Hur man renar rostfritt stål bestick

Rostfritt stål bestick, som namnet kan föreslå, är en speciell typ av metall som inte lätt bryter ner, rost eller fläck. Men med användning eller över tiden kommer dina rostfria redskap att bli smutsiga och tarnished, förlorar sin glans och rent utseende. För att städa din bestick kan du använda din diskmaskin, eller du kanske måste använda manuella metoder för att bryta upp envisa fläckar och uppbyggnad. Efter det, med lite extra ansträngning, kan du ta fram en liknande glans i dina redskap.

Steg

Metod 1 av 3:
Ta bort envisa fläckar och uppbyggnad
1. Skapa din rengöringslösning. I en liten tallrik, maträtt, skål eller behållare, blanda natron och flytande diskmedel tills de två bildar en pasta. Denna kombination är utmärkt för att bryta upp hård smuts och svåra fläckar.
  • En liten bit går långt, och du kan alltid blanda mer, så du kanske vill förbereda en liten mängd först för att förhindra att någon kommer att slösa bort.
  • Använd ditt finger eller ett omrörningsverktyg, som en sked, för att noggrant blanda bakpulver och tvål tills pastan är konsekvent hela.
  • 2. Applicera rengöringspastaen till din bestick. Du kanske vill städa din bestick en i taget för att inte se någonting, eller du kanske vill göra allt på en gång för att spara tid. Skruva försiktigt din pasta i smutsiga områden med en nylonskrubber eller en mjuk borstborste för att bryta upp gunk och smutsighet.
  • Om du försöker spara tid genom att städa din bestick i en stor sats, kanske du vill använda ett badkar eller hink för att hålla silvervaror och innehålla din rengöringspasta.
  • Att använda denna speciella rengöringspasta är speciellt användbar för att ta bort scorch märken och mörka fläckar från din bestick. Det kan dock ta lite tid och ansträngning innan märket är borttaget.
  • 3. Spot Rena återstående fläckar. Även efter din grundliga rengöring med din bakpulver / diskpasta, kan vissa fläckar kvar på din bestick. Om så är fallet för dig, använd en ren nylonskrubber eller mjuk borstborste för att skrubba dessa bort med ospädd vit vinäger.
  • Ytan på rostfria redskap kan bli repade och grumliga över tiden genom slipande rengöringsverktyg. Även när du använder en nylonskrubber eller mjuk borstborste, rena smutsiga områden försiktigt.
  • Bild med titeln Clean rostfritt stål bestick steg 4
    4. Skölj din städade bestick och torka det. Efter all återstående mat, fläckar, och annan smutsighet har tagits bort, är du nästan klar. Skölj din bestick under vatten och använd sedan en mjuk, torr diskduk för att torka bort överskott av fukt, som handtorkning kommer att bidra till att förhindra bildandet av fläckar.
  • Om, under din torkning, har din handduk blivit särskilt våt, byt ut det här med en ny som är ren och torr.
  • Metod 2 av 3:
    Med en diskmaskin
    1. Förrätta din bestick. Kasta din bestick rakt in i diskmaskinen kan ibland orsaka envisa bitar av mat eller sås att tårta på den. Du kan förhindra att detta händer med lätt rengöring av silverware innan du sätter den i diskmaskinen. Använda diskmedel och varmt vatten:
    • Rengör besticket noggrant. Undvik att använda slipande skrubber eller borstar, eftersom dessa kan klia i slutet av ditt rostfritt stål. En mjuk diskduk eller svamp är dock bra.
    • Var särskilt uppmärksam på sprickor, sprickor, och andra ställen matar lätt upp vid rengöring, inklusive tänder av gafflar och skålarna med skedar.
    Expertips
    Amy Mikhaiel

    Amy Mikhaiel

    Husrengöring Professionalamy Mikhaiel är en städguru och VD för Amys Angels Cleaning Inc., Ett bostads- och kommersiellt städföretag i Los Angeles, Kalifornien. Amys änglar röstades bäst av städservice av Angies listor i 2018 och var det mest efterfrågade städföretaget av Yelp år 2019. Amys uppdrag är att hjälpa kvinnor att uppnå sina finansiella mål genom att upprätta bemyndigande genom rengöring.
    Amy Mikhaiel
    Amy Mikhaiel
    Husstädning Professionell

    Om din bestick är rostig, kan du inte använda dem längre. Det är svårt att berätta skillnaden mellan fläckar och rost, men om din bestick är rostig, kan du inte rengöra dem, och det är inte säkert att använda dem längre.

  • Bild med titeln Clean Rostfritt stål bestick Steg 6
    2. Placera din bestick i diskmaskinen. Välj inställningen på din diskmaskin som bäst återspeglar villkoret för din bestick. I de flesta fall bör en normal cykel vara tillräcklig, men speciellt smutsig bestick kan kräva en tung cykel. Stäng av torkcykeln, om du kan. Lägg sedan till ett lämpligt tvättmedel till din diskmaskin, stäng dörren och starta sedan tvättcykeln.
  • För att göra det lättare att returnera bestick till sin plats i ditt kök, kanske du vill skilja dina skedar, gafflar och knivar i din diskmaskin.
  • Några bestick, särskilt vissa typer av skedar, kan bo ihop i din diskmaskin, vilket gör dem svåra för din diskmaskin att rengöra. Du kanske vill sprida utredskap så här, så din diskmaskin kan fungera mest effektivt.
  • Bild med titeln Clean Rostfritt stål bestick Steg 7
    3. Kör ytterligare cykler efter behov. Rostfritt stål kräver ibland flera tvättcykler innan det är helt rent. Äldre diskmaskiner och allvarligt smutsiga bestick, speciellt, kan kräva en andra lopp genom diskmaskinen.
  • Kontrollera din bestick efter varje cykel för kvarvarande mat, fläckar eller smutsighet. Om du upptäcker någon, behöver dina redskap sannolikt en andra cykel.
  • Var försiktig när du tar bort bestick från din diskmaskin för att inspektera den. Bara efter rengöring kan redskapen vara väldigt heta.
  • Bild med titeln Clean Rostfritt stål bestick Steg 8
    4. Handtorka tvättad bestick för bästa resultat. Efter din diskmaskins rengöringscykel är klar, ta bort din bestick från den. Även om besticket är mest torr, torka noggrant varje redskap med en mjuk, torr trasa eller en bit pappershandduk. Torkning för hand reducerar fläckar kvar på din bestick.
  • 5. Ta bort värmebreak eller kvarvarande fläckar. Bestick i rostfritt stål kan bli streckat på grund av matfläckar eller överexponering för att värma. I de flesta fall kan dessa typer av fläckar vara buffrade med en mjuk diskduk eller polerduk. Du kan lägga till ett polermedel för att förbättra slutpolen, som:
  • Olivolja, som hjälper till att ta bort streck från bestick. Använd en mjuk diskduk, trasa eller pappershandduk fuktad med olivolja för att försiktigt gnugga din bestick med den för att ta bort streck.
  • Mineralolja, mycket som olivolja, bidrar till att minska streck. Fuktar en mjuk dishcloth, trasa eller papperslokal med oljan, gnid försiktigt besticket tills streck är borta.
  • Metod 3 av 3:
    Föra ut glansen i din bestick
    1. Bild med titeln Clean Rostfritt stål bestick Steg 10
    1. Använd ett speciellt formulerat polerat. Det finns många olika typer av specialdesignade polermedel för polering av rostfritt stål. Du kan ofta hitta produkter som dessa på din lokala livsmedelsbutik i rengöringssektionen, på hårdvaruaffärer, allmänna återförsäljare och online-återförsäljare.
    • Du bör följa etikettinstruktionerna på din polska för bästa resultat. Spruta i allmänhet lite poler på en mjuk trasa och buff din bestick tills metallen är ljus.
    • Var uppmärksam på varningen på poler med rostfritt stål. Vissa formler kanske inte är avsedda för användning på att äta redskap.
  • Bild med titeln Clean Rostfritt stål bestick Steg 11
    2. Buff din bestick med citronolja, växelvis. Citronolja kommer inte bara att ta ut glansen i rostfritt stålredskap, det kommer också att lämna den tilltalande, uppfriskande doften av citron. Detta vanliga polermedel finns i de flesta livsmedelsbutiker och allmänna återförsäljare. För att använda citronolja för att polera din bestick:
  • Applicera en liten mängd olja till en mjuk, torr trasa, som en dishtowel eller ren trasa. I en nypa kommer pappershandduk också att fungera för polering.
  • 3. Polera med metallens korn. Mycket som trädkornet indikerar den riktning som träet verkar flyta in, så kommer din rostfritt stål bestick har ett spannmål. Du kan i allmänhet förvänta dig att korn av rostfritt stål antingen kommer att vara vertikal (upp och ner) eller horisontellt (vänster till höger).
  • Polering med metallens korn med något polermedel förbättrar det övergripande slututseendet på din bestick.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Rengör besticket innan du använder den för första gången. Det kan vara damm, smuts eller bakterier på din bestick, även om det ser rent ut. Använd varmt vatten, diskmedel, och en mjuk svamp eller diskduk för att rengöra smutsighet som kan vara på din bestick efter att ha köpt den.
  • Silverpläterad rostfritt stål bestick brukar märkas e.F.N.S., som står för elektropläterad nickel-silver.
  • Vårdinstruktionerna som följde med din bestick kan ha specifika riktningar för rengöring. Kolla här för att hitta andra potentiella rengöringsmetoder.
  • Varningar

    Använd extra försiktighet vid rengöring av silverpläterad rostfritt stål bestick. Silverplätering interagerar annorlunda med tvättmedel. Att använda fel kan man orsaka permanent skada på din besticks finish. Använd specialiserade formler avsedda för silverpläterad rostfritt stål.
  • Undvik att använda slipmedel, som en stålull och skrubbande dynor, lösningar som innehåller klorblekmedel eller klorid, och avstå från att använda hårt vatten, eftersom alla dessa kan påverka det färdiga resultatet av din besticksrengöring negativt.
  • Vissa städare eller polerhers kan skada din bestick. Om du är osäker på en av dessa, testa en liten, ondbar del av silvervaran först.
  • Även om det är troligt att din rostfritt stål bestick är diskmaskin säker, för bästa resultat från din städning, tvätta din bestick för hand.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande