Hur man utvärderar en affärsmöjlighet

Affärsmöjligheter kommer i många sorter, men de har alla en sak gemensamt: de ber dig att betala en summa pengar för potentialen att göra mer. Det kan innebära att du köper en befintlig verksamhet direkt, öppnar en franchise av ett befintligt varumärke eller får användning av varumärke försäljnings- och marknadsföringsmaterial. Oavsett formen tar affärsmöjligheten, forskningen den grundligt innan du begår och förväntar dig inte att "bli rik snabbt." De flesta affärsmöjligheter kräver mycket arbete om du vill lyckas.

Steg

Metod 1 av 4:
Marknadsanalys
  1. Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 1
1. Identifiera dina målkonsumenter baserat på den produkt eller tjänst som erbjuds. För vissa möjligheter kommer din målkonsument att stavas ut för dig. Men många kräver att du gör lite forskning på egen hand för att avgöra vem i ditt samhälle skulle vara sannolikt att behöva den produkt eller tjänst du skulle erbjuda.
  • Till exempel, om affärsmöjligheten innebär att tillhandahålla medicinska faktureringstjänster, skulle dina troliga konsumenter vara läkare och andra vårdgivare.
  • Om du säljer detaljhandeln, sök online för att ta reda på vem som köper de produkterna oftast. Till exempel, om möjligheten innebär att sälja "atleisyr" Apparel som yoga byxor, du kan söka märket för att se vilka typer av människor på sociala medier som har på sig den typen av kläder.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 2
    2. Prata med människor i ditt samhälle för att förstå efterfrågan. Använd sociala medier för att nå ut till sannolika konsumenter av produkten eller tjänsten och ta reda på om de skulle vara intresserade av att köpa från dig. Titta på andras inlägg och intressen ger dig också en bra uppfattning om potentiell efterfrågan.
  • Till exempel, om du tittar på att köpa en restaurang franchise, kanske du frågar hur många människor i ditt samhälle åt den typen av mat och hur ofta de åt det. Du kanske också ta reda på hur många gånger per vecka de åt eller fick uttag eller leverans i stället för att laga mat hemma.
  • Vad du får reda på från dina konversationer ska ge dig en allmän uppfattning om ditt företag sannolikt kommer att ta tag i ditt område. Om du bestämmer att det inte är, kanske du vill börja titta på olika möjligheter.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 3
    3. Scout ut din tävling. Sök på nätet för att hitta andra platser med samma branding. Om den lokala marknaden redan är mättad kan du ha svårt att etablera ett fotfäste. Liknande produkter eller tjänster som möter samma behov kan också låsa dig ut ur marknaden om du inte kan visa att det du har att erbjuda är överlägsen.
  • Om du tittar på en MLM-möjlighet, var noga med dina vänner och familj, eftersom de sannolikt kommer att vara dina första kunder. Om det redan finns en handfull människor i dina cirklar som säljer samma produkt eller tjänst, är det förmodligen en bättre idé för dig att välja något annat.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 4
    4. Läs upp på trender i branschen. Är det här tillfälle på skäreggen eller är det på väg ut? Det enda sättet att veta är att ta reda på vad som är varmt i den relevanta industrin eller sektorn. En enkel online sökning efter "trender" Tillsammans med industrins namn är en bra utgångspunkt för din forskning.
  • Du kan också titta upp varumärket själv och se vad som sägs om det i nyheter och industrin publikationer.
  • Metod 2 av 4:
    Produktutvärdering
    1. Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 5
    1. Prova produkten eller tjänsten själv för att se vad du tycker. Det är lättare att sälja en produkt om du är passionerad för det! Om du kommer att investera i affärsmöjlighet, borde det vara något du tror på och tror att andra borde ha också. Din entusiasm kommer att vara smittsam.
    • Om produkten eller tjänsten inte är något du skulle använda dig själv, prata med människor som skulle och få sina intryck av det. Till exempel, om du tittar på en medicinsk faktureringsmöjlighet, men du är inte en vårdgivare, prata med någon som är.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 6
    2. Läs recensioner från andra som har använt produkten eller tjänsten. Sök efter produkten online och på sociala medier för att se vad folk säger om det. Många klagomål kan vara en röd flagga in i dem närmare för att se vad problemen var och om de löstes.
  • Recensioner kan också hjälpa dig att hantera förväntningar på produkten eller tjänsten om du i slutändan utnyttjar affärsmöjligheten. Det är lika viktigt att veta vad produkten inte kan göra som det är att veta vad det kan.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 7
    3. Leta upp information online om produkten och varumärket. Gör en sökning efter märket eller den produkt som erbjuds och se vilken typ av press den får. Fokusera på det rykte som företaget har och hur kvaliteten på produkten eller tjänsten bedöms.
  • Du kanske redan har lärt dig lite information om företaget när du gjorde din marknadsanalys, men i detta skede är du mer intresserad av det rykte som företaget har för att leverera en kvalitetsprodukt och solid kundsupport.
  • Om företaget har ändrat sin branding, ta reda på varför. Ofta, när ett företag ändrar sin branding, är det att komma ifrån dålig publicitet som omger dålig kvalitetsprodukter eller till och med en rättegång.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 8
    4. Besök liknande företag för att bättre förstå den dagliga verksamheten. Att prata med andra företagare som har utnyttjat liknande möjligheter hjälper dig att få en bättre uppfattning om hur det är att äga det företaget. Dessa företagsägare kan berätta om sina erfarenheter, vad du måste se fram emot, och vad du bör undvika.
  • Till exempel, om du tänker på att köpa en franchise, kan du sluta med platserna för flera andra franchise för att se hur saker fungerar. Bara observera några minuter innan du frågar att prata med ägaren eller avslöja att du tänker på att köpa in i franchisen själv.
  • Metod 3 av 4:
    Budget och ekonomi
    1. Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 9
    1. Beräkna hur mycket pengar du behöver för att starta ditt företag. Affärsmöjligheter kräver vanligtvis en förskottsinvestering - men det är vanligtvis inte allt. Du kanske måste köpa produkter, leasingutrymme, bygga en webbplats eller köpa utrustning. Det här är alla kostnader som du har innan du någonsin startar verksamheten - även känd som fröpengar.
    • Om du till exempel vill starta en medicinsk fakturering, kan du behöva köpa en ny dator eller annan elektronisk utrustning innan du kan få upp.
    • Den person eller företag som säljer affärsmöjligheten kommer att berätta exakt hur mycket du behöver betala dem. Förutom det kommer de vanligtvis också att berätta vilken annan utrustning, utrymme, lager eller andra saker du behöver ha på plats innan du kan börja. Några av dessa saker du kanske redan har, men andra du behöver köpa.
    • Fråga din lokala småföretagsammanslutning vilka typer av licenser du behöver för att starta ditt företag. Städer kräver vanligtvis att du har ett företagstillstånd om du använder en brick-and-mortar butik, men du kanske behöver en även om ditt företag är helt online.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 10
    2. Titta på din personliga budget för att bestämma hur mycket pengar du har tillgång till. Titta på flera månader i framtiden för att se till att du fortfarande kan täcka dina hushållskostnader efter att du har satt pengar mot affärsmöjligheten. Det kan ta åtminstone så länge innan verksamheten börjar vända en vinst.
  • Om du inte har tillräckligt med pengar för att investera omedelbart, räkna ut hur mycket du måste lägga undan varje månad för att möta ditt mål. Även om du inte kan börja nu, kanske du kan svänga det om några månader.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 11
    3. Uppskatta hur mycket tid du behöver spendera på verksamheten. Du kanske har hört det "tid är pengar." Vanligtvis desto mer tid du spenderar på ett företag, desto mer pengar kommer du att göra-men det kanske inte alltid är fallet. Om du redan har ett heltidsjobb är din tid utanför jobbet värdefull. Se till att affärsmöjligheten inte kommer att skära in den tid du måste koppla av eller spendera med din familj.
  • Till exempel, om du tittar på att köpa en franchise, kommer du sannolikt att spendera 60-80 timmar i veckan på verksamheten för att få det från marken innan du någonsin ser en vinst.
  • MLM-möjligheter, som att sälja kosmetika eller hälsoprodukter, kräver vanligtvis inte mycket av en tidsinvestering. Men du är osannolikt att tjäna mycket pengar med dessa möjligheter och kan sluta spendera mer än vad du gör på produkter.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 12
    4. Skapa en budget För verksamheten med kostnadsprognoser. Med dina första investerings- och startkostnader börjar ditt företag från ett underskott. Du kan också ha extra kostnader varje månad. Din verksamhet är i drift. Din budget hjälper dig att avgöra när du kan övervinna det underskottet och börja tjäna en vinst från ditt företag.
  • Försök att skapa en första budget som täcker de första 18 månaderna av verksamheten.
  • Din lokala Small Business Association har troligen mallar du kan använda för dina budget och kostnadsprognoser som hjälper dig att hålla din information organiserad och se till att du inte saknar några viktiga detaljer.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 13
    5. Be den person som säljer möjligheten när du kommer att se en vinst. Medan någon som säljer en legitim affärsmöjlighet inte kommer att erbjuda dig några garantier, kan de vanligtvis ge dig statistik för när andra började göra en vinst. Denna information kan hjälpa dig att avgöra om affärsmöjligheten är rätt för dig.
  • Antag i allmänhet att du ska arbeta i flera månader innan du börjar vända en vinst. Var försiktig med att människor som säljer affärsmöjligheter som hävdar att du kan göra en vinst i den första månaden eller "Avsluta ditt dagjobb" Efter bara några veckor.
  • Människor som säljer affärsmöjligheter visar vanligtvis dig "framgångsberättelser." Be om statistik om den genomsnittliga personen som investerade i det specifika affärsmöjligheten att få en bättre uppfattning om hur möjligheten kunde fungera för dig.
  • Metod 4 av 4:
    Riskbedömning
    1. Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 14
    1. Läs noggrant igenom de juridiska upplysningsdokumenten. Företag som erbjuder affärsmöjligheter är skyldiga att ge information om de risker du står inför när du investerar i den möjligheten. Ta dig tid att läsa dessa dokument och ställa frågor om allt du inte förstår.
    • Om säljaren av affärsmöjligheten försöker skynda dig till att fatta ett beslut eller berättar att du inte behöver läsa upplysningsdokumenten, överväga detta en röd flagga.
    • Säljare av affärsmöjligheter kommer vanligtvis inte att göra några påståenden eller garantier om hur mycket pengar du kommer att göra. Men om de gör det måste de ge ytterligare dokumentation så du förstår vad säljaren bygger på dessa påståenden på.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 15
    2. Be om de finansiella rapporterna från företaget som säljer möjligheten. Om det företag som säljer dig en affärsmöjlighet har problem med ekonomiskt, så kan det i slutändan betyda allvarliga problem för dig. Om de säljer hela verksamheten direkt, vill du veta exakt vad du kommer in i. Om de licenserar rätten att sälja sina produkter eller tjänster, å andra sidan, behöver du veta hur starkt det varumärket är.
  • Om företaget inte släpper ut finansiella rapporter till dig, kan det vara en röd flagga. Gör lite forskning på egen hand för att se vad du kan ta reda på om företaget. Offentliga dokument tillgängliga online berättar ofta mycket om ett företags stabilitet.
  • Ha en revisor eller företagsadvokat ser över de finansiella rapporterna för dig om du inte är bekväm att analysera dessa på egen hand. Och även om du tror att du har ett ganska bra handtag på dem, gör det fortfarande inte ont för att få en expertutlåtande innan du hoppar på möjligheten.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 16
    3. Hyr en revisor eller advokat för att titta över affärspapper. Var säker på att företaget som erbjuder affärsmöjligheten hade advokater och revisorer att hjälpa dem att utarbeta kontrakten för att skydda sina intressen. Även om du inte investerar massor av pengar för att börja, är det fortfarande en bra idé att få någon att titta över pappersarbetet som skyddar dina intressen.
  • Många advokater ger ett gratis första samråd. Utöver det är de ofta villiga att titta över kontrakt och pappersarbete och erbjuda råd till en fast avgift. Det är värt kostnaden för sinnesfriden att du kommer att få veta att du hade någon i ditt hörn och tittade på dig.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 17
    4. Kontrollera lokala lagar och regler för att säkerställa att verksamheten är tillåten. Företag som arbetar med begränsade produkter eller tjänster, som de som behandlar alkohol eller marijuana produkter, kan vara olagliga i ditt lokala område. Kolla på nätet eller med din lokala handelskammare om verksamheten handlar om begränsade produkter.
  • Om du arbetar med begränsade produkter eller tjänster kan du också behöva få ytterligare licenser eller tillåter att du inte skulle behöva något annat. En advokat kan hjälpa dig med det här.
  • Bild med titeln Utvärdera ett affärsmöjlighet Steg 18
    5. Bilda en Begränsat ansvarsföretag (LLC) För att skydda dig själv. Med en LLC hålls ditt företag separat från din personliga ekonomi, så du är inte personligen ansvarig för någon av dina affärsförluster eller skulder.
  • Det är relativt enkelt att ställa in och behålla en LLC. Även om du kan få en advokat för att utarbeta pappersarbete för dig, är det vanligtvis inte nödvändigt. Din statens statssekreterare har sannolikt tillgängliga online som du kan ladda ner och fylla i dig själv.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Även om denna artikel omfattar franchise som möjliga affärsmöjligheter, skiljer sig franchise genom att de får mer stöd från moderbolaget och är också strängt strikt kontrollerade av moderbolaget.
  • Var ärlig med dig själv om din erfarenhet och förmågor. Om affärsmöjligheten skulle kräva att du gör saker som du inte är bekväm med, till exempel kall-calling potential klienter, kanske det inte är rätt passform.
  • Varningar

    Denna artikel diskuteras främst utvärdera en affärsmöjlighet i USA, även om samma överväganden generellt gäller i andra länder.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande