Hur man beräknar ägarens eget kapital

Ägarens eget kapital är en av de enklaste men mest hjälpsamma redovisningsbegreppen. Vissa kan felaktigt anta att ägarens eget kapital berättar hur mycket ditt företag kommer att sälja för. Det är faktiskt ett koncept som låter dig se hur din andel av verksamheten värderas från en redovisningssynpunkt. Du måste känna till dina affärs tillgångar, skulder och ägarandelar för att beräkna individuellt ägarätt.

Steg

Del 1 av 2:
Beräkning av substansvärde
  1. Bild med titeln Beräkna ägarens aktiesteg 1
1. Lägg upp värdet på dina affärs tillgångar. Dessa inkluderar materiella varor som ägs av verksamheten.Till exempel är kontorsmöbler, affärsmaskiner, lager och fastigheter alla materiella tillgångar. Dessutom räknas naturresurser och kontonfordringar som tillgångskonton.
  • Oroa dig inte för att beräkna immateriella tillgångar som upphovsrätt och varumärken, gynnsam plats, medvetenhet, långsiktiga kontrakt och människor. Om inte det fanns kapitalinvesterat (inte kostnadsfört), skulle dessa aldrig visas i redovisningsrekorden som tillgångar.
  • Bild med titeln Beräkna ägarens aktiesteg 2
    2. Beräkna kontrakonton på företagens tillgångar. Dessa inkluderar utarmning, osäkra fordringar och avskrivningar på bolagets tillgångar.
  • Till exempel, om maskinens maskin hade ett visst värde när de köptes 2010, låt oss säga $ 100.000, det kommer att ha avskrivits i värde senast 2015. Du måste räkna ut hur mycket värdet har sjunkit över tiden.
  • Detta har inget att göra med marknadsvärde. Till exempel, om maskinen såldes kan det eller inte sälja för det avskrivna värdet.
  • Bild med titeln Beräkna ägarens aktiesteg 3
    3. Beräkna substansvärde. Nettotillgångsvärdet beräknas genom att subtrahera mängden av dina kontrakonton från summan av dina affärs tillgångar.
  • Till exempel, om du har $ 300.000 i tillgångar men dina kontrakonton på dessa tillgångar motsvarar 100 000 dollar, kommer du att subtrahera 100 000 dollar från $ 300.000, vilket ger dig $ 200 000 i substansvärde.
  • Del 2 av 2:
    Beräkning av ansvar och eget kapital
    1. Bild med titeln Beräkna ägarens aktiesteg 4
    1. Beräkna summan av dina affärsskulder. Skulder är bolagets ekonomiska skyldigheter. Du bör ta med dem uppdaterade på balansdagen. Var noga med att inkludera intresse eller avgifter, men ännu inte fakturerat eller betalat (det skulle vara utgifter). Exempel på skulder är: Löner som betalas, räntebeskatt, kundinlåning eller leverantörsskulder.
    • Du måste också inkludera några kontrakonton i dina beräkningar för ansvar. De kan innehålla osäkra fordringar, till exempel. Men dessa är sällsynta.
    • Balansräkningen representerar en viss tidpunkt, så tillgångar och skulder måste medföra nuvarande datum som anges i balansräkningen.
  • Bild med titeln Beräkna ägarens aktiesteg 5
    2. Subtrahera skulder från substansvärdet för att få mängden eget kapital. Specifikt, subtrahera summan av dina affärsskulder från dina affärs tillgångar. Om det finns något kvar, är det här beloppet för verksamheten eller ägarens eget kapital.
  • Till exempel, för att använda det föregående exemplet, om du har $ 200 000 i substansvärdet, men verksamheten är skyldig till 50 000 dollar i lån, är eget kapitalet i verksamheten 200 000 dollar minus 50 000 dollar, eller $ 150 000.
  • Observera att skulden inte gör det "skicka vidare." Det finns antingen ansvar från ägarna eller det finns inte. Ett bolag skulle kunna ha skuld i eget namn utan någon ägaransvar.
  • Bild med titeln Beräkna ägarens aktiesteg 6
    3. Beräkna eget kapital för enskilda ägare. Dela det totala företagets eget kapital med den procentuella ägaren äger. De resulterande siffrorna kommer att återspegla var och en av ägarens eget kapital i verksamheten.
  • Om det finns två likaägare i branschen, skulle varje ägares eget kapital vara hälften av det totala företagets eget kapital.Bild med titeln Beräkna ägarens aktiesteg 6Bullet1
  • Om det finns två ägare, men en äger 60 procent av bolaget, medan den andra äger 40 procent, skulle den första ägarens eget kapital representera 60 procent av affärsoläget. Den andra ägarens eget kapital skulle vara resterande 40 procent. För att använda det föregående exemplet skulle den första ägaren ha 60 procent av $ 150 000 eget kapital, eller $ 90 000, och den andra ägaren skulle ha 40 procent av $ 150 000 eget kapital, eller $ 60.000.Bild med titeln Beräkna ägarens aktiesteg 6Bullet2
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Särskilda arrangemang för uppdelningsföretagets eget kapital mellan ägare kan variera från affärer till företag, och kommer att ha utarbetats mellan ägarna under det ursprungliga investeringsfasen.
  • Eget kapital är inte hur mycket företaget är värt, men ett bokföringsbegrepp av värde. Till exempel säljer de offentliga företagen vanligtvis på multiplar av bokvärden. Marknadsvärde är inte redovisningsvärde.
  • Ägarens eget kapital är inte nödvändigtvis det pris som du bör sälja ditt företag. Ett försäljningspris kommer också att överväga andra faktorer, inklusive goodwill eller ett företags värde som överstiger ägarens eget kapital. Detta mäts typiskt när det gäller immateriella tillgångar som varumärkesmedvetenhet och bra affärsplats.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande