Hur man bryr sig om neon tetra

Neon tetras är små tropiska sötvattenfisk infödda till Sydamerika runt Amazonas flodbassäng. De är bra för första gången fiskföräldrar, men de kan inte bry sig om sig själva i fångenskap. Det är viktigt att behålla rätt akvariumförhållanden, håll dina tetras friska och vet hur man svarar på sjukdomar så att de kan leva långa och friska liv.

Steg

Del 1 av 3:
Upprätthålla idealiska tankförhållanden
  1. Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 1
1. Köp ett stort akvarium. Neon tetras behöver åtminstone ett akvarium som håller minst 10 liter (38 liter) av färskt vatten. Detta kommer att ge tillräckligt med utrymme för att gömma sig och simma. Uppskatta ca 10 gallon (38 liter) för varje 6 fisk du vill behålla. För många i en olämpligt liten tank och ammoniak och nitratnivåerna kommer till hög och kan döda din fisk.Något mindre dina neon tetrar kan börja stressas beroende på hur liten gruppen är.Stress är en stor anledning till att fisken dör efter att ha introducerats till en persontank.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 2
    2. Cykla din tank utan fisk. Gör det några veckor innan du tar med ditt Tetras hem. Detta kommer att rengöra akvariet och ta bort eventuella skadliga bakterier som kan döda din fisk. Köp ett vattentestkit på djuraffären. Se till att vattnet läser 0 delar per miljon (ppm) ammoniak (NH3), nitrit (NO2-) och nitrat (NO3-) innan du lägger till din fisk.
  • För att cykla din tank, fyll tanken med färskt vatten och kör filtret. Lägg till tillräckligt med NH3 för att höja sin mätning till 2 ppm. Testa vattnet dagligen och hålla reda på hur lång tid det tar för NH3 att bryta ner i NO2-. Eftersom NO2-nivåer stiger, lägg till mer NH3 för att ta ner dem. Så småningom kommer processen att uppmuntra tillväxten av No3-formande bakterier. Detta kommer att leda till att NO2-nivån faller. Fortsätt att testa vattnet tills alla tre föreningar faller till 0 ppm.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 3
    3. Täcka filterintaget. Neon tetras är små, känsliga fiskar, vars kroppar kan sugas in i ett filter med dödliga resultat. Använd nät eller skum för att täcka intaget. Detta skyddar din fisk samtidigt som filtret kan reglera bakterierna i vattnet.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 4
    4. Lägg till organiskt material. I naturen används neon tetras till vatten rik på växtlivet. Installera vattenlevande eller halvlevande växter från djuraffären. Leaf kull och drivved kommer också att replikera tetras naturliga livsmiljöer.
  • Växter och drivved ger också tetrar med de gömställen de tycker om i naturen.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 5
    5. Övervaka pH. Tetras trivs i mildt surt vatten, med ett pH av ca 5.5 till 6.8. Köp pH-testremsor i ditt lokala djurförsörjningsbutik. Följ anvisningarna på etiketten för att korrekt läsa testresultaten. Testa pH varje gång du byter vattnet.
  • Om du vill ras dina tetras, håll pH lite lägre, mellan 5.0 och 6.0.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 6
    6. Gör en torvväska för att sänka pH om det behövs. Köp Nylon Pantyhose och en påse med organisk torv (även känd som Sphagnum Moss) från din lokala Big Box Store. Efter att ha tvättat händerna, fyller du torv i foten av trosslangen. Slå av slangen efter det är fylld och skär av foten. Sänk påsen i vattnet och kläm det för att frigöra något torvfiltrerat vatten. Sedan släpp det i tanken. Byt ut det varje par månader.
  • Torvväskor hjälper också till att mildra vattnet, vilka tetras kräver för överlevnad.
  • Torv kan missfärga vattnet något - men det är inte skadligt, och regelbundna partiella vattenändringar (som krävs ändå) kommer att se till att ditt vatten inte ser ut som det kom från en träsk.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 7
    7. Dämpa belysningen. I det vilda bor tetras i mörka vatten. Håll akvariet i ett relativt mörkt hörn av huset. Köp Low-Wattage Lampor i din Pet Supply Store för att skapa en dim effekt. Växterna och andra gömställen kommer också att bidra till att skugga insidan av akvariet.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 8
    8. Styr temperaturen. I allmänhet bör din tank stanna omkring 70-80 ° F (21-27 ° C). Köp en justerbar akvarievärmare som du kan hitta i de flesta husdjursförsörjningsbutiker. För att övervaka temperaturen, köp en akvarium termometer.
  • För föder upp, Håll temperaturen vid ca 75 ° F (24 ° C).
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 9
    9
    Rengöra tanken regelbundet. Neon tetras behöver rent vatten lågt i nitrater och fosfater för att motstå sjukdomar. Byt ut 25-50 procent av vattnet i tanken åtminstone varannan vecka. Skruva ut några alger som växer på tanken, filtret eller inredningen.
  • Del 2 av 3:
    Hålla dina tetras friska
    1. Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 10
    1. Lägg till tankmates. Neon tetras måste vara i grupper om sex eller mer. Annars blir de stressade och blir sjuk. Undvik att lägga till större köttätande fisk vars dieter kan inkludera tetras. Några acceptabla tankmates inkluderar andra tetrar, alger-äta fisk som Otos och kärnor, och afrikanska dvärggrodor.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 11
    2. Karantän Nya ankomster. Du måste köpa en extra tank, om du inte har en redan. Håll dem i karantäntanken i minst två veckor. Detta kommer att förhindra smittsamma sjukdomar som Neon Tetra-sjukdom och Ich.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 12
    3. Foder din fisk En varierad diet 2-3 gånger dagligen. Neon tetras är omnivorösa fisk som bor främst på insekter i det vilda. Mata dem vinglösa fruktflugor och levande eller frystorkade blodmaskar. Du bör också förse dem med alger (levande eller i waferform), levande eller frystorkad saltlösning och fiskpellets. Samla dessa livsmedel i det vilda eller köpa dem i ett husdjursföretag.
  • Från tid till annan behöver tetras frysta ärter som har tinas och skalas. Detta kommer att hjälpa till i matsmältningen.
  • Neon tetras kan vara rädda för att komma upp och äta, eller de kanske inte märker sin mat. Om de inte äter, använd en dropper för att lägga maten nära dem.
  • Del 3 av 3:
    Svarar på sjukdomar
    1. Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 13
    1. Karantänfisk med neon tetra sjukdom. Detta är den vanligaste sjukdomen bland Neon Tetras. Det första tecknet är att simma bort från tankmjölkarna. Drabbade tetrar kommer också att förlora sin neonremsa och utveckla fläckar eller cyster på sina dorsala fenor. Så snart du känner igen tidiga symptom, flytta den sjuka fisken till en karantänstank. Sjukdomen är nästan alltid obotlig, men det gör aldrig ont för att fråga veterinären för råd.
    • Det är normalt för neon tetras att bli tråkig i färg på natten. Detta är resultatet av speciella hudceller som kallas kromatophorer som tar en vila. Men om tråkighet fortsätter under dagen i flera dagar i rad, kan fisken vara sjuk.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 14
    2. Behandla ich genom miljöförändringar och medicin. Ich är en mycket smittsam parasit som har formen av små vita cilia-täckta fläckar på fiskens kropp, som ser ut som salt. För att bekämpa det, höja långsamt tanktemperaturen till minst 86 ° F (30 ° C) i tre dagar. Detta borde döda parasiten.
  • Om fläckarna inte försvinner efter tre dagar, lägg din fisk i karantän och lägg till cupramin (kopparlösning) till vattnet. Följ anvisningarna på etiketten. Håll kopparnivåerna vid 0.2 ppm. Du kan mäta kopparnivåer med ett Salifert testkit som du kan köpa i hobbybutiker.
  • Döda ich i den ursprungliga tanken med akvariumsalter, som du kan köpa i Pet Supply-butiker. Lägg till en tesked (5 g) per gallon (4 liter) var 12: e timme i 36 timmar. Låt saltet vara kvar i tanken i 7 till 10 dagar.
  • Om du har plastväxter, smälter akvariumsalter dem. För dina tetras skull, kasta plantorna.
  • Bild med titeln Vård för Neon Tetra Steg 15
    3. Forskning andra sjukdomar. Ohälsosamma neon tetrar kan också utveckla hudflukor, bakterieinfektioner och sjukdomar och parasitiska infektioner. Prata med din veterinär eller läs böcker som specificerar symtomen och behandlingar av alla sjukdomar som fisken kan utvecklas. I många fall kan man få de tidiga symptomen och ta omedelbar åtgärd spara din fisk.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Det är bäst att inte hålla tetras med ängel eller några fiskar med den långa finen som tetras kan ibland nypa fenen som orsakar fin rutt.
  • Det rekommenderas att hålla ett lock på tanken som tetras kan vara bra hoppare.
  • När du lägger till nya tetrar till din tank kan de simma upp och ner i väggarna, försöka komma ut. Det här är normalt.
  • Om din fisk visar något tecken på sjukdom, sätt dem rakt in i en karantänstank. Annars kan sjukdomen infektera de andra tankens invånare.
  • Flytta alltid din fisk i sin plastpåse försiktigt innan du sätter dem i tanken. Detta kommer att förhindra att de går in i chock från vattentemperaturändring.
  • Få en 10 gallon eller större tank och lägg inte till dekorationer som piratskepp, slott eller annan artificiell inredning. Få några växter, en sten, och kanske en logg. Det kommer att få det att känna att det är i det vilda!
  • Om du får en neon tetra är det bäst att få dem i en grupp av 6 eller mer. Detta beror på att de är skola fisk.
  • Varningar

    Marin salt och matlagning kan inte användas i stället för akvariumsalt.
  • Var medveten om att kopparhaltiga läkemedel ofta är dödliga för ryggradslösa djur.
  • Mata aldrig dem gurka.
  • Använd inte antibiotika / medicin om du inte behöver. Bakterierna kan utveckla en immunitet över tiden.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande