Hur man rengör metall

Chansen är att det finns flera olika typer av metall i ditt hem. Precis som något annat ackumulerar metall damm och blir smutsig över tiden. Lyckligtvis kan du använda produkter som du redan har hemma för att rengöra de flesta metaller - det finns inget behov av att köpa fina specialrenare för att få jobbet gjort. Här har vi samlat svar på några av dina vanligaste frågor om hur man rengör de olika typerna av metall du troligen har runt ditt hem.

Steg

Fråga 1 av 11:
Vilka produkter är ren metall det bästa?
1. Syror, som citron eller ättika, fungerar vanligtvis bäst. Medan det finns gott om kommersiella rengöringsmedel där ute, innehåller många av dessa skadliga eller giftiga kemikalier. Skär en citron i hälften, Strö den med salt och gnugga den på metallen. Citronet löser saltet så det kommer inte att klia i metallet. Du kan också använda en luddfri trasa som blötläggs i ättika eller citronsaft.
  • Undvik abrasiva rengöringsmedel och skrubber, som kan skrapa metallen och skada ytan. Om metallen är väldigt smutsig, blötlägga det ett tag, torka sedan smuts bort.
  • För bränd mat, fyll potten eller pannan med vatten och 2 matskedar (30 ml) citronsaft eller vit vinäger. Koka blandningen i 15 minuter, töm sedan ut och torka objektet med en luddfri trasa.
Fråga 2 av 11:
Hur gör du aluminiumglans?
1. Prova vit ättika eller citron efter rengöring med diskmedel. Regelbunden maträtt och varmt vatten kommer att rengöra någon av ytan eller smuts. Efter det, gnugga en citron över ytan för att återställa glansen. En mjuk trasa som blöts i vit vinäger kommer också att göra tricket! Bara se till att du sköljer ättika med lite varmt vatten när du är klar.
  • För att göra aluminiumpottar sparkle, tillsätt 1 matsked (14.79 milliliter) vita vinäger per quart (946.3 milliliter) varmt vatten och ta det koka. Låt det koka i 15 minuter, skölj sedan potten och torka den med en luddfri trasa.
  • Du kan också blanda vit vinäger och grädde av tartar för att bilda en pasta. Gnugga pasta på ytan av metallen och låt den torka. När det är torrt, tvätta det med varmt vatten, torka sedan metallen med en luddfri trasa.
Fråga 3 av 11:
Kan du använda ättika på rostfritt stål?
1. Nej, syran i ättika kan korrodera rostfritt stål. Rostfritt stål är mycket lättare att rengöra än andra metaller-regelbunden maträtt och vatten ska göra tricket. Fönsterrenare är också bra för rengöring av större rostfria föremål, som ett kylskåp. Bara se till att ammoniak inte kommer i kontakt med någon mat.
  • Torka rostfritt stål i riktning mot metallens korn för en streckfri glans.
  • Rengöringsmedel och torkdukar speciellt för rostfritt stål, som du kan hitta varhelst rengöringsprodukter säljs, är din bästa satsning för att hålla ditt rostfritt stål som nya.
Fråga 4 av 11:
Kan du tvätta en gjuten stil?
  1. Bild med titeln Clean Metal Steg 2
1. Nej, använd inte disken på en cast-Iron-stekpanna utom när du först köper den. Tvätta en gjuten stil med tvål och varmt vatten när det är helt nytt. Förvärm din ugn till 350 ° F (177 ° C) och gnid i vegetabilisk olja så att den är jämnt täcker hela ytan. Lägg ett ark av aluminiumfolie på ugnsstället och lägg sedan din stekpanna upp och ner ovanpå den. Baka det i ungefär en timme, stäng sedan av värmen och låt metallen svalna.
  • Efter kryddor är ditt gjutjärn är klart att använda. När du lagar mat, skölj det helt enkelt med vatten och torka ut med en mjuk trasa eller pappershandduk. Tvätta aldrig det med tvål eller lägg den i diskmaskinen - kryddan kommer att ta bort och du måste börja om igen.
  • När ytan på din gjutjärnspanna börjar bli tråkig och klibbig, det är ett tecken på att du behöver säsong igen.
Fråga 5 av 11:
Vad är det bästa sättet att rengöra koppar?
1. Skrubba koppar med salt och ättika för att bli av med alla tarnish. Koppar kan vara knepigt att rengöra, men dessa vanliga hemprodukter gör det till en bit tårta! Spruta bara saltet på ditt kopparobjekt, skrubba sedan med en luddfri handduk du har blöt i ättika. Förvänta din handduk att bli smutsig när du går - det betyder att det fungerar!
  • Ta en tandborste doppad i ättika och använd det för att komma in i små sprickor och sprickor där det lätt kan bygga upp.
Fråga 6 av 11:
Vad blir av med vattenfläckar på krom?
  1. Bild med titeln Clean Metal Steg 7
1. Torka kromarmaturer med en blandning av lika delar ättika och vatten. Blötlägg en luddfri trasa i din blandning och gnugga försiktigt krom. Om det är särskilt smutsigt, linda tyget runt metallen för att låta den suga i 10-15 minuter, torka sedan med en annan torr trasa.
  • Chrome är en mjuk metall, så undvik att använda några hårda slipmedel eller skrubbborstar. De kunde skrapa metallen och förstöra glansen.
  • För vardagsrengöring, regelbunden maträtt och vatten kommer att hålla din krom att se sin gnistrande bästa.
Fråga 7 av 11:
Hur kan du rengöra tennstycken?
1. Använd diskmedel och varmt vatten för att enkelt rengöra din tenn. Fyll en hink eller stor skål med varmt vatten och några droppar diskmedel. Virvla runt, doppa sedan en svamp i den och använd den för att rengöra försiktigt tenn. Därefter är allt du behöver göra skölj det med varmt vatten och torka det med en luddfri trasa.
  • Tenn är en mjuk metall, som ofta används för bildramar och andra dekorativa föremål. Undvik abrasiva rengöringsmedel eller skrubbborstar, som kan skrapa ytan.
  • Om du har polerat tenn, använd alla all-purpose metalpolska för att göra det glänsande när du är klar med att städa den. Om din tenn har mer av en matt finish, är det inte nödvändigt att polera det.
Fråga 8 av 11:
Behöver jag ett speciellt polerat för mässing?
1. Nej, du kan återställa mässing med en pasta av citronsaft och bakpulver. Få en tesked (4.8 gram) bakpulver och rör i saften från ungefär en halv citron tills du får en smidig pasta. Applicera pastaen till ditt mässingsobjekt med en mjuk trasa, skölj sedan med vatten och torka av det.
  • Om din mässing är tungt tarnished, låt pastan sitta i ca 30 minuter innan du sköljer det. Du kan också behöva upprepa processen mer än en gång.
  • Tro det eller inte, du kan också rengöra mässing med ketchup, tomatsås eller tomatpasta! Bara smear det på mässing med en luddfri trasa och lämna den på en timme. Sedan skölj med varmt vatten och diskmedel och du är bra att gå.
  • Kommersiella städare och polsker utformade speciellt för mässing är lätta att hitta varhelst rengöringsprodukter säljs och kommer vanligtvis att göra jobbet snabbare.
Fråga 9 av 11:
Är guld eller silver polskt nödvändigt?
1. Nej, du kan normalt rengöra guld och silver utan kommersiella poler. Disk tvål kommer att fungera lika bra som ett kommersiellt polerat för rengöring av guld och silver. Kommersiella polerhes tenderar att fungera snabbare än andra rengöringsmetoder och kan vara bekvämare att använda. Samtidigt är vissa märken också ganska giftiga. Använd gummihandskar och arbeta i ett välventilerat område om du använder en kommersiell polsk.
  • Blötsguld i en blandning av varmt vatten och 2 till 3 droppar diskmedel. Rör om blandningen ihop tills vattnet är sudsy, släpp sedan ditt guld i vattnet i 15-30 minuter. Använd en ren, mjuk borste (en tandborste fungerar bra) för att lossa eventuella smuts i sprickor. Skölj guldet av under kallt vatten-sätta små smycken i en kolv så att du inte förlorar det. Då är allt som är kvar att göra det av med en luddfri trasa.
Fråga 10 av 11:
Hur återställer du Tarnished Silverware?
  1. Bild med titeln Clean Metal Steg 5
1. Ta bort tarnen med bakpulver och vatten. Linje en kruka med aluminiumfolie och fyll den med 2 till 3 tum (5.1 till 7.6 cm) vatten. Lägg till 2 till 3 matskedar (30 till 45 gram) bakpulver och ta det koka. Sätt ditt silver i kokande vatten och fortsätt att låta det koka tills folien blir svart. Använd tang för att ta ditt silver ur vattnet, torka sedan det med en luddig handduk.
  • Om du inte är nöjd med resultaten, ställer du upp ditt vatten och bakpulvermix och gör det igen. Extremt tarnished silverware kan behöva ett par rundor.
  • För mer utsmyckade mönster, använd en mjuk tandborste för att försiktigt borsta bort smältet i spår och sprickor innan du torkar av det.
Fråga 11 av 11:
Hur rengör du gammal rostig metall?
1. Suga smutsig, rostig metall i vit ättika över natten. Detta kommer att bli av med de flesta av ytan smuts och rost. Efter blötläggning, skrubba metallen med stålull eller en trådborste för att få mer av rosten. Om du är nöjd med metallens utseende, tvätta den med disken tvål och varmt vatten, torka det med en luddfri trasa.
  • Om metallen fortfarande ser rostig eller smutsig, låt den suga i vit ättika över natten igen. För riktigt smutsiga metaller, kan du behöva lämna dem blötläggning i ett par dagar.
  • Om objektet är för stort för att suga, blanda natron och vatten för att bilda en pasta, applicera sedan pastan med en luddfri trasa. Låt pastaen torka, använd sedan en tyg som blöts i varmt vatten för att tvätta det. Tänk på att du kanske måste göra det flera gånger innan objektet börjar se ut som nytt.
  • För att förhindra att metallvaror blir rostiga, använd en mjuk trasa för att tillämpa en liten mängd mineralolja 2-3 gånger om året. Och håll alltid dina metallartiklar rena och torra - Om du behöver tvätta dem, torka dem så snabbt som möjligt och lämna inte dem blötläggning i vatten.

Tips

Ibland är metallartiklar, särskilt antikviteter, snyggare med en tarnished, äldre patina. Om du har ett dekorativt objekt, överväga att lämna det ensam istället för att försöka återställa det till en ny-ny stat.

Varningar

Vid användning av kommersiella kemiska rengöringsmedel, arbeta i ett välventilerat område och alltid bära gummihandskar.
  • Använd aldrig vit vinäger på knivar. Syran kan skada både mållinjen och den exponerade kanten.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande