Hur man accepterar misstag och lär dig av dem

Har du problem med att acceptera dig själv när du gör misstag? Tycker du att det är svårt att lära av dina misstag, så att du fortsätter att falla i samma gamla vanor? Det kan vara utmanande att acceptera att vi har gjort misstag, speciellt om vi kommer från en perfektionistisk bakgrund där "förträfflighet" är förvirrad med "Göra aldrig ett misstag." Att göra ett misstag är också ibland annorlunda än misslyckande - misslyckande är ett resultat av att inte lyckas med en medveten ansträngning, men misstag kan vara omedvetna. Lyckligtvis finns det steg du kan ta för att vara mer accepterande av dina misstag, och det finns också tekniker som du kan använda för att få ut det mesta av dina misstag.

Steg

Del 1 av 2:
Acceptera dina misstag
  1. Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 1
1. Ge dig själv tillåtelse att röra upp. Det finns många anledningar att du ska ge dig själv tillåtelse att göra misstag. Att göra misstag är oundvikligt och en del av att vara mänsklig. Det är också en värdefull instruktionskälla och kommer att berika ditt liv. Det kan lära dig att prova nya saker och utöka dina horisonter.
  • Till exempel kanske du vill lära dig att laga mat. Börja, säg till dig själv "Jag är ny på den här matlagningen och jag kommer förmodligen att göra misstag. Det är okej. Det är en del av processen."
  • Ibland kan rädslan för att göra misstag-perfektionism - hålla dig från att prova nya saker eller slutföra projekt eftersom du är så rädd för att inte göra det bra att du inte kan få dig att agera. Låt inte detta hända med dig.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 2
    2. Erkänna kraften av vana. Ibland orsakas misstag inte av en insats från vår sida, men bristen på det. Vi kan inte utöva maximal ansträngning varje dag i alla delar av våra liv. Saker som vi ofta gör, som att köra till jobbet eller göra frukost, kan bli så vanligt att vi inte fokuserar på dem. Detta är faktiskt användbart, eftersom det tillåter oss att spendera energi på andra saker som kräver mer uppmärksamhet. Men ibland kan denna kraft av vana leda oss till att göra misstag. Erkänna att detta är en del av att vara en människa med ändliga energi- och uppmärksamhetsresurser.
  • Till exempel, kanske du kör på samma sätt att fungera varje dag, 5 dagar i veckan. På helgen ska du köra ditt barn till fotbollspraxis, men du inser att du har gått på "autopilot" och har börjat köra till jobbet istället. Detta är ett naturligt misstag, resultatet av vana. Slå dig själv för detta misstag är ohjälpligt. Istället erkänner du glidningen och fortsätt.
  • Studier tyder på att du kanske kan kompensera för misstag som gjorts på autopilot, även när du inte är medveten om dem medvetet. Studier som utförs med skickliga typister föreslår att du sakta ner när du gör ett misstag att skriva, även om du inte är medveten om att göra det.
  • Studier tyder också på att cirka 47% av tiden, människor är "checkade ut", eller tillåter sina tankar att vandra från uppgiften till hands. Det här är ofta när misstag händer. Om du upptäcker att du ofta gör misstag på grund av "Mind Wandering", överväga att prova lite mindfulness Övningar för att få din uppmärksamhet tillbaka till det aktuella ögonblicket.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 3
    3. Skilja mellan fel på provision och fel om underlåtenhet. Misstag är inte alltid resultatet av någon ansträngning du har gjort. Ibland kan du göra ett misstag genom att inte göra något också. Lagar särskiljer i allmänhet mellan kommissionen (gör något som inte borde ha gjort) och utelämnandet (inte gör något som borde ha gjorts), med att kommissionen brukar ses som svårare. Fel av underlåtenhet är vanligtvis vanligare än kommissionens fel.
  • Fel av underlåtenhet kan fortfarande ha en effekt på ditt liv, dock. Till exempel, om ditt företag inte fortsätter med den senaste utvecklingen i teknik, kan det påverka din ekonomiska framtid.
  • Det är viktigt att erkänna båda typerna av misstag, för att du kan lära av dem båda. Vissa människor försöker undvika fel på provision genom att göra så lite som möjligt och utan ansvar, men det här håller dig inte från fel av underlåtenhet, och det är inte ett mycket bra sätt att leva eller växa.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 4
    4. Skilja mellan misstag och dåliga beslut. Det är viktigt att känna skillnaden mellan misstag och dåliga beslut. Misstag är enkla fel, som att läsa en karta fel och ta fel utgång. Dåliga beslut är mer avsiktliga, som att ta den natursköna vägen till ett möte och besvära den andra personen genom att vara sen. Misstag är förståeligt och kan kräva mindre fokus på att korrigera. Du bör acceptera dåliga beslut precis som misstag, men det lönar sig att ägna mer uppmärksamhet åt dem.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 5
    5. Fokusera på dina styrkor också. Det är viktigt att undvika att bli bogged i vad du gör fel. Försök att balansera självkritik med att fira vad du gör det bra. Detta kan fira saker du redan är bra på eller firar områden där du ser förbättring. Det finns ingen mening att försöka förbättra om du inte kan uppskatta resultatet av dina ansträngningar.
  • Du kan vara ny att laga mat, men kanske det är något som klickar direkt med dig. Kanske kan du bara berätta vad Spice ett recept behöver helt enkelt genom provsmakning. Ge dig själv kredit för dessa styrkor.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 6
    6. Visa misstag som ett tillfälle. Det finns mekanismer i hjärnan som hjälper oss att upptäcka när vi gör något fel. Hjärnans signaler till oss när vi gör ett fel. Detta kan vara verkligen till hjälp under inlärningsprocessen. Att göra misstag kan hjälpa oss att fokusera närmare på vad vi gör och försöker göra vårt absolut bästa.
  • Forskning tyder även på att vissa experter, som läkare, kan misslyckas med att korrigera misstag eftersom de litar på sin egen bedömning för mycket. Det finns fördelar med att vara öppna för misstag och visa dem som ett tillfälle, även efter att du har blivit riktigt bra på någonting.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 7
    7. Titta på hur lång tid det tar att bli expert. Forskning tyder på att det kan ta tio år att experimentera med en färdighet och göra misstag att bli riktigt bra på det. Detta är sant för alla från kompositören Mozart till basketspelaren Kobe Bryant. Gå lätt på dig själv om du först inte lyckas, för det är normalt. Det tar mycket ansträngning under en lång tid för att uppnå storhet på något.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 8
    8. Reframe beslut som experiment. En del av problemet med att inte låta dig göra misstag tänker på att du måste göra det perfekta beslutet varje gång. Istället för detta orealistiska mål, försök att reframe dina beslut som experiment istället. Ett experiment kan ha goda eller dåliga konsekvenser. Du kan fortfarande göra ditt bästa för att uppnå goda konsekvenser, förstås, men det kommer att ta några av trycket.
  • Till exempel, med matlagning, tillvägagångssätt recept med en experimentell inställning. Undvik att förvänta den perfekta maträtten. Se i stället, se det som ett tillfälle att experimentera och lära dig mer om hela matlagningsprocessen. Detta hjälper dig att undvika att döma dig själv för att röra upp, vilket du utan tvekan kommer att vid någon tidpunkt.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 9
    9. Upptäck hur hjärnan behandlar misstag. Hjärnan har faktiskt specifika nervceller som hjälper oss att titta på vår prestanda, upptäcka misstag och sedan lära av vad vi gjorde fel. Hjärnan har också svårigheter att acceptera att den har gjort ett fel, dock. Hjärnan kan reframe en erfarenhet till något positivt för att undvika att acceptera att det har gjort ett misstag. Om du har svårt att känna igen och acceptera dina misstag, är det förmodligen varför. Förstå hur din hjärna behandlar misstag kan hjälpa dig att vara mer medveten om din egen erfarenhet.
  • Din hjärna har väsentligen två svar på misstag: problemlösningsläge ("Varför hände detta? Hur kan jag få det inte att hända igen?") Och avstängningsläge (" Jag ska ignorera det här misstaget "). Problemlösningsläget, som inte är överraskande, hjälper dig att lära dig av dina misstag och korrigera dem i framtiden. Det ses vanligen hos personer som tror att intelligens är flexibel, och att alla kan utvecklas. Avstängningsläget ses ofta när du tror att din intelligens är "Fast": Du är antingen bra eller dålig på något, och det är det. Denna typ av tänkande håller dig från att lära och växa.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem steg 10
    10. Förstå hur samhället ser misstag. Vi lever i ett samhälle som är rädd för att göra misstag. Vi växer upp att uppmuntras att göra så få misstag som möjligt. Människor som lyckas komma fram är de som tar detta på allvar. Går bra i gymnasiet och du får stipendier till universitetet. Går bra på universitetet och du kommer att examinera med en hög GPA och heder. Det finns lite utrymme för att röra upp. Så om du har svårt att acceptera dina misstag först, gå lätt på dig själv, för det är inte allt ditt fel. Du har nog fått att vara svår på dig själv.
  • Påminn dig om att tron ​​att du aldrig får göra ett misstag är felaktigt. Misstag är det enda sättet vi lär oss - om du inte gör (många) misstag, är det för att du redan vet något inuti och bakåt. Om du vill lära och växa är misstag en del av paketet.
  • Påminna dig om att perfektionismen håller dig och andra till orimliga standarder. Att göra ett misstag gör dig inte "ett misslyckande" eller negera dina ansträngningar. Koppla av dina standarder för att tillåta plats för misstag - det är ett mer hjälpsamt och effektivare sätt att driva excellens.
  • Del 2 av 2:
    Lär dig från dina misstag
    1. Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 11
    1. Rätta dina fel. Misstag kan hjälpa dig att lära dig, men bara om du ser till att de korrigeras. Om du till exempel använder fel ingrediens när du lagar mat, var noga med att fråga din mamma eller en kunnig person om rätt sätt att använda ingrediensen, så att du kan ändra informationen i ditt minne.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 12
    2. Håll en journal av dina misstag och framgångar. Det kan vara till hjälp att skriva ner när, var och hur du gör misstag i ditt liv. Detta kommer att skapa ytterligare medvetenhet om dina mönster, vilket kan vara svårt att märka i ögonvärderingen. Bära en liten pocketjournal runt med dig och notera tider som du gjorde något fel. Granska posterna senare när du har ledig tid och utforska alternativ för vad du kunde ha gjort annorlunda.
  • Till exempel, om du arbetar med ett nytt recept och saker fortsätter att gå dåligt, notera var du bråkar upp. Tänk på det senare den kvällen och se om du kan komma med sätt att förbereda maträtten annorlunda.
  • Du bör också hålla reda på dina framgångar. Du kommer att bli mer motiverad för att fortsätta att lära trots att du gör misstag om du kan spåra dina framsteg över tiden och fira vad du är bra på. Ett enbart negativt fokus är ohjälpligt.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 13
    3. Fokusera på "Get-Better" mål snarare än "be-goda" mål. "Be-good" mål satte orealistiska förväntningar för dig själv, särskilt om du bara börjar med en aktivitet. Om du ställer in "be-goda" mål, lyfter du insatserna och berättar för dig själv att du måste lyckas för att vara en bra person. "Få-bättre" mål, å andra sidan, handlar om förbättring. Med dessa mål behöver du inte löjligt höga prestationer för att må bra om dig själv. Du siktar på förbättring, inte perfektion.
  • Till exempel fokusera på det "get-bättre" målet att lära sig hur olika kryddor påverkar smaken av mat, snarare än det "be-goda" målet att vara en mästare kock precis utanför fladdermusen.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 14
    4. Engagera sig i avsiktlig praxis. Tiden är inte den enda ingrediensen som är nödvändig för att lära av dina misstag. Du kommer också att dra nytta av framåt med ett visst syfte. Det är därför viktigt att du lokaliserar dina misstag och orsakerna till dem. Att vara medveten om vad du gör fel, och varför hjälper dig att skapa en plan att träna och öka din kompetens.
  • Till exempel, om du försöker perfekta en grundläggande matlagningskunskaper som kokande pasta, gör det om och om tills du får timing rätt. Det kan ta ett tag att få den önskade mjukheten i pastaen, men ju mer du övar desto närmare får du.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 15
    5. Fråga efter hjälp. Det är ingen skam i att fråga om hjälp med något du inte har hänga på ännu. Att sätta ditt ego åt sidan och lära av någon som har mer erfarenhet än du är ett bra sätt att förbättra, speciellt om du befinner dig i en ruta och vet inte hur man ska fortsätta.
  • Till exempel, fråga en kock på din favoritrestaurang eller en familjemedlem med mycket matlagning erfarenhet om du har problem med en matlagning grundläggande.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 16
    6. Tro på dina förmågor. Forskning tyder på att människor som tror att de kan lära av misstag är faktiskt mer benägna att lära av misstag. Att veta att det är möjligt för dig att lära av misstag är ett bra steg mot att faktiskt göra det.
  • Efter ett misstag som att bränna en maträtt, berätta för dig själv "Jag kan lära av det här. Det är möjligt att använda denna erfarenhet. Nu vet jag att använda en lägre ugnstemperatur."
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 17
    7. Vet att skäl är inte samma som ursäkter. Vi är tillsagda att inte göra ursäkter för våra misstag, men det är annorlunda än att veta om skäl För våra misstag. Om en måltid du lagar mat kommer inte ut rätt, det är okej att känna igen det faktum att du gjorde ett misstag som att inte följa receptet noga eller nå för saltet istället för socker. Det är en anledning, inte en ursäkt. Att söka efter orsakerna till dina misstag kan hjälpa dig att göra det bättre i framtiden, eftersom det kommer att visa dig var du gick fel. Några fler skäl att se upp för:
  • Att vara sent till händelser på grund av att inte stigit upp tillräckligt tidigt.
  • Komma upp för att röra upp ett projekt eftersom du inte bad om förtydligande.
  • Misslyckas med ett test eftersom du försummade att studera, eller prioriterade inte din studerande bra.
  • Bild med titeln Acceptera misstag och lära av dem Steg 18
    8. Ge dig själv tid. Ibland är allt som krävs för att lära av ett misstag ett pass. Det här är dock inte alltid fallet. Många gånger, för att lära av ett misstag, måste vi göra det flera gånger över. Det kan vara svårt att fånga på först, så ge dig utrymme för att göra samma misstag några gånger innan de blir frustrerade.
  • Tips

    Förlåta dig själv om du fortsätter att göra samma misstag. Det är okej att ha ett område som ger dig mycket svårighet.

    Varningar

    Undvik att tänka att du är immun mot misstag, även om du är bra på något. Detta kan göra det svårare för dig om du förstör dig.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande