Hur man badar en kattunge

Att bada en katt är svår nog, men när du har en rambunctious kattunge på dina händer, kan du hitta dig själv med en riktig utmaning. Även om katter och kattungar kan städa sig, blir det ibland nödvändigt att bada din kattunge eftersom han har gått i något illaluktande eller om hans kappa känner sig oljigt och i behov av vård. Kattungar måste ges mycket kärlek och tillgivenhet för att lära sig att lita på dig och badvattnet, speciellt om du ger dem sitt första bad.

Steg

Del 1 av 3:
Redo att bada din kattunge
  1. Bild med titeln bada en kattunge steg 1
1. Känna igen när din kattunge behöver ett bad. Faktum är att många katter inte behöver badas alls, eftersom de är mästare på grooming och rengöring. Men om din katt har loppor, om han är en utomhus kattunge som har gått i något ödmjuk, eller om han bara ser ut och känns smutsiga, kan det vara dags att ge det kittigt ett bad. Om din kattunge är väldigt ung, bör du torka av honom med en våt eller fuktig tvättduk istället för att ge honom ett fullt bad.
  • Prata med din veterinär om när det är en bra tid för att ge din lilla kattunge ett fullt bad. Enligt djurmedvetenhetsnätet ska du vänta tills din kattunge är minst 8 veckor gammal innan du ger honom ett fullt bad.
  • En fördel att bada din kattunge när han är ung är att det här kommer att göra honom brukade bada om han rutinmässigt blir smutsig. Kom bara ihåg att katter spenderar cirka 30% av sin fritid och att de verkligen inte borde badas mer än en eller två gånger om året om de inte blir riktigt smutsiga.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 2
    2. Trim dina kattens naglar. Även de mest milda kattungarna kommer att protestera lite när du badar dem, speciellt om det är för första gången. För att skydda dig från att bli repad av din favorit furry varelse, bör du se till att trimma naglarna lite så han är mindre benägna att skada dig när du badar honom. Även om en kattunge repor kanske inte är lika grymma som de i en fullvuxen kattunge, kan du fortfarande bli skadad. Det är bättre att göra detta för att hålla dig trygg, även om dina kitty protesterar lite.
  • Du bör inte trimma dina kattens naglar precis innan du badar honom, men. Gör det dagen före eller minst några timmar innan. Många katter blir lite feisty och riled upp efter att naglarna trimmas, och du vill att din lilla critter är i en lugn sinnesstämning innan du börjar badet.
  • Om du inte har trimmat dina kattens naglar än, är du bättre att lämna lite tid mellan nagel trimning och badning - även en hel dag. Nail trimning kan vara en ny och skrämmande upplevelse för en ung kattunge, och du vill inte göra det värre genom att lägga till ett bad i mixen.
  • Bild med titeln bada en kattunge Steg 3
    3. Borsta din kattunge päls. Innan du suger din lilla kattunge, bör du borsta sin päls, få sin kappa, benen, hans mage och till och med toppen av hans huvud. Detta är viktigt eftersom du kommer att se till att hans päls är fri från tangles och knutar. Om du lägger en kattunge med okompeterad päls i badet, kommer du att göra dessa knutar och tanglar värre och kommer att skapa ett problem som kan undvikas. Utse inte detta viktiga steg.
  • Några kattungar älskar faktiskt att ha sin päls borstat och titta på detta som en mycket avkopplande process. Men andra blir lite panik eller upprörd när deras päls är borstat. Om denna process inte slappnar av din katt, ge honom en timme eller två åtminstone lugna ner innan badet börjar. Att spela lite mjuk musik i bakgrunden kommer också att slappna av din kattunge och hjälpa till med sin uppmärksamhet bort från det väntande badet. Att ge din kattunge lite behandling efter att ha borstat honom i tid till musiken kan göra processen att känna sig mer positiv.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 4
    4. Använd skyddskläder. Bada inte din kattunge i en liten tank som exponerar dina armar och bröst. Istället sätta på en långärmad tröja med anständig tjocklek, så din kattunge är mindre benägna att skrapa dig. Vissa extremister säger att du även ska skydda dina händer, men det är bara om du vet att din katt älskar att bita och skrapa. Det är bättre att vara säker än ledsen, och ha på sig en långärmad tröja kan hålla dig från att ha repor upp och ner i dina armar.
  • Du bör också försöka välja ett tjockt bomullsmaterial för dina kläder så att din kitty inte får sina naglar fångade på dina kläder. Välj något som är svårt att klo igenom.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 5
    5. Har din kitty shampoo redo. Kattungar behöver ett speciellt barnschampo, och katter med loppor behöver en formulerad för att döda loppor, loppägg, etc. Katter utan loppor kan använda General Cat Shampoo. Gå till en djuraffär, din veterinär, eller handla på en online-återförsäljare. Om du är i tvivel, fråga en försäljningsassistent för information om det bästa schampo. Bada inte bara din kattunge med tvål eller med generellt schampo, eller du kan verkligen skada din kitty eller irritera hans hud.
  • Använd inte hundschampo om du har det till hands, heller. Det måste vara skräddarsydd för att passa dina Kittys behov.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 6
    6. Få dina kitty badmaterial redo. När du är redo att bada katten, få en kopp för att hälla vatten och en handduk för att torka katten med. Få shampoo klar. Om du har en extra person som hjälper dig, det är också bra! Att ha alla dina leveranser redo i förväg kan hjälpa dig att bada din kattunge när ögonblicket kommer. Du vill inte äntligen få din kattunge i badet för att finna att du har lämnat shampoo eller handduk i det andra rummet.
  • Det är också en bra idé att stänga dörren till ditt badrum för att hålla din kattunge att springa.
  • Bild med titeln bada en kattunge Steg 7
    7. Gör badet tilltalande för din kattunge. Om din kattunge är ny på bad och ny till världen, kan du försöka göra badet en mindre läskig plats för din kattunge. Du kan ta några av hans favoritleksaker och placera dem i diskbänken eller bassängen du använder, eller till och med associerar det område där du badar honom med roligt och glädje, så han tänker inte på det som en läskig plats. Du kan även leka med honom i handfat eller bassäng utan att bada honom först, så han blir bekväm i den miljön.
  • När tiden kommer att bada din kattunge, kan du ens kasta in några av hans favoritleksaker, eller några badleksaker, för att göra honom bekväm. Du kan även få honom van att spela med badleksakerna i en torr miljö först.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 8
    8. Bada din kattunge när han känner sig lugn. Detta är en mycket viktig punkt. Bada inte din kitty en minut efter att du har spelat en halvtimme och fick honom alla riled upp, eller efter att han har blivit agitated efter att ha spottat en bugg i rummet. Undvik att bada honom strax före sin vanliga måltid, eller han är sannolikt upprörd och ängslig, vill ha mat istället för ett bad. Istället, välj en tid när han vanligtvis är lugn och vilar eller bara avslappnad och inte behöver något.
  • Även om han naturligtvis blir upphetsad ganska snabbt, är det bättre att börja med en lugn kattunge så du gör det lättare för dig själv och din lilla varelse att komma igenom badet.
  • Du kan också schemalägga en uppspelningssession som däckar din kattunge och vänta sedan en halvtimme för att han ska bli trött och vila före badtiden.
  • Del 2 av 3:
    Badar din kattunge
    1. Bild med titeln bada en kattunge steg 9
    1. Förbered din Kitty`s Bath. De vanligaste platserna att bada din kattunge är antingen i diskbänken eller i ett handfat. Mindre kapslingar gör det lättare att bada din kattunge och behålla kontrollen över honom. Ett helt badkar gör det mycket svårare att bada din kattunge. Även om vissa människor gillar att fylla bassängen och sedan "dopp" Deras kitty i vattnet, det här kan faktiskt orsaka din lilla i panik, så du borde bara prova detta som en sista utväg. Mer vanligt bör du placera din kattunge i bassängen och sedan långsamt hälla ljummet vatten över honom.
    • Du kan också överväga att sätta en gummibadmatta i botten av diskbänken eller bassängen för att hålla din kattunge att glida.
    • Vissa människor gillar att fylla bassängen med bara en tum eller två ljummet vatten för att få Kitty`s tassar som används för vattnet innan badet börjar. Du kan även göra det som en träningsläge för att förbereda senare bad, om du vill. Om din katt är verkligen rädd för vatten, kanske du måste lätta den lilla killen i processen.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 10
    2. Hjälp hålla din kattunge lugn. Katten kommer sannolikt att klamra sig på allt i ett försök att undvika badkaret. Ta bara ner honom försiktigt, en tass, då den andra. Sätt honom tillbaka i diskbänken. Du kan försöka försiktigt hålla den främre axelsektionen framför bröstet nedåt och använda den andra handen för att schampo på baksidan av katten medan du håller sin nedre del ner. Hålla paniken eller oro ut ur din röst och din kattunge kommer sannolikt att känna sig lugnare och försäkrad. Om du börjar freaking ut, kommer han att känna att du är orolig och kommer sannolikt att efterlikna dina reaktioner.
  • Pet din kitty medan du håller ett fast grepp på ryggen eller axlarna. Om han är lugnare klibbar delvis ut ur bassängen med sina främre tassar, så kan du hålla honom i denna position istället för att placera hela kroppen i bassängen.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 11
    3. Bara Lägg till vatten. Medan katten är i kökshandfat eller bassäng, börja använda koppen för att hälla ljummet vatten på katten tills det är helt vått. Häll det försiktigt över din kattunge, även petting och strök på pälsen medan du gör det så han känns lugn. Om du har en hjälpare, kan en person hjälpa till att upprätthålla kontrollen av katten genom att hålla på axlarna medan den andra personen häller vattnet. Häll inte mer än hälften till en full kopp vatten över din kattunge i taget och försök att undvika sitt ansikte vid denna tidpunkt.
  • Alternativt kan du fylla diskbanan och doppa kattungen i vattnet. Om du väljer det här tillvägagångssättet kan du först placera din kitty till bara en liten bit av ljummet vatten tills hans tassar är våta, komplimanger honom och sedan doppa honom i mer vatten. Om du gör det, försök dock att fylla bassängen eller sjunka när din kattunge är i det andra rummet, för vissa kattungar är rädda av ljudet av rinnande vatten.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 12
    4. Shampoo Din Kitty`s Body. Använd en liten mängd schampo, gnid det ihop och börja med katten. Arbeta genom svansen, bakben, framben och nacke. Var noga med att få magen också. Om din katty verkligen inte tycker om den här processen kan du shampoo lite kattunge i taget, tvätta honom och upprepa. Du vill inte täcka din kattunge med tvål och sedan hitta det omöjligt att skölja honom innan han går av. Du kan använda dina händer eller till och med en tvättduk för att städa din kattunge.
  • Du bör försiktigt massera schamponet i din kittys päls och kropp. Behandla det som om det är ett barns hår och undvik att stryka sin päls för hårt. Var snäll och mild och din kattunge är mer benägna att slappna av.
  • Din kattunge kanske inte gillar shampoo. Bara fortsätt att lugna honom eller henne och försöka hålla kattunge lugnt genom att stanna lugnt dig själv.
  • Försök att hålla tvålen ut ur kattens ögon. Du vill inte skada den lilla critteren i processen att bada honom.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 13
    5. Skölj katten med ljummet vatten. När du har rengjort din kattunge med schamponen, bör du börja skölja honom. Du kan försiktigt hälla vatten på din kattunge från en kruka, med hjälp av dina händer för att tvätta sin päls, tills vattnet går klart. Om din kattunge är i handfat kan du tömma det så att tvålvattnet försvinner. Håll hälla lite vatten i taget över din Kittys kropp tills han är shampoo fri. För extra hjälp kan du också använda en våt tvättduk och köra den över din kattkropps kropp.
  • Några kattungar älskar och fascineras av kranar. Om din katt inte är rädd av kranvatten och du badar honom i en handfat, kan du använda en mild ström av ljummet vatten för att skölja av din kattunge. Se till att vattnet inte är varmt, eftersom kattungen kan bli bränt.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 14
    6. Tvätta din kitty ansikte med vatten. Det finns inget riktigt behov av att tvätta din kitty ansikte med schampo. Bara lite vatten i ansiktet kommer att hjälpa honom att hålla honom ren och fräsch. Du kan använda en våt tvättduk till DAB sitt ansikte för att göra det enklare. Var försiktig så att du inte får vatten i kattens ögon eller näsa och att vara mild med sitt ansikte. Några kattungar gillar inte att ha sina ansikten berörda, speciellt när det finns vatten, så du borde vara så mild som möjligt.
  • Vad du än gör, låt bli Placera din kattunge ansikte under vattnet. Gör det garanterat att göra honom panik.
  • Del 3 av 3:
    Torka din kattunge
    1. Bild med titeln bada en kattunge steg 15
    1. Blott din kattunge torr. Först kan det hjälpa till att blotta din kattkaka med en handduk innan du slår honom i en handduk. Detta kommer att hjälpa till att gå av en del av fukten och kommer att hålla honom från att känna att du fångar honom i ett vått hölje. Bara försiktigt bläckera sitt ansikte, kropp och päls kan göra din kattunge lite mer avslappnad innan du lägger honom i en handduk.
    • Vissa människor använder även hårtork på den lägsta inställningen Tohelp torka sina kattungar. Du måste göra vad som fungerar bäst för din katt. Vissa är fascinerade av torken och vissa är rädda för det. Om din kattunge är okej med hårtork, lägg sedan den på den lägsta värmeinställningen och torka försiktigt sin päls precis som du skulle med ditt hår, bara ta lite mer omsorg att inte skrämma din kattunge eller skada honom.
  • Bild med titeln bada en kattunge steg 16
    2. Vik kattungen i en stor fluffig handduk för att torka honom. När du hanterar detta, bör du snabbt torka katten för att få det mesta av fukten. Var medveten om att små djur kan förlora en hel del kroppstemperatur genom fuktig päls så torka kattungen så mycket som möjligt innan du ger en värmekälla för honom / henne att torka framför. Handduken kan få katten att känna en liten klaustrofobisk och han kan panik lite, men det är viktigt att torka honom så mycket som möjligt. Din kattunge kommer sannolikt också att skaka av vattnet, som en hund.
  • Om du har en långhårig kattunge, ska du borsta sin päls efter badet för att bli av med några tangles som kanske har orsakats av badet.
  • Bild med titeln bada en kattunge Steg 17
    3. Belöna din lilla en för ett bra jobbat jobb. Efteråt erbjuda godis, kramar, kramar och kyssar. Din stackars baby har just upplevt en av de värsta sakerna det kan. De flesta katter hatar vatten! (Men två undantag är den turkiska van och bengalraser.) Även om din kattunge kommer att bli van vid badet, kommer den ursprungliga upplevelsen sannolikt att ha varit lite upprörande, och du bör erkänna det.
  • Också, om du ger dina kitty behandlar efter badet, kommer han att associera bad med bra saker istället för dåligt, och han kommer mer sannolikt att ha ett bad i framtiden.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om kattunge shampoo är lite ur ditt prisklass, fungerar Johnsons huvud-to-toe baby wash bra!
  • Baby kattungar har mjuk hud, så gnugga inte väldigt mycket när du badar dem.
  • Kom ihåg att inte ge din kattunge för många bad. Vattnet torkar ut sin hud och hans päls! Två gånger per vecka är det absolut maximala!
  • Efter din färdiga visar hur tacksam du är att de tog ett bad genom att leka med dem, vilket ger dem godis, eller / och kramar med dem.
  • Om din kattunge verkar rädd om badet, prata med honom i en lugnande röst för att försäkra honom, inget dåligt kommer att hända.
  • Att hålla kattens främre tassar ut ur vattnet kan det känna sig i kontroll. Låt dem bara hänga över diskbänken eller badkaret. Detta kommer också att hjälpa till att hålla vatten borta från Kittys ansikte och öron.
  • Kattungen kommer att gå vild en gång i vattnet. Var bara lugn och stroke kattungen med schampo. Efteråt gör honom snygg och mysig så han kommer att slappna av.
  • För katter som gräver sina tänder i dina händer när de badar dem, använd 2 gamla ugnsmötter eller köpa 2 nya. Efter badet, kasta ugnsmöten i tvättmaskin och torktumlare, tills nästa gång. (Håll dessa 2 vant bort från de du använder när du förbereder måltider - håll kattens ugnsmattor under din handfat.)
  • Ge dem godis efter att du har badat dem.
  • Du kan också prova några nyloner eller leotards för att hålla kattungen i.
  • Griper en kattunge av "gnälla" (köttet på baksidan av nacken som dess mamma skulle bära det) kan låta det slappna av nog att du helt enkelt kan doppa kattungen i vattnet.
  • En anteckning: Om du börjar bada din katt i ung ålder och se till att den medför att behöva bada (som mat eller katt behandlar), det kan inte vara så resistent mot att bada när det blir äldre.
  • Håll den av scruffen som deras mamma. Katter fryser omedelbart. Det kommer inte att skada dem.
  • Latexhandske-metoden kan också hjälpa när du skär kattens naglar.
  • Var noga med att antingen begränsa katten till ett visst område för att torka av, eller ta bort viktiga papper och sådant. Om dessa är utelämnade, tar katten det som ett tillfälle att torka sig på dem istället för en handduk!
  • Varningar

    Om du har flera katter är det ganska möjligt att andra katter inte känner igen den katten du tvättar och kommer att hissa på dem, när du tvättar bort deras identifierande lukt. Tvätta alla dina katter om möjligt. I vilket fall som helst kommer det att ta dagar att få doften tillbaka.
  • Få aldrig tvål på kattens ansikte, men om det gör det, tvätta det snabbt och om irritation kvarstår, ta dem till en veterinär.
  • Se till att du och din katt inte har några spår av tvål kvar på någon av er!
  • Badning kan utgöra en allvarlig hälsorisk för kattungar. De kan lätt få farligt kallt, både från chill från vattnet och förlusten av isolering / avdunstning när deras päls är våt. Om din kattunge är särskilt snuskig, kontakta en veterinär. Samma sak gäller om det finns anledning att misstänka vad som helst, din kattunge kan vara skadlig för sin hälsa, antingen genom kontakt med huden eller om de sväljs genom sin egen tvätt.
  • Undvik att få tvål på ditt ansikte, men om du söker medicinsk hjälp.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande