Hur man rengör en matt rostfritt stålbänk

Långt borta är de dagar då ditt rostfritt stål reflekterade ditt leende ansikte. Men sluta frowning på den tråkiga, missfärgade ytan: Rätt botemedel kan göra en stor förbättring på bara några minuter. När diskbänken återställs, bör en liten underhåll varje dag eller två stoppa det glider tillbaka.

Steg

Metod 1 av 2:
Noggrann restaurering
  1. Bild med titeln Clean a Till Rostfritt Stål Sink Steg 1
1. Välj ett måttligt slipmedel. Abrasiver kan skrapa din sinks finish, så använd dem endast för ett tillfälligt restaureringsprojekt, eller för att ta bort envisa fläckar. Prova rostfritt stål polska, vitling, talk eller bakpulver. Applicera en av dessa till en lätt fuktig trasa.
  • Bild med titeln Clean a Till Rostfritt Stål Sink Steg 2
    2. Gnid i riktning mot mållinjen. De flesta sänkor i rostfritt stål har en borstad finish. Torka parallellt med borstlinjerna för att minska risken för en synlig skrapa.
  • Använd en tandborste med en bit av rengöringsmedel för att rengöra de täta områdena runt kranen och området runt avloppet.
  • Bild med titeln Rengör en tråkig rostfritt stålbindning Steg 3
    3. Skölj rostfritt stål rengöringsmedel. Tvätta rengöringen av överallt du använde den. Om din sinks sken är återställd, torka diskbänken helt med en ren handduk, dabbing istället för att gnugga för att undvika strejkmärken. Om din handfat fortfarande ser tråkigt ut, bläddra igenom stegen nedan för ytterligare lösningar på specifika problem.
  • Bild med titeln Rengör en tråkig rostfritt stålbänk Steg 4
    4. Torka bort hårda vattenfläckar och rost med ättika. Om din diskbänk är ren men täckt i tråkiga vita fläckar, doppa en mjuk trasa i vit vinäger och torka bort dem. Detta fungerar också med rostfläckar.
  • Bild med titeln Rengör en tråkig rostfritt stålbänk Steg 5
    5. Buff med mjöl om diskbänken fortfarande är grimy. Mjöl är ett billigt, mycket mildt slipmedel, vilket gör det till ett bra val för rengöring av ett stort område. Om din handfat fortfarande ser smutsigt ut och du har lite fritid, följ dessa steg:
  • Torka diskbänken noggrant. Varje vatten kvar på ytan kommer att vrida mjölet till lim.
  • Stänk en lätt dammning av mjöl över diskbänken. Använd ca ¼ kopp (60 ml) mjöl för en genomsnittlig kökshandfat.
  • Buff diskbänken i en cirkelrörelse med en mjuk trasa, med fokus på fälgen och dränering där maten kan fastna.
  • När smuts är borttagen, borsta mjölet i en behållare och kasta den i kökssprickan. För mycket mjöl kan blockera avloppet.
  • Bild med titeln Clean a Till Rostfritt Stål Sink Steg 6
    6. Överväga att böja med olja. Olivolja kan öka glansen och ta bort streck från din handfat, men överdriven kan det lämna rostfritt stål klibbigt eller så småningom utseendet duller än tidigare. Om du försöker, lägg bara två eller tre droppar olivolja på en mjuk trasa. Torka av den torra handfaten jämnt tills hela ytan är belagd mycket lätt. Buff i små cirklar med samma oljeduk i ett par minuter tills du har uppnått en jämn glans.
  • Bild med titeln Rengör en tråkig rostfritt stålkänta Steg 7
    7. Håll diskbänken torr i 24 timmar om det är möjligt. En stor ren kan lämna ytan av din diskbänk tillfälligt skadad, speciellt om det fanns rost på ytan. Ge stålet om dagen för att återställa sitt skyddande anti-rostlager, eller åtminstone torka det noggrant efter varje användning under den här tiden.
  • Metod 2 av 2:
    Regelbunden underhåll
    1. Bild med titeln Clean a Till Rostfritt Stål Sink Steg 8
    1. Rensa ut diskbänken. Tvätta och ta bort några rätter. Kassera fast matavfall.
    • Tvätta stål och gjutjärns köksredskap omedelbart. Dessa material kan orsaka rost om de lämnas i sinken för länge.
  • Bild med titeln Rengör en tråkig rostfritt stålkänta Steg 9
    2. Välj ett icke-slipande rengöringsverktyg. Svampar, mjuka rengöringsplattor, tyg eller borstborstar är de bästa verktygen för att skrubba rostfritt stål. Abrasiva kuddar och trådborstar kan skrapa i finishen, speciellt om din handfat har en glänsande, reflekterande yta.
  • Använd aldrig stålull eller kolstålborstar. Dessa material kan lämna små metallpartiklar som orsakar rost.
  • Bild med titeln Rengör en tråkig rostfritt stålbänk Steg 10
    3. Skrubba med varmt vatten och mild tvål. För vardagsrengöring är mild tvål eller diskmedel tillräckligt för att förhindra missfärgning eller dulling. Skrubba tills du har tagit bort alla skräp och fläckar från diskbänkytan.
  • Bild med titeln Rengör en tråkig rostfritt stålsänk Steg 11
    4. Desinficera ytan ibland. Köksrengöringsmedel med kvaternära ammoniak är bland de mest effektiva desinfektionsmedlen för rostfritt stål, och bör inte skada din sinks finish. Men de kan irritera huden eller orsaka astma, och i vissa fall kan skada vattenlivet när de tvättas ner i avloppet. Vit vinäger är ett ganska effektivt alternativ om du är oroad över dessa problem. Använd i båda fallen en sprayflaska för att belägga diskens yta.
  • De flesta köksgivare som inte är blekbaserade innehåller kvaternära ammoniak. För att bekräfta detta, kontrollera ingredienslistan för ett kemiskt namn som slutar "ammoniumklorid," eller för en förkortning som BAC, BZK, BKC eller ADBAC.
  • Blekbaserade rengöringsmedel rekommenderas inte, eftersom de kan korrodera din diskbänk om inte sköljs av noggrant. Låt aldrig bleka komma i kontakt med rester från andra rengöringsmedel, eftersom reaktionen kan producera farlig gas.
  • Bild med titeln Clean a Till Rostfritt Stål Sink Steg 12
    5. Skölj med varmt vatten. För bästa resultat, låt desinfektionsmedlet sitta i minst tio minuter innan det sköljs av med varmt vatten.
  • Bild med titeln Rengör en tråkig rostfritt stålbänk Steg 13
    6. Torka av sinken. Vatten som avdunstar på sinkytan kan lämna vita fläckar, speciellt om du bor i ett hårt vattenområde. Torka bort fukt med en mjuk, torr trasa för att bevara diskens glans.
  • Bild med titeln Clean a Till Rostfritt Stål Sink Steg 14
    7. Torka skrubbverktyg på en annan yta. Våta svampar, kläder eller diskmattor kan fälla vatten på diskbänken. Detta kan orsaka fläckar eller tråkiga fläckar. Krama ut överskott av vatten, lägg dem sedan på en fönsterbräda eller vattentät räknare för att torka istället.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du också rengör räknarna eller andra köksytor, rengör dem först. Kom ihåg att eventuella smulor eller skräp från att rengöra andra ytor kommer sannolikt att hamna i diskbänken.
  • Sätt dina smutsiga rätter i diskmaskinen eller en diskpanel - inte i din handfat.
  • För att hålla handfatet ser fantastiskt, gör en snabb, ljusrengöring varje gång du använder den. Rengör matrester innan det torkar och låt inte vätska sitta länge. Om du behöver, använd lite diskmedel (tvättvätska) för att rengöra någonting klibbigt eller fet av ytan. Torka sedan ner med en handduk varje gång du använder den. Detta kommer att hålla vattenfläckar från att bilda.
  • Glöm inte att tömma och rengöra några korgar eller spännare i avloppet.
  • Varningar

    Använd gummihandskar när du arbetar med rengöringsmedel för att skydda dina händer.
  • Blanda aldrig hushållsrengöringsmedel. Vissa produkter reagerar på att skapa farliga gaser.
  • Vissa matpatogener kan överleva i timmar eller dagar på torra rostfria ytor. Att hålla handfatet torrt och fritt från skräp minskar risken, men gör det inte en sanitär yta för matberedning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande