en radiator steg 9
    1. Leta efter symptom på att din bils radiator inte fungerar. En bils radiator behöver blöda av samma anledning att ett hems radiator gör - Fickor av luft har blivit fångade i bilens kylsystem. Detta förhindrar att frostskyddsmedel cirkulerar effektivt, vilket gör att bilen överhettas. Om du observerar ett eller flera av följande symtom kan din bils radiator behöva blöda:
    • Onormalt hög temperaturavläsningar på din instrumentbrädans temperaturmätare.
    • Vätska kokande ut ur din radiator.
    • Odd luktar från din motor, särskilt söta luktar (orsakad av frostskyddsläckning och / eller brinnande upp.)
    • Dessutom kan det vara en bra idé att blöda din radiator efter att ha utfört underhåll eller delbyte på ditt kylsystem. Luft kan introduceras till systemet under underhållsarbete - håll ett öga på din temperaturmätare efter att ha ändrat ditt kylsystem på något sätt.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 10
    2. Hitta och lossa din bils blödningsventil. Vissa bilar har blödningsventiler inkorporerade i kylsystemet som fungerar genom att frigöra fångad luft, precis som blödningsventilerna på en hemradio. Kontakta din bruksanvisning för att hitta den exakta platsen för den här ventilen - vanligtvis ligger den på ditt kylsystems högsta punkt för att mest effektivt släppa luften, vilket naturligtvis stiger.
  • Att blöda en bils radiator via en blöderventil, lossa det bara tills du hör det hissande ljudet av luft som flyr. Använd en trasa för att fånga eventuellt sputterkylmedel och dra sedan åt ventilen när ventilen släpper ut en stadig ström av kylvätska.
  • Några bilar inte har speciella blödningsventiler. Oroa dig inte - det är fortfarande möjligt att blöda dessa bilarnas radiatorer via andra processer (se nedan.)
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 11
    3. Starta bilen med radiatorlocket. Ett enkelt sätt att blöda bilens radiator är helt enkelt att låta den vara tomgång med radiatorlocket bort (det här är också ett bra alternativ om din bil inte är utrustad med en speciell blödningsventil.) Ta bort radiatorlocket och låt din bil springa i ungefär femton till tjugo minuter. Luftfickorna ska tvingas genom kylsystemet och bubbla ut ur bilens radiator.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 12
    4. Höja din bil. Luft stiger naturligtvis, så genom att höja framsidan av din bil, sätta radiatorn på en högre punkt än resten av kylsystemet, kan du påskynda frigöringen av luft från ditt system. Noggrant Använd en Jack för att höja din bil - De flesta bilar kommer med en, men om din inte gjorde det, är de tillgängliga på Auto Supply-butiker. Se till att din radiatorlock lossas eller tas bort innan Lyftning av bilen.
  • I vissa speciella bilsorter kan radiatorn inte vara belägen på framsidan av bilen - kontakta din bils användarhandbok om du inte är säker.
  • Bild med titeln blöder en radiator steg 13
    5. Utföra en "spola och fylla." När du har bled en bils radiator kan det vara en bra idé att lägga till nytt kylvätska. Fångad luft kan artificiellt blåsa in en bils kylvätskeavläsning - du kan springa lågt på kylvätska utan att ha insett det. Töm gammalt kylvätska från ditt system och lägg till nytt kylvätska, observera någon speciell instruktion i din bruksanvisning. Nedan finns generella anvisningar för att byta ut bilens kylvätska:
  • Låt motorn svalna helt.
  • Placera en dräneringspanna under din radiators avloppsventil för att samla gammalt kylvätska.
  • Tillsätt vatten till bilens radiator tills den är full, låt den dränera ur avloppsventilen under bilen.
  • Stäng avloppsventilen och tillsätt nytt kylvätska, i allmänhet en 50/50 blandning av frostskyddsmedel och destillerat vatten (inte kranvatten, vilket kan bilda mineralfyndigheter.)
  • Blöda din radiator igen för att eliminera någon luft som introduceras under spolen och fyllning.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Bära gamla kläder medan du utför den här uppgiften - Radiatorvätska kan vara ganska brutto.

    Saker du behöver

    • En radiatornyckel
    • 1 kökshandduk eller en liten skål
    • Din bils användarhandbok
    • Små skiftnycklar eller skruvmejslar
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande