Hur man bryr sig om en clownfisk

Ocellaris clownfish (eller bara "clown fisk" för kort) är en liten tropisk fisk känd för sin ljusa orange och vita färg och dess affinitet för att gömma sig i kluster av havsanemoner. Oavsett om du är en erfaren marin liv entusiast eller bara ett fan av Hitta Nemo, Omsorg för en clownfisk kan vara ett något allvarligt engagemang, så det är viktigt att förstå exakt vad jobbet medför innan Du gör ditt köp. Lyckligtvis, jämfört med många andra tropiska fiskar, är clown fisk i allmänhet ganska hård och enkel att ta hand om!

Steg

Del 1 av 3:
Ställa in din tank
  1. Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 1
1. Köp minst en 20-30 gallon (75.7-113.6 l) tank. En lämplig tank är avgörande för att ha en glad, hälsosam clownfisk. Tyvärr kan online-vårdresurser skilja sig mycket när det gäller tankrekommendationer för clownfisk. Vissa källor rekommenderar en minsta tankstorlek på bara åtta till tio gallon, medan andra föreslår minst mindre än 20 eller 30 gallon (75.7 eller 113.6 liter). Som en allmän regel är det nästan alltid bättre att ha en tank som är för stor än en som är för liten, eftersom små tankar kräver extra underhåll och kan vara mycket mer mottagliga för saneringsproblem. Således, för clownfiskens hälsa och säkerhet, bör de flesta nya ägare sikta på minst 20-30 gallon (75.7-113.6 l) tank.
  • Farorna med att ha en tank som är för liten kan inte överdrivas. Om filtreringssystemet i tanken är otillräckligt kan föroreningar snabbt bygga upp i tankens vatten, vilket leder till hälsoproblem för fisken som Fin Rot, Marine Ich, och mer. Dessutom, om flera fisk delar tanken, kan trånga kvartaler orsaka territoriell tävling, vilket kan leda till stress, skada eller till och med dödsfall.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 2
    2. Placera din tank i en säker, avskild plats. Många första gången akvarieägare underskattar lättheten att förbereda och behålla ett akvarium. Faktum är att även tankens fysiska läge kan ha en stor effekt på fiskens hälsa och lycka inuti. När du planerar en plats för ditt akvarium, behåll följande tips i åtanke:
  • Akvarier ska vara ute av direkt solljus och bort från värmare, luftkonditioneringsapparater, ventilationsöppningar och fönster. Plötsliga förändringar i vattentemperaturen kan vara skadlig för fisken.
  • Akvarier bör ligga inom ett område av ett eluttag (för att driva belysnings- och filtreringssystemen), men borde inte vara upp mot en vägg, eftersom det vanligtvis gör det svårt att utföra underhåll och ändra filter.
  • Akvarier väger vanligtvis ca 10 pund (4.5 kilo) för varje gallon vatten de innehåller. Detta innebär att en 30 gallon (113.6 l) tanken väger ca 300 pund (136 kilo.) Tänk på när du väljer ett bord eller står för att stödja det.
  • Akvarier ska vara helt nivå med marken.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 3
    3. Testa din tank för defekter. Du låt bli Vill du upptäcka att din tank innehåller läckage eller är dåligt konstruerad när den är helt full av vatten. En riktig tank ska vara helt vattentät och helt nivå. Testa för brister i någon av dessa kategorier med metoderna nedan:
  • Test för läckor genom att fylla tanken till ca 1/3 av vägen full i en vatten-säker plats (som en dusch eller din gård.) Torka utsidan av tanken med en handduk och vänta ungefär en timme. Leta efter pärlor av vatten längs hörnen eller poolen av vatten vid basen - om du ser dessa tecken, returnera din tank för återbetalning.
  • Testa för nivån med snickare. Alternativt, lägg till några inches vatten och markera vattenlinjen på vardera sidan - om de två linjerna skiljer sig, är tanken inte nivå. Tänk på att detta kan återspegla ett problem i ytan under det snarare än i själva tanken.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 4
    4. Lägg till ditt filtreringssystem. Ett bra filtreringssystem är avgörande För något akvarium (särskilt, som noterat ovan, mindre.) Till skillnad från i havet, i ett akvarium, finns det ingenstans för föroreningar från biologiskt avfall att gå, så det är nödvändigt att ta bort dem via filter så att de inte bygger upp och börjar skada fisken. Även om filtreringssystem kan variera kraftigt från produkt till produkt, nedan är några mycket Allmänna anvisningar för inställning av ett typiskt undergravfilter för ett saltvattenakvarium (kontakta din produkts förpackning eller personalen på en lokal djuraffär för mer information):
  • Skölj alla delar av filtreringssystemet och placera de nedre filtren (som vanligtvis liknar kvadratiska galler eller tallrikar) längst ner på tanken.
  • Fäst alla nödvändiga rör, ventiler och luftpumpar till de nedre filtren. Vanligtvis kommer filtersystemet att innehålla något som kallas a "backventil" som är markerad med en pil - pilen ska peka upp och ventilen ska vara ca tre till fyra tum från huvudluftspumpen.
  • Fäst lyftrören till filterplattorna, fäst sedan strömhuvudena till lyftrören. Powerheads bör sitta under ytan av vattnet när tanken är full.
  • Notera: En speciell, separat typ av filter som kallas en proteinskimmer rekommenderas, men inte alltid nödvändigt.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 5
    5. Lägg till substratet och / eller airstones. Skölj ditt substrat (den grusliknande substansen du brukar se längst ner i hemkvarierna) i ett kökskolver innan du lägger till den i tanken. Var noga med att använda ett speciellt utformat marint substrat som rekommenderas av din lokala djuraffär, inte vanligt grus från utomhus. Om du använder ett undergravelsfiltreringssystem, bör substratet täcka filterplattorna helt i ett tunt skikt ca 1/2 tum till en tum tjock.
  • Om du använder Airstones (dekorativa enheter som producerar bubblor och cirkulerar vattnet), skölj dem och lägger till dem i botten av tanken nu.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 6
    6. Lägg till massor av gömställen till akvariet. Clownfish är kända för att spendera mycket av sin tid gömmer sig i fransarna av havsanemoner och steniga sprickor i korallrev. Ge din clown fisk ett lyckligt hem genom att lägga till massor av stenar, växter, konstgjorda revformationer och dekorationer för att det ska gömma sig i. Skölj varje nytt tillägg till tanken innan du lägger till den. Även om clown fisk njuter av ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande med havsanemoner i det vilda, behöver du inte lägga till havsanemoner till din tank hemma - att ha gott om steniga sprickor borde vara bra.
  • Om du do Tänk på att lägga till havsanemoner, vet att de kan vara lite svårare att ta hand om än clownfish själva, eftersom de kräver ett högkvalitativt filtreringssystem, bra ljus och frekvent matning. Kontakta en Online Aquarium-resurs som Aquacon.com för detaljerad anemonvårdsinformation.
  • Följande havsanemonart gör bra värdar för clownfisk:Entacmaea Quadricolor, Heteractis Magnifica, Stichodactyla Gigantea och Stichodactyla Haddoni.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 7
    7. Fyll tanken och lägg till marinsalt. Om du har allt ovan sorterat och din tank verkar vara i gott skick, fyll den till toppen med vatten. Slutligen, tillsätt tillräckligt med marin salt för att producera en specifik gravitation av 1.020 till 1.026, vilken är den perfekta salthalten för clown fisk. Det belopp du behöver kommer att skilja sig på grund av din tankens storlek - större tankar behöver mer, medan mindre tankar behöver mindre. Rådfråga ditt Marine Salts förpackning för exakta användningsanvisningar.
  • De flesta husdjursvårdsresurser rekommenderar att du använder en enhet som kallas en hydrometer för att mäta tankens specifika gravitation - kommersiella sorter är vanligtvis tillgängliga hos husdjursbutiker för billigt. Dessutom erbjuder många husdjursaffärer gratis vattenprovningstjänster.
  • Förstå att tankar kan kräva upp till en dag för att uppnå en likformig salthalt, så var villig att låta din tank sitta i upp till 24 timmar efter att du har lagt till ditt salt.
  • Använd inte bordsalt i stället för marintalt. Marinsalt innehåller speciella kemiska tillsatser som inte hittades i vanligt bordsalt.
  • Bild med titeln Vård för en clown fisk Steg 8
    8. Lägg till clownfisken. Din tank är redo att gå! Vid denna tidpunkt kan du lägga till din clownfisk och börja ta hand om det enligt anvisningarna i avsnittet nedan!
  • Del 2 av 3:
    Möta dina clownfiskens behov
    1. Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 9
    1. Foder din fisk om en gång per dag. Jämfört med mer finckiga fiskarter, har clownfisk näringsbehov som är mycket lätta att träffas. Clownfish bör lätt konsumera de flesta kommersiella marina fiskflingor. För maximal tillväxt, försök att lägga till en nypa fiskflingor till tanken om en gång per dag. Du vill lägga till tillräckligt med mat varje matning som fisk kan konsumera allt inom ungefär två eller tre minuter.
    • De flesta clown fisk kommer att överleva bara bra med matningar varje gång. Detta kommer dock att sakta ner sin tillväxthastighet.
    • Eftersom clown fisk är omnivorösa, kan de också äta både grönsaks- och animalisk materia, så överväga ibland att lägga till små bitar av alger, räkor, skurna maskar och så vidare till tanken för ett större utbud av näring. Din fisk bör uppskatta detta!
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 10
    2. Håll tanken med en tropisk temperatur. Clown fisk är infödda till tropiska delar av havet - speciellt, de varmare delarna av det östra indiska oceanen och det västra Stilla havet som sträcker sig från ekvatorn hela vägen till Australien. För att replikera det varma, mjuka vattnet i tropikerna, håll ditt akvarium vid en temperatur av ca 75-85 f (ca 24-30 c.)
  • Om du inte bor i tropikerna kan du hålla din tank varm året runt med en nedsänkbar värmare - de liknar långa, mager rör som enkelt sitter i hörnet av ett akvarium. Eftersom värmare varierar i storlek och makt, var noga med att köpa en värmare som är betygsatt för din tankstorlek.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 11
    3. Återskapa en vanlig dag / nattcykel. Helst bör din tank ha sitt eget belysningssystem för att ge några växter i den med välbehövlig solenergi för fotosyntes. En del av ditt dagliga underhåll bör vara att se till att det här ljuset stängs av på natten. Detta replikerar den normala cykeln på dag och natt att din tankens invånare skulle uppleva i naturen och hjälper också att hålla plantorna och algerna i din tank från att växa för snabbt.
  • Observera att de flesta akvarieljus har timer som gör att du enkelt kan ställa in dem till en automatisk cykel.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 12
    4. Kontrollera filtreringssystemet dagligen. Uppdelningar i din tanks filtreringssystem kan skapa en giftig miljö för din fisk över tiden. För att förhindra detta är det viktigt att regelbundet kontrollera varje del av ditt filtreringssystem, om det inte är dagligen. Detta bör inte ta mer än några sekunder - allt du behöver göra är att se till att allt verkar fungera korrekt. Nedan är några snabba tips om vad du ska leta efter:
  • Filter: Alla pumpar ska springa smidigt och vatten ska strömma genom filtret utan problem. Det borde inte finnas några hinder i någon av linjerna.
  • Aeratorer: En liten, kontinuerlig ström av bubblor ska flyter ut ur luftaren.
  • Proteinskimmer: Vatten ska passera genom skimmerklippan bör generera inuti skimmer. Avfallssamlaren ska inte vara full - om det är, töm det.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 13
    5. Övervaka regelbundet vattenkvaliteten. Förutom att kontrollera dina vattenkvalitetsenheter dagligen är det viktigt att testa vattnet själv för att säkerställa att din clownfisk har optimala förutsättningar att trivas in. Strax efter att du har ställt upp din tank, vill du kontrollera vattenkvaliteten om en gång per dag, men när dina mätningar stabiliseras på en lämplig nivå kan du börja kontrollera en gång per vecka. Nedan är idealiska vattenkvalitetsmätningar (tillsammans med de verktyg du behöver för att mäta dem, som alla ska vara tillgängliga på YouPet-butiken):
  • Temperatur: 75-85 F (ca 24-30 c) - termometer
  • Salinitet: Särskild gravitation av 1.020 till 1.026 - Hydrometer
  • pH: 8.0-8.4 - pH-mätare (se: [[Test pH i en fiskbehållare | vår ph-testningsartikel)
  • Ammoniak: 0.0 (för låg för att upptäcka) - Ammoniak Test Kit
  • Nitites: < 0.2 delar per miljon - Nitrit testkit
  • Bild med titeln Vård för en clown fisk steg 14
    6. Adress omedelbart vattenkvalitetsfrågor. Om du hittar under ett av ditt rutinprov att ditt akvarium inte uppfyller en av de viktiga kvalitetsmätningarna ovan, slösa inte tid - omedelbart ta itu med källan till problemet för att hålla din clownfisk frisk. Se nedan:
  • Temperatur: Om du är för hög, minska värmareinställningarna - Om du är för låg, öka värmaren eller köpa en värmare som är betygsatt för din tankstorlek.
  • Salinitet: Om det är för högt, byt ut lite tankvatten med vatten - om det är för lågt, lägg till marintalt.
  • Ph: Det finns många orsaker till felaktiga phs-konsultera en fiskvårdsresurs för specifika strategier. Var noga med att tomma några pH-justeringar gradvis - snabba förändringar kan skada fisk.
  • Ammoniak: Om du upptäcker några Ammoniak, dina nivåer är för höga - Kontrollera filtreringssystemet för problem. Överväg att byta ut dina filter. Om ditt filtreringssystem fungerar kan det vara för litet för storleken på din tank eller antalet fisk du har.
  • Nitrit: se ammoniak.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 15
    7. Ändra ungefär en fjärdedel av vattnet några veckor. Även om akvarier ofta beskrivs som "stängda system," I verkligheten kräver de fortfarande det vanliga tillägget av utvändigt vatten för att hålla sig ren och beboelig för din fisk. Du behöver inte ersätta vattnet samtidigt, men - istället kan du göra det gradvis och kontinuerligt genom att ta bort ungefär en fjärdedel av vattnet varannan till tre veckor och ersätta det med nytt vatten.
  • Tänk på att ditt nya vatten måste vara rätt salthalt för din ANK om du inte vill orsaka ett potentiellt farligt dopp i saltnivåer.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 16
    8. Introducera någon ny fisk gradvis. Att lägga till mer fisk till din tank är ett bra sätt att göra din clownfisks liv mer intressant. Det är dock allmänt betraktat som bäst att lägga till ny fisk till tanken en med en över en tidsperiod, snarare än att lägga många på en gång. Detta ger clownfisken (vars art är känd för att vara något territoriell) tid att anpassa sig till den nya besökaren. Var villig att ta minst sex månader för att få din tank till maximal kapacitet.
  • Dessutom kan man ta ett gradvis tillvägagångssätt för att förhindra plötsliga ammoniak "spikar" vilket kan vara dödligt att fiska. Det plötsliga tillsatsen av många fiskar till samma tank kommer att orsaka ammoniaknivåer från fiskens slöseri att sväva snabbare än bakterierna i tanken (som neutraliserar ammoniaken) har en chans att växa.
  • Tänk på den maximala kapaciteten på din tank som du lägger till ny fisk. Som en mycket generell regel borde du ha högst en "tum av fisk" per 2.5 gallon (9.5 liter) vatten i tanken. Till exempel en 30 gallon (113.6 l) tanken kan rymma högst ca 12 1-tums fisk eller Sex 2-tums fisk eller Fyra 3-tums fisk mm.
  • Del 3 av 3:
    Lösa gemensamma problem
    1. Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 17
    1. Par clown fisk med docile fisk för att minska kampen. Om du matchar dem med fredliga, icke-aggressiva arter, kan clown fisk vara stora grannar. Å andra sidan, om du matchar dem med territoriella, aggressiva arter, kan de komma in i slagsmål, vilket leder till skador (eller till och med död) för båda fiskarna. Nedan är några exempel på milda arter som parar bra med clownfisk:
    • Suddighet
    • Tang
    • Gobies
    • Dartfisk
    • Angelfisk
    • Dammisk
    • Blåsfisk
    • Anemoner
    • Marina ryggradslösa djur
    • Korall
    • Notera: Koppla inte clownfisk med andra clownfisk av samma art - de kommer sannolikt att kämpa.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 18
    2. Överväga att lägga till scavengers för att hantera avfall. Uppbyggnaden av biologiskt avfall är ett av antalet hot mot en akvariefisks hälsa. För att hantera fara kan det vara en bra idé att lägga till några ryggradslösa scavengers att hantera avfallet. Dessa typer av djur matar vanligtvis på förfallande växt och animaliskt material, vilket gör dem perfekta för rengöring av kvarvarande avfall och lätta belastningen på ditt filtersystem. Bäst av allt, de är inte troliga att kämpa med clown fisk för territorium eller resurser. Några bra val är:
  • Marin sniglar
  • Små krabbor
  • Sjöstjärna
  • Bild med titeln Vård för en clown fisk Steg 19
    3. Förbättra vattenkvaliteten för finrot. Fin ROT är ett vanligt akvariumsjukdom vars symtom ser ut som namnet antyder: sönderfallande, smutsiga fenor som verkar falla ifrån varandra och ibland svullnar i grunden av finen. Detta är nästan alltid ett problem med vattenkvalitet, så om du ser det här, gör följande:
  • Kontrollera filtreringssystemet för fel och, om nödvändigt, rengör eller byt ut filtret.
  • Överväg att öka den takt som du byter ut tankens vatten
  • Överväg att lägga till scavengers (se ovan)
  • Överväg att få akvariantibiotika från en veterinär eller djuraffär
  • Ta bort uppbyggda alger (se nedan)
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 20
    4. Använd anti-parasit-tekniker för marina ich. Marine Ich (ej "klia") är ett vanligt problem i saltvatten akvarier orsakade av en mikroskopisk parasit som byrrar in i fiskens hud och gyllor. Denna sjukdom kan ha en mängd olika symptom, inklusive liten vit "prickar" på huden och gyllorna, molniga ögon, överdriven hudslem, andningssvårigheter och missfärgning. I det här fallet är den mest direkta fixen vanligtvis att lägga till kopparbaserade anti-parasitadditiv till vattnet och för att förbättra vattenkvaliteten med tipsen ovan.
  • En annan taktik är att karantänera alla tankens fisk i en separat tank med låg salthalt. Detta stör parasitens naturliga livscykel och dödar det. Kontakta en Saltwater Aquarium-resurs för mer information.
  • Bild med titeln Vård för en clownfisk Steg 21
    5. Ta en aggressiv ståndpunkt mot alger. Över tiden, alger, en krypande grön "slem" eller "mossa"-Liksom organism, kommer vanligtvis gradvis att byggas upp i ett akvarium. En liten bit av alger kan vara en bra sak, eftersom clown fisk och annat marint liv kan mata på det. Men om det är tillåtet att växa ur kontroll, kan alger så småningom sprida sig i hela tanken och börja konkurrera med de andra organismerna för ljusa och näringsämnen, väsentligen kvävning. För att förhindra detta är det bäst att hantera alger så tidigt som möjligt med förebyggande åtgärder. Använd följande steg för att hantera alg-tillväxt:
  • Håll tanken fri från organiskt avfall - Överföder inte din fisk och inte publiken för många organismer i en enda tank.
  • Har andra växter i din tank - normalt växtliv kommer att konkurrera med alger för samma resurser.
  • Använd en skrapa eller squeegee för att regelbundet ta bort alger från tankens väggar.
  • Lämna inte tankens ljus på över natten.
  • Lager din tank med en art som äter massor av alger, som havskatt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Anemoner är inte nödvändiga om du inte har rovdjur i din tank.
  • Observera att clownfisken ibland kommer med en sällsynt svart färg - det här är normalt och inte ett tecken på sjukdom.
  • Var medveten om det faktum att, i det vilda, de mest dominerande männen i ett clown fiskgemenskap, kommer spontant att bli kvinnliga som vuxna. Det betyder att även om du lyfter en grupp manlig clownfisk från födseln, kan de fortfarande producera avkommor när de växer upp.
  • Varningar

    Bara köpa tankhöjda clown fisk, inte de som har fångats i naturen. Tankhöjda fisk är generellt friskare och hårdare. Dessutom stöder köp av tankhöjda fisk inte fångsten av vildfisk, som kan (och gör) störa revekosystem.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande