Hur man monterar en klarinett

Varje klarinett är en liten bit av historien. Medan klarinetten är rotad i gamla singelror "Shepherds instrument" Spelas av grekerna, den moderna klarinetten tog form i Europa någon gång i 1700-talet. Som en större, mer komplex version av inspelaren är klarinetten ett träblåsinstrument med en klar, mild ton som är gemensam för klassisk musik och jazz. Om du går med i Clarinett-spelarens led, lär du att montera och underhålla ditt instrument är den första ordningen på dagen. Se steg 1 för att lära dig hur du monterar cylindern, organisera munstycket och håll ditt horn i gott skick.

Steg

Del 1 av 3:
Montering av fatfogarna
1. Identifiera och inspektera de enskilda bitarna av klarinetten. Öppna klarinettfodralet och se till att alla komponenter i klarinetten är i gott skick, ren och redo för användning. En grundläggande klarinett kommer att bestå av fyra stora bitar som förbinder med korkfodrade leder, liksom ett munstycke, som består av flera mindre komponenter.
  • Klockan hänvisar till den mycket nedre, kone eller klockformade delen av klarinetten.
  • Den nedre gemensamma stjälken är den största delen av klarinetten. Det ska ha metallnycklar på höger sida av instrumentet när det är orienterat korrekt, med en broknapp som pekar upp mot den övre leden. Det bästa sättet att skilja mellan de nedre och övre lederna är att den övre stjälken har två korkanslutningar, kallade senor, medan den nedre viljan har en nedre korkfog och en metallring runt den övre leden, som markerar mittpunkten för instrumentet.
  • Den övre gemensamma stjälken kommer att ha nycklar på vänster sida av instrumentet och bör vara något kortare än bottenförbandet. Orienterad korrekt bör det finnas en broknapp som hänger över anslutningspunkten längst ner, och lite utrymme mellan var nycklarna ände och övre delen av den övre leden, där den ansluter till munstycket. Med andra ord, du vet att du har de bitar som är färdiga på rätt sätt eftersom det inte borde finnas några nycklar på toppen eller mycket botten av något stycke.
  • Fatet är en kort del av instrumentet som i princip ansluter toppleden till munstycket. Det finns inga nycklar på fatet, och tunnan kommer ofta att stämplas med instrumentets varumärke.
  • Munstycket består av det svarta munstyckets hus, liksom en metallligatur, som används för att hålla reed på plats på munstycket. Många klarinetter kommer också med ett metalliskt munstycke, som används för att skydda munstycket i fallet.
  • 2. Börja från klockan och arbeta dig upp. Först vill du bifoga klockan till den nedre fogen. Håller den nedre delen, försiktigt men tryckt och vrid klockan fram och tillbaka medan du håller den nedre fogen ordentligt i din andra hand.
  • Generellt kommer klarinettspelarna att montera klarinetten genom att börja med klockan, sedan fästa den nedre leden, den övre leden, cylindern och munstycket, även om det inte finns något fel sätt att sätta ihop det. Klarinetten låter inte bättre eller sämre om du börjar med att montera fatet och den övre leden, börja sedan på botten och hoppa runt.
  • Men du monterar klarinetten, du vill förmodligen montera munstycket, för att reed behöver lite tid att fukta innan du spelar den. Av den anledningen är det mest mening att börja med botten.
  • 3
    Smörj eventuella korkar som erbjuder motstånd. Detta kommer att göra din klarinett lättare att sätta ihop och ta ifrån varandra. För det mesta kommer korkfett i ett rör som ser ut som läppbalsam. Om du inte har något korkfett med din klarinett, kan petroleumgelé användas som en ersättare, men med hjälp av det faktiska korkfett rekommenderas.
  • 4. Håll ner bryggnycklarna, fäst den övre leden till det nedre. Håll varje bit parallellt med marken, med de stora bryggnycklarna mot dig och line upp dem. Se till att bryggnycklarna, två små metallstycken under de långa nycklarna på sidan av den övre fogen, är perfekt inriktade och använder sedan en mild tryckning och vridningsrörelse för att fästa de två sektionerna, anpassa bryggangenterna och sänka den övre fliken över det nedre för att passa dem säkert.
  • Grip den nedre fogen med din högra hand På toppen av stycket, strax under klustret av nycklar i mitten av stycket och över de två stora nycklarna mot botten. Dessa nycklar är relativt plana och kan skjutas ner säkert medan du griper instrumentet utan att riskera att böja någonting.
  • Grip den övre fogen med din vänstra hand under stycket genom att förpacka fingrarna under instrumentet och runt den stora ringknappen, som ska höja broknappen när du trycker på den. Detta kommer att vara nödvändigt för att få de två styckena lämpliga ordentligt. Försiktigt ställa upp bryggangenterna och passa instrumentet tillsammans.
  • För att du har anpassat instrumentet ordentligt, Titta på metallstången som kör längden på varje sektion av instrumentet, som stöder nycklarna. Båda segmenten av den stången ska vara perfekt lined-up. Det betyder att bryggangenterna kommer att vara uppbyggda också.
  • 5. Fäst fatet. Nu kommer den enklaste delen! Fäst cylindern på toppen av hornet. Bottenänden, som fäster vid den övre fogen, bör vara något större än den övre änden, som fäster vid munstycket. Skjut den här lilla delen ner på den övre fogen, vrid försiktigt och se till att den går hela vägen ner och passar snyggt.
  • Tunneln dras ut eller skjuts in för att ställa in klarinetten, genom att göra instrumentet något längre eller något kortare beroende. När du börjar, trycker du dock på fatet hela vägen tills du har någon känsla av ditt horn och hur det måste vara inställt.
  • Det är vanligt att förbereda munstycket och fästa det på cylindern, sedan skruva på den här monteringen till klarinettens övre led före fästet, liksom. Ett sätt är inte mer fel eller mer rätt. Det beror vanligtvis bara på storleken på Klarinettspelarens händer: Vissa spelare hittar att arbeta med det lilla munstycket som är för litet och föredrar att ha fatet att hålla fast vid montering av reed.
  • Del 2 av 3:
    Montering av munstycket
    1
    Förbered reed genom att fukta det. Den tjockare hälften av reed kallas beståndet och att fukta den reed du behöver nedsänka den delen av reed i /2 till 1 tum (1.3 till 2.5 cm) vatten. Det är vanligtvis bäst att starta monteringsprocessen genom att suga ditt munstycke, så det kan fungera medan du gör resten av jobbet.
    • Reedens kapillärverkan kommer att dra vatten från basen till spetsen. När vattnet når mitten av reed, där skivan börjar, ta ut och snabbt blöta slutet i vilken du blåser.
    • Experimentera med hur mättat du låter reeden, och se vad som ger den bästa resonansen för dig. Två minuter före bandpraxis börjar inte den bästa tiden för detta experiment.
    • Många reed spelare kommer att fukta sina vass genom att suga på dem. För massor av spelare är det ett krångel att förbereda ett litet glas vatten för att suga sina vass i bandrummet. Även om det här är ett vanligt sätt att fukta din reed, riskerar du att mäta vassen på dina tänder. Vissa spelare är också inte glada över tanken på att suga på en bitter skiva av sockerrör. Blötläggning i vatten är ett mer enhetligt sätt att fukta reed.
  • 2. Sätt reed mot munstyckets hål. Lina spetsen av reed vertikalt med spetsen av munstycket. Du bör helst försöka se en nagelbredd av munstycket ovanför reed, för optimal placering. Hålla reed på plats med fingret, flytta det runt lite med den andra tills du har funnit det perfekt.
  • Olika vassar har olika "söta fläckar." Perfekt anpassning med bordet (hål) i munstycket är inte alltid bäst. Vissa spelare gillar att hålla den på plats med tummen och försöka blåsa igenom det, för att kontrollera åtgärden innan du bifogar ligaturen.
  • Tryck aldrig på reedens tunna övre kant, och försök aldrig att inte röra framsidan, eftersom de känsliga porerna kan bli smutsiga och förlora spelbarhet. I allmänhet hantera reed så lite som möjligt.
  • 3. Håll reed på plats med ligaturen. Placera metall ligaturen över toppen av munstycket, var försiktig så att du inte chipar din reed. Det ska finnas två linjer eller uppsättningar av linjer graverade på ditt munstycke, line det jämnt mellan dessa. Dra åt ligaturen över mitten av basen, vilket är den oslösa halvan av reed.
  • Om du har en metallligatur, går skruvarna på samma sida av klarinetten som reed. Om du har ett läder, går skruven på baksidan med läder mot basen av reed. Dra åt skruvarna, men lämna dem lite lösa för bästa vibrationer och ton. Du vill ha det tillräckligt hårt för att hålla reed säkra, men inte tillräckligt tätt för att dämpa eller varva det.
  • Vissa klarinetter, i stället för metallligaturer kommer att ha band av tyg eller läder som används för att hålla reed på plats. Dessa kommer ibland att fästa på instrumentets baksida, mitt emot reed.
  • 4. Fästa försiktigt munstycket till cylindern. Orienterad korrekt bör reeden stå inför motsatt riktning som klarinettens nycklar. Försiktigt men ordentligt, vrid munstycket på klarinettens fat, kompletterar instrumentet.
  • Återigen har vissa spelare olika filosofier om när man ska fästa munstycket till fatet. Om du vill fästa munstycket till cylindern och sedan skruva fast cylindern på instrumentet som det sista steget, det skulle vara helt bra.
  • På samma sätt gillar vissa spelare att fästa munstyckets bro och fat till instrumentet innan de sätter på reed. Det är ditt val.
  • Del 3 av 3:
    Underhålla din klarinett
    1. Hantera alltid tunnan försiktigt för att undvika att böja nycklarna. Vid avlägsnande av de enskilda bitarna av klarinetten är det viktigt att hantera varje bit med fingertopparna, röra instrumentets senor för att ta bort varje sektion, inte ta det runt tunnen och mangla nycklarna. Håll det som du skulle ha en vinylpost, rör på kanterna.
  • 2
    Rengör regelbundet utsidan av klarinetten. Håll din klarinett väl underhållen och glänsande genom att använda en mjuk trasa och torka ner instrumentet försiktigt efter att ha hanterat det. Arbeta försiktigt din rena trasa över metallnycklarna såväl som mellan nycklarna runt fatet.
  • Även om dina händer är rena, kan de naturliga oljorna från din hud bryta ner och fläcka instrumentet över tiden. Det är väldigt viktigt att alltid torka ner instrumentet, efter varje användning, om du vill förlänga livet så mycket som möjligt.
  • Använd en ren torr trasa för att torka ner ditt instrument. Använd aldrig någon typ av metallpolsk eller vätska på instrumentet, vilket kan skada ytan och förstöra hornet.
  • 3. SWAB insidan av klarinetten också. De flesta klarinetterna kommer med dragkedja som du kan använda för att städa ut instrumentets insida, eller du kan enkelt göra din egen. En swab är i grunden en sträng med en liten vikt (du kan använda en pappersclip) i ena änden, som tappas genom cylindern och en liten bit ren mikrofiberduk bunden till den andra änden.
  • Efter att ha tagit bort klockan och munstycket av hornet, släpp den viktade änden av swaben ner genom hornet. Ta tag i slutet och dra försiktigt igenom det. Kör den tillbaka genom 3-4 gånger tills insidan är torr.
  • Rengöring av en klarinett är mer en torkningsprocess än en rengöringsprocess. Fuktkastar bakterier, dåliga luktar och kan bryta ner dynorna på instrumentet över tiden. Klarinetter gillar inte den fukt som kommer att förbli i instrumentet efter en lång uppspelning, vilket gör det viktigt att du sätter in den insidan av klarinetten efter att ha spelat den.
  • Nu och då, lämna klarinettens fall öppen över natten för att låta instrumentet torka ut mer noggrant. Det är förmodligen bäst att göra det hemma, på ett säkert ställe, inte i bandrummet i skolan.
  • 4. Rengör munstycket. Vissa spelare gillar att använda swaben, medan andra föredrar att använda Q-tips eller bomullspinne för att torka ner munstycket mer försiktigt. Efter att ha tagit bort vävningen, torka ordentligt ner munstycket, låt det sedan torka i fem eller tio minuter innan det sätts i fallet. Detta är i synnerhet ett stycke du inte vill lukta brutto när du får ut det för att spela nästa gång.
  • 5. Bära hornet korrekt. Det farligaste hotet mot klarinettens liv? Mänskligt misstag! Det är viktigt att vara mycket försiktig med ditt instrument när det är monterat för att du inte skadar hornet av misstag.
  • När du bär hornet, håll botten av klockan i ena handen och vagga cylindern i din andra hand. Bär det aldrig enhänt som en baseballbat, eller axlar det som ett gevär. Om dina senor är lösa, kan instrumentet eventuellt glida ihop och orsaka allvarliga skador.
  • När du ställer ner hornet, Sluta aldrig på din stol, golvet eller någon annanstans om du inte ställer in den på en upprätt klarinettstativ. Ange aldrig klarinetten upprätt på sin klocka, som enkelt kan spinna över och riskera att skada instrumentet.
  • 6
    Spela ditt instrument regelbundet för att behålla åtgärden. Ett horn behöver spelas för att det fungerar ordentligt. Om du lämnar det i fallet för länge, speciellt om det inte är torrt, kan nycklarna börja gummit, mögel kan växa, och en otäck lukt kan utvecklas. Även om du inte planerar att spela i flera timmar, öppna fallet och låt instrumentet andas då och då. Montera det, se till att allt är i gott skick och rengör det för att bibehålla hornets liv.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Det rekommenderas att det alltid bör finnas lite fett på korkarna. Detta kommer att göra montering enklare och minska chanserna att skada korkarna och klarinetten.
  • För nybörjaren kan du välja en rubbning, eftersom det finns så många märken. Medan det finns många märken kan du välja mellan, två kända är Rico och Vandoren. RICOS görs med hjälp av pressade cane-vandorens, solid sockerrör. De flesta nybörjare börjar med styrka 2 eller 2 och en halv (vass kommer i olika styrkor - 1 är den tunnaste, 5 är den tjockaste). Det är inte heller verkligen "bättre" -- antingen är bra för en nybörjare, medan du kanske vill experimentera med olika vassar när du har mer spelupplevelse.
  • Du vet att det är dags att gå upp en storlek i vass när en ny bär ut på mindre än tio timmars spel eller du försöker spela och reed svarar inte omedelbart - "tveksamt reed syndrom." # 3 och under generellt stöder inte de övre registerna väl (3: e linjen b naturliga och över). När du försöker olika styrka, gå upp ett halvt steg åt gången.
  • Ett alternativ till swabbing är inköp av Pad Savers, som ser ut som stora, fuzzy pipe rengöringsmedel. Du sätter bara in dessa i din klarinett och stänger fallet. Men varnas att det finns många olika åsikter om dessa - vissa tycker att de är underbara och bekväma, och vissa tycker att de är ineffektiva. Om du har en träklarinett är det lämpligt att du inte använder Pad Savers.
  • Allt ljudet kommer från reedens vibration. Hastig eller slarvig förberedelse kan orsaka dålig resonans, svårigheter att spela några register, och gör att du gör konstiga saker till din embouchure (din muns formning och muskelkontroll) bara för att få en ton.
  • Varningar

    Du behöver inte använda korkfett varje gång du monterar klarinetten, som kan bygga upp på klarinetten och göra en röra.
  • Aldrig stå din klarinett i slutet om du inte har en klarinettstativ.
  • Försök att inte släppa ditt klarinett- eller klarinettfall, eftersom klarinetten kan skadas lätt även när det är i sitt fall. Du bör bära klarinetten med båda händerna med den nedre handen som griper den plats där klockan möter den nedre fogen för att förhindra att klarinett kommer ifrån varandra vid sömmarna! Om du måste bära den med bara en hand, lägg den handen i klockan (fingrarna, inte tummen) och axlar det som ett gevär.
  • Reeds är papper-tunna. Vara mycket försiktig med dem, som de lätt spricker.
  • Saker du behöver

    • klocka
    • Tunna
    • Munstycke
    • Övre sektion
    • Nedre sektion
    • Klarinettfall
    • Korkfett
    • Vass
    • Ligatur
    • Poleringstyg (valfritt)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande