Hur man bryr sig om kattungar från födseln

Du är förmodligen ängsligt i väntan på dagen när din katt ger upphov till en kattunge. Emellertid kan spänningen snabbt slita av när du inser att du är ansvarig för flera sårbara kattungar och en ny mamma. Om du inte har någon aning om var du ska börja, börja med att vårda nyfödda och lära sig att bry sig om dem när de växer.

Steg

Del 1 av 2:
Att vårda nyfödda kattungar
  1. Bild med titeln Vård för kattungar från födelse Steg 1
1. Titta på problem under arbetet. Titta på mamman (Queen) katt under arbetet, men ge sitt utrymme. Hennes instinkt kommer att sparka in och hon behöver dig inte vara en del av arbetskraft och leverans. I stället måste du titta och se till att ingenting går fel medicinskt. Här är det att leta efter:
  • Kattungen befrias inte från födelsensäcken: Kattungarna uppstår vanligen i enskilda födelsesäck som moderen sedan lickar bort. Om hon inte rengör det eller avvisar kattungen, kan du behöva ta en mjuk handduk och gnugga försiktigt av säcken. Om du är osäker, ge moderen lite tid att tendera till kattungen innan det gör det eller hon kan avvisa kattungen.
  • Mamman trycker hårt i mer än 20 minuter: Det här är ett tecken hon har svårt att bosätta sig. Ha en snabb titt för att se om en kattunge är halv ut. Om så är fallet, håll kattungen med en mjuk, ren handduk och dra försiktigt bakåt och nedåt. Om kattungen inte kommer ut, ring upp veterinären. På samma sätt, om du inte ser något, ring veterinären.
  • Kattungen suger inte efter en timme: de flesta kattungar suger inom en timme eller två av att vara född. Om det inte händer, placera försiktigt kattungen av moderns spenar som hjälper kattungen att få doften av mjölk. Om efter en halvtimme är kattungen fortfarande inte att suga, försiktigt öppna kattunens mun och låsa honom på en bröstvårtor för att suga. Om kattungen inte matar, kanske du behöver handhöjning kattungen.
  • Bild med titeln Vård för kattungar från födelse Steg 2
    2. Gör moderkatten bekväm efter arbete. Eftersom moderkatten främst kommer att bry sig om kattungarna under de första fyra veckorna i sina liv, se till att hon har allt hon behöver. Mamman kommer sannolikt att välja en nestplats där du kan göra henne bekväm. Lägg en låda med några rena, torra sängkläder i rummet och håll temperaturen ungefär samma temperatur du skulle känna dig bekväm med att bära jeans och en t-shirt. Du bör också se till att moderen och kattungarna har privat tid bort från en stadig ström av besökare, vilket kan få henne att känna sig hotad.
  • Rumstemperatur är viktig. För varmt och moderen blir bekymrad, men för kall och kattungar risk hypotermi. Nyfödda kattungar kan inte reglera sina kroppstemperaturer och beror på att moderen är varm.
  • Bild med titeln Vård för kattungar från födelse Steg 3
    3. Ge moderkatten näringsrik mat. Mamman kommer att fördubbla hennes matintag efter arbete, så ge massor av högkvalitativ mat och fortsätt komplettera henne med vitaminer och mineraler. Kattunge mat är idealisk eftersom den har ett högre kaloriinnehåll än vanlig mat och har lagt till vitaminer och mineraler. Undvik att ge sin mjölk att dricka, eftersom det kunde ge hennes diarré. Placera mat och vatten nära hennes nestningsplats så att hon inte behöver lämna sina kattungar. Du bör också lägga en kullkorg i sikte på boet så att det kan lindra sig och stanna nära kattungarna.
  • Kattungar är födda döva och blinda. Deras mest utvecklade känsla är lukt som de använder för att hitta sin mammas mjölk.
  • Bild med titeln Vård för kattungar från födelse Steg 4
    4. Ställ ut kattun mat. Medan det finns många sätt att ta en kattunge (ändra dem från mors mjölk till fast mat), är det enklaste sättet att låta kattungarna följa moderens ledning. De kommer i allmänhet att göra det från fyra veckors ålder på. Du kan hjälpa till med att ställa ut kattunge mat för moderen. Kattungarna kan bara förekomma nyfikna först, men när de bränner mer energi börjar de att äta maten. Kattungarna kan finna det lättare att börja äta mjuk mat, som konserverad kattunge mat.
  • Mamman kommer att uppmuntra avvänjning genom att skära tillbaka på vårdsessioner. Detta kommer att motivera kattungarna att börja äta solida livsmedel.
  • Bild med titeln Vård för kattungar från födelse Steg 5
    5. Sätt ut en kullkorg. När de blir äldre, börjar kattungarna flytta, utforska, leka och strida från boet. Nu är det en bra tid att ställa ut en stor, lågsidig kullbricka. Visa kattungarna där det är att förhindra framtida toalettolyckor. Det kan hjälpa till att få Moder Poop i facket (eller sätt några av hennes poop i facket). Detta kommer att signalera till kattungarna att brickan är toalettplatsen.
  • Använd aldrig klumpig kattskräp. Om kattungen undersöker kullen och sväljer några, kan kullen klumpa in i tarmen som orsakar blockering.
  • Del 2 av 2:
    Hålla kattungarna friska och sociala
    1. Bild med titeln Vård för kattungar från födelse Steg 6
    1. Skapa en säker miljö. Håll kattungarna säkra genom att avlägsna faror som djupa vattenflaskor, strängar, band eller små leksaker. Gör det kan hålla din katt från att drunkna eller kväva. Du bör också ta hand om var du lägger varma drycker om nyfikna kattungar knackar in i dem och blir skalded. Tallrikar med mänsklig mat bör också tas bort från kattungarna eftersom de kunde äta mat som irriterar sina mage.
    • Övervaka några andra husdjur (speciellt hundar) runt kattungarna och försegla platser där kattungar kan krypa inuti och bli fast.
    • Var försiktig när du går in i ett rum där kattungarna lever. Kattungar älskar att dash runt på ett oförutsägbart sätt och det är lätt att tråka på en kattunge eller falla över en.
  • Bild med titeln Vård för kattungar från födseln Steg 7
    2. Tänk när du ska hemma ut kattungarna. Om du har bestämt dig för att inte hålla kattungarna, kan du börja hitta nya bostäder för dem så snart de är åtta veckor gamla. Även om vissa föreslår att du borde vänta till 12 veckor, umgås kattungar inte så mycket vid denna punkt, vilket gör det svårare för dem att anpassa sig till sina nya hem. Det är därför det är bäst att börja leta efter bostäder mellan åtta och 12 veckor gamla.
  • Denna tidsram gör att kattungarna spenderar gott om tid med sin mamma och låter dem acceptera sina nya hem.
  • Bild med titeln Vård för kattungar från födsel Steg 8
    3. Kontrollera kattungarna och moderen för loppor. Titta noga på huden och päls för små svarta fläckar. Du kan också borsta pälsen och skaka borsten på en vit, våt pappershandduk. Du kan se röda fläckar (torkat blod) och loppa smuts (Flea droppings). Om kattungarna eller mamman har loppor, be din veterinär att rekommendera en loppprodukt avsedd för användning i kattungar. Var försiktig med att behandla mamman, vänta på att medicinen torkar och återvänder henne till kattungarna.
  • Om din veterinär finner kattungarna har rundormer som passerar från mammas mjölk, kan kattungarna behöva behandlas med en flytande medicinering (fenbendazol) som ges av sprutan. Du kan ge detta till kattungar som är minst tre veckor gamla. Upprepa behandling varannan två till tre veckor.
  • Bild med titeln Vård för kattungar från födseln Steg 9
    4. Vaccinera kattungarna. Du kan få kattungarna vaccinerade när de är minst nio veckor gamla. Konsultera med veterinären för att bestämma vilka vaccinationer som kattungarna behöver. Din veterinär kommer troligen att rekommendera att vaccinera mot Feline Distemper, som din katt sannolikt kommer att bli utsatt för. Å andra sidan kan veterinären inte rekommendera vaccinating mot feline leukemi om dina kattungar kommer att förbli inomhus. Detta beror på att felin leukemi sprids med nära kontakt med andra katter.
  • Även om kattungen kommer att bli en inomhuskatt, är vaccination fortfarande tillrådligt, även om din veterinär kan ge dig råd om vilka komponenter som är viktiga och som är valfria.
  • Bild med titeln Vård för kattungar från födelse Steg 10
    5. Socialisera kattungarna. När kattungarna är tre eller fyra veckor gamla eller inte längre ständigt omvårdnad, bjuda vänner över för att hantera och leka med kattungarna. Se till att det här är en kontrollerad introduktion, så kattungarna är inte överväldigade eller rädda (vilket kan vara traumatiserande). Tänk på att det är viktigt att exponera dina kattungar till en mängd människor, ljud, luktar och miljöer innan de blir 12 veckor gamla. Runt den här tiden blir det svårare för dem att acceptera nya situationer och erfarenheter.
  • Om du socialiserar kattungarna i en tidig ålder, accepterar de, självsäker, väljusterade och utgående, egenskaper som de kommer att hålla när de växer till vuxna katter.
  • Tips

    Kattungarnas ögon och öron börjar öppna vid 10 till 14 dagar, och de börjar försöka stå upp runt tre veckor. Vid denna tid börjar de flytta och kan lämna boet.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande