Hur man fyller i en ipo-ansökningsformulär

För att minska kostnaderna och förbättra effektiviteten har den nationella börsen i Indien (NSE) skapat ett enhetligt förfarande för investerare att bjuda på aktier i ett inledande offentligt erbjudande (IPO) i lager i ett företag. Alla investerare måste slutföra en ASBA (Ansökan som stöds av blockerad mängd) ansökan via deras investeringsbank. Endast självcertifierade syndikatbanker (SCSB) kan tillhandahålla ASBA-tjänster.

Steg

Del 1 av 2:
Öppna ett Demat-konto
  1. Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 1
1. Välj en SCSB. Eftersom endast SCSB kan tillhandahålla ASBA-tjänster måste du öppna ditt Demat-konto hos en SCSB. Genom applikationsprocessen är SCSB också känd som "förvaringsdeltagare" eller dp.
  • Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 2
    2. Fyll i ett program för att öppna ditt konto. Den bank du väljer kommer att ha ett ansökningsformulär för dig att fylla i så att du kan öppna ett dematkonto med dem. Varje bank har sina egna krav och avgifter för att öppna ett konto.
  • Du måste också skicka in ett pass-fotografi. Du kanske kan skicka en digital kopia, eller du kan vänta och ta med bilden när du tar dina ursprungliga dokument till banken för verifiering.
  • Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 3
    3. Skicka in nödvändiga dokument. Tillsammans med din ansökningsformulär måste du skicka in kopior av dokument som bevisar din identitet och adress. Skannade dokument eller fotokopior är acceptabla med den ursprungliga ansökan.
  • För att bevisa din identitet kan du skicka in ditt PAN-kort, väljare-ID, körkort eller annat foto-ID utfärdat av en stat eller statlig avdelning.
  • För att bevisa din adress kan du skicka in ditt rationskort, pass, väljarkort eller körkort. Du kan också kunna skicka verifierade kopior av räkningar eller telefonräkningar som har ditt namn och adress på dem.
  • Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 4
    4. Verifiera dina uppgifter personligen. Innan ditt konto är officiellt öppet måste banken se originalerna i de dokument du skickade in med din ansökningsblankett. Vanligtvis kommer en medlem av bankens personal att kontakta dig för att verifiera detaljerna på din ansökan.
  • När du är kontaktad, kommer bankens personal att meddela vilka dokument du behöver ta med dig för att stödja din ansökan. De kommer också att kunna svara på några frågor du har om underhållet eller driften av ditt konto just nu.
  • Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 5
    5. Öppna ditt konto online. När du har fått ditt kontonummer och detaljer, sätt det på bankens hemsida så att du har tillgång till online. Du behöver online-åtkomst så att du kan fylla i och skicka in IPO-applikationer.
  • Vissa banker kan ge dig denna information omedelbart efter att du har slutfört den personliga verifieringsprocessen. Andra skickar dig ett skriftligt meddelande som innehåller ditt Demat-kontonummer, klient-ID eller annan information som krävs för att komma åt ditt konto.
  • Del 2 av 2:
    Slutför en ASBA-ansökan
    1. Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 6
    1. Logga in på ditt demat-konto. IPO-applikationer är färdiga online via ditt Demat-konto. Layouten på din konto sida kommer att skilja sig beroende på den bank du använder. Leta reda på IPO-programmet och följ din banks procedur för att navigera till ansökningssidan.
  • Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 7
    2. Välj de IPOS du vill ha. Du kan skicka upp till 5 applikationer i taget från ett enda Demat-konto. När du navigerar till IPO-applikationssidan kommer din bank att ha en lista över de IPO som för närvarande accepterar applikationer.
  • Din bank kan också ge information om företaget och specifikationerna för IPO. Du bör också göra lite forskning på egen hand innan du skickar in en IPO-applikation.
  • Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 8
    3. Ange ditt namn och kontonummer. Din IPO-applikation måste innehålla ditt namn och adress, PAN-nummer och Demat-kontonummer. Ange denna information noggrant. Om det är felaktigt kan din ansökan avslås.
  • Vissa banker fyller automatiskt i den här informationen för dig när du öppnar programmet från ditt online-konto.
  • Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 9
    4. Ange din budkvantitet och pris. Vanligtvis vill du bjuda på det övre prisbandet för att förbättra dina chanser att bli tilldelade aktier. Håll din mycket storlek till ett minimum och gör flera applikationer. Detta kommer också att öka dina chanser att bli tilldelade aktier.
  • Om du tillämpar flera gånger med en mindre mängd aktier till ett högre pris, är dina odds att tilldelas aktier betydligt högre än om du bara gör en ansökan. SEBI utformade processen för att säkerställa att aktier tilldelas så många mindre investerare som möjligt.
  • Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 10
    5. Skicka in din ansökan. Om du slutför din ansökan online, se den över innan du skickar in för att du inte gör några fel. När du klickar på knappen för att skicka in din ansökan blockeras de medel som krävs för att återställa din ansökan automatiskt blockeras i ditt Demat-konto.
  • Dina medel kommer att blockeras tills tilldelningsdagen. På den dagen kommer den mängd pengar som behövs för att köpa de aktier du tilldelas dras av från ditt konto. Blocket kommer att släppas på eventuella återstående pengar.
  • Bild med titeln Fyll i ett IPO-ansökningsformulär Steg 11
    6. Kontrollera din ansökningsstatus. Tilldelningen slutförs vanligtvis inom 10 till 12 dagar. Om du tilldelas aktier krediteras dessa aktier till ditt Demat-konto om dagen eller två efter att tilldelningen är färdig.
  • När aktierna krediteras ditt konto och beståndet är noterat på NSE, är du fri att handla dina aktier.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande