Hur man blåser in i en saxofon

Nu när du har din saxofon är det dags att spela din första anteckning. Med din saxofon och munstycke fullt monterad och redo att gå, kan det vara frestande att bara blåsa in i munstycket omedelbart för att få din första anteckning. Att blåsa in i en saxofon och producera en anteckning är dock något mer komplicerat än det. Det betyder att du håller din saxofon korrekt och placerar fingrarna i rätt positioner och justerar munnen för att producera en vacker anteckning.

Steg

Del 1 av 3:
Håller saxofonen ordentligt
  1. Bild med titeln blåsa in i en saxofon Steg 1
1. Sitt upp rakt med din saxofon till höger om din kropp. Håll ryggen rakt och din haknivå. Med tummen i position, håll munstycket i saxofonen mot mitten av din kropp, med slutet av saxofonen som lutar mot ditt högra ben.
  • Bild med titeln blåsa in i en saxofon Steg 2
    2. Placera dina två tummar på sina respektive tumvakter. Baksidan av en saxofon brukar ha två svarta bitar av plast, en nära botten av saxofonen och en nära toppen. Greppa den nedre tummen med din högra tumme så att resten av fingrarna kan krulla runt framsidan. Därefter greppa den övre tummen med din vänstra tumme så att fingrarna kan böja sig på framsidan också.
  • Dina fingrar borde ha gott om rörlighet och tummen ska kunna lyfta majoriteten av saxofonens vikt.
  • Bild med titeln Blås i en saxofon Steg 3
    3. Placera din vänstra hand över de 3 pearlescent-tangenterna. Curl dina vänstra fingrarna runt framsidan av saxofonen. De borde naturligtvis komma att vila över fyra pearlescent-knappar, tre stora och ena små. Placera ditt pekfinger över toppknappen. Hoppa över den lilla knappen och placera mitt finger på mittknappen. Placera sedan ditt fjärde finger på bottenknappen.
  • Din pinkiefinger kommer att sväva över några andra nycklar, men för tillfället behöver du inte oroa dig för dem.
  • Bild med titeln blåsa in i en saxofon Steg 4
    4. Tryck på 3-tangenterna längst ner på saxofonen med din högra hand. Återigen, krulla dina höger fingrar runt till saxofonens framsida. Det kommer att finnas tre framträdande knappar som naturligtvis kommer till dina fingrar om du har tummen på rätt ställe. Placera ditt pekfinger på toppknappen, ditt långfinger på mellanknappen och ditt fjärde finger på bottenknappen.
  • Din Pinkie kommer naturligtvis att falla på flera andra nycklar, men du behöver inte oroa dig för dem än.
  • Del 2 av 3:
    Blåser in i munstycket
    1. Bild med titeln Blås i en saxofon Steg 5
    1. Ta saxofonen i munnen. Med dina händer i rätt läge, ta saxofonmunstycket upp till din mun. Flytta inte huvudet i den här processen. Dina händer borde kunna göra allt arbete.
    • Håll den nedre änden av saxofonen lutad till din högra sida, för att göra det lättare för din högra hand att spela de nedre nycklarna.
  • Bild med titeln Blås i en saxofon Steg 6
    2. Sätt dina två främre tänder på toppen av munstycket. Du är nu redo att spela din första anteckning. Placera försiktigt dina två främre tänder ungefär en tredjedel av vägen ner munstycket och låt din nedre läpp röra på vassen under.
  • Detta kan känna sig obekväma att börja med, men ju mer du övar desto bekvämare blir du.
  • Bild med titeln blåsa in i en saxofon Steg 7
    3. Handväska dina läppar med musklerna runt sidan av munnen. Med din mun runt munstycket, dra åt dina läppar med hjälp av sido musklerna för att säkra den på plats. Du har skapat en naturlig lufttätning med det enda gapet där du har munstycket i munnen, vilket innebär att du har maximal kontroll över instrumentet.
  • Låtsas som om du har ätit en bit sur godis eller att du har tagit en bit ut ur en citron, handväska sedan dina läppar. Munpositionen är anmärkningsvärt liknande.
  • Bild med titeln blåsa in i en saxofon Steg 8
    4. Tryck på B-tangenten på saxofonen. Att spela B-tangenten är den bästa anteckningen att börja med på en saxofon eftersom det är det enklaste att spela. Att blåsa in i saxofonen utan att spela en anteckning kommer antingen att låta skrapa eller inte producera ett ljud alls. Med din vänstra hand över lämpliga tangenter, tryck på B-tangenten med ditt pekfinger. B-tangenten är den övre nyckeln som ditt pekfinger naturligt kommer att curl mot.
  • Detta kommer att förkorta längden som luften måste resa när de går igenom saxofonen, vilket resulterar i en annan anteckning.
  • Tryck inte ner för hårt på tangenten. Det blir för besvärligt att göra det upprepade gånger och det kan skada din saxofon. Tryck ner bara tillräckligt hårt så att ventilen under nyckeln stängs över. Du kan se det nära dig själv under nyckeln du trycker på.
  • Bild med titeln blåsa in i en saxofon Steg 9
    5. Blåsa genom munstycket för att spela en anteckning. Med din mun i läge och fingret trycker ner B-tangenten, blås försiktigt in i munstycket. Luften kommer att resa genom reed, ner genom saxofonen och ut i andra änden, vilket ger en B-anteckning.
  • Om det inte fungerar, försök att variera den kraft som du blåser. Många nybörjare saxofonspelare blåser för hårt. Föreställ dig att du bara utandar och försöker blåsa igenom det igen.
  • Kom ihåg, övning gör perfekt.
  • Del 3 av 3:
    Justering av andning och munpositionering
    1. Bild med titeln blåsa in i en saxofon Steg 10
    1. Visualisera andningsprocessen genom att utföra grundläggande övningar. Andningsövningar hjälper din teknik i allmänhet, men det kommer också att expandera dina lungor med luft innan du spelar.
    • Börja med en enkel övning. Ligga på marken och andas djupt in och ut. Placera sedan ett tungt föremål på bröstet som en hög med böcker. Andas in och ut igen. Böckerna ska röra sig uppåt när du andas in och nedåt när du andas ut. Detta hjälper dig att visualisera andningsprocessen.
  • Bild med titeln blåsa in i en saxofon Steg 11
    2. Försök att lysa in i saxofonen. Positionen på din tunga och formen på munnen kan ändra kvaliteten på en anteckning. Utan saxofon, ta ett djupt andetag in, så hiss så länge du kan. Du borde släppa ut en lång stadig ström av luft. Försök nu träningen igen men in i saxofonmunstycket.
  • Lyssna nära ljudet av noten. Det borde låta starkare och jämnare. Öva detta flera gånger tills anteckningen låter identiskt i 5-10 sekunder.
  • Bild med titeln blåsa in i en saxofon steg 12
    3. Öva leende medan du spelar. Även om det här kan låta som ett sätt att se bättre ut på scenen, ändrar det också tonaliteten i din anteckning. Genom att le, tvingar du sidorna av munnen mot munstycket. Detta ändrar formen på munnen, justering av ljudet av anteckningen genom dina ansiktsmuskler ensamma.
  • Öva att spela en b utan att le, sedan spela en b med leende. Lyssna på den subtila skillnaden i tonalitet mellan båda anteckningarna.
  • Bild med titeln blåsa in i en saxofon Steg 13
    4. Börja öva cirkulär andning. Cirkulär andning är en avancerad teknik där du kan fortsätta att ta luft i dina lungor medan du fortfarande spelar en anteckning. Att träna detta, fyll din mun med så mycket vatten som möjligt. Då andas in och ut genom näsan flera gånger. Utan att stoppa andning, handväska dina läppar och försök att spruta vattnet ur munnen i en stadig tunn ström. Detta är det grundläggande begreppet cirkulär andning.
  • När du har behärskat cirkulär andning med vatten, öva med en saxofon. Puffa ut dina kinder och blåsa en B-anteckning. Då, ta tillbaka din tunga till toppen av munnen för att täta munnen från halsen. Då andas in genom näsan, fortfarande spelar samma b. Påfyll sedan din mun med den nya luften genom att sänka tungan igen.
  • Denna process tar övning, men det är en ovärderlig skicklighet att lära sig så att långa anteckningar blir lätta att spela.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande