Hur man byter en bilradio

Korrekt radiatorunderhåll är avgörande för att hålla bilen att köra i topp prestanda och för att undvika kostsamma motorns skada på grund av överhettning. Det här jobbet är vanligtvis inte mycket svårt, men någon hemmekanik bör ha en Haynes eller Chilton Manual för sin bil praktiskt i händelse av eventuella svårigheter.

Steg

Del 1 av 4:
Dränering och spolning av kylsystemet
  1. Bild med titeln Ändra en bil radiator steg 1
1. Ta av radiatorlocket. Gör det bara när motorn är cool. Detta kommer att frigöra tryck på kylsystemet och förhindra vakuumlås vid tömning.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 2
    2. Krama radiatorslangarna. Om du känner en krossande känsla när du klämmer på slangarna har du förmodligen rost i kylsystemet. Systemet måste spolas innan du fyller med nytt kylvätska. Det finns kit att göra detta på din lokala auto delaffär, men om du hellre vill kan du göra det själv.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 3
    3. Placera en dropppanna under petcocken. Det är absolut nödvändigt att du innehåller och kontrollerar allt kylmedel som du dränerar från ditt fordon. Bortsett från att vara skadlig för miljön är kylvätskan mycket giftigt för människor och djur. Dess söta smak och lukt gör det attraktivt för barn och husdjur och kan leda till allvarlig skada eller död.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 4
    4. Öppna petcocken. Du kan använda dina händer eller ett par tänger för att vända Pet Cock. Detta öppnar det och tillåter kylvätska att dränera i din dropppanna.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 5
    5. Spola radiatorn. Om du kände dig rost eller om din kylvätska verkar smutsigt, är det inte lämpligt att spola tillbaka ditt kylmedel. Om du är obekant med det procedur du kan referera till Spola en radiator.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 6
    6. Återvinna alla vätskor fångade. Vätskor från spolen kommer också att innehålla kylvätska. Dessa vätskor anses vara farligt avfall och får inte hällas i marken. Kontrollera med dina lokala återvinnings- och avfallshanteringsanläggningar för bortskaffningsalternativ.
  • Del 2 av 4:
    Koppla ur radiatorn
    1. Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 7
    1. Ta bort den övre och nedre radiatorslangen och slangen till behållaren. Detta kommer att kräva att du lossa slangklämmorna. Du gör det genom att använda en slangklämborttagare eller ett par kanallås för att klämma ihop ändarna av slangklämman. När ändarna är tillsammans ska klämman vara tillräckligt för att glida upp radiatorslangen, så att du kan ta bort slangen från radiatorn.
    • Vissa äldre modeller kan ha en skruvtypsklämma. För detta behöver du en uttag eller skruvmejsel för att vrida skruven på slangklämman. Moturs bör lossna och medurs ska dra åt klämman.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 8
    2. Koppla bort överföringsledningen. I vissa bilar kan det finnas en överföringsvätskekylare inbyggd i radiatorn. Om det finns metalllinjer som löper till radiatorn från överföringen, måste de avlägsnas med en skiftnyckel. Det borde finnas två linjer. Var noga med att fånga överföringsvätskan som läcker när du kopplar bort dessa linjer.
  • Dessa kommer att vara en uppsättning av två metalllinjer som går in i botten av radiatorn. Böj inte eller kinka dessa linjer.
  • Var medveten om att överföringsvätskan också är giftig och bör kasseras på lämpligt sätt.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 9
    3. Ta bort alla elektriska ledningsanslutningar. Lokalisera och koppla loss fläktmotorens elektriska kontakt. Detta är vanligtvis den enda elektriska anslutningen, men dubbelkontroll för att se till.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 10
    4. Koppla bort luftkonditioneringskondensorn. Luftkonditioneringskondensorn är ofta ansluten till radiatorn. För att ta bort radiatorn måste du ta bort kondensorens monteringsbultar med en skiftnyckel. Detta gör det möjligt för kondensorn att stanna i motorfacket och hålla kylmedelssystemet stängt.
  • Kondensorens monteringsbultar är vanligtvis nära de övre hörnen av radiatorn. Du behöver inte ta bort några linjer eller slangar från kondensorn.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 11
    5. Ta bort bultarna från monteringsfästena. Titta på hur din radiator är ansluten till din bil. Vanligtvis är det hängslen bultade till ramen på toppen, och botten ligger på gummifötter i en indragning.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 12
    6. Ta bort radiatorn från bilen. Det bör inte finnas några slangar, elektriska kontakter, och det borde ha tillräckligt med utrymme för att avlägsnas. Om inte, studera layouten och tänka innan du demonterar något annat. Några andra komponenter kan behöva avlägsnas som en toppmotorfäste eller batterifacket, men vanligtvis hålls radiatorn endast av monteringsfästena.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 13
    7. Demontera radiatorn. När radiatorn är ute måste du leta efter några delar som behöver överföras till den nya radiatorn. Detta kan inkludera fläkthöljet, fästen eller andra delar. Ta bort sådana delar innan du återvinner radiatorn.
  • Del 3 av 4:
    Installera den nya radiatorn
    1. Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 14
    1. Anslut alla delar till radiatorn. Eventuella delar som avlägsnades från den gamla radiatorn, såsom parentes, fläkthölje, etc., måste installeras på den nya radiatorn innan den går in i bilen.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 15
    2. Sätt in radiatorn i bilen. Det kommer helt enkelt att sänka (eller höja) i samma utrymme som du tog den gamla radiatorn ur. Denna del är ganska lätt, men var försiktig. Om du böjer kanten av radiatorn måste du räta ut dem med en radiatorkam för att säkerställa korrekt luftflöde och kylning.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 16
    3. Anslut monteringsfästena. Sänka eller passa radiatorn i stödspåret. Justera radiatorn med eventuella monteringsflikar, inklusive eventuella gummiplattor mellan radiatorn och stödstället. Dra åt monteringsbultarna för att fästa radiatorn i motorfacket.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 17
    4. Säkra luftkonditioneringskondensorn. Använd samma kondensor monteringsbultar som du har tagit bort från den gamla radiatorn. Justera kondensorn så att bultarna passar in i radiatorn och skruva in dem med en skiftnyckel eller ratchet.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 18
    5. Anslut några ledningsnät. Detta kommer att återställa strömmen till din elektriska fläkt (om din bil har en elektrisk fläkt). Om det finns några andra elektriska komponenter med din radiator, kommer det att återställa kraften till dem också.
  • Bild med titeln Ändra en bil radiator steg 19
    6. Anslut överföringsledningarna. Detta kommer att se till att din överföring håller sig sval och att överföringsvätskan inte är läckt. Var noga med att inte korsa dessa beslag, som det kan leda till en dålig tätning och läckande överföringsvätska. Dra åt med en skiftnyckel.
  • Det är troligt att det kommer att finnas packningar som passar mellan dessa linjer och radiatorn. Var noga med att packningen inte fick vänster på din gamla radiator.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 20
    7. Anslut de övre och nedre radiatorslangarna och slangen till reservoaren. Detta kommer att slutföra ditt kylsystem och tillåta kylvätska att flöda in och ut ur radiatorn. Skjut slangarna på sina respektive beslag på toppen och botten av radiatorn. Använd sedan ett par kanallås för att flytta slangklämmorna på plats. Detta håller slangarna till radiatorn snuggly.
  • Del 4 av 4:
    Påfyllning av kylsystemet
    1. Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 21
    1. Verifiera att du har rätt kylvätska. Du måste kontakta din bruksanvisning eller servicehandbok för korrekta kylmedelsspecifikationer.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 22
    2. Späd kylmediet med destillerat vatten. Du kan köpa förspädat kylmedel eller använda destillerat vatten för att späda kylvätskan. Detta gör det möjligt för kylvätskan att fungera ordentligt, så var noga med att du spädar till de korrekta koncentrationerna. Detta är vanligtvis en till en utspädning (halvvatten, halvkylmedel).
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 23
    3. Häll till fyllningslinjen. Du bör hälla direkt i radiatorn tills du ser vätskan nära toppen och fyll sedan behållaren tanken till den kalla fyllningen. Du kan behöva lägga till ytterligare kylvätska när motorn cirkulerar vad du lägger till.
  • Bild med titeln Ändra en bil radiator steg 24
    4. Blöda luftfickor från kylsystemet. Vissa bilar kräver en specifik rutin för att blöda luftfickor ut ur kylsystemet. Kontrollera din servicehandbok för detaljer om hur du gör det ordentligt.
  • Bild med titeln Ändra en bilradiator steg 25
    5. Sätt tillbaka din radiatorlock. Detta stängs av ditt system och låter det bygga tryck. Du har nu ändrat din radiator.
  • Tips

    En bra tumregel är att ersätta din radiatorvätska varje 30 000 miles. Detta kan dock variera beroende på tillverkaren, så alltid dubbelkontroll.
  • Om det verkligen är nödvändigt, läs hur du lyfter din bil här.
  • Vissa motortermostater ersätts med nya plasthus, eftersom de försämras och kan lätt brytas störd medan termostaten avlägsnas. Planera att byta termostat och plasthus när du planerar jobbet.
  • Var tålmodig, grundlig och förväntar sig motgångar.
  • Använd destillerat vatten. Regelbundet kranvatten innehåller kalcium, klor och andra saker som kan leda till skala uppbyggd i din motor.
  • Använd endast kylvätskan som rekommenderas för ditt fordon. Grön kylvätska är inte kompatibelt med orange eller rosa kylvätska. Följ tillverkarens rekommendationer för kylvätsketyp.
  • Använd penetrerande olja på något svårt att vrida bultar. Detta kommer att bidra till att förhindra att bryta och strippa.
  • En Haynes eller Chilton Manual skulle vara till hjälp.
  • Du bör ersätta alla slangar som är knäckta, slitna eller punkterade. Du bör också ersätta några slangar som inte har ersatts under de senaste 60 000 milen.
  • Byt ut någon av tråd / skruvtypsklämmor med slangklämmor.
  • Varningar

    Håll frostskydd från husdjur och barn! Etylenglykol är giftig och det luktar sött så är väldigt lockande.
  • Försök inte detta jobb medan motorn är varm, till skillnad från en oljebyte, det finns ingen fördel att uppnås från att värma motorn innan och är farligare på grund av den ökade sannolikheten för spillet.
  • Saker du behöver

    • Haynes eller Chilton Manual
    • Radiator
    • Kylvätska
    • Slangar
    • Slangklämmor
    • En termostat
    • Behållare för att säkert samla gammalt kylvätska
    • Säkerhetsutrustning (skyddsglasögon, handskar)
    • Uppsättning av nycklar
    • Tänger / Skruvmejsel för slangklämmor
    • Tratt för att lägga till vätska
    • Penetrerande olja
    • Utility kniv (för skärslang om du använder universella slangar)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande