Hur man undviker och åtgärdar squeaking på klarinetten

Medan klarinett är ett underbart, vackert instrument, det är ett faktum att det ibland kommer att göra ett obnoxious squeaking buller för vad som verkar som ingen anledning. Men om du har squeaker mer än "ibland", Du kan ha ett problem. Det kan orsakas av ett antal saker, men problemet är sannolikt fixat lättare än du skulle tro. Du kan börja med enkla felsökningsmetoder, eller söka mer professionell hjälp om ingenting verkar fungera. Snart kommer du att vara en expert på hur du håller din klarinett som låter vacker.

Steg

Del 1 av 2:
Kolla ut din klarinett
  1. Bild med titeln Undvik och åtgärd squeaking på klarinettsteget 1
1. Se till att din klarinett sätter ihop korrekt. Beroende på vilken typ av klarinett du spelar, finns det vanligtvis flera sektioner som förbinder med Cork Tenons. Du bör se till att munstycket, fat, övre och nedre leder och klocka passar ordentligt.
  • Om du är en ny spelare, se till att de övre och nedre lederna är placerade ordentligt för dina händer. Den övre leden är till vänster och bör vara på vänster sida och vice versa med din högra hand och din nedre fog.
  • Bild med titeln Undvik och åtgärd squeaking på klarinett Steg 2
    2. Kontrollera om din reed är fuktig. En torr reed kan vara den skyldige i din klarinett squeaking. Din reed ska vara fast, men inte svårt som en sten. Om din reed är ny kan det behöva lite extra tid att blötlägga i vatten för att få rätt mängd fukt.
  • Din reed måste också hållas på rätt fuktnivå så det är lätt att arbeta med. Håll det i en speciell låda som kontrollerar miljöförändringar.
  • Bild med titeln Undvik och åtgärd squeaking på klarinett Steg 3
    3. Placera din reed i munstycket i 45 graders vinkel. Endast en smal öppning bör förbli mellan själva reed och munstycket för att göra det bästa ljudet möjligt. Fråga din instruktör om du har problem, eller om du inte är säker på om vinkeln är korrekt. Detta kan vara en lektion av försök och fel.
  • Bild med titeln Undvik och åtgärd squeaking på klarinett Steg 4
    4. Undersök din klarinett för lösa skruvar. Även de minsta skruvarna kan hindra din spelförmåga. Vissa är svåra att se, så gör en grundlig visuell undersökning för att bestämma eventuella synder.
  • Om du upptäcker en lös skruv, hitta en skruvmejsel som passar och skruva tillbaka den. Var försiktig så att du inte rinner skruven. Om du inte hittar en korrekt passande skruvmejsel kan du behöva besöka din lokala musikbutik.
  • Del 2 av 2:
    Utvärdera din form
    1. Bild med titeln Undvik och åtgärd squeaking på klarinett Steg 5
    1. Se till att du inte biter ner på munstycket. Du kan klämma ner för hårt med dina tänder, bita in i reed med dina nedre tänder, eller bara applicera för mycket tryck övergripande, vilket inte är bra för dina tänder eller reed. Försök att lossna lite och slappna av nacken och käften.
  • Bild med titeln Undvik och åtgärd squeaking på klarinettsteget 6
    2. Undvik att lägga för mycket eller för lite av munnen på munstycket. Du får inte ta tillräckligt med munstycke (så ger inte det rätta rummet att vibrera), eller du kan ta för mycket. Justera munnen tills du hör en förbättring. Du bör också se till att din mun bildar en lufttät "påse" runt munstycket.
  • Bild med titeln Undvik och åtgärd squeaking på klarinettsteget 7
    3. Öva god tunga placering, eller "tunga." Felaktiga tunga tekniker kan lägga för mycket tryck på reed och skära av luftflödet ojämnt för länge, vilket kan orsaka squeaks. Placera toppen av din tunga spetsen på toppen av reed och träna den här tekniken för att se förbättringar.
  • Bild med titeln Undvik och åtgärda squeaking på klarinett Steg 8
    4. Se till att du håller din mun runt munstycket ordentligt. För att se om du har rätt munform, fyller fingret en hög g (den som sitter på linjen ovanför personalen) och sedan slå g # -knappen. Du borde höra en klar altissimo E-not.
  • Bild med titeln Undvik och åtgärd squeaking på klarinett Steg 9
    5. Experimentera med handpositionering. Handposition kan vara en vanlig fråga om dina fingrar är små, eller om du är en ny spelare. Dina fingrar kanske inte är tillräckligt stora för att täcka tonhålen, de kanske inte kan stödja instrumentets vikt, eller de kan fortfarande lära sig korrekt fingerkoordinering.
  • Om du är ett ungt barn som arbetar med en skrymmande klarinett, överväga att investera i ett nackband. Ett nackrem kan överföra instrumentets vikt av armarna och på nacken. Detta kan låta dig slappna av och fokusera på att träna.
  • Bild med titeln Undvik och åtgärd squeaking på klarinettsteget 10
    6. Forskning mindre klarinetter. Om dina fingrar fortfarande är för tunna eller för korta, överväga att köpa en mindre klarinett. Vissa sorter av små klarinetter inkluderar Eb klarinett och Kinder-Klari klarinett. Vissa märken säljer också klarinetter med tangenter med platåstil så att även små fingrar kan stänga dem.
  • Tips

    Kom ihåg att musik är en investering. Om du har en allvarlig fråga med squeaking är det bäst att få det fixat så snart som möjligt av ett kvalificerat musikinstrumentreparationsteknik. Dåliga vanor kan vara svårare att bryta ner linjen, och spela på ett gammalt begagnad instrument i flera år kan ta sin vägtull på din förmåga att nå dina mål också.
  • Ge inte upp! Att lära sig något musikinstrument kan vara svårt, men om du håller på det är allting möjligt.
  • Att köpa en EB-klarinett har sina nackdelar. Så småningom måste studenten vänja sig vid BB-klarinetten, som spelar något annorlunda, och EB-klarinetter är vanligtvis mycket dyra.
  • Realistiskt, om du just börjat spela förra veckan, kommer du förmodligen att squeak ett tag. Det blir bättre så småningom med dedikerad praxis och kanske ett bättre instrument eller högre kvalitetsväxter. En en-mot-en-lektion med din banddirektör eller en privat lärare kan också hjälpa dig.
  • Öva ofta! Öva faktiskt gör det perfekt, och musik är inget undantag. Tänk på att du fortfarande kommer att spänna ibland, men du bör se en stor förbättring. Försök träna i minst 15-30 minuter om dagen. Ju mer du övar desto mindre kommer du att knäppa och desto bättre kommer du att få.
  • Se till att du har bra hållning när du spelar.
  • Kom ihåg ordstävet, "läckor gör squeaks."Se alltid till att dina fingrar alltid är helt täckta hålen.
  • Varningar

    Även om ett mekaniskt problem med klarinetten ser ut "lätt" För att fixa, försök inte reparera det om du inte vet vad du gör! Du kan enkelt göra en lös skruv i ett behov av ett helt nytt instrument. De flesta musikbutiker med kvalificerad reparationsteknik på lokaler kan analysera problemet snabbt och uppskatta kostnaden för att hjälpa dig.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande