Hur man byter musikaliska nycklar på ett piano

Du kan behöva byta musikaliska nycklar på ett piano för att tillgodose en viss sångare eller instrument - en process som är känd som införlivande en sång. Du kan transponera med hjälp av noter eller örat. Om du använder ackord kan du också transponera ackord utan att nödvändigtvis behöver veta hur man läser musik.

Steg

Metod 1 av 3:
Genomförande av musik för sångare
  1. Bild med titeln Ändra musikaliska nycklar på ett piano Steg 1
1. Identifiera vokalistens sortiment. En vokalists sortiment består av alla anteckningar mellan de högsta och lägsta anteckningarna de kan sjunga. Inom det övergripande området kan de ha specifika områden eller nycklar där de är mest bekväma sång.
  • Din sångare ska kunna ge denna information till dig. Om de är osäkra kan du behöva förlita dig på rättegång och fel för att hitta det bästa införlivandet.
  • Bild med titeln Ändra musikaliska nycklar på ett piano Steg 2
    2. Hitta ditt intervall. Hitta den högsta eller lägsta anteckningen, beroende på vad som ger vokalistens svårighet. Justera anteckningen upp eller ner tills den faller inom din vokalists sortiment. Räkna sedan antalet steg eller halvsteg mellan den ursprungliga anteckningen och den nya noten.
  • Om du har både höga och låga anteckningar som är utanför din vokalists sortiment, kan du behöva trycka på låten i två olika nycklar för att få det att fungera.
  • Bild med titeln Ändra musiknycklar på ett piano Steg 3
    3. Skriv din nya nyckelsignatur. Den nyckel där låten spelas kommer att införas precis som noterna är. Om du överför i en viss nyckel, vet du redan vilken nyckel den är i. Om du bara flyttar upp ett steg eller två måste du arbeta ut det.
  • Om du är osäker på nyckeln kan du använda en kromatisk cirkel för att hitta relationen mellan nycklarna. Dessa är lättillgängliga online. Flytta moturs runt cirkeln om du flyttar noterna upp, och medurs om du flyttar noterna ner.
  • Till exempel, om du började i D major och gick upp ett helt steg, är din transposerade sång i Major.
  • Bild med titeln Ändra musikaliska nycklar på ett piano Steg 4
    4. Flytta anteckningarna till den nya nyckeln. För att transponera låten måste du flytta varje anteckning med samma intervall. Om låten har andra skarpar och lägenheter som inte är relaterade till den ursprungliga nyckeln, ignorera det för nu - men markera var det är.
  • Transponera en anteckning med en oavsiktlig skarp eller platt från var den normalt skulle vara i den ursprungliga nyckeln. Till exempel, anta att B-noten är naturlig i den ursprungliga nyckeln. Om låten har en oavsiktlig B-platt, skulle du flytta anteckningen från B - inte från B-Flat.
  • Bild med titeln Ändra musiknycklar på ett piano Steg 5
    5. Justera olyckorna. När du har transposerat hela låten, gå tillbaka till den ursprungliga poängen och leta efter några sharps eller lägenheter. Träna ut hur långt upp eller ner den ursprungliga olyckan flyttade anteckningen och justera det det antalet steg i din transposerade sång.
  • Till exempel, anta att B-noten är naturlig i den ursprungliga nyckeln. Om låten har en oavsiktlig b-skarp, betyder det att den naturliga B flyttades upp ett halvt steg.
  • Hitta den noten i din transposerade sång och flytta den införlivade noten upp ett halvt steg, vilket markerar den nya oavsiktliga.
  • Bild med titeln Ändra musikaliska nycklar på ett piano Steg 6
    6. Spela den transposerade sången. När du har slutfört ditt transposition är det en bra idé att spela genom sången och kontrollera att du har flyttat anteckningarna korrekt. Din sångare kanske kanske vill prova sången och se om det nu är mer bekvämt för dem att sjunga.
  • Metod 2 av 3:
    Genomförande av musik för instrument
    1. Bild med titeln Ändra musiknycklar på ett piano Steg 7
    1. Bestäm anledningen att införliva musiken. Om du bara överför musiken för att göra det lättare för musiker att spela på sitt instrument, är införlivningsprocessen densamma som om du transpositionerade musiken för en sångare.
    • Vissa låtar är enklare att spela på vissa instrument i en nyckel än i en annan. Nybörjare musiker kan ofta spela mer komplexa låtar om de transposeras till en lättare nyckel.
    • Om du spelar med en musiker som spelar en "Transposeringsinstrument," Processen är dock lite annorlunda. Genomförande av instrument är sådana som klarinett, för vilken en C skulle låta som en B-platt när den spelas.
  • Bild med titeln Ändra musikaliska nycklar på ett piano Steg 8
    2. Identifiera instrumentets nyckel. Om du omtrycker en sång för ett transposeringsinstrument, kommer instrumentets nyckel att berätta hur många steg upp eller ner du behöver tänka på låten. Ditt intervall är antalet steg mellan sångens ursprungliga nyckel och tangenten på det transposeringsinstrument.
  • Till exempel, om du har en sång som skrivs i C som du behöver tänka dig för en B-platt klarinett, skulle du behöva flytta alla anteckningar upp ett helt steg, eftersom B-Flat är ett helt steg ner från C.
  • Du kan också använda ett transpositionschema, vilket kommer att berätta exakt vilket transposition du behöver om du vill att låten ska låta rätt på att transposera instrument.
  • Bild med titeln Ändra musikaliska nycklar på ett piano Steg 9
    3. Flytta noterna upp eller ner. Nu när du vet det intervall du behöver måste alla anteckningar i låten flyttas samma intervall. Markera några skarpar eller lägenheter som inte är en del av nyckelnsignaturen så att du kan komma tillbaka till dem.
  • Flytta olyckshändelser upp eller ner från samma ton Anteckningen skulle ha haft i den ursprungliga nyckelnsignaturen. Till exempel, om låten har en C-Sharp och C är normalt naturlig i den sångens ursprungliga nyckel, vill du transponera från naturlig C.
  • Bild med titeln Ändra musikniska nycklar på ett piano Steg 10
    4. Hitta den nya nyckeln för låten. Med alla anteckningar flyttade och inga olyckshändelser, bör du kunna utarbeta vilken nyckel som låten är nu i. Om du inte är stark på dina nycklar ännu finns det diagram tillgängliga online som kommer att berätta för dig.
  • Om du arbetar med noter, vill du notera din nyckelsignatur i början av låten.
  • Bild med titeln Ändra musiknycklar på ett piano Steg 11
    5. Fixa dina olyckshändelser. Nu när hela låten är införlivad i den nya nyckeln, måste du också flytta upp några sharps eller lägenheter som visas i sången och var inte en del av nyckeln.
  • Gå tillbaka till den ursprungliga sången och hitta olyckorna. Träna ut hur långt den oavsiktliga flyttade noten från var den normalt skulle vara i den ursprungliga nyckelnsignaturen.
  • Till exempel, om din sång har en C-Sharp och C är normalt naturlig i den sångens ursprungliga nyckel, har oavsiktligt flyttat noten ett halvt steg. Hitta den noten på din transposerade sång och flytta upp ett halvt steg, vilket markerar oavsiktligt i enlighet med detta.
  • Bild med titeln Ändra musikaliska nycklar på ett piano Steg 12
    6. Lyssna på sången som spelas på transposeringsinstrumentet. Om du har transposerat sången korrekt, när den spelas på det transposeringsinstrumentet, låter det exakt detsamma som när det spelas på ett annat instrument.
  • Metod 3 av 3:
    Genomförande av ackord
    1. Bild med titeln Ändra musikniska nycklar på ett piano Steg 13
    1. Hitta din målnyckel. Du kan transponera ackord till en sång utan att nödvändigtvis kunna läsa noter. Denna metod är idealisk om du vill göra en sång lättare att spela på ett annat instrument, till exempel en gitarr.
    • Denna metod fungerar också om du vill flytta en sång upp eller ner för att bättre rymma en sångare.
  • Bild med titeln Ändra musikniska nycklar på ett piano steg 14
    2. Räkna ut intervallet. Titta på den ursprungliga nyckeln som låten är i. Antalet halvsteg mellan den ursprungliga nyckeln och den nyckel du vill att sången ska vara i är ditt intervall. Du måste flytta alla ackord i låten samma intervall upp eller ner.
  • Till exempel, om din ursprungliga sång är i C och du vill transponera den till E, måste du flytta varje ackord i sången upp fyra halvsteg.
  • Bild med titeln Ändra musiknycklar på ett piano Steg 15
    3. Använd en kromatisk cirkel. Den kromatiska cirkeln visar förhållandet mellan alla ackord. Flytta längs cirkeln lämpligt antal halvsteg medurs om du flyttar ackorden upp, eller moturs om du flyttar ackorden ner.
  • Du kan också använda ett transpositionsbord, vilket berättar exakt vad ackord ska använda. Du kanske kan få en på en musikbutik, eller du kan söka efter en online.
  • Bild med titeln Ändra musikaliska nycklar på ett piano Steg 16
    4. Spela den transposerade sången. När du har slutat flytta alla ackord upp eller ner för att transponera låten, spela den igenom en gång på ditt piano. Om du i slutändan ska spela låten på en gitarr eller ett annat instrument, kanske du vill spela det igenom på det instrumentet för att se till att det låter okej.
  • Även om det kommer att vara i en annan nyckel, ska låten låta väsentligen densamma. Om något låter av, kan du ha intenserat ett ackord felaktigt.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande