Hur man lägger till färg till ett ac-system för att hitta och fixa läckor

Om luftkonditioneringen i ditt fordon blåser varmluft ut när du slår på det, kan du ha en kylmedelsläcka. Eftersom ditt luftkonditioneringssystem är ganska stort, kan det vara svårt att hitta källan till läckan. Det är här UV-färgämne kommer in! Genom att använda en manifoldmätare för att injicera ultraviolett färgämne i ditt AC-system, har du en mycket lättare tid att spotta källan till problemet. Tänk på, det här är inte en nybörjare, och du är bättre att ta fordonet till en mekaniker om du inte har erfarenhet av att arbeta med ditt fordons AC-system.

Steg

Fråga 1 av 9:
Hur vet jag om min AC läcker kylmedel?
  1. Bild med titeln Lägg till färg till ett AC-system Steg 1
1. Om din AC blåser varm luft och du nyligen servicerade det, läcker det. Det är helt normalt för kylmediet att springa över tiden, så antar inte att du har en läckage på dina händer om din AC börjar blåser varmluft och du har inte haft det servigt nyligen. Men om du har haft ditt AC-system laddas eller servas och det börjar blåser varm luft igen efter några veckor eller mindre, har du nästan säkert en läckage på dina händer.
  • Om ditt fordon blåser varm luft för första gången på länge, försök Påfyllning av kylmediet först. Du kan helt enkelt behöva lite nytt kylmedel.
Fråga 2 av 9:
Kan jag testa och lägga till mitt eget kylmedel till min AC?
  1. Bild med titeln Lägg till färg till ett AC-system Steg 2
1. Du kan, men det är en lång order om du inte är ett växellåda. Ditt fordonets AC-system är ganska komplicerat, och det kan vara svårt att räkna ut vilka delar som behöver bytas ut eller fixa om du har läckage. Om du är bekant med hur ditt fordonets AC-system fungerar, hur en manifoldmätare fungerar, och vilken typ av kylmedel som ditt fordon behöver, kan du rimligen göra det på egen hand.
  • Det är inte så dyrt att få en läckage reparerad av ett proffs. Det kanske inte är värt din tid eller pengar om du behöver köpa en mångmätare bara för detta.
  • Om ditt fordon gjordes före 1994, använder det förmodligen Freon, inte modernt kylmedel. Eftersom Freon är ett giftigt ämne och du inte kan köpa versionen av Freon behöver ditt fordon utan att vara en licensierad mekaniker, måste du ta den till en butik.
  • Om du tänker på att arbeta på ditt hem-AC-system, gör det inte. Ring bara en tekniker. Resultaten av DIY Central Air Repair kan vara katastrofala.
Fråga 3 av 9:
Vad använder jag för att lägga till färgämnet?
  1. Bild med titeln Lägg till färg till ett AC-system Steg 3
1. Haka upp en AC-manifoldmätare för att injicera färgämnet. Slå av ditt fordon. Pop huven och häng en mångfaldig gauge från kroken på toppen. Ta den öppna änden av lågtryckslinjen (som är blå) och skruva den på den låga tryckporten i din motorbåt. Anslut högtryckslinjen (som är röd) till högtrycksporten. Använd knapparna ovanpå varje kopplingslinje för att dra åt anslutningarna och säkra dem.
  • Platsen för dina tryckportar kommer att vara unik beroende på din make och modell. Om du inte hittar portarna, leta efter små rör med kepsar märkta "h" och "l."Ta av kepsarna och koppla dina linjer upp till dessa portar.
  • Högtryckslinjen och lågtryckslinjerna är olika storlekar. Om du inte har etiketter på dina tryckportar och dina manifoldlinjer inte låser på, har du förmodligen dem bakåt.
Fråga 4 av 9:
Var går färgämnet faktiskt in?
  1. Bild med titeln Lägg till färg till ett AC-system Steg 4
1. Du häller några droppar färgämnen i den gula linjen på manifoldmätaren. Den gula linjen, som vanligtvis hakar upp till en kompressor eller vakuumpump och hänger från mitten av manifoldmätaren, kommer att mata färgämnet i din AC-enhet. Dra den gula linjen bort från ditt fordon för att undvika spillfärg över hela din motorbåt. Peka på den öppna änden av linjen upp och häll försiktigt lite färgämne i öppningen.
  • Använd handskar för att hålla färgämnet av dina händer.
  • Torka av munstycket för att ta bort eventuella mindre splatter. Färgämnet är inte farligt eller något, men eventuellt överflödigt färgämne gör det svårare att hitta några läckor.
Fråga 5 av 9:
Hur skickar jag färgämnet genom AC-linjerna?
  1. Bild med titeln Lägg till färg till ett AC-system Steg 5
1. Haka den gula linjen upp till en burk kylmedel och starta bilen. Se till att de röda och blåa knopparna på din manifoldmätare är stängda hela vägen. Få en burk av kylmedel och fäst det gula munstycket till ventilen på burken. Vrid vredet ovanpå kylmediet hela vägen ner för att punktera och öppna burken och öppna sedan den vredet för att skicka kylmedel genom linjerna. Sätt på skyddsglasögon och blöder grenrörmätaren innan du öppnar de höga och låga tryckledningarna. Starta ditt fordon för att skicka färgen genom.
  • Du måste blöda den gula linjen innan du börjar fordonet. För att göra detta, håll manifoldmätaren bort från motorbåten och använd en flathead skruvmejsel eller nyckel för att trycka ventilstammen där det gula röret möter mätarens kropp. Håll ögonen bort från mätaren och släpp trycket du sätter på blödventilen när vätskan börjar komma ut.
  • Om de höga och låga trycklinjerna inte är öppna, kommer kylmediet inte att resa genom AC-linjerna. Vrid bara knopparna på din manifoldmätare moturs för att öppna dem.
  • Köldmediet är inte universellt, så se din bruksanvisning för att se vilken typ av kylmedel du behöver fylla på ditt fordon.
Fråga 6 av 9:
Hur hittar jag läckan när färgämnet är i?
  1. Bild med titeln Lägg till färg till ett AC-system Steg 6
1. Ta en UV-ficklampa och låt fordonet springa. Slå på lampan och skina det i din motorbåt. Du kan behöva göra lite sökning eftersom AC-systemet kör hela längden på motorbåten. Om det finns en läcka, bör det tända omedelbart när du lyser ljuset på det. Om du inte ser något färgämne i din motor, se under fordonet. Om du fortfarande inte kan hitta den efter 10 minuter eller så, har du förmodligen inte läckage.
  • Om du måste fråga dig själv, "Är det här UV-färgämnet?"Svaret är nästan säkert" nej."UV-färgämnet kommer att vara exceptionellt ljus och uppenbart.
  • Om du arbetar ute, vänta på att det blir lite mörkare ut. Om du är i ett garage, stäng av lamporna. Det kan vara svårt att upptäcka läckorna om det är superlyst.
  • En vanlig blå eller violett ljusbulb kommer också att orsaka att färgämnet lyser så länge som glödlamporna är ledda.
Fråga 7 av 9:
Är UV-färgämne dåligt för ett AC-system?
  1. Bild med titeln Lägg till färg till ett AC-system Steg 7
1. Nej, så länge som UV-färgämnet är fri från medlösningsmedel. Ett standard UV-färgämne gör inte någonting - det är ett inert ämne som fungerar i grunden som matfärgning. Du bör dock använda ett färgämne som inte innehåller några medlösningsmedel. Medlösningsmedel kan skada aluminium, metaller och plast.
  • Den goda nyheten är att nästan ingen tillverkar UV-färgämnen med samlösningsmedel i dem längre. Om du inte har 10-årig flaska UV-färg, finns det förmodligen inga medlösningsmedel där inne
  • Vanliga samlösningsmedel innefattar aromatisk 200 och NMP (N-metylprrolidon). Om flaskan av färgämne säger "Co-lösningsmedelfritt", du är bra att gå.
Fråga 8 av 9:
Vilken färg är AC-färgämne?
  1. Bild med titeln Lägg till färg till ett AC-system Steg 8
1. UV-färgämne är ofta fluorescerande gul, ljusblå eller orange. Men färgämnet kommer inte att skina den färgen om du inte lyser en UV eller LED-ficklampa på den. Det kan också vara svårt att upptäcka UV-färgämnet om du arbetar i solen eller du har massor av lampor i ditt garage, så gör det här när det är mörkare ut eller stäng av lamporna.
  • Det finns flerfärgade UV-testpaket som kommer med en massa olika färger om det finns något specifikt du letar efter.
Fråga 9 av 9:
Vad är nackdelarna med att använda färgämnen för att hitta läckor?
  1. Bild med titeln Lägg färgämne till ett AC-system Steg 9
1. Det finns inga allvarliga nackdelar, men det kan vara en smärta att städa upp. UV-färgämnet är extremt märkbar och ljus, vilket är bra när du letar efter läckor. Tyvärr tenderar färgämnet att få över hela din motorbåt när den börjar sputter ut. I de flesta fall kommer en fuktig trasa att rengöra färgämnet, men du kan också mineraliska sprit, bromsrengöringsvätska eller specialiserad UV-färgare för att ta bort färgämnet när du är klar.
  • UV-färginsprutning anses vara det mest exakta sättet att identifiera AC-läckor med många mekaniker. Det är i grunden idiotiskt eftersom det är omöjligt att inte märka färgämnet om du har läckage.

Tips

Färgen är inert, så du kan faktiskt lägga till det i andra system i ditt fordon för att hitta läckor också. Till exempel kan du hälla lite i motorolja, kylvätska, eller bromsvätska linjer för att ta reda på om du har några problem med dessa system.

Varningar

Om du inte är mekaniskt benägen och du inte har någon erfarenhet som arbetar på AC-linjer eller använder en mångfaldsmätare, är du bättre att ta ditt fordon till en mekaniker. Det här är inte en lätt process, och diagnostiserar AC-läckor kan vara snällt knepigt.
  • UV-färginsprutning används också av VVS-tekniker för att diagnostisera läckor i centrala luftenheter. Tyvärr kan du inte göra det själv. HVAC-kyllinjer innehåller Freon, vilket är giftigt. Du kan också inte fidget runt med ett centralt luftsystem om du inte är kvalificerad tekniker av säkerhetsskäl.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande