Hur man beräknar bnp

BNP står för bruttonationalprodukten och är en mätning av alla varor och tjänster en nation producerar på ett år. BNP används ofta i ekonomi för att jämföra den ekonomiska produktionen från länder. Ekonomer beräknar BNP med två huvudmetoder: utgiftsmetoden, som mäter totala utgifter och inkomstmetoden, som mäter totalinkomst. Webbplatsen CIA World Factbook ger alla data som är nödvändiga för att beräkna BNP i varje nation i världen.

Steg

Hjälpa till att beräkna BNP

BNP av utgifterna Cheat Sheet

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

BNP efter inkomst Cheat Sheet

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Metod 1 av 3:
Beräkning av BNP med utgiftsmetoden
  1. Bild med titeln Beräkna en tidig betalningsrabatt Steg 6
1. Börja med konsumentutgifterna. Konsumentutgifter är att måttet på alla utgifterna en nations konsumenter gör på goda och tjänster under året.
  • Exempel på konsumentutgifterna skulle inkludera inköp av förbrukningsvaror som mat och kläder, varaktiga varor som verktyg och möbler och tjänster som hårskärningar och doktorsbesök.
  • Bild med titeln Beräkna BNP Steg 2
    2. Lägg till i investeringar. När ekonomer beräknar BNP, menar investeringen inte inköp av aktier och obligationer, utan snarare pengar som används av företag att förvärva varor och tjänster för att hjälpa eller behålla verksamheten.
  • Exempel på investeringar inkluderar material eller kontraktstjänster som används när ett företag bygger en ny fabrik, utrustningsköp och programvara för att hjälpa ett företag att driva effektivt.
  • Bild med titeln Beräkna BNP Steg 3
    3. Sätt in överskottet av exporten över importen. Eftersom BNP endast beräknar produkter som produceras inhemska, måste importen subtraheras. Exporten måste läggas till, eftersom de inte lämnar landet, kommer de inte att läggas till genom konsumenternas utgifter. Att ta hänsyn till import och export, ta det totala värdet av exporten och subtrahera det totala värdet på importen. Lägg sedan till detta resultat i ekvationen.
  • Om en nations import har ett högre värde än dess export, kommer detta nummer att vara negativt. Om numret är negativt, subtrahera det istället för att lägga till det.
  • Bild med titeln Beräkna BNP Steg 4
    4. Inkludera statliga utgifter. Pengarna som en regering spenderar på varor och tjänster måste läggas till för att beräkna BNP.
  • Exempel på offentliga utgifter inkluderar löneavgift för offentliga anställda, utgifter för infrastruktur och försvarsutgifter. Social trygghet och arbetslöshetsersättning anses vara överföringsbetalningar och ingår inte i offentliga utgifter eftersom pengarna helt enkelt överförs från en person till en annan.
  • Metod 2 av 3:
    Beräkning av BNP med inkomstinkomst
    1. Bild med titeln Beräkna BNP Steg 5
    1. Börja med medarbetarnas ersättning. Detta är summan av alla löner, löner, förmåner, pensioner och sociala avgifter.
  • Bild med titeln Beräkna BNP Steg 6
    2. Lägg till hyra. Hyran är helt enkelt den totala intäkten från fastighetsägande.
  • Bild med titeln Beräkna BNP Steg 7
    3. Inkludera intresse. Allt intresse (pengar som erhålls genom att leverera kapital) måste läggas till.
  • Bild med titeln Beräkna BNP steg 8
    4. Lägg till innehavarens inkomst. Innehavarens inkomster är de pengar som förtjänster av företagare, inklusive inkorporerade företag, partnerskap och ensam innehavare.
  • Bild med titeln Beräkna BNP Steg 9
    5. Lägg till i företagsvinster. Detta är aktieägarnas intäkter.
  • Bild med titeln Beräkna BNP steg 10
    6. Inkludera indirekta affärsskatter. Detta är all moms, Business Fastighetsskatt och licensavgifter.
  • Bild med titeln Beräkna BNP Steg 11
    7. Beräkna alla avskrivningar och lägg till den i. Detta är minskningen av värdet av varor.
  • Bild med titeln Beräkna BNP steg 12
    8. Lägg till netto utländsk faktorinkomst. För att beräkna detta, ta de totala betalningarna från inhemska medborgare från utländska enheter och subtrahera de totala betalningarna som skickas till utländska enheter för inhemsk produktion.
  • Metod 3 av 3:
    Differentiera nominell och verklig BNP
    1. Bild med titeln Beräkna BNP steg 13
    1. Skilja mellan nominell och verklig BNP för en mer exakt bild om hur ett land gör det. Huvudskillnaden mellan nominell och verklig BNP är att den verkliga BNP tar hänsyn till inflationen.Om du inte tar hänsyn till inflationen, kan du tro att ett lands BNP ökar när deras priser verkligen ökar.
    • Tänk på det så här. Om BNP av land A var 1 miljard dollar 2012, men 2013 tryckte den och cirkulerade sedan 500 miljoner dollar, självklart BNP kommer att bli större år 2013 än det var 2012. Men denna ökning är inte en bra återspegling av de varor och tjänster som produceras i land a. Real BNP rabatterar effektivt dessa inflationära ökar.
  • Bild med titeln Beräkna BNP steg 14
    2. Välj ett basår. Ditt basår kan vara ett år tillbaka, fem år, 10 eller till och med 100. Men du måste välja ett år för att jämföra inflationen. För att i hjärtat är real BNP a jämförelse. Och en jämförelse är bara en jämförelse om två eller flera saker och siffror - vägs mot varandra. För en enkel riktig BNP-beräkning, välj året innan du tittar på.
  • Bild med titeln Beräkna tillgång till skuldkvoten Steg 2
    3. Bestäm hur mycket priserna har gått upp från basåret. Detta nummer kallas också "deflator." Om din inflationstakt från basåret till innevarande år är 25%, till exempel, skulle du lista den inflationsräntan som 125 eller 1 (100%) plus .25 (25%) gånger 100. För alla fall av inflation kommer deflatorn att vara högre än 1.
  • Om till exempel det land du mäter faktiskt upplevt deflation, När köpkraft ökade istället för minskat, skulle deflatorn falla under 1. Säg, till exempel, var deflationshastigheten 25% från basperioden till den aktuella perioden. Det betyder att valutan kan köpa 25% mer än den brukade under sin basperiod. Din deflator skulle vara 75 eller 1 (100%) minus .25 (25%) gånger 100.
  • Bild med titeln Beräkna BNP Steg 16
    4. Dela den nominella BNP av deflatorn. Real BNP är lika med förhållandet mellan din nominella BNP dividerat med 100. Som en ekvation startar den som denna: Nominell BNP ÷ Real GDP = Deflator ÷ 100.
  • Så, om din nuvarande nominella BNP är 10 miljoner dollar, och din deflator är 125 (inflationen var 25% från basperioden till den aktuella perioden), så har du satt upp din ekvation:
  • $ 10,000,000 ÷ real gdp = 125 ÷ 100
  • $ 10.000.000 ÷ real gdp = 1.25
  • $ 10.000.000 = 1.25xreal BNP
  • $ 10.000.000 ÷ 1.25 = Real BNP
  • $ 8,000,000 = äkta BNP
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ett tredje sätt att beräkna BNP är det mervärde tillvägagångssättet. Denna metod beräknar det totala värdet till varor och tjänster vid varje produktionssteg. Till exempel, det värde som läggs till gummi när gummit är gjord i däck läggs till. Därefter läggs värdet till alla en bils komponenter när de är monterade i en bil läggs till. Denna metod används inte så allmänt som dubbelräkning och en överdrift av det sanna marknadsvärdet på BNP kan uppstå.
  • BNP per capita är mätningen av hur mycket inhemsk produkt den genomsnittliga personen i en nation producerar. BNP per capita kan användas för att jämföra produktiviteten hos nationer med väldigt olika populationer. För att beräkna BNP per capita, ta landets bruttonationalprodukt och dela av landets befolkning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande