Hur man lägger till stora nummer

Att lägga till stora siffror (det vill säga flera siffror) följer samma organisatoriska principer som att lägga till enstaka siffror. Allt numeriskt tillägg bygger på förståelsen att summan inte ändras beroende på vilken ordning som siffrorna läggs till, inte heller är värdet av ett antal som påverkas av att bryta det i sina delar. Med hjälp av dessa enkla grundläggande principer kan du använda en mängd olika metoder för att lägga till stora nummer.

Steg

Metod 1 av 3:
Lägga till från höger till vänster
  1. Bild med titeln Lägg till stort antal steg 1
1. Skriv två eller flera multisiffriga nummer i en vertikal kolumn. Denna metod kallas ibland "Den traditionella metoden." Det handlar om att lägga till siffrorna i enheter av enstaka siffror, sedan av enheter av tiotals, sedan av enheter av hundratals. Detta uppnås genom att arbeta från höger till vänster. Börja med att lägga till figurerna 383 + 412 + 122.
  • Rita en rad under siffrorna. Denna linje motsvarar lika tecken i linjär matematik. Du kommer att skriva din slutliga summa under den här raden, från höger och flyttar till vänster.
  • Noggrann placering av varje nummer är viktigt i denna metod. Se till att du är försiktig med att placera varje nummer direkt under den ovanstående.Det vill säga 3, 1, och 2 ska var och en vara i en egen kolumn - det här är de enskilda siffrorna. 8, 2, och 2 bör vara i en kolumn - det här är de enheter av tiotals. 3, 4, och 1 borde vara i en kolumn - det här är hundratals.
  • Du kanske vill använda grafpapper för att hjälpa dig att hålla dina linjer raka. Börjande elever kan till och med rita mallar av horisontella rader och vertikala kolumner för att träna med sina nummer korrekt.
  • Bild med titeln Lägg till stort antal steg 2
    2. Börja på kolumnen längst till höger. Lägg till dessa nummer och skriv summan direkt under den här kolumnen, under linjen. I exemplet ovan, tillsättning av 3 + 2 + 2 = 7. Skriv 7 nedanför linjen.
  • Du kan också välja att lägga till dessa nummer individuellt: 3 + 2 = 5. 5 + 2 = 7.
  • Lägg till numret från nästa kolumn till vänster. I vårt exempel skulle detta vara 8 + 1 + 2. Fortsätt arbeta på detta sätt från höger till vänster tills alla siffror läggs till.
  • Det är samma sekvens oavsett hur många kolumner du har. Du kan ha så få som två kolumner, och så många som din sida kommer att hålla.
  • Det är också samma sekvens oavsett hur många siffror som finns i dina kolumner. Använd den här sekvensen för att lägga till två eller flera stora siffror.
  • Bild med titeln Lägg till stort antal steg 3
    3. Bära den extra siffran. Om summan är mer än en siffra måste du "bära" den extra siffran. Det innebär att du måste lägga till ett extra nummer i nästa kolumn till vänster.
  • Du gör det enkelt genom att skriva ett litet nummer ett till toppen av din nästa kolumn. Det här kallas "visar ditt arbete."
  • Till exempel, tillsätt summan 982 + 247 + 475, dra sedan en linje under. Med hjälp av den högra till vänster, lägg till 2 + 7 + 5. Summan är 14. Skriv 4 under linjen på höger sida som summan och skriv ett litet nummer 1 ovanför nästa kolumn till vänster.
  • När du lägger till nästa kolumn, inkludera helt enkelt den extra 1 som en del av din summa. Till exempel skulle nästa kolumn vara ekvationen 8 + 4 + 7 (+1) = 20. Skriv 0 nedanför linjen och skriv 2 ovanför nästa kolumn till vänster.
  • Din nästa kolumn läses nu: 9 + 2 + 4 (+2). Lägg till dessa nummer. Eftersom det inte finns någon ytterligare kolumn kan du nu skriva din summa hela, oavsett om det är en siffra eller två. I det här fallet är summan 17.
  • Titta på summan som nu skrivits under linjen: 1704. Detta är din totala.
  • Bild med titeln Lägg till stort antal steg 4
    4. Gruppera siffrorna i större enheter genom att omarrangera dem till enheter på tio. Denna process kan göras antingen mentalt eller på papper, och består av att omarrangera de siffror du lägger till för enklare aritmetik.Denna teknik fungerar bra när du lägger till långa kolumner av siffror.
  • Antingen mentalt eller med en penna, gå ner den vertikala kolumnen av siffror som du behöver lägga till och gruppera dem i enheter på 10. I den vertikala kolumnen 9 + 3 + 7 + 2 + 4 + 4 + 1 kan du exempelvis hitta tre enheter med 10 (3 + 7, 2 + 4 + 4, 9 + 1) med 7 kvar. Därför kommer din summa av denna enda kolumn 37.
  • Om du har en andra vertikal kolumn, skriv 7 vid basen av den högra kolumnen och bära 3. Upprepa denna process tills alla kolumner har lagts till.
  • Metod 2 av 3:
    Lägga till från vänster till höger
    1. Bild med titeln Lägg till stort antal steg 5
    1. Skriv två eller flera siffror i en kolumn, minst 2 siffror. Denna metod kallas ibland "ny matte" Eftersom det bara fick popularitet som en instruktionsmetod på 1990-talet. Det är också känt som "Delvis summaralgoritm."Denna metod fungerar bara för siffror större än 10.
    • Denna metod är beroende av att erkänna "sätta värde" av varje siffra. Den organisatoriska principen för vår gemensamma skrivningsnummer är baserad på positionsnummer: det vill säga skrivnummer i kategorier eller enheter, av tiotals. Till exempel hänvisar i figur 4357 till 4 tusen, 3 hundra, 5 tiotals och 7 sådana.
    • För att lägga till flera nummer, skriv dem i en vertikal kolumn och dra en linje under dem. Men istället för en enkel summa under linjen kommer du att skriva din sekundära, enklare matte steg.
  • Bild med titeln Lägg till stort antal steg 6
    2. Lägg till flera nummer genom att placera dem i vertikala kolumner, skriv sedan de resulterande summorna vertikalt under linjen. Till exempel, att lägga till 4357 till 3212 innebär att du lägger till 4 tusen till 3 tusen (7 000), 3 hundra till 2 hundra (500), 5 tiotals till 1 tio (60) och 7 till 2 (9).
  • Under din linje skriver summan av varje platssiffra, från vänster. Till exempel, med hjälp av exemplet ovan, kommer det första numret nedan att vara 7 000, följt av nästa summa (500), följt av 60, följt av nummer 9.
  • Lägg sedan till dessa tillsammans. Eftersom det bara kommer att finnas ett nummer i varje kolumn kan du enkelt se att den resulterande summan kommer att vara 7.569.
  • Bild med titeln Lägg till stort antal steg 7
    3. Arbeta mer komplexa problem genom att upprepa dessa steg, inte ändra dem. Ibland måste en summa från ett ställe värde läggas till till ett annat ställe. Detta resulterar i ett problem med flera steg, men det är inte mer komplext. Det är helt enkelt samma steg, upprepade.
  • Till exempel, när du lägger till de två siffrorna 587 + 474, måste du lägga till 5 hundra till 4 hundra, skriv summan (900) under linjen. Lägg sedan till 8 tiotals till 7 tiotals, vilket resulterar i 15 tiotals, vilket också kan förstås som 1 hundra och 5 tiotals. Skriv detta under ovanstående nummer (900). Slutligen, lägg till 7-dem till 4, vilket resulterar i 11 eller 1 tio + 1 en. Skriv det här numret längst ner i ditt problem.
  • Ta nu de nya figurerna och lägg till dem. Den här gången behöver du inte skriva alla 0 för att hålla ditt nummer på rätt plats, eftersom dina andra nummer kommer att göra det.9 hundra till 1 hundra = 1000. 5 tiotals + 1 tio = 60. 1 är kvar som är. Din slutliga summa är därför 1061.
  • Använd en noll som platshållare för oanvända matematiska enheter. I exemplet ovan används till exempel en noll för att indikera det faktum att mellan tusen och de sextio, det finns inga hundratals i detta nummer.
  • Bild med titeln Lägg till stort antal steg 8
    4. Lägg till tre eller flera siffror med hjälp av den här metoden genom att helt enkelt upprepa processen. Till exempel, för att lägga till 982 + 247 + 475, måste du lägga till 900 till 200 till 400 (1500). Lägg sedan till 80 till 40 till 70 (190). Slutligen tillsätt 2 + 7 + 5 (14).
  • Ta sedan bort dessa nummer till sina värdesplatser: 1500 = 1000 + 500. 190 + 100 + 90. 14 = 10 + 4.
  • Upprepa sedan tillägget, fortsätter att arbeta kvar till höger: tusentals, sedan hundratals, sedan tiotals, då. I det här fallet kommer din figur att vara 1000 (totalt), sedan 500 + 100 (600), sedan 90 + 10 (100), sedan 4.
  • Upprepa tillägget, om det behövs, tills alla enheter är löst i deras lämpliga platsvärde. I det ovan angivna exemplet är 1000 löst. Du har två nummer i hundratals som måste läggas till (600 + 100 = 700), ingen tiotals (0) och 4.
  • Processen är klar när alla siffror är i rätt enheter. I det ovanstående fallet kan du se att summan kommer att vara 1 000, 7 hundra, 0 tiotals och 4 eller 1704. Detta är din totala.
  • Metod 3 av 3:
    Avrundningsnummer
    1. Bild med titeln Lägg till stort antal steg 9
    1. Runda (genom att höja) dina nummer till närmaste multipel av 10 eller 100. Till exempel skulle nummer 37 avrundas till 40 genom att lägga till 3- Numret 392 skulle avrundas till 400 genom att lägga till 8.
    • För att lägga till två siffror tillsammans med den här metoden, runt varje nummer individuellt. Till exempel, vid tillsats av 39 och 97, runt 39 upp till 40 genom tillsats av 1 och runt 97 upp till 100 genom att lägga till 3. Nu är ditt matteproblem 40 + 100, vilket enkelt läggs till för att resultera i 140.
    • Hitta din slutliga summa genom att lägga ihop de två enskilda siffrorna som du har lagt till i varje nummer och subtraherar det från din ursprungliga summa. I exemplet ovan har du lagt till 1 (till 39) och 3 (till 97). Lägg nu till 1 + 3, vilket resulterar i svaret 4.
    • Därefter subtrahera det andra numret från din första summa. I det här fallet subtraherar du 4 från 140. 140 - 4 = 136. Detta är din sista summa.
  • Bild med titeln Lägg till stort antal steg 10
    2. Lägg till större två siffror tillsammans med samma metod. Du kommer fortfarande att runda varje nummer individuellt, men du kan välja att runda dem till en större enhet.
  • Målet med avrundningsnummer är att göra tillägget enkelt. Ibland kanske du vill roa mer än en gång. Till exempel, vid tillsats av 982 + 247 + 475, börjar med avrundning 982 till 990 (+8), 247 till 250 (+3) och 475 till 480 (+5). Nu läser ditt matteproblem: 990 + 250 + 480.
  • Du kan använda avrundningsmetoden en andra gång genom att avrunda 990 upp med 10 till 1000 och 480 upp med 20 till 500. Nu läser ditt tilläggsproblem 1000 + 250 + 500. Totalt är 1750.
  • Lägg sedan till de siffror du har lagt till runt. Börja med de första siffrorna du lagt till: 8 + 3 + 5. Denna totala är 16.Eftersom du avrundade en andra gång, lägg till dessa nummer: 10 + 20. Denna summa är 30. Avsluta genom att lägga till alla totals tillsammans. I det här fallet lägger du till 16 + 30 för att resultera i nummer 46.
  • Avsluta genom att subtrahera 46 från 1750. Den resulterande, slutliga summan är 1704.
  • Bild med titeln Lägg till stort antal steg 11
    3. Öva med hjälp av denna form av att lägga till stora siffror genom att räkna pengar. Du använder förmodligen denna form av att lägga till stora siffror redan, kanske utan att veta det.
  • Lägg märke till hur ofta priserna är listade i siffror som lätt kan avrundas upp till närmaste dollarn. Till exempel är ofta ett pris listat som $ 9.95 som lätt är rundat till $ 10.00. Priserna är också avrundade till närmaste halv-dollar, som $ 3.49 är vanligtvis avrundad till $ 3.50.
  • För att betala för en serie föremål måste du följa stegen att avrunda sig individuellt och sedan lägga till för att se den totala. Till exempel kan en livsmedelslista med objekt innehålla en gallon mjölk för $ 3.98 (Avrundad till $ 4.00), en låda med spannmål för $ 4.38 (Avrundad till 4.50), två pund av bananer för $ 1.97 (Avrundad till $ 2.00) och en brödbröd för $ 3.47 (rundad till $ 3.50).
  • Tillagt tillsammans, skulle denna totala livsmedelsbutik avrundas upp till $ 14.00. Du har lagt till totalt 20 cent, eller $.20, som bör subtraheras för din totala (Pretax!) Köpeskillingen på $ 13.80.
  • Tips

    Kom ihåg: Du kan lägga till en summa genom att placera sina delar i vilken ordning du vill, så länge du kommer ihåg att behålla platsvärdet för varje siffra. 3 + 4 + 2 = 9, 4 + 3 + 2 = 9, 2 + 4 + 3 = 9. På samma sätt, 30 + 40 = 70 och 70 + 20 = 90, medan 30 + 20 = 50 och 50 + 40 = 90.
  • De mer metoder som du lär dig att använda, desto större är din kompetens (och förtroende) med matematik, och desto mer sannolikt kommer du att vara att använda dina matematiska färdigheter i det dagliga livet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande