Hur man matar en nyfödd kattunge

Helst bör kattungar stanna nära och sjuksköterska från sin moderkatt i upp till åtta veckor innan de är separerade och / eller antagen. När det gäller en räddning, döden av den naturliga mamman, eller när omständigheterna orsakar kattmödrar att avvisa en eller flera av hennes kull, är mänskligt ingripande nödvändigt. Det finns många saker att tänka på om du befinner dig som behöver mata en nyfödd kattunge. Noggrann övervägande och förberedelse kommer att göra flaska som matar en kattunge en lugnande och bekväm upplevelse och hjälper till att resultera i ett lyckligt, hälsosamt husdjur.

Steg

Del 1 av 2:
Förberedelser för att mata en nyfödd kattunge
  1. Bild med titeln mata en nyfödd kattunge steg 1
1. Försök hitta en sjuksköterska Moder Feline (Queen). Rådfråga lokala veterinärer och skydd för att ta reda på om det finns en vårdkatt som kanske kan ta på kattungen. Mors mjölk är bäst för alla barndäggdjur, och innan man försöker flaska mata en kattunge med kompletterande formler, rekommenderas det att söka vårdkatt som kan ta platsen för den frånvarande eller oförmögen mamma.
  • Var medveten om att även om du hittar en katt som kan sjuksköterska den unga kattungen, kanske hon inte accepterar kattungen. Förblir alltid närvarande när vårdkatten interagerar med din kattunge - det finns risk för att en drottning kan försöka att morda en kattunge som hon avvisar.
  • Om du har turen att hitta en fostermor, försök att dölja lukten av den nya kattungen. Försök att stryka fostermors egna kattungar och sedan stroke din egen kattunge. Detta kommer att hjälpa till att överföra lukten av moderns egen kull till din nyfödda kattunge. En drottning (katten) är mer benägna att avvisa kattungen om den luktar helt okänd, så av "förklädnad" Din kattunge doft, du ökar chansen att drottningen kommer att acceptera henne.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge Steg 2
    2. Bli mjölk. En nyfödd kattunge kan bara smälta mjölk, och mer specifikt mjölken från en kvinnlig katt. Att mata felaktig mjölk, såsom kojölk, kan ha kortsiktiga och långsiktiga effekter, inklusive diarré, uttorkning, näringsbrister och långsiktiga hälsoproblem på grund av dålig tillväxt. Du kan köpa kattunge mjölkbytesformel (KMR) på din lokala sällskapsdjur, Vet`s Office, och till och med online. Rekuterbara varumärken i USA inkluderar Cimicat och bara född kattunge mjölk, men du kan också konsultera din lokala veterinär för råd om en formel som han eller hon rekommenderar och det är tillgängligt där du bor.
  • Kattunge mjölkbytesmjölk kommer i ett badkar eller trumma och är ett torrt pulver eller vätska. Du använder den på ungefär samma sätt som du använder spädbarnsformeln, eftersom du följer anvisningarna på förpackningen som guidar dig om hur många skopor som ska användas för hur mycket vatten.
  • Var medveten om att mjölk såld i kartonger som "kattmjölk" är inte passande. Detta är kojölk med laktosen borttagen och är utformad för att göra nötkreaturmjölk tillgänglig för vuxna katter (för att uppfylla vårt behov av att mata dem mjölk, snarare än något fysiologiskt behov av katterna själva.) Det är inte lämpligt för användning i kattungar.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge Steg 3
    3. Ha en backup plan om du inte kan ha ersättningsmjölk direkt. Den idealiska mjölken är att använda ersättningsdrottningens mjölk. Om du inte har någon, använd sedan kokt vatten för att mata kattungen och köpa någon ersättningsmjölk omedelbart. Om kattungen verkar väldigt hungrig, kan du lägga till en tesked glukospulver till en kopp kokt vatten. Men du borde bara göra för en utfodring. Upprepa inte.
  • Ett annat alternativ som ett stoppavstånd tills du kan få en viss ersättningsmjölk är att använda risvatten, vilket betyder det vatten du lagar ris i. Koka lite vitt ris i vatten och spänna av vätskan. Detta har en liten stärkelse (energi) i den och är icke-laxermedel, och kan vara en tillfällig lösning.
  • Att ge vatten i deltiden kommer att stoppa kattungen som dehydratiseras, och är en bättre kompromiss än att mata något (som kojölk) som kan störa sin mage och göra henne sjuk.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge Steg 4
    4. Planera din tid. Kom ihåg att den yngre kattungen, desto högre kattunge är metabolism och oftare behöver hon matas (på grund av hennes lilla mage). Det betyder att du, eller någon annan i ditt hushåll eller en vän eller granne, behöver vara runt hela dagen tills kattungen är gammal nog för att börja byta till fasta ämnen.
  • En nyfödd kattunge, tekniskt en kattunge under två veckors ålder, behöver mata uppmärksamhet dag och natt tills hon är gammal nog för att börja processen att byta till fasta ämnen.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge steg 5
    5. Vet att du kan ta en föräldralös kattunge tidigt. Avvänjningsmedel för att få kattungen av mjölk och introducera fasta ämnen långsamt. Du kan göra det när kattungen når fyra veckors ålder, när din kattunge inte längre är nyfödd. Du kan berätta när din kattunge inte längre är nyfödd och är redo att avvänjas och matas fasta ämnen när hon börjar bita på flaskans bröstvårtor.
  • För att avvänja din kattunge från mjölk, lägg en liten mängd mat i sin maträtt. Om hon inte verkar redo eller villig att äta den, kan du lägga till några matskedar mjölkbytesformel eller vatten för att mildra maten och uppmuntra sitt intresse. Var noga med att alltid ha fast mat så att din kattunge kan närma sig den när hon känner sig redo och vill. Över tiden, minska mängden mjölk du erbjuder när du ökar mängden fasta ämnen.
  • De flesta kattungar kan hantera en diet av fasta ämnen med sju veckors ålder.
  • En kattunge i åldrarna mellan sex och 10 veckor måste matas sex till åtta måltider om dagen, medan en kattunge i åldern 10 veckor till sex eller sju månader behöver fyra måltider om dagen och en kattunge upp till nio månader behöver tre måltider om dagen. Observera att det inte är tills det är volat att två måltider om dagen för en katt är acceptabel.
  • Del 2 av 2:
    Matar kattungen
    1. Bild med titeln mata en nyfödd kattunge Steg 6
    1. Samlas. För att mata din nyfödda kattunge behöver du någon form av matningsenhet. Om möjligt bör du använda flaska och spenuppsättning som är speciellt utformad för användning med kattungar, såsom Catac-flaskan och spenuppsättningen. Flaskan själv är väldigt liten, och den har en öppen ände överst så att du kan lägga en tumme över den för att styra mjölkflödet om det dricker för snabbt från spenen och överväldigande kattungen. Spenen är lång och smal, vilket är idealiskt att passa inuti mynningen av en nyfödd kattunge. Detta gör det möjligt för kattungen att suga, som om från sin mamma.
    • Om du inte har en matningssats, är nästa bästa alternativ en spruta, som du kan använda för att droppa mjölken i kattunens mun. Men kattungen kan inte suga från en spruta, så försök och köp en matare så snart som möjligt.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge steg 7
    2. Sterilisera utrustningen. Det är viktigt att hålla all din utrustning steril. Att bara tvätta allt är otillräckligt. Överväg att använda en ångsterilisator (som för en bebis flaskor) eller fördjupa utrustningen i en utspädning av Milton steriliserande vätska i en skål.
  • Du kan köpa Milton steriliserande vätska från drogbutiker, brukar hitta i baby gången. Följ anvisningarna på förpackningen. Om du väljer att sterilisera din kattmatningsutrustning med Milton-vätskan, var noga med att skölja allt med kokt vatten före användning för att tvätta bort eventuell återstod av steriliseringslösningen.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge Steg 8
    3. Göra och värma mjölken. Om du använder flytande formel, öppna burken och mäta den önskade mängden enligt förpackningen. Om du använder pulverformeln, följ anvisningarna på förpackningen om hur många skopor och hur mycket vatten som ska användas. Följ alltid anvisningarna nära, för att för koncentrerad en mjölk kan orsaka magbesvär, medan för stark mjölk saknar näring för din kattunge.
  • Gör alltid mjölken upp fräsch för varje foder. Mjölken innehåller inte konserveringsmedel och nyfödda kattungar har svaga immunsystem, så vilken bakteriell kontaminering av mjölk som står runt kan vara katastrofalt för kattens hälsa.
  • Lägg inte formeln i mikrovågsugnen - det här kommer att orsaka bubblor med mycket varm eller mycket kall formel för att bilda i flaskan. Istället sätta formeln i en behållare och sätt det i varmt vatten.
  • Se till att mjölken är på rätt temperatur - varken kallt eller varmt. Helst bör mjölken vara vid kroppstemperatur, så när du lägger några droppar på baksidan av din hand, känns det om samma temperatur som din hud. Om det är för varmt, kan mjölken bränna din kattunge mun.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge Steg 9
    4. Kontrollera din kattens kroppstemperatur. När du är redo att mata kattungen, se till att hon är varm. I viss mån beror en kattunge satsning på hennes temperatur. Om hon är cool, är hennes matsmältning trög och mjölken kommer att sitta i magen och jäsningen. Nyfödda snugglar vanligtvis nära mamma och tenderar att springa ganska varmt. Den ideala temperaturen är 96-100 ° F (35.6-37.8 ° C) för de första tre veckorna av livet.
  • Försök att hålla din kattunge vid denna temperatur med hjälp av en värmekudde under en välisolerad bo. Om du inte har en värmekudde, använd sedan en varmvattenflaska insvept i en handduk för att förhindra direkt kontakt med den heta flaskan som kan orsaka brännskador. Fyll i varmvattenflaskan så ofta som behövs för att hålla det varmt.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge steg 10
    5. Mata kattungen. Sitt i en bekväm stol med en handduk som viks på knäet. Placera kattunge på samma sätt som han skulle sjuksköterska från sin mamma, med huvudet rakt, fötter ner och magen vilar. När du försöker mata din kattunge för första gången, få en dropp av mjölk i slutet av sprutan eller spenen. Håll det väldigt nära kattunens mun. Hennes luktsinne är stark, och hon kommer sannolikt att lukta mjölken och försöka sätta sin mun mot den.
  • Om du använder en spen, ge henne lite hjälp genom att vrida spenen i hennes öppna mun. Naturen ska då ta över och hon börjar suga.
  • Om du använder en spruta, tryck försiktigt på kolven för att släppa en droppe i hennes mun. Låt henne svälja mellan droppar. Översvämma aldrig hennes mun med mjölk eftersom hon kan andas med mjölken, få mjölk i lungorna och utveckla lunginflammation, vilket vanligtvis är dödligt i unga kattungar. Ta bara din tid och gå långsamt.
  • Kattens hållning är mycket viktig. Mata aldrig en kattunge på ryggen som en mänsklig bebis och alltid se till att kattungen vilar på något när man matar. Se till att huvudet inte är upptaget eftersom detta kan orsaka aspiration, inandning av formel i lungorna, som är allvarlig och kan till och med vara dödlig.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge steg 11
    6. Mata rätt mängd. Cimicat och andra KMRS har en guide till hur mycket att mata och hur ofta på förpackningen. Följ anvisningarna på paketet. Här är några allmänna riktlinjer om hur mycket att mata din kattunge under de första veckorna i hennes liv och hur ofta: .
  • En till tre dagar: 2.5 milliliter (0.08fl oz) KMR varannan timme
  • Fyra till sju dagar: 5 milliliter (0.17FL oz) KMR 10 till 12 matar en dag
  • Sex till 10 dagar: 5 till 7.5 milliliter (0.17 till 0.25fl oz) KMR 10 matar en dag
  • 11 till 14 dagar: 10 till 12.5 milliliter (0.34 till 0.42fl oz) KMR var tredje timme
  • 15 till 21 dagar: 10 milliliter (0.34fl oz) åtta gånger dagligen
  • 21 dagar och bortom: 7.5 till 25 milliliter (0.3 till 0.8fl oz), tre till fyra gånger dagligen, förutom att introducera fast mat
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge steg 12
    7. Titta på signaler. När du lär dig hur och övar att flaska mata en kattunge, kom ihåg att övermatning eller matning felaktigt kan orsaka problem med andning. Observera din kattunge under matningar för att säkerställa att ingen mjölk kommer genom näsan eller magen inte känner sig distanserad.
  • När det gäller kvantitet, om du har en girig kattunge och hon håller sugande trots att hon överskridit det rekommenderade beloppet, titta på hennes mage. Om hennes mage är tätt och distanserad, sluta sedan mata. Detta är ett tecken på att hennes mage är full men att hon bara inte har insett det än. Överfödas inte.
  • Om din kattunge tar mindre än den rekommenderade beloppet, inte panik. Detta kan vara kattens individuella preferens. Om du är orolig, har hon inte tagit tillräckligt, snarare än att driva henne för att ta mer och riskera att översvämma hennes lungor, sluta, låt henne vila och försöka igen en timme eller så senare.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge steg 13
    8. Förbli lugn och avslappnad. Det är viktigt att förbli patient och lugn medan flaska matar en kattunge för att säkerställa att kattungen är lugn. Dessutom tillåta kattungen att ta sin tid medan flaskan matar för att undvika övermålning eller problem med matsmältningen.
  • Uppmuntra och stimulera burping genom att hålla kattungen med ryggen vilar mot din kropp och gnuggar försiktigt sin mage. I drottning och kattungeförhållandet kommer moderen att bringa kattungen för att hjälpa honom att passera vind och avföring. Bli inte förvånad av något resultat - det är ett gott tecken!
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge steg 14
    9. Rengör din kattunge botten. Omedelbart efter varje matning lickar moderkatten sina kattungar och könsorgan, för att uppmuntra dem att urinera och defekera. Mamman lockar faktiskt upp sina utsöndringar, vilket är naturens sätt att undvika ett smutsigt bo som kan locka rovdjur. Utan moderen måste du dock gå in. Använd fuktig bomullsull och torka den över det anala området i en slickande rörelse. När kattungen lindrar sig, torka bort den med bomullsullen. Avsluta med en ren bit bomullsull för att städa upp hennes botten, och då är du klar till nästa matning.
  • Detta är ett viktigt steg i att mata din kattunge framgångsrikt. Om du inte efterliknar mammas stimulans av hennes kattunge eliminering, kommer din kattunge inte att tömma blåsan och tarmarna och kan bli mycket sjuk.
  • Bild med titeln mata en nyfödd kattunge steg 15
    10. Återvänd kattungen till sin varma säng eller låda för att vila. Fortsätt med det vanliga utfodringsschemat varje dag under de närmaste veckorna tills avvänjning på fasta ämnen är lämpligt. Vid den här tiden, tala med din veterinär om en lämplig avvänjningsdet.
  • Lägg till fasta livsmedel som mjuka, konserverade livsmedel och hårda livsmedel till kosten när kattungen är ungefär fyra veckor gammal. Vissa kattungar kommer att flaska mata i upp till åtta veckor och denna framsteg bör kommuniceras med en veterinärproffs.
  • Varningar

    Väg din kattunge varje dag för de första två veckorna. Du kan använda en matskala, men var noga med att täcka den med en ren trasa eller trasa.Din kattunge bör vinna ungefär en halv uns varje dag under de första två veckorna. Håll försiktigt spår av viktökning eller förlust under utfodring och rådgivning med en veterinär om kattungen förlorar eller blir viktiga för snabbt.
  • Det är bäst att lämna kattungar till sin mamma tills de är minst 6 veckor gamla, även om åtta till 10 veckor är till och med kinder. Uppfödare rekommenderar att vänta tills en kattunge är 12 veckor gammal innan du hittar det ett nytt hem. Det kan finnas komplikationer från föräldralösa en kattunge-kattungar kan bli osäker, utveckla hälsoproblem, och deras övergripande utveckling och välbefinnande kan påverkas negativt.
  • Kontakta en veterinär om kattungen inte kommer att äta alls eftersom det här kan vara ett tecken på sjukdom.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande