Hur vidare din journalistik karriär

Journalistik är en spännande industri med många olika sätt att få jobb och förbli aktiva. På grund av detta finns det gott om möjligheter att avancera inom en karriär eller position. Som med något jobb, tar det nästa steget att kräva lite arbete. Genom att förbättra de journalistiska färdigheter har du redan bygger ett starkt nätverk av kollegor och mentorer och lägger ditt arbete på displayen, kan du hitta de möjligheterna att fördjupa dig själv och din karriär!

Steg

Metod 1 av 4:
Förbättra dina färdigheter
  1. Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 1
1. Gå till evenemang eller konferenser avsedda för journalister. Konferenser, seminarier och grupper som fokuserar på journalistik kan lära dig hjälpsamma tips som du kan ansöka om att främja din karriär. Dessa händelser kan hållas genom journalistikorganisationer eller andra grupper. Fråga dina arbetsgivare och kollegor och undersöker online för att ta reda på var och när händelser hålls.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 2
    2. Delta i professionella utvecklingsseminarier. Dessa typer av seminarier erbjuds året runt genom många institutioner, från högskolor och universitet till lokala organisationer till stora företag. Ämnen inkluderar typiskt sätt att bygga karriärorienterade färdigheter, som att bli mer bekväm i ledarskapspositioner, lära sig hur man kommunicerar mer effektivt, eller hur man skapar strategier i olika affärsmodeller. Även om dessa är i allmänhet inte direkt relaterade till journalistik, är de färdigheter du kan få vid dessa händelser tillämpliga på någon karriär.
  • Ibland kostar dessa workshops pengar. Du kanske kan kompenseras eller återbetalas av din arbetsgivare, eller du kan behöva betala för dem ur dina egna medel. Titta på det här innan du registrerar dig för någonting.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär Steg 3
    3. Håll dig uppdaterad om branschpraxis genom att läsa populära journalister. Kända journalister är kända av en anledning. Titta på sitt arbete och se hur du kan förbättra din. Se till att du också tittar på sina karriärvägar och se om du kan ta något av de steg de tog, speciellt om du arbetar i samma fält.
  • Om dina favoritjournalister har sin kontaktinformation tillgänglig, nå ut till dem! Det kan inte skada för att skicka ett mail och be om råd.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 4
    4. Sök och ansöka om praktikplatser eller andra positioner på tidningar och webbplatser. Ett av de bästa sätten att bygga färdigheter och få erfarenhet är att faktiskt göra jobbet. Om du bara börjar i journalistik, överväga att ansöka om praktik och andra jobb som kan lära dig många olika färdigheter som gör dig till en bättre journalist. Söka igenom lokala och nationella arbetsstyrelser för praktikplatser och jobb som du kan ansöka om.
  • Tänk på att vissa praktikplatser inte betalas och får bara vara under en begränsad tid. Detta kommer att bli en stor faktor om du kommer till den punkt där du måste bestämma mellan vistas på ett jobb eller ta en praktik.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 5
    5. Lära sig färdigheter som gör dig till en mer mångsidig och attraktiv kandidat till jobb. Du kan aldrig ha för många färdigheter när du försöker avancera i en karriär. Genom att lära sig att göra nya jobb inom din bransch, blir du mer omsättbar som kandidat för framtida jobb.
  • Om du arbetar i utskriftsjournalistik, överväga att lära dig att ta och redigera foton eller videor, hur man gör grundläggande kodning och webbdesign, eller andra färdigheter som är relaterade till företagsledning, som redovisning.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 6
    6. Ta högskola eller universitetskurser för att lära sig färdigheter relaterade till journalistik. Även om du kanske redan har en examen i journalistik eller ett relaterat fält, kan du ta ytterligare klasser ge dig utbildning och kunskap om nya ämnen som kan vara till nytta. Till exempel tillhandahåller vissa högskolor workshops för olika typer av datavetenskapliga ämnen, vilket kan hjälpa dig att lära dig om redigering och publicering av webbplatser. Eller du kan ta en fotoklass, som skulle avslöja dig att fotojournalistiska arbete och ge dig en ny färdighet. Om du bor nära ett högskola eller universitet, kolla om det finns gratis eller billiga klasser tillgängliga. Du kan också leta efter online kurser som kan tas när som helst. Exempel på kurser som du kan ta ut till journalistik är engelska, kommunikation och mediestudier.
  • Om inga klasser är tillgängliga utan att skriva in, se online för offentliga kursplaner eller gratis öppna kurser online. Det finns många resurser som du kan utnyttja!
  • Metod 2 av 4:
    Bygga ditt nätverk
    1. Bilden med titeln Ytterligare din journalistik karriär Steg 7
    1. Upprätta positiva relationer med dina kollegor. Kontakter som du träffas från andra tidningar, tidskrifter och andra publikationer kan hjälpa dig att lära dig om nya jobb eller placeringsmöjligheter. Nå ut på något sätt som du kan för att du aldrig vet vem som kan öppna dörren till ditt nästa steg.
    • Fråga dina chefer eller folket ovanför dig i företaget för att få lunch eller en kaffe och prata med dem om de rutter de tog till sin karriär.
    • Mötas med andra journalister från olika papper och typer av publikationer.
    • Delta i företagsövergripande eller branschens sociala evenemang. Använd dessa erfarenheter för att mingla och göra vänner.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 8
    2. Håll kontakten med journalistikkontakter under hela din karriär. Att upprätthålla relationer med de du har talat med eller arbetat med tidigare kommer att bidra till att visa din professionalism, äkthet och integritet när det gäller din karriär. Du kan göra det på vilket sätt du hittar enklast eller mest lämpligt, som telefonsamtal, möte i person eller skriftlig korrespondens.
  • Ett av de bästa sätten att göra detta är att skicka ut uppdateringar via e-post en eller två gånger om året till personer du har ett etablerat förhållande med. I dessa uppdateringar, berätta vad du jobbar med, vad är nytt i din karriär, och vad du hoppas kunna göra i framtiden.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär Steg 9
    3. Underhålla en lista med kontakter och eventuella referenser som ska användas vid ansökan om positioner. Varje jobb du ansöker om kommer att be dig att ge referenser, så du måste ha en lista över personer som känner dig och ditt arbete redo. Nå ut till människor som du tror skulle vara villig att kommentera positivt på ditt arbete och fråga om du kan inkludera dem som referens i framtiden. Börja sammanställa den här listan som ett dokument på din dator eller någonstans säker.
  • När du gör en lista med referenser, se till att du får varje persons telefonnummer, e-postadress, arbetsadress och deras positionstitel.
  • Organisera referenser och kontakter i olika kategorier, som chefer, kollegor, tidigare arbetsgivare och personliga referenser.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 10
    4. Gå med i journalistikrelaterade föreningar för att ansluta till det professionella samhället. Detta kommer att bredda ditt nätverk, eftersom du kommer att träffas med olika typer av journalister när det gäller bakgrund, erfarenheter, geografiska platser, intresseområden. Dessutom kommer det också att ge dig ett antal möjligheter, såsom utbildning eller seminarier, samtidigt som man arbetar med föreningen i olika projekt.
  • Det finns många olika journalistikföreningar att välja mellan. Överväg att gå med i lokala och nationella grupper så att du har kontakter från hela i ditt nätverk.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 11
    5. Skapa en LinkedIn-profil för att ansluta med kollegor och dela ditt arbete. LinkedIn är ett fantastiskt nätverksverktyg som låter dig ansluta till personer i din bransch som du vet. Ställ in en profil och uppdatera den ofta.
  • Använd LinkedIn som ett sätt att organisera dina professionella kontakter. Lägg till dina kollegor på den och anslut med personer du möter på jobbet eller via nätverkshändelser.
  • LinkedIn fungerar också som en plats där du kan dela ditt arbete, så skicka länkar till allt som du skriver så att potentiella kontakter kan vad du har åstadkommit.
  • Metod 3 av 4:
    Visar ditt arbete
    1. Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 12
    1. Skapa en professionell webbplats för att dela allt ditt arbete på en plats. En webbplats är ett bra sätt att enkelt dela information om dig själv och ditt arbete. På webbplatsen, inkludera en personlig biografi, en kopia av ditt CV Med kontaktuppgifter och länkar till ditt publicerade arbete.
    • Det finns många webbplatser som du kan använda, och många av dem är gratis. Söka efter den som bäst passar dina behov.
    • Gå igenom webbplatsens av dina kollegor för att få idéer för din egen.
  • Bild med titeln Ytterligare din Journalistik Karriär Steg 13
    2. Gör en onlineportfölj för att presentera all din professionella information. Portföljen kan vara en förlängning av din webbplats eller kan vara en separat sida. I din portfölj, Du bör inkludera Prov av ditt skrivande och annat arbete, ett uppdragsförklaring, en kort biografi, en sammanfattning av ditt arbete och journalistiska erfarenhet, eventuella prestationer eller lovordningar och länkar till dina professionella sociala medier.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 14
    3. Ställ in sociala medier profiler för att dela ditt arbete och hålla kontakt med människor. På dina professionella sociala medier profiler, dela länkar till ditt arbete och engagera sig med andra i journalistikens värld. Till Bygg ett socialt nätverk, Du måste vara aktiv, så se till att du följer konsekvent, följ andra och kontrollera om du har meddelanden eller personer som når ut till dig.
  • Den bästa plattformen för dig som journalist är sannolikt Twitter, men med profiler på andra populära nätverk som Facebook och Instagram kommer också att vara till hjälp.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 15
    4. Separera dina professionella profiler från dina personliga. Även om inte allt passar lätt i en professionell eller personlig kategori, bör du försöka skilja mellan sociala medierprofiler som är avsedda för ditt arbete och de som är avsedda för personliga uppdateringar. Att hålla ett avstånd mellan de två gör att du kan bygga en mer exakt bild av ditt professionella själv och säkerställer att dina anhängare får innehållet de förväntar sig från dig.
  • Ett enkelt sätt att börja skilja de två är att använda separata datoranvändarkonton och separata webbläsare för dina personliga och professionella behov. Att skilja dessa specifikt hjälper till att hålla allt annat i ordning.
  • Överväg att sätta personliga profiler under ett annat namn, som dina första och mellannamn, och använd dina för- och efternamn för dina professionella profiler.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär steg 16
    5. Skicka endast lämpligt material på vilket konto som helst som är associerat med dig. Som en allmän tumregel, bara posta innehåll som du skulle vara bekväm att visa till din chef. Du vill inte förlora ett tillfälle över något du sa på Facebook.
  • Metod 4 av 4:
    Produktion av kvalitetsinnehåll
    1. Bild med titeln vidare din journalistik karriär Steg 17
    1. Fortsätt arbeta och skriva kvalitetsartiklar som du är stolt över att dela. Den här kan tyckas uppenbart, men om du försöker vidarebefordra din karriär måste du behålla ett stadigt arbete. Du måste noga skriva mer, i själva verket. Om du vill avancera som journalist måste du fortsätta det goda arbetet och stärka dina färdigheter, vilket tar tid och övning.
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär Steg 18
    2. Grena ut i andra områden av journalistik för att utöka dina färdigheter. Även om du bör fokusera på det arbete du betalas för att producera, bör du också försöka skriva i andra journalistiska medier och genrer för att prova nya saker och lära dig mer om yrket.Skriva och rapportera om ämnen som intresserar dig kan hjälpa dig att driva dig för att producera arbete som är högre i kvalitet.
  • Till exempel, om du för närvarande rapporterar om statsvetenskap, men du njuter av sport, söker arbete relaterat till sport, som att täcka sportevenemang eller sportnyheter.
  • Du kan också prova olika medier. Om du arbetar i utskriftsjournalistik, försök att göra videor eller podcaster.
  • Bilden med titeln Ytterligare din journalistik karriär Steg 19
    3. Utför frilansarbete för att öka produktionen och rapportera om nya ämnen. Titta online för samtal för platser från publikationer som specialiserar sig i ämnen som intresserar dig. Skriv och skicka in bitar för att börja bygga en större, mer varierad arbetsgrupp. Genom att göra olika typer av journalistik öppnar du dig som kandidat till fler möjligheter.
  • Om du publiceras, kom ihåg att dela detta på dina sociala medier och uppdatera det på ditt CV!
  • Bild med titeln vidare din journalistik karriär Steg 20
    4. Be om mer arbete och ansvar på ditt jobb. Berätta för dina chefer som du känner dig bekväm med en större arbetsbelastning. Detta visar dem att du har initiativ och ambition. Du bör också se ut att utföra olika typer av arbete. Detta kan innebära att man tar hänsyn till lednings- eller mentorbaserade uppgifter, som kan öppna dörrar till högre roller!
  • Innan du tar ett fler ansvarsområden, se till att du kommer att vara upp till uppgiften och kan göra det utan att minska ditt journalistiska arbete. Du vill inte bli överarbetad och, som ett resultat, inte kunna producera kvalitetsinnehåll.
  • Tips

    Tala direkt till din chef eller till personalavdelningen om du vill flytta upp i det företag du för närvarande arbetar för. De kan ge dig information om öppna positioner eller kan börja träna dig för den journalistiska positionen du vill ha.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande