Hur man bryr sig om nyfödda kattungar

Omsorg för nyfödda kattungar är hårt arbete. De kräver uppmärksamhet och vård dygnet runt. Om du nyligen har tagit i några nyfödda kattungar, kommer du att få ditt arbete att skära ut för dig. Om moderkatten fortfarande är på bilden, kan hon ge de flesta kattungarna sig själv. Du kan stödja henne genom att mata henne och lämna kattungarna ensam under sin första veckas liv. Om moderkatten inte är omkring eller inte kan ta hand om sina barn, måste du ta över sitt ansvar. Detta kommer att innefatta matning av kattungarna, hålla kattungarna varma, och till och med hjälpa kattungarna att gå på toaletten.

Steg

Del 1 av 3:
Matning
  1. Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 1
1. Överväga situationen. Den omsorg som du ger några nyfödda kattungar kommer att bero på några saker: kattungarna, oavsett om moderkatten fortfarande bryr sig om kattungarna, och hur friska kattungarna är. Om du hittar en kattare som har separerats från sin mamma, måste du ge de saker som en moderkatt skulle, som mat, värme och hjälp med toalettartiklar. Ta lite tid att överväga situationen innan du börjar ta hand om kattungarna.
  • Om du hittar några kattungar som du tycker har övergivits eller separerats från sin mamma, observera dem från ett avstånd på cirka 35 fot för att se om moderkatten återvänder.
  • Om kattungarna är i omedelbar fara, måste du ingripa utan att vänta på att moderkatten ska återvända. Till exempel bör du ingripa omedelbart om kattungarna är i fara för att frysa från förkylningen, lämnat på ett ställe som de kan springa över eller gå på, eller i ett område där hundar kan skada dem.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 2
    2. Få hjälp från ditt veterinär eller lokala djurskydd. Känn dig inte som du behöver försäkra dig om dessa kattungar på dig själv. Omsorg för nyfödda kattungar är ett svårt jobb och du kanske inte har allt du behöver för att säkerställa deras överlevnad. Kontakta ditt lokala veterinär eller djurhem för hjälp. De kan kunna ge en surrogatmamma för att hjälpa kattungarna att få rätt näring eller de kan hjälpa dig med flaskmatning.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 3
    3. Ge mat till moderkatten om hon fortfarande är kvar. Om moderkatten fortfarande är närvarande och bryr sig om sina kattungar, blir kattungarna bättre om du låter sin mamma ta hand om dem. Men du kan fortfarande hjälpa till med att ge mat och skydd för moderkatten. Bara se till att du håller maten och skydd i separata områden eller hon kanske inte accepterar heller.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 4
    4
    Mata kattungarna. Om moderkatten inte är runt eller inte kan ta hand om sina kattungar, måste du förbereda maten för dem och mata dem själv. Den typ av mat som du förbereder dig för kattungarna beror på hur gammal de är. Se till att du frågar din veterinär om alla speciella utfodringsbehov Dina kattungar kan ha.
  • När kattungarna är 1-2 veckor gamla, matar flaskan kattungarna var 1-2 timmar med en kommersiell mjölkbytesformel. Ge inte kojölk till kattungarna eftersom det är för svårt för dem att smälta.
  • När kattungarna är 3-4 veckor, ge formeln i en grundlig maträtt och lite kattunge mat som har mjukats med vatten. Erbjuder dessa livsmedel 4-6 gånger per dag.
  • När kattungarna är 6-12 veckor, minskar mängden formel som du erbjuder dem och börjar ge dem torr kattunge mat. Erbjuder dessa livsmedel 4 gånger per dag.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 5
    5. Väga kattungarna en gång per dag. För att se till att kattungarna får rätt näring och sätta på vikt, måste du väga kattungarna en gång per dag och hålla en rekord av sina vikter. Kattungar bör vinna ca 1/4 till 1/2 uns per dag. Prata med din veterinär om du är orolig för att kattungarna inte får väger tillräckligt snabbt.
  • Del 2 av 3:
    Hantering och skydd
    1. Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 6
    1. Lämna kattungar ensam under sin första veckas liv om mamman är runt. Moderkatter kan avvisa sina kattungar eller bli upprörd om de hanteras för mycket, så det är i sitt bästa intresse att lämna dem ensamma om hon fortfarande är runt. Men från 2-7 veckors ålder är det viktigt att få kattungar som används av människor.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 7
    2. Hantera kattungar försiktigt. Var försiktig när du hanterar en nyfödd kattunge. Om du har barn som kommer att hantera dina kattungar, lära dem hur man är mild och tillåter aldrig att de håller kattungarna om de inte övervakas. Nyfödda kattungar är bräckliga och även ett litet barn kan orsaka allvarlig skada på en kattunge.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 8
    3. Ge en plats för kattungen (erna) att sova. Om kattungarna inte redan har en plats att sova, se till att du ger någonstans för dem som är varm, torr och bort från potentiella rovdjur. Se till att den plats du väljer för kattungarna är ute av elementen och bort från utkast. Du kan använda en låda eller en kattbärare som är fodrad med rena handdukar eller filtar.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 9
    4. Håll kattungarna varma. Om moderkatten inte är kvar, måste du ge en värmekudde eller varmvattenflaska insvept i en handduk för att hålla kattungarna varma. Bara se till att kattungarna kan komma ifrån värmen om de blir för varma. Kolla på dem ofta för att se om de verkar bekväma.
  • Del 3 av 3:
    Toalett
    1. Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 10
    1. Låt moderkatten hjälpa sina katter om hon är kvar / kan. Om moderkatten fortfarande är runt för att hjälpa sina katter att använda badrummet, låt henne göra sitt jobb. Under de första veckorna i sina liv kommer moderkatter att slicka sina barns könsorgan för att hjälpa dem att urinera och defekera. Störa inte när moderkatten hjälper sina barn så här.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 11
    2
    Hjälp kattungar urinera / defecate om det behövs. Om moderkatten inte är kvar, måste du hjälpa kattungarna att urinera och defekera under sina första veckors liv. Använd en våt tvättduk eller en fuktig gasbind för att försiktigt gnugga varje kattungeens könsorgan tills den urinerar och / eller defecates. Tvätta eller kassera tyget omedelbart och torka kattungen innan han sätter tillbaka med sina kullkamrater.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 12
    3. Uppmuntra kullboxanvändning vid fyra veckor. Vid ungefär fyra veckor är kattungarna att vara redo att börja använda kullboxen. För att uppmuntra läckra lådan, placera en kattunge i kullrutan efter att den har slutat äta. När kattungen har slutat använda lådan, lägg den tillbaka med sina kullkamrater och lägg sedan nästa i lådan. Tillåt varje kattunge några minuter att använda rutan efter varje måltid.
  • Bild med titeln Vård för nyfödda kattungar Steg 13
    4. Titta på problem. Om du märker att någon av kattungarna inte urinerar eller defeklarerar när du tar emot hjälp eller när du sätter i läckan, bör du kontakta en veterinär direkt för att ta reda på vad som händer. Kattungen kan vara förstoppad eller ha ett blockering som måste tas bort.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Var inte rädd för att nå ut för hjälp från din veterinär eller ett lokalt djurhem. De kan ha volontärer som kan hjälpa dig att ta hand om kattungarna och öka deras chanser att överleva.
  • Var väldigt mild när han hanterar en nyfödd kattunge.
  • Låt inte dina barn under 8 år hantera kattungarna utan tillsyn och tills kittensaren ca 5-6 veckors ålder.
  • Varningar

    Kom ihåg att inte mata din kattungsko mjölk! Det är för svårt för dem att smälta och de kan bli sjuka.
  • Håll inte en nyfödd kattunge som ett nyfött barn när man matar genom en flaska. Om du gör det kan mjölk gå in i kattungens lungor. Alltid har kattungarna fyra meter på golvet eller i knäet under matningstider.
  • Bad inte kattungar tills de är över 9 veckor, eller moderen kommer att överge det eftersom kattungen kommer att förlora sin doft till moderen.
  • Kontakta din veterinär direkt om en av dina kattungar verkar sjuk (slöhet, nysning, inte äter, etc.). Kattungar kan dö om de blir sjuka eller blir underernärda.
  • Om du kommer att ge bort en nyfödd kattunge, se till att kartongen du lägger dem i har andningshål och massor av filtar och mat för kattungen att fortfarande leva.Kattungar måste vara varma, speciellt när de är ute i kallare väder.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande