Hur man utvärderar produktgarantier

Vanligtvis, när du gör ett stort köp, kommer produkten med en garanti från tillverkaren eller säljaren. En garanti är ett löfte att tillverkaren står bakom sin produkt och kommer att ge någon typ av täckning om produkten är defekt eller på annat sätt inte uppfyller en viss nivå av kvalitet och tillförlitlighet. Om möjligt, när du gör ett stort köp bör du granska garantin innan du köper produkten. Du vill utvärdera garantins täckning, oavsett om det erbjuder reparation eller ersättning, tillverkarens och tjänsteleverantörens rykte och garantiens varaktighet.

Steg

Del 1 av 3:
Analysera en skriftlig garanti
  1. Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 1
1. Erkänna kraven i en skriftlig garanti. Om en tillverkare erbjuder en skriftlig garanti måste garantin följa federala lagar. Dessa lagar är avsedda att skydda konsumenterna och se till att de kan utbilda köpare. En skriftlig garanti måste uppfylla följande krav:
  • Skrivet på vanligt och lättförståeligt språk.
  • Ge namnet och adressen till företaget som ger garantin.
  • Detaljerad produkt eller delar som omfattas av garantin.
  • Ange om garantin ger ersättning, reparation, ORA fullständigt återbetalning.
  • Ange varaktigheten av garantin, inklusive när garantin börjar.
  • Förklara några saker som garantin inte täcker, till exempel vissa typer av skador.
  • Beskriv eventuella tvistlösningsförfaranden.
  • Ge information om konsumentens juridiska rättigheter.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 2
    2. Läs garantin innan du gör ditt köp. I allmänhet, innan det gör ett stort köp, kommer konsumenterna att undersöka produkten för att avgöra om det uppfyller deras behov. Konsumenterna bör också läsa de garantier som erbjuds med varje produkt som de överväger. Tillverkare ger garantiinformation online för konsumenter att granska.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 3
    3. Bestäm hur länge garantin varar. När du granskar en garanti är det första som du bör kontrollera hur länge garantin varar. En skriftlig garanti kommer att ange när garantin börjar, vilket ofta är det datum du köper produkten. Vid beslut mellan olika produkter, överväga om en produkt har en mycket längre garanti. Detta bör vara en faktor för att bestämma vilken produkt som ska köpas.
  • Det finns ingen uppsättning garanti för alla produkter. Du bör bestämma vad som är standardgarantin för den produkt du köper.
  • Du kan räkna ut standardgarantilängden genom att granska flera olika garantier för liknande produkter.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 4
    4. Granska tjänsteleverantörerna och ersättningspolitiken för varje garanti. Det är viktigt att förstå vem som är ansvarig för att reparera din produkt om den ska bryta under garantin. Du bör överväga om det är bekvämt för dig att returnera produkten till en tillverkare eller säljare. Om du måste skicka produkten i för reparationer, bör garantin ange vem som betalar för fraktkostnader. Du vill också titta noga på hur företaget svarar om produkten bryts. Kontrollera till exempel om företaget reparerar produkten, ersätter det eller återbetalar ditt köpeskilling.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 5
    5. Undersök de typer av reparationer som omfattas av garantin. Den viktigaste delen av garantin är vad garantin faktiskt täcker. När du jämför olika garantier vill du avgöra om garantin endast täcker vissa typer av reparationer eller delar och om det finns några problem som är uteslutna från täckning. Vid utvärdering av en garantis täckning, överväga följande:
  • Vill du vara skyldig att betala för frakt? Detta kan visa sig mycket dyrt om garantin är för en tung maskin.
  • Garanti täcker "följdskador", som kostnaden för att ersätta mat när frysen bryts?
  • Finns det några villkor eller begränsningar för garantin? Garantier kan vara ogiltig om du misslyckas med att använda produkten som avsedd eller om du försöker fixa produkten själv.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 6
    6. Tänk på det företags rykte som erbjuder garantin. Du bör också titta på vem som erbjuder garantin och utvärdera om företaget har ett gott rykte. Du kan enkelt söka efter företagets namn online och leta efter recensioner av dess garantiservice. Om du ser upprepade klagomål om företaget kanske du vill överväga att välja en produkt med en annan garantiservice.
  • Du kan kontrollera om några klagomål har lämnats in mot tillverkaren eller andra företag som erbjuder garantin vid Better Business Bureau (BBB).
  • Del 2 av 3:
    Beslut om att köpa en förlängd garanti
    1. Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 7
    1. Tänk på fördelarna och nackdelarna med en förlängd garanti. När du gör ett stort köp, kommer många säljare också att försöka sälja en förlängd garanti, som också är känt som ett serviceavtal. Till skillnad från garantier som följer med produkten måste du betala en extra avgift för en förlängd garanti. Det är viktigt att utvärdera om den förlängda garantin ger dig ytterligare täckning, omfattningen av den täckningen och väger kostnaderna för garantin mot sannolikheten för reparationer.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 8
    2. Bedöma om produkten sannolikt behöver reparationer. Innan du spenderar en betydande summa pengar på en förlängd garanti bör du avgöra om det är troligt att produkten måste repareras. Gå online och läs recensioner om produkten. Om det är osannolikt att produkten måste repareras innan du är redo att köpa en ny produkt, bör du inte slösa bort dina pengar på en förlängd garanti.
  • Du bör också utvärdera kostnaden för typiska reparationer. Om produkten kan behöva repareras men det är i allmänhet inte så dyrt att reparera det, kanske du vill avstå med garantin.
  • Men om reparationerna tenderar att vara väldigt dyra, kanske du vill överväga att köpa den utökade garantin.
  • Du vill köpa en pålitlig produkt från ett välrenommerat företag för att minska sannolikheten för att du behöver reparationer.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 9
    3. Jämför den ursprungliga garantin och den utökade garantin. Innan du köper en förlängd garanti, vill du se till att det faktiskt ger dig mer täckning än den ursprungliga garantin. De flesta ursprungliga garantier varar i ungefär tolv månader eller mindre. Se till att den utökade garantin börjar springa efter att den ursprungliga garantin löper ut.
  • Om garantierna körs samtidigt, se till att den utökade garantin ger ytterligare och nödvändig skydd.
  • Om exempelvis den ursprungliga garantin inte täcker skador eller förlust för att släppa produkten eller spilla vatten på produkten, se till att den utökade garantin gör, speciellt om du är benägen att släppa eller skada produkten.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 10
    4. Väga kostnaden för täckningen mot den förlängda täckningen. Om en utökad garanti kostar mer än 20% av inköpspriset för produkten, bör du överväga att inte köpa garantin. Om kostnaden är närmare 50% av inköpspriset för produkten, bör du inte köpa garantin. De flesta årliga garantier kommer att täcka många av de problem som kommer att uppstå med en ny elektronisk enhet. Om produkten bryts efter ett år kan du vara bättre med att använda de pengar du skulle ha spenderat på en utökad garanti mot köpeskillingen på en ny produkt.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 11
    5. Vet vilka produkter som ska ha en förlängd garanti. Även om det är viktigt att granska specifikationerna för varje förlängd garanti finns det vissa produkter som du bör vara mer eller mindre benägen att köpa en förlängd garanti. Till exempel är dyraste nya konsumentelektronik som stereos, kylskåp och storskärms-tv i allmänhet tillförlitliga och det är kanske inte värt att spendera pengar på en förlängd garanti. Under vissa omständigheter bör du dock överväga att köpa en förlängd garanti, till exempel:
  • När du köper tidigare ägda produkter, till exempel en bil. Det finns definitivt en ökad risk att du köper en begagnad bil som kräver reparationer och det kan vara kostnadseffektivt att köpa en förlängd garanti.
  • Om du köper ett äldre hem med daterade apparater, kanske du vill överväga att köpa en hemgaranti.Detta ger dig täckning om något bryter inom det första året eller så att du äger hemmet.
  • Om du köper en utökad garanti kommer du att ge dig sinne efter ett stort köp, bör du överväga att få den utökade garantin.
  • Se till att du granskar garantidäckningen och att du inte betalar mer än 10 till 20% av köpeskillingen.
  • Del 3 av 3:
    Förstå olika typer av produktgarantier
    1. Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 12
    1. Erkänna en uttrycklig garanti. En uttrycklig garanti görs när en säljare, tillverkare eller dokument bekräftat berättar något om produkten eller lovar något om produkten när produkten säljs till dig. Till exempel, om en säljare berättar att du kan returnera något i 60 dagar för en fullständig återbetalning, utgör detta en uttrycklig garanti.
    • Express garantier kan skrivas eller muntliga. Orala garantier är dock mycket svårare att bevisa.
    • Du kanske måste visa att du lita på löftet när du köpte.
    • Säljaren behöver inte använda orden "Promise" eller "Garanti" för att göra en uttrycklig garanti.
    • Express garantier kan vara i form av en annons eller certifikat som han säljer förlitade sig på att köpa.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 13
    2. Förstå underförstådda garantier. Förutom en skriftlig eller uttrycklig garanti, kommer nästan alla konsumentprodukter också med underförstådda garantier. Dessa garantier garanterar att produkten är lämplig för det syfte som det säljs och att det kommer att fungera som tillverkare eller säljareanspråk. Det finns två vanliga typer av underförstådda garantier: garantin av säljbarhet och garanti för lämplighet för ett visst ändamål.
  • Garantin av säljbarhet innebär att produkten kommer att göra vad säljaren eller tillverkaren säger att den kommer att göra. Till exempel kommer en brödrost toastbröd.
  • Garantin för lämplighet för ett visst ändamål gäller om du är beroende av säljarens råd när du köper en produkt för en viss användning. Till exempel, om du förklarar att du behöver ett cykelställ för att hålla två mountainbikes och säljaren berättar att ett visst rack kommer att fungera med dig, så har du en underförstådd garanti för lämplighet för ett visst ändamål.
  • Du bör vara medveten om att vissa säljare kommer att sälja produkter "som det är" för att undvika att göra några underförstådda garantier.
  • Men vissa stater som Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Vermont, West Virginia och District of Columbia, tillåter inte "som är" försäljning.
  • Bild med titeln Utvärdera produktgarantier Steg 14
    3. Överväga livstidsgarantier. Vid köp av en produkt kan påståendet att det kommer med en "livstidsgaranti" vara mycket tilltalande för dig. Men livstidsgarantier lever dock sällan upp till vad deras namn föreslår. När du granskar en livstidsgaranti är det viktigt att läsa det fina trycket som följer med garantin. Detta kommer att berätta hur länge en "livstid" under garantin faktiskt varar och vilka delar av produkten är faktiskt täckta.
  • Vissa livstidsgarantier täcker endast produkten så länge som föremålet säljs och garantin slutar när produkten avbryts.
  • Vissa livstidsgarantier är begränsade till vissa delar, en viss tidsperiod eller till vissa typer av skador.
  • Vissa livstidsgarantier är begränsade till defekter men inkluderar inte normalt slitage.
  • Tips

    Om en säljare gör ett löfte muntligt för dig, be om att de skriver ner det.
  • Se till att du sparar ditt kvitto tillsammans med din garanti. Du kan bli ombedd att ge ditt kvitto för att få din produkt reparerad.
  • Se till att du registrerar din produkt för att garantin ska träda i kraft.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande