Hur man bestämmer kön av en betta fisk

Betta fisk är allmänt känd som bekämpning av fisk. Ofta såld i enskilda behållare, kan du tro att alla Betta-fisk har samma allmänna utseende och demeanor. Oavsett vad du ser på husdjursaffärer är manliga och kvinnliga Betta fisk ganska annorlunda. Subtila skillnader i deras utseende och beteende kan hjälpa dig att skilja sitt kön. Att veta kön av en Betta fisk är kritisk när man bestämmer om och när man ska odla ett par Betta fisk.

Steg

Metod 1 av 2:
Sexing en betta med utseende
  1. Bild med titeln Bestäm kön av en Betta Fish Steg 1
1. Vänta tills egenskaper börjar utvecklas med ålder. Man och kvinnlig betta fisk kommer att se väldigt lika ut när unga. Detta beror på att deras kropp ännu inte har utvecklats till den punkt där sexuella egenskaper manifesteras. Innan sex, din betta, vänta tills du kan se uppenbara manliga egenskaper eller vänta omkring två månader.
  • Bild med titeln Bestäm kön av en Betta Fish Steg 2
    2. Observera storleken och formen på sina fenor. Man Betta fisk kommer i allmänhet att ha lång dorsal (topp), ventral (botten) och caudal (svans) fenor. Ofta 2-3 + gånger sin kroppshöjd. Dorsal och kaudala fenor kommer ofta att döda på grund av deras längd. Kvinnlig betta fisk kommer vanligtvis att ha kortare fenor ungefär så länge som betta är lång eller kortare. Men Plakat Betta fisk har korta fenor, så antar inte omedelbart att din betta är en kvinna bara på grund av kortare fenor. Kvinnlig betta ventral fin kan ofta likna en hårkam. Det finns långfinnade kvinnliga Betta fisk som säljs av uppfödare.
  • Korta fenor kan indikera kvinnligt kön, men denna egenskap bör kombineras med andra bevis innan sexning är avgörande.
  • Bild med titeln Bestäm kön av en Betta Fish Steg 3
    3. Notera hans eller hennes färger.Män har vanligtvis ljusa färger. Kvinnor brukar inte. Kvinnor från Petsteore tenderar att ha dämpade eller tråkiga färger, särskilt i kroppen. Men du kan hitta färgglada kvinnliga betta fisk från uppfödare. Kvinnlig Betta fisk är inte alltid tråkig. Ljus, djärv färgläggning i kroppen och fenorna är en bra indikation på en manlig betta.
  • Färger kan förändras beroende på stressnivån på fisken. Kvinnliga bettas blir mer färgstarka när stressade än icke-stressade honor.
  • Bild med titeln Bestäm kön av en Betta Fish Steg 4
    4. Leta efter äggplatsen. Kvinnliga Bettas kommer att ha en liten vit plats (The Ovipositor Tube) på deras undersida. Denna plats kommer att likna ett saltkorn. Det ligger mellan den nära kanten av ventrala finen nära Betta-huvudet. Manliga Bettas kan utveckla en falsk äggplats, så att använda en äggplats för att bekräfta sex är inte det mest exakta sättet.
  • Att hitta den här platsen kan vara svårt med yngre honor vars sexuella organ inte har utvecklats fullt ut. Som fiskåldern och blir större blir ovipositorröret större och lättare att se.
  • Om du har problem med att titta på platsen för platsen, överväga att mata eller förbereda sig för att mata din fisk. Han eller hon kommer sannolikt att gå till toppen och vinkla sig själv så att du lättare kan se platsen.
  • Bild med titeln Bestäm kön av en Betta Fish Steg 5
    5. Jämför sina kroppsformer. Man och kvinnlig Betta fisk har subtila skillnader i kroppsform. Män tenderar att vara långa och tunna. Kvinnor tenderar att vara kortare och tjockare. Detta är en subtil skillnad. Du kommer förmodligen att vilja bekanta dig med uppenbarligen manlig Betta fisk att använda den här metoden till Sex Bettas. Kvinnliga Bettas ser nästan ut som stubbiga män när man jämför kroppsformen.
  • Bild med titeln Bestäm kön av en Betta Fish Steg 6
    6. Sätt en spegel bredvid eller i tanken. Bettas kommer att flamma vid andra män. Både man och kvinnlig betta fisk har aggressiva tendenser. Men han är vanligtvis mer benägna att engagera sig i aggressivt beteende. När du placerar en spegel bredvid eller i din Bettas tank, kommer din betta att se en annan betta. Manspersoner kommer sannolikt att sträcka eller flamma sina gills för att visa dominans. De kan till och med försöka attackera spegeln.
  • Kvinnliga bettas kommer ibland att blinka för att visa dominans också. Men de gör det med mindre bestämning. Manspersoner tenderar att bli besatta av det faktum att en annan man är nära dem.
  • Lämna inte spegeln i tanken under längre perioder. När du ser din manliga Bettas aggressiva skärm är kul, kan detta betona din betta till den punkt som den påverkar hans eller hennes hälsa. Man Bettas fenor, särskilt, kan börja förkorta helt enkelt på grund av att de upplever långa perioder med hög stress.
  • Metod 2 av 2:
    Sexing en betta genom beteende
    1. Bild med titeln Bestäm kön av en Betta Fish Steg 7
    1. Tänk på metoden för köp. Hur du köpte din betta kan berätta lite om hans eller hennes kön. Manliga bettor säljs typiskt uteslutande i den typiska "djuraffär" På grund av deras ljusa färger och stora fenor. Dessa är typiskt manliga egenskaper, och följaktligen de flesta husdjursbutiker säljer och lagrar bara manliga bettas. Kvinnliga Bettas säljs typiskt av Aquarium-entusiaster eller högre akvariebutiker.
    • Många djuraffärs personal är mer kunniga om husdjur än du. Men deras expertkunskaper kan begränsas av sina egna husdjursintressen. När man konsulterar en Pet-butiks personalarbetare om en Betta-kön, överväga att fråga om de någonsin har blivit personligen uppfödda bettas, eller om de måste titta på etiketten innan du berättar om en betta är man eller kvinna. När du är i tvivel, antar att fisken är manlig.
  • Bild med titeln Bestäm kön av en Betta Fish Steg 8
    2. Leta efter bubbla bon. När män är redo att kompisera, skapar de vanligtvis bubblor på ytan av vattnet. De skapar hundratals eller tusentals små små bubblor som grupperar tillsammans. Detta är i förberedelse för att tendera att befrukta ägg. Manliga Bettas brukar vara de primära vårdgivarna för sina avkommor. Notera, kvinnliga bettas har varit kända för att bygga bubbla bon också.
  • Bild med titeln Bestäm kön av en Betta Fish Steg 9
    3. Kontrollera dina Betta`s Gills för ett skägg. Både manliga och kvinnliga Betta fisk har ett membran under sina gälar som är en annan färg än deras kropp. Vanligtvis är skägget brunt eller svart i färg. Manspersoner tenderar att ha större skägg än kvinnor. Du kanske bara kan se kvinnans skägg med när hennes gyllor är stängda om du ser tillräckligt hårt. Manspersoner tenderar att vara mer uppenbara även när gyllorna är öppna.
  • Tips

    Exakt sexig bettas är en färdighet som utvecklas med övning.Erfarna uppfödare kan ibland spota manliga bettas när de är så små som ¾" lång!
  • När du är i tvivel, försök hitta en lokal Betta Fish Expert på din lokala fiskebutik. Leta efter en butik som specialiserat sig på att sälja endast akvariefisk i stället för en större varuhus.
  • Om du bestämmer könet hos en vuxen Betta, kan du titta på deras storlek vara de första hjälpsamma tipsen. Kvinnor är vanligtvis mindre i kroppsstorlek än män. Detta tips går för vuxna, eftersom juvenile manliga / kvinnliga bettas är lika stora och svåra att sex.
  • Om du väljer att lägga en spegel framför din betta för att främja flaring, lämna inte spegeln där under en längre tid. Det kan stressa ut din betta från närvaro av "en annan betta" i tanken.
  • Varningar

    Medan kvinnliga bettas kan hållas ihop under de rätta förhållandena, Manspersoner bör inte hållas ihop.Män och honor bör inte hållas tillsammans utom under korta perioder för avel.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande