Hur man kontrollerar en takometer

Om du har märkt att något verkar av med mätarna på din bil, motorcykel eller båt nyligen kanske du undrar om något är fel. Ett enkelt sätt att börja felsökning är genom att kontrollera takometern. Detta instrument mäter hur snabbt motorn spinner i varv per minut (rpm). Detta nummer har vanligtvis visats med en analog ratt, men nyare skärmar är digitala. Bilar, motorcyklar och båtar har alla tachometrar. De fungerar och kan läsas på samma sätt, och du kan även använda liknande metoder för att felsöka och fixa tachometrar, oavsett vilken typ av motor du har. Du kanske har massor av frågor om att kontrollera det här instrumentet om det är din första gången. Oroa dig inte, vi har täckt dig! Fortsätt läsa för svar på dina vanliga frågor.

Steg

Metod 1 av 5:
Hur läser du en tachometer?
  1. Bild med titeln Kontrollera en tachometer Steg 1
1. Notera vilket nummer nålen på mätpunkterna till. En analog takometer ser ut som en halvcirkel med siffrorna 1-8 på den. Multiplicera helt enkelt med 1000 för att få det faktiska antalet rpm. Till exempel, om nålen pekar vid 2, är det 2000 rpm.Som motorn varv, rör sig nålen mellan siffrorna.
  • En digital takometer är mer exakt och visar motorvarvtalet i verkliga tal istället för att titta på nålen. Det ser ut som en digital klocka.
Metod 2 av 5:
Hur vet jag om min tachometer är dålig?
  1. Bild med titeln Kontrollera en tachometer Steg 2
1. Kontrollera om att tachometern flyttas innan du letar efter andra problem. Ett uppenbart problem är om din tachometer är fast på noll eller något annat nummer. Om det inte ger någon annan rating även när din motor är igång, fungerar den inte.
  • 2. Övervaka om nålen verkar röra sig felaktigt. Om du flyttar med en stadig hastighet, ska nålen inte hoppa runt (eller den digitala displayen ska inte ändras snabbt). Om det är, är det ett tecken på att tachometern är dålig.
  • 3. Lägg märke till om RPMS verkar vara konsekvent av när du kör. Till exempel, om du flyttar med snabb hastighet i din båt, men takometern visar en 1, det är förmodligen inte att fungera.
  • Metod 3 av 5:
    Vad gör en tachometer sluta arbeta?
    1. Bild med titeln Kontrollera en tachometer Steg 5
    1. De flesta tachometrar slutar fungera helt enkelt på grund av ålder. Ibland kommer nyare modeller att sluta fungera ordentligt om det finns ett problem med LED-displayen (om de har en). Om du misstänker att du har problem med din tachometer, börja med att kontrollera din bruksanvisning. Det kan hjälpa dig att felsöka problemet om din skärm inte fungerar eller om dina läsningar verkar av.
    • Handboken kommer förmodligen att berätta att du börjar med att kontrollera säkringen för tachometern. Om det blåses, det är troligt vad som är fel med takometern.
    • Om du är praktisk kan du använda handboken för att hitta takometern och kolla in det själv. Ta en titt på ledningarna på den. Om de ser frayed, skadade, smälta eller brända, behöver tachometern förmodligen bli omvandlad.
    • Ring en mekaniker om du behöver en ny tachometer eller ledningar. Det är alltid bäst att få en expertens hjälp.
    Metod 4 av 5:
    Hur testar du för att bekräfta en bra signal?
    1. Bild med titeln Kontrollera en tachometer Steg 6
    1. Använda en Handhållen tachometer För att testa din motorns tachometer. Du kan köpa någon av dessa objekt på en bil- eller båtdelar, eller hitta en online.
    • Följ anvisningarna i bruksanvisningen för den handhållna takometern som ska fästa på din motor. Slå på din motor och rev din motor så att den läser 1000 rpm på den handhållna enheten.
    • Om din motorns tachometer är inom 10% av samma läsning som den handhållna enheten, fungerar din tachometer bra. Om det är utanför det här sortimentet måste du ringa en mekaniker eller försöka felsöka problemet själv.
  • 2. Testa tachometern med hjälp av en multimeter. Se till att du har en grundläggande multimeter (tillgänglig online och på Auto Parts-butiker) och din bil / båthandbok tillgänglig. Använd handboken för att hjälpa dig att hitta den tråd som ansluter motorn till tachometern.
  • Leta reda på tachometerproben (igen, kontakta din manual) och sätt in den i multimetern. Rev din motor. Om takometerns läsning och multimetern läsning matchar den ordentligt. Om inte, det är dags att felsöka.
  • Om du absolut ingen aning om vad du gör, ring en vän för hjälp eller kontakta en mekaniker. Det är okej att inte veta!
  • Metod 5 av 5:
    Vad är en vanlig takometerläsning?
    1. Bild med titeln Kontrollera en tachometer Steg 8
    1. En bra takometerläsning är en som är stadig och fluktuerar inte för snabbt. När din motor är tomgång, ska din varvtal vara mellan 1000 och 1500. När du accelererar, kommer nålen att gå upp. Men när du når en kryssningshastighet, ska RPM bli stadigt och din tachometer ska bosätta sig mellan 1 500 och 2 000.
    • Oroa dig inte om nålen eller den digitala läsningen går upp dramatiskt om du snabbar snabbt. Det kommer att justera när din hastighet justeras.
    • De flesta takometrar visar en "röd zon" som indikerar att du har vred din motor för mycket. Detta händer vanligtvis när din varvtal är 7000-8000. Om du träffar det område av mätaren, sakta ner.

    Tips

    Håll din bruksanvisning praktisk. Det är alltid bra att hänvisa till om du tror att det är ett problem.
  • Inte panik om du har problem med din tachometer. Många av dem är verkligen lätta att fixa.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande